Рішення
від 15.03.2019 по справі 400/733/19
МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

МИКОЛАЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 березня 2019 р. № 400/733/19 м. Миколаїв

12:17

Миколаївський окружний адміністративний суд, у складі

головуючого судді Мельника О.М. суддів: Фульги А.П., Малих О.В., за участю секретаря судового засідання Бондарь В. О., позивача ОСОБА_1, розглянув у відкритому судовому засіданні, з урахуванням особливостей позовного провадження в справах пов'язаних із виборами Президента України, адміністративну справу

за позовом:Офіційного спостерігача від Громадської організації "Партія миколаївців" ОСОБА_1, АДРЕСА_1

до відповідача:Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128, пр. Богоявленський, 1, м. Миколаїв, 54003

про:визнання дій протиправними та такими, що порушують Закон України "Про вибори Президента України",

ВСТАНОВИВ:

Офіційний спостерігач від Громадської організації ПАРТІЯ МИКОЛАЇВЦІВ ОСОБА_1 (далі: Позивач) звернувся з позовом до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу №128 (далі: Відповідач) про визнання дій щодо включення громадянина України до складу двох виборчих комісій та включення до складу виборчої комісії офіційного спостерігача - протиправними, та такими, що порушують Закон України Про вибори Президента України (ч. 9 ст. 24, ч.3 ст. 29, ч. 1 ст. 69).

В обґрунтування позовних вимог зазначив, що Окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128, в порушення вимог ч. 6 ст. 24 ЗУ Про вибори Президента України , не відхилила кандидатуру ОСОБА_2 до складу дільничних виборчих комісій та, в порушення ч. 9 ст. 24, ч. 3 ст. 29 Закону України Про вибори Президента України , включила ОСОБА_2 до складу двох дільничних виборчих комісій № 480825 та № 480870. Крім того, в порушення вимог Закону України Про вибори Президента України Окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу №128 допустила включення до складу дільничної виборчої комісії зареєстрованого офіційного спостерігача, всупереч нормам ст.ст. 24, 69 ЗУ Про вибори Президента України . З наведених підстав Позивач вважає дії Відповідача протиправними, та такими, що порушують Закон України Про вибори Президента України .

Позивач у судовому засіданні підтримав заявлені позовні вимоги у повному обсязі з підстав, викладених у позовній заяві, просив їх задовольнити у повному обсязі.

Відповідачем відзив на позов не подано, про дату час та місце судового розгляду повідомлений належним чином.

Суд з'ясовував, чи мали місце обставини, якими обґрунтовуються позовні вимоги, якими доказами вони підтверджуються, а також чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження, та встановив таке.

Верховна Рада України постановою від 26.11.2018 №2631-VIII Про призначення чергових виборів Президента України призначила чергові вибори Президента України на неділю, 31 березня 2019 року.

Центральна виборча комісія постановою від 27.12.2018 №253 Про початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року оголосила з 31 грудня 2018 року початок виборчого процесу чергових виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Відповідно до частини 6 статті 103 Конституції України порядок проведення виборів Президента України встановлюється законом.

Організація і порядок проведення виборів Президента України визначені Законом України від 05.03.1999 № 474-XIV Про вибори Президента України (далі - Закон № 474-XIV).

Відповідно до вимог ч. 1,2 Закону №474-XIV виборчий процес - це здійснення суб'єктами, визначеними статтею 12 цього Закону, виборчих процедур, передбачених цим Законом. Виборчий процес здійснюється на засадах, зокрема, законності та заборони незаконного втручання будь-кого у цей процес.

Право оскарження рішень, дій чи бездіяльності окружної виборчої комісії, її члена гарантовано як Законом № 474-XIV, так і Кодексом адміністративного судочинства України.

За приписами ч. 1 ст. 2 КАС України завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Згідно з ч. 2 ст. 68 Закону № 474-XIV повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому цим Законом, і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.

Відповідно до ч. 8 ст. 69 Закону № 474-XIV окружна виборча комісія здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному територіальному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.

За змістом статті 12 Закону № 474-XIV офіційний спостерігач від громадської організації, який зареєстрований у порядку, встановленому цим Законом, є суб'єктом виборчого процесу.

На підтвердження повноважень Позивачем надано копію посвідчення №26 від 06.03.2019 року, що підтверджує його право на звернення з даним позовом як суб'єкта виборчого процесу виборів Президента України 2019 року.

12 березня 2019 року о 21.00 год. Окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 прийняла постанову Про утворення дільничних виборчих комісій №11.

Згідно вказаної постанови вбачається, до складу дільничної виборчої комісії № 480825 включено ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, контактний телефон НОМЕР_1, освіта вища, місце основної роботи Зоря-Машпроект, суб'єкт подання ОСОБА_4. до складу дільничної виборчої комісії № 480870 включено ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, контактний телефон НОМЕР_1, освіта вища, місце основної роботи завод Зоря , суб'єкт подання ОСОБА_5.

Порядок утворення дільничних виборчих комісій регламентовано ст. 24 ЗУ Про вибори Президента України .

Відповідно до абз. 12 ч. 6 ст. 24 Закону № 474-XIV кандидатури до складу дільничної виборчої комісії можуть бути відхилені лише з підстав порушення вимог частин шостої, дев'ятої, десятої цієї статті, частини третьої статті 29 цього Закону.

Відповідно до ч. 9 ст. 24 Закону № 474-XIV до складу дільничної виборчої комісії можуть входити громадяни України, які мають право голосу. Громадянин України може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів Президента України, а також виборів народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, комісії всеукраїнського або місцевого референдуму, якщо виборчий процес зазначених виборів чи процес референдуму проводиться одночасно з виборчим процесом виборів Президента України.

Відповідно до ч. 3 ст. 29 Закону № 474-XIV виборець може входити до складу лише однієї виборчої комісії, що здійснює підготовку та проведення виборів Президента України, а також виборів народних депутатів України, виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, якщо вказані вибори проводяться одночасно з виборами Президента України.

Таким чином, в порушення вищевказаних норм ч. 9 ст. 24, ч. 3 ст. 29 Закону № 474-XIV ОСОБА_2 включено до складу дільничної виборчої комісії № 480825 та дільничної виборчої комісії № 480870.

Крім того, як вбачається з постанови Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від громадських організацій № 6 від 07.03.2019 року, було зареєстровано офіційним спостерігачем на чергових виборах президента України 31 березня 2019 року від ГРОМАДСЬКОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ ПАРТІЯ МИКОЛАЇВЦІВ , ОСОБА_6.

Згідно подання про реєстрацію офіційних спостерігачів № з/п 10 М - ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, працює ЦМБ для дітей, бібліотекар, контактний телефон НОМЕР_2.

З постанови Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 Про утворення дільничних виборчих комісій № 11 від 12.03.2019 року вбачається, що до складу дільничної виборчої комісії № 480806 включено ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, контактний телефон НОМЕР_2, освіта вища, місце основної роботи бібліотека для дітей № 8, суб'єкт подання ОСОБА_7.

Відповідно до норм ст. 69 Закону № 474-XIV офіційним спостерігачем від партії, кандидата на пост Президента України чи громадської організації не може бути член виборчої комісії.

Таким чином, в порушення вимог Закону № 474-XIV Окружна виборча комісія з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 допустила включення до складу дільничної виборчої комісії зареєстрованого офіційного спостерігача.

Відповідно до норм ч.1 статті 278 КАС України суд, установивши порушення законодавства про вибори чи референдум, визначає у рішенні спосіб захисту порушених прав та інтересів, а також порядок усунення усіх наслідків цих порушень відповідно до закону або приймає інше визначене законом рішення.

Позивач просив визнати протиправними та такими, що порушують Закон України Про вибори Президента України (ч. 9 ст. 24, ч.3 ст. 29, ч. 1 ст. 69), дії Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128.

Однак, з огляду на норми ч.1 ст.278 КАС України суд вважає за необхідне вийти за межі позовних вимог з метою з метою усунення порушення законодавства про вибори, а саме визнати протиправною та скасувати постанову Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 Про утворення дільничних виборчих комісій №11 в частині включення до дільничної виборчої комісії № 480825 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, контактний телефон НОМЕР_1, освіта вища, місце основної роботи Зоря-Машпроект, суб'єкт подання ОСОБА_4, включення до складу дільничної виборчої комісії № 480870 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, контактний телефон НОМЕР_1, освіта вища, місце основної роботи завод Зоря , суб'єкт подання ОСОБА_5 та в частині включення до складу дільничної виборчої комісії № 480806 ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, контактний телефон НОМЕР_2, освіта вища, місце основної роботи бібліотека для дітей № 8, суб'єкт подання ОСОБА_7.

Згідно зі ст.4 Закону України Про судовий збір за подання до адміністративного суду позову немайнового характеру фізичною особою передбачено сплату судового збору за ставкою, що становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (768,40 грн.).

Враховуючи, що при поданні адміністративного суду судовий збір позивачем не було сплачено, колегія суддів відповідно до приписів статті 139 КАС України дійшла висновку про необхідність стягнення судового збору 768,40 грн., з відповідача.

Керуючись ст. 2, 6, 7, 15, 19, 139, 241- 246, 271- 273, 277, 278 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позов Офіційного спостерігача від Громадської організації "Партія миколаївців" ОСОБА_1 (АДРЕСА_1 ідентифікаційний номер НОМЕР_3) до Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 (пр. Богоявленський, 1, м.Миколаїв,54003 ЄДРПОУ 42839580) задовольнити частково.

2. Визнати протиправною та скасувати постанову Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 Про утворення дільничних виборчих комісій №11 в частині включення до дільничної виборчої комісії № 480825 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, суб'єкт подання ОСОБА_4, включення до складу дільничної виборчої комісії № 480870 ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, суб'єкт подання ОСОБА_5 та в частині включення до складу дільничної виборчої комісії № 480806 ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, суб'єкт подання ОСОБА_7.

3. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 128 (пр. Богоявленський, 1, м.Миколаїв,54003 ЄДРПОУ 42839580) судовий збір у сумі 768,40 грн. (сімсот шістдесят вісім гривень 40 копійок) на користь держави (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код отримувача: 37993783; банк отримувача: Казначейство України (ЕАП); МФО: 899998; рахунок отримувача: 31211256026001; код класифікації доходів бюджету: 22030106).

Апеляційна скарга на рішення суду подається у дводенний строк з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до П'ятого апеляційного адміністративного суду через Миколаївський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.М. Мельник

Суддя А.П. Фульга

Суддя О.В. Малих

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено17.03.2019
Номер документу80476487
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —400/733/19

Постанова від 25.07.2019

Адмінправопорушення

Петрівський районний суд Кіровоградської області

Колесник С. І.

Рішення від 15.03.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

Ухвала від 14.03.2019

Адміністративне

Миколаївський окружний адміністративний суд

Мельник О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні