Ухвала
від 15.03.2019 по справі 367/1992/19
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/1992/19

Провадження №2-з/367/122/2019

УХВАЛА

Іменем України

про забезпечення позову

15 березня 2019 року Ірпінський міський суд Київської області в складі головуючої судді Оладько С.І

при секретарі Шубчик В

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Ірпінь заяву товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ про забезпечення позову

в с т а н о в и в :

Представник товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ подав до суду заяву про забезпечення позову товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ до приватного нотаріуса Васильківського районного нотаріального округу ОСОБА_1,ОСОБА_2,ОСОБА_3 ,3-я особа ОСОБА_4,ОСОБА_5 про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ,про визнання договорів недійсними та витребування майна із чужого незаконного володіння та просить накласти арешт на квартиру № 244,що знаходяться у будинку №26,корпус 1 по вул..Пономарьова в смт.Коцюбинське ,м.Ірпінь,Київської області .

Суд,вивчивши матеріали справи ,вважає клопотання таким,що підлягає до задоволення.

Відповідно до ст.. 149 ЦПК України 1. Суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.2. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до ст .. 150 ЦПК України 1. Позов забезпечується:

1) накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти, що належать або підлягають передачі або сплаті відповідачеві і знаходяться у нього чи в інших осіб;

Відповідно до ст.. 153 ЦПК України 1. Заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи (учасників третейського (арбітражного) розгляду).

Відповідно до положень п. 1 Постанови Пленуму ВСУ №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи після відкриття провадження у ній (за винятком випадку, передбаченого ч. 4 ст. 151 ЦПК ( 1618-15 ), якщо невжиття заходів забезпечення може утруднити чи зробити неможливим виконання рішення суду.

Відповідно до положень п. 3 Постанови Пленуму ВСУ №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову , розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову, з'ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має врахувати наскільки конкретний захід, який пропонується вжити, пов'язаний з предметом позову, наскільки він співмірний позовній вимозі, і яким чином цей захід фактично реалізує мету його вжиття.

Відповідно до ч.1 ст. 81 ЦПК України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п. 6 Постанови Пленуму ВСУ №9 від 22.12.2006 року Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову особам, які беруть участь у справі, має бути гарантована реальна можливість захистити свої права при вирішенні заяви про забезпечення позову.

При розгляді заяви про забезпечення позову, суд враховує практику Європейського суду з прав людини. Так, згідно п. 43 Рішення по справі "Шмалько проти України" право на суд одним з аспектів якого є право на доступ, тобто право подати позов з приводу цивільно-правових питань до суду. Однак це право було б ілюзорним, якби правова система держави допускала, щоб остаточне судове рішення, яке має обов'язкову силу, не виконувалося на шкоду одній зі сторін. Таким чином, невжиття заходів забезпечення позову, може призвести до утруднення виконання рішення суду, а відтак й до порушення права особи на доступ до правосуддя, в аспекті ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод .

Крім того, відповідно до правового висновку Верховного Суду України, викладеного в постанові № 6-605 цс16 від 25.05.2016 року, винесеної за результатами перегляду рішення Апеляційного суду м. Києва та ухвали Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, забезпечення позову по суті - це обмеження суб'єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов'язаних з ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

Метою забезпечення позову, згідно з вказаною постановою, є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Разом з тим, суд враховує, що заходи забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання рішення суду і повинні застосовуватися лише у разі необхідності, оскільки безпідставне звернення до даних дій може спричинити порушення прав та законних інтересів інших осіб чи учасників процесу.

Відповідно ст. 2 ЦПК України , завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Для належної реалізації завдань цивільного судочинства слугує зокрема те, що відповідно до ст.124 Конституції України судові рішення є обов'язковим до виконання на всій території України. Таким чином, порушене, невизнане, оспорюване право особи може буде захищене та відновлене тільки після реального виконання рішення суду, яким спір буде вирішено по суті.

У судовому засіданні встановлено,що до Ірпінського міського суду на розгляд надійшла справа №367/1992/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ до приватного нотаріуса Васильківського районного нотаріального округу ОСОБА_1,ОСОБА_2,ОСОБА_3 ,3-я особа ОСОБА_4,ОСОБА_5 про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ,про визнання договорів недійсними та витребування майна із чужого незаконного володіння .До позовної заяви заявником додано Інформаційну довідку з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно ,згідно якої станом на 12.03.2019р право власності на квартиру № 244,що знаходяться у будинку №26,корпус 1 по вул..Пономарьова в смт.Коцюбинське ,м.Ірпінь,Київської області ,реєстраційний номер об єкта нерухомого майна 1214155632109 зареєстровано за відповідачем ОСОБА_3.

З урахуванням вищевикладеного, приймаючи до уваги наведені норми процесуального законодавства, з врахуванням роз'яснення Верховного Суду України, виходячи з оцінки обґрунтованості доводів позивача щодо необхідності вжиття заходів забезпечення позову з урахуванням розумності, обґрунтованості вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін; наявності зв'язку між заходом щодо забезпечення позову і предметом позовної вимоги, в тому числі, спроможності заходів, який заявник просить вжити у порядку забезпечення позову, забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів суд дійшов висновку,що невжиття заходів забезпечення позову може зробити неможливим виконання рішення суду у випадку його постановлення на користь позивача, а відтак й порушить права позивача на судовий захист.Тому суд вважає за необхідне до розгляду по суті справи №367/1992/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ до приватного нотаріуса Васильківського районного нотаріального округу ОСОБА_1,ОСОБА_2,ОСОБА_3 ,3-я особа ОСОБА_4,ОСОБА_5 про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ,про визнання договорів недійсними та витребування майна із чужого незаконного володіння накласти арешт на квартиру № 244,що знаходяться у будинку №26,корпус 1 по вул..Пономарьова в смт.Коцюбинське ,м.Ірпінь,Київської області ,реєстраційний номер об єкта нерухомого майна 1214155632109 ,власником якої є ОСОБА_3. .

Враховуючи,що сторони по справі в судове засідання не з"явились,відповідно до ст. 247 ч 2 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Керуючись ст. 149- 153 ЦПК України,суд

У Х В А Л И В:

Заяву представника товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ про забезпечення позову -задовольнити.

До набрання законної сили судовим рішенням по справі № 367/1992/19 за позовом товариства з обмеженою відповідальністю АВЕРС СІТІ до приватного нотаріуса Васильківського районного нотаріального округу ОСОБА_1,ОСОБА_2,ОСОБА_3 ,3-я особа ОСОБА_4,ОСОБА_5 про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень ,про визнання договорів недійсними та витребування майна із чужого незаконного володіння накласти арешт на квартиру № 244,що знаходяться у будинку №26,корпус 1 по вул..Пономарьова в смт.Коцюбинське ,м.Ірпінь,Київської області ,реєстраційний номер об єкта нерухомого майна 1214155632109 ,власником якої є ОСОБА_3,заборонивши проводити будь-які дії по відчудженню зазначеної квартири.

Копію ухвали суду направити для виконання державному реєстратору та сторонам по справі для відома.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 15 днів з дня виготовлення даної ухвали.

Відповідно до ст.. 153 ч 9 ЦПК України Ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку ,встановленому для виконання судових рішень.

Відповідно до ч 10 ст. 153 ЦПК України Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання,а також не перешкоджає подальшому розгляду справи .

Суддя: С.І. Оладько

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено17.03.2019
Номер документу80476761
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення позову

Судовий реєстр по справі —367/1992/19

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 20.03.2024

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 18.11.2022

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 31.07.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 19.10.2021

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Шестопалова Я. В.

Ухвала від 29.06.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Гулейков Ігор Юрійович

Постанова від 17.05.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

Ухвала від 17.02.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Музичко Світлана Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні