Ухвала
від 13.03.2019 по справі 405/1807/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/1807/19

1-кс/405/1063/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" березня 2019 р. м. Кропивницький

слідчий суддяЛенінського районногосуду м.Кіровограда ОСОБА_1 ,секретар судовогозасідання ОСОБА_2 ,за участюслідчого ОСОБА_3 ,розглянувши клопотання слідчого відділу СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_4 ,у кримінальномупровадженні,внесеному доЄдиного реєструдосудових розслідувань23.11.2018р.за № 12018120020009760, про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

слідчий запогодженням ізпрокурором звернувсядо судуз клопотаннямпро наданнядозволу напроведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 ,за яким, відповідно до інформаційної довідки №158388550від 04.03.2019, право власності не зареєстровано,з метою відшукання та вилучення документів,які були подані для вступу абітурієнтами,в тому числі журналів реєстрації вступників, журналів обліку та реєстрації вступників, грошових коштів, квитанційпро здійснення оплати за навчання, чекових книжок та корінців, використаних і анульованих чеків, прибуткових та видаткових касових ордерів,журналів реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, розрахунково-платіжних відомостей, журналів обліку грошових коштів та документів, книг обліку, розрахункових книг, платіжних доручень, вимог-доручень, рахунків-фактур, довідок, інвойсів, листів та заяв, чорнових записів, електронних інформаційних систем та мобільних терміналів систем зв`язку, які містять відомості, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення та мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

В обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що групою слідчих СУ ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування кримінального провадження №12018120020009760 від 23.11.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 190, ч.4 ст.190, ч.1 ст. 364 КК України.

23.11.2018 року до Кропивницького ВП ГУНП в Кіровоградській області надійшло повідомлення від першого проректора Донецького національного медичного факультету ДНМУ професора ОСОБА_6 , про те, що невстановлені особи, шляхом підробки документів, під приводом вступу до вищого навчального закладу міжнародного медичного факультетуДонецького національного медичного університету, заволоділи грошовими коштами абітурієнтів на загальну суму1 000000 доларів США.

В ході досудового розслідування встановлено, що 21.11.2018 року іноземні громадяни - студенти Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету у м. Кропивницький звернулись із численними заявами до ректора Донецького національного медичного Університету ОСОБА_7 про вчинення протиправних дій щодо них службовими особами ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011).

В ході досудового розслідування встановлено, що між Донецьким національним медичним університетом, в особі ректора ОСОБА_8 («Замовник») та ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011) в особі директора ОСОБА_9 («Виконавець») укладено Договір №1 від 01.09.2016р. на набір іноземних громадян для навчання в Донецькому національному медичному університеті, відповідно до якого ТОВ «Українські освітні послуги» зобов`язуються організувати набір на навчання до університету іноземних громадян.

Так, іноземні громадяни за запрошенням на навчання через ТОВ «Українські освітні послуги» прибули до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, де їх зустрічали представники ТОВ «Українські освітні послуги» (ЄДРПОУ: 37458011), ТОВ «Український вищий освітній центр для африканських та азіатських студентів» (ЄДРПОУ: 38495630) та ТОВ "Український міжнародний медичний центр" (ЄДРПОУ: 39210968), засновниками та власниками яких є ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та Білал Асім.

Для здійснення своєї господарської діяльності вказаним особам був виділений кабінет №137 Міжнародного медичного факультету ДНМУ, в якому останні створили фіктивний деканат, за дозволом колишнього декана ММФ ДНМУ ОСОБА_11 та колишнього заступника проректора по адміністративно-господарській частині ОСОБА_12 , однак ніяким чином передача вказаного кабінету у користування службових осіб ТОВ «Українські освітні послуги» не здійснювалась, договори оренди не укладались та відповідні накази не видавались.

Так, ОСОБА_9 , яка представлялась проректором зазначеного університету, перебуваючи у кабінеті №137, та ОСОБА_13 , перебуваючи у сусідньому кабінеті та представляючись абітурієнтам проректором або ректором Донецького національного медичного університету, який ніколи не являвся службовою особою ДНМУ, здійснювали свою незаконну діяльність направлену на заволодіння грошовими коштами абітурієнтів Міжнародного медичного факультету ДНМУ.

Встановлено, що іноземні громадяни отримували запрошення на навчання через ТОВ «Українські освітні послуги», а також листи від імені Донецького національного медичного університету, в яких зазначено вимоги для вступу, вартість навчання в ДНМУ, розрахунковий рахунок ТОВ «Українські освітні послуги», на який необхідно здійснити оплату за навчання в ДНМУ, а також контактні дані для зв`язку з їх представниками, а саме, номери мобільного телефону НОМЕР_1 , НОМЕР_2 , електронна пошта: ІНФОРМАЦІЯ_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , та веб-сайт: www.dnmu.com.ua, dnmumariupol.com, www.dnmu.net.

В ході огляду вказаних веб-сайтів встановлено, що інтернет-ресурси www.dnmu.com.ua, ІНФОРМАЦІЯ_3 та www.dnmu.netпозиціонуються як офіційні веб-сайти ДНМУ, що не відповідає дійсності, оскільки офіційним веб-сайтом ДНМУ являється: http://dnmu.edu.ua. На веб-сторінках www.dnmu.com.ua, ІНФОРМАЦІЯ_3 та www.dnmu.net розміщено контактні дані службових осіб ТОВ «Українські освітні послуги», зазначені вище, а також недостовірну інформацію, відповідно до якої ОСОБА_14 Сайедпозиціонує себе як проректор Донецького національного медичного університету.

Згідно відповіді ТОВ «Хостінг Україна», послуги хостингу зареєстровано за особою, з наступними даними: e-mail (логін): ІНФОРМАЦІЯ_7 , адреса: м. Харків, вул. Катаєва, 13, яка являється юридичною адресою ТОВ «Українські освітні послуги» (код: 37458011).

Таким чином, службовими особами ТОВ «Українські освітні послуги» створено фіктивні веб-сайти, на яких розміщено недостовірну інформацію, з метою введення в оману та заволодіння грошовими коштами іноземних громадян, які виявили бажання навчатися в ДНМУ.

В ходідопиту свідківта потерпілихвстановлено,що документи,необхідні длявступу доМіжнародного медичногофакультету ДНМУ,а такожгрошові коштиза навчанняподавались абітурієнтами(іноземнимигромадянами)до кабінету№137 ОСОБА_15 та ОСОБА_16 ,які здійснювалиприйом документіввід іноземнихгромадян.Після цьоговказаним особамнадавались дляпідпису трьохстороннідоговори нанавчання вДНМУ,сторонами якихє ТОВ«Українські освітніпослуги»,Донецький національниймедичний університет,а такожстудент,який виявивбажання навчатисяв ДНМУ,однак копіївказаних трьохсторонніхдоговорів,студентам ненадавались.Іноземних громадян,які підписалидоговір,направляли до ОСОБА_5 ,яка приймалагрошові коштив якостіоплати занавчання вММФ ДНМУ,в томучислі іна свійвласний рахуноку банку,та видавалаквитанції доприбуткового касовогоордеру зпідписом тавідтиском печаткиТОВ «Українськіосвітні послуги» (код: 37458011).

Крім того, іноземним громадянам надавались довідки з відтиском печатки Донецького медичного національного університету та підписом виконуючого обов`язки декана ММФ ДНМУ ОСОБА_11 про те, що вказані особи являються студентами Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету.

Однак, іноземні громадяни, які прибули на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, отримавши відповідні документи, будучи достовірно впевненими, що їх зараховано до університету, відвідували заняття в групах дійсних студентів, проте в ході проведення перевірки виявлено, що зазначені особине являютьсястудентами Міжнародногомедичного факультетуДНМУ, накази про зарахування їх в якості студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ не видавались, а особові справи не заводились.

Під час досудового розслідування встановлено, що до організації та виконанню вказаних дій причетні службові особи Міжнародного медичного факультету ДНМУ, які, використовуючи своє службове становище, безпідставно передали у користування представників ТОВ «Українські освітні послуги» службовий кабінет ММФ ДНМУ, давали незаконні вказівки підлеглим працівникам та педагогам, здійснювали незаконний вплив на службових осіб університету, в тому числі і на студентів університету, які володіють корисною інформацією для розслідування у даному кримінальному провадженні.

Крім того, за результатами внутрішнього аудиту адміністративно-господарчої діяльності Міжнародного медичного факультету ДНМУ за 2017-2018 роки при перевірці списків іноземних громадян, яким були надані запрошення на навчання в ДНМУ у м. Кропивницький виявлені численні порушення. Зокрема, виявлено, що громадянам Індії, всупереч заборони Посольства Індії в Україні, наказу ДНМУ №191 та рішення ректорату від 12.07.2018 про заборону громадянам Індії навчатися в ДНМУ, надані запрошення на навчання, а також гарантійні листи щодо підтвердження на навчання в ММФ ДНМУ за підписом проректора з економіки та адміністративно-господарської роботи ОСОБА_17 .

Також, в ході проведення внутрішнього аудиту виявлено, що службові особи ММФ ДНМУ за сприянням та посередництвом службових осіб ряду суб`єктів господарювання, зловживаючи своїм службовим становищем, з метою отримання дозволу на тимчасове проживання в Україні іноземним громадянам, надають до органів Державної міграційної служби України завідомо неправдиву інформацію стосовно осіб, яких зараховано до ММФ ДНМУ, а саме надано завірену виконуючим обов`язки декана ММФ ДНМУ ОСОБА_11 копію наказу ректора ДНМУ №658-ст від 30.08.2018 про зарахування 79 іноземних громадян до Міжнародного медичного факультету ДНМУ в м. Кропивницький, засвідчений відповідною печаткою ММФ ДНМУ. Однак встановлено, що зазначена завірена копія не відповідає змісту оригіналу наказу ректора ДНМУ ОСОБА_7 №658-ст, який стосується переведення 10 студентів медичного факультету №3 ДНМУ, що розташований в м. Маріуполь, на 2-й курс.

Отже, іноземні громадяни, будучи введеними в оману, оплативши грошові кошти за навчання, належним чином не оформлені, тобто є такими, що не зараховані на навчання до Міжнародного медичного факультету ДНМУ, внаслідок чого останні вимушені будуть здати посвідку, скасувати реєстрацію та виїхати за межі України, оскільки їх перебування на території України є незаконним.

Таким чином, службові особи ТОВ «Українські освітні послуги» (код ЄДРПОУ: 3745801, юридична адреса: Харківська обл., місто Харків, Жовтневий район, вул. Катаєва, буд. 13, кв. 9) за співучасті службових осіб Міжнародного медичного факультету Донецького національного медичного університету, представляючись посадовими особами Донецького національного медичного університету, приймали від іноземних студентів грошові кошти в іноземній валюті (долари США) під видом оплати за навчання за один семестр чи рік навчання, виписуючи їм приходний касовий ордер, заволоділи та привласнили грошові кошти абітурієнтів та студентів Міжнародного медичного факультету ДНМУ у сумі понад 350 тис. доларів США, в результаті чого постраждало більше 100 іноземних громадян.

При розгляді клопотання в суді слідчий підтримав його повністю.

Заслухавши слідчого та вивчивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Одночасно ч. 5 ст. 234 КПК України визначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення;2)відшукувані речіі документимають значеннядля досудовогорозслідування; 3)відомості,які містятьсяу відшукуванихречах ідокументах,можуть бутидоказами підчас судовогорозгляду; 4)відшукувані речі,документи абоособи знаходятьсяу зазначеномув клопотанніжитлі чиіншому володінніособи; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

У даному випадку відзначається наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, зазначені в клопотанні слідчого речі і документи мають значення для досудового розслідування, відомості, які містяться в них, можуть бути доказами під час судового розгляду, а самі речі і документи знаходяться у вказаному в клопотанні домоволодінні.

За таких обставин слід визнати наявність передбачених законом підстав для надання дозволу на проведення обшуку за адресою АДРЕСА_1 .

Керуючись ст. 234, 235, 369-372 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного проживання ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , а саме домоволодіння, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , яке належить ОСОБА_18 та ОСОБА_5 , з метою відшукання та вилучення документів,які були подані для вступу абітурієнтами,в тому числі журналів реєстрації вступників, журналів обліку та реєстрації вступників, грошових коштів, квитанцій про здійснення оплати за навчання, чекових книжок та корінців, використаних і анульованих чеків, прибуткових та видаткових касових ордерів,журналів реєстрації прибуткових та видаткових касових ордерів, розрахунково-платіжних відомостей, журналів обліку грошових коштів та документів, книг обліку, розрахункових книг, платіжних доручень, вимог-доручень, рахунків-фактур, довідок, інвойсів, листів та заяв, чорнових записів, електронних інформаційних систем та мобільних терміналів систем зв`язку, які містять відомості, що підтверджують факт вчинення кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали визначити до 13.04.2019 року

Ухвала не оскаржується.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду м. Кіровограда ОСОБА_19

Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80478199
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —405/1807/19

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні