Ухвала
від 12.03.2019 по справі 760/7176/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1- кс/760/4220/19

Справа 760/7176/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ФДС ДФС у Київській області ОСОБА_3 , погоджене із прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018110000000038 від 24.05.2018 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Солом`янського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого про надання дозволу на тимчасовий доступ до оригіналів документів та розпорядження на їх вилучення (виїмку), що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Слідчий просив проводити розгляд клопотання без його участі та без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки наявні достатні підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення документів.

Суд визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи, у володінні якої знаходяться документи, оскільки слідчим було доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів.

Відповідно дост. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Із матеріалів клопотання вбачається, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 24.05.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за номером 32018110000000038 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_2 ), та громадяни ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , в 2017-2018 роках сприяли підприємствам реального сектору економіки в ухиленні від сплати податків в особливо великих розмірах, шляхом штучного формування податкового кредиту з податку на додану вартість, що стало можливим за результатами діяльності організованої ними злочинної схеми протиправного розмитнення товаро-матеріальних цінностей за заниженими цінами, шляхом використання підконтрольних підприємств-імпортерів, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДР НОМЕР_9 ).

Під час проведення обшуку за адресою місцезнаходження ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а саме: АДРЕСА_1 відшукано первинні бухгалтерські документи в яких отримувачем товару значиться особа на ім`я ОСОБА_7 .

Досудовим розслідуванням встановлено, що вказана вище особа це ОСОБА_5 ( ІПН НОМЕР_10 ), якому підконтрольні наступні підприємства: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ( ЄДР НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 (ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДР НОМЕР_9 ). Вказані підприємства організували та реалізовують схему протиправного розмитнення товаро-матеріальних цінностей за заниженими цінами та надання податкової вигоди суб`єктам господарської діяльності реального сектору економіки.

Проведеним аналізом автоматизованих інформаційних систем ДФС України «Податковий Блок», які мають статус офіційних та відкритих загальнодоступних джерел міністерства Юстиції України, встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) в період 2017-2018 років, з метою мінімізації сплати податку на додану вартість відображали у складі податкового кредиту з податку на додану вартість операції з придбання товарноматеріальних цінностей (робіт, послуг) від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_8 ),ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДР НОМЕР_9 ).

Слідчий в клопотанні зазначає, що виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів, що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: оригіналів всієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » договорів (угод); додаткових договорів (угод); журналу реєстрації договорів; накладних та податкових накладних; товарно-транспортних накладних про перевезення товарно-матеріальних цінностей; актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг); рахунків-фактур на оплату придбаних товарів (робіт) послуг; платіжних доручень; банківських виписок; листування, кореспонденції та інших інформаційних документів, а такождокументів які підтверджують факти використання у господарській діяльності чи/або підтверджують факт подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 »,ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Крім того, згідно п.16 листа ВССУ від 05.04.2013 року №223-558/0/4-13 «Про деякі питання здійснення слідчим суддею першої інстанції судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб під час застосування заходів забезпечення кримінального провадження» слідчі судді мають враховувати, що однорідні питання, які потрібно з`ясувати в рамках одного кримінального провадження шляхом застосування одного або різних видів заходів забезпечення, пов`язаних між собою (при цьому необхідність з`ясування таких питань обґрунтовується однаковими обставинами), можуть ініціюватися слідчим (прокурором) у рамках одного клопотання та вирішуватися слідчим суддею в одній ухвалі. Такий підхід доцільно застосовувати для розгляду клопотань про надання тимчасового доступу до документів.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

клопотання задовольнити.

Надати слідчим СУ ФР ГУ ДФС у Київській області ОСОБА_8 , ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , слідчим слідчої групи, тимчасовий до оригіналів документів, з можливістю їх вилучення (виїмку), що знаходяться у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », а саме: оригіналів всієї первинної фінансово-господарської, бухгалтерської та договірної документації по взаємовідносинах ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_12 ) з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДР НОМЕР_9 ), за період 2017-2018 років- договорів (угод); додаткових договорів (угод); журналу реєстрації договорів; накладних та податкових накладних; товарно-транспортних накладних про перевезення товарно-матеріальних цінностей; актів приймання-передачі виконаних робіт, наданих товарів (послуг); рахунків-фактур на оплату придбаних товарів (робіт) послуг; платіжних доручень; банківських виписок; листування, кореспонденції та інших інформаційних документів, а такождокументів які підтверджують факти використання у господарській діяльності чи/або підтверджують факт подальшої реалізації товарів (робіт, послуг) отриманих від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 ».

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено14.02.2023
Номер документу80485382
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018110000000038 від 24.05.2018 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/7176/19

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні