Рішення
від 15.03.2019 по справі 529/181/19
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 529/181/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2019 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі Скрипник Р. А.,

розглянувши у порядку загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Диканька цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області , третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Хіцан Тетяна Володимирівна, про визнання права власності на спадкове майно, -

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт. Диканька Полтавської області померла мати позивача ОСОБА_3, після смерті якої відкрилася спадщина на належне їй нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого підсобного господарства, загальною площею 0,49 га, яка розташована на території с. Надежда Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області. Однак, прав на цю спадщину в даний час позивач оформити не може у зв'язку з відсутньою інформацією про кадастровий номер, тому позивач звернулася до суду з позовом, в якому просить визнати за нею право власності на вказане спадкове майно, яке залишилося після смерті її матері.

В судове засідання позивач не з'явилася, але на адресу суду надіслала письмову заяву в якій вказала, що свій позов підтримує повністю та просить його задоволити, а саму справу розглянути у її відсутність.

Представник відповідача - Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області в судове засідання не з'явився, але до суду подав відзив на позовну заяву в якому зазначив, що Надеждинська сільська рада позовні вимоги позивача вважає обгрунтованими та визнає його, і тому не заперечує проти їх задоволення, а також просив розгляд справи провести у його відсутність.

Третя особа, приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Хіцан Т. В. в судове засідання також не з'явилася, але на адресу суду надіслала письмового листа-пояснення на позовну заяву позивача, в якому проти задоволення позову не заперечувала і прохала розгляд справи розглянути у її відсутність.

Враховуючи те, що позивач позов підтримав, відповідач його визнав, а третя особа по справі проти задоволення позову не заперечувала, тому розгляд даної справи по суті був проведений, відповідно до ст. 198 ЦПК України, у підготовчому судовому засіданні.

Розглянувши позовну заяву, дослідивши наявні у справі докази, відзив на позов від відповідача та пояснення щодо позову від третьої особи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як було встановлено в судовому засіданні, після смерті ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1, залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого підсобного господарства, загальною площею 0,49 га, яка розташована на території с. Надежда Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 виданого Надеждинською сільською радою 13 лютого 1998 року.

Відповідно до повідомлення приватного нотаріуса Хіцан Т. В. від 10. 12. 2018 року вбачається, що нотаріус не взмозі видати позивачу свідоцтво про право власності на вищевказану земельну ділянку, оскільки відсутня інформація про дану ділянку у Державному земельному кадастрі.

Також, відповідно до довідки видної відділом держгеокадастру у Диканському районі від 12. 09. 2018 року було проінформовано нотаріуса, що відомості про земельну ділянку площею 0,49 га для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого селянського господарства, яка розташована на території с. Надежда Надеждинської сільської ради та належала померлій ОСОБА_3 у Державному земельному кадастрі відсутні та кадастровий номер не визначався.

Відповідно до витягів з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельних ділянок від 13. 09. 2018 року виданих відділом Держгеокадастр у Диканському районі, що загальна нормативна грошова оцінка земельних ділянок для будівництва, обслуговування житлового будинку і споруд, та для ведення особистого селянського господарства, що розташовані на території с. Надежда Надеждинської сільської ради становлять в сумі 180 983 грн. 37 коп.

Судом встановлено, що померла та позивачка дійсно були матір'ю та донькою і так як після смерті матері позивач не подала заяву про відмову від спадщини, то відповідно до положень ч. 2 ст. 1268 ЦК України вона є такою, що прийняла спадщину після смерті своєї матері у вигляді вказаного вище майна.

На вказане спадкове майно померла ОСОБА_3 за життя, не встигла вирішити питання щодо його належного оформлення та реєстрації документів про право власності, так як померла ІНФОРМАЦІЯ_1, а смерть людини не може бути передбачуваною.

Оскільки, померла ОСОБА_3 належним чином не здійснила реєстрації права власності на належну їй земельну ділянку, так як померла, однак, вказане вище майно є спадковим. Тому, відповідно до положень ст. ст. 392, 1296, 1299 ЦК України, за позивачем слід визнати в порядку спадкування право власності на вказану вище земельну ділянку з реєстрацією цього права на спадщину в органах, які здійснюють державну реєстрацію нерухомого майна.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 316, 376, 392, 1296, 1299 ЦК України, ст. ст. 7, 8, 81, 83, 258, 259, 263-268 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1, яка проживає в АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, до Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, яка знаходиться в с. Надежда Диканського району Полтавської області, вул. Миру, 25-Б, ідентифікаційний код 21047709, третя особа, яка не заявляє самостійні вимоги - приватний нотаріус Диканського районного нотаріального округу Хіцан Тетяна Володимирівна, яка знаходиться в АДРЕСА_2, про визнання права власності на спадкове майно, задоволити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, в порядку спадкування право власності на земельну ділянку для обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та ведення особистого підсобного господарства, загальною площею 0,49 га, яка розташована на території с. Надежда Надеждинської сільської ради Диканського району Полтавської області, право власності на яке посвідчено державним актом на право приватної власності на землю серії НОМЕР_2 виданого Надеждинською сільською радою 13 лютого 1998 року, як за спадкоємцем такого майна після смерті матері ОСОБА_3.

Рішення набирає законної сили через 30 днів з дня його проголошення, якщо на нього не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий:

СудДиканський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80489085
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —529/181/19

Рішення від 15.03.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

Ухвала від 25.02.2019

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Гвоздик А. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні