Ухвала
від 18.03.2019 по справі 906/218/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

Господарський суд

Житомирської області



10002, м. Житомир, майдан Путятинський, 3/65, тел. (0412) 48-16-20,

E-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, http://zt.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

"18" березня 2019 р. м. Житомир Справа № 906/218/19

Господарський суд Житомирської області у складі судді Кравець С.Г.,

розглянувши матеріали позовної заяви

Акціонерного товариства "Житомиробленерго" (м.Житомир)

до Фізичної особи-підприємця Матусевич Вікторії Іванівни (м.Житомир)

про стягнення 6684,11грн,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство "Житомиробленерго" звернулось до Господарського суду Житомирської області з позовом до Фізичної особи-підприємця Матусевич Вікторії Іванівни про стягнення 6684,11грн вартості не облікованої електричної енергії, нарахованої відповідно до акту про порушення ПКЕЕ №021719 від 13.06.2018р, витрат за оплату послуг адвоката в сумі 4000,00грн та судового збору.

Ухвалою суду від 11.03.2019р позовну заяву Акціонерного товариства "Житомиробленерго" №08/2655 від 28.02.2019р залишено без руху на підставі ст.162, 174, 234 ГПК України.

14.03.2019р на адресу господарського суду від Акціонерного товариства "Житомиробленерго" надійшла заява від 14.03.2019р на виконання вимог ухвали з доказом надіслання позовної заяви з додатками відповідачу - описом вкладення у цінний лист, тобто позивачем усунено допущені недоліки.

Відповідно до ч.3 ст.174 ГПК України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Згідно ч.1 ст.176 ГПК України за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п'яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

Як вбачається з поданих матеріалів, позовна заява відповідає вимогам, визначеним статтею 162 Господарського процесуального кодексу України.

Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Позивач в позовній заяві №08/2655 від 28.02.2019р просить розглядати справу у порядку спрощеного провадження.

Частиною 1 статті 247 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Згідно із ч.1 ст.249 Господарського процесуального кодексу України клопотання позивача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження подається у письмовій формі одночасно з поданням позовної заяви або може міститися у ній.

Суд, розглянувши клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження відмовляє у його задоволенні, виходячи з наступного.

Відповідно до статті 250 Господарського процесуального кодексу України, питання про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Відповідно до частини першої, п'ятої статті 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: 1) наказного провадження; 2) позовного провадження (загального або спрощеного).

Згідно приписів частин першої, другої статті 247 ГПК України у спрощеному позовному провадженні господарський суд розглядає малозначні справи, а крім того, у спрощеному позовному провадженні може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Приписи п.1 ч.5 ст.12 ГПК України визначають, що малозначними справами є справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму. Водночас, відповідно до пункту 2 частини 5 цієї статті малозначними справами є справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п'ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні (частина 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до частини 3 статті 247 Господарського процесуального кодексу України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: 1) ціну позову; 2) значення справи для сторін; 3) обраний позивачем спосіб захисту; 4) категорію та складність справи; 5) обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; 6) кількість сторін та інших учасників справи; 7) чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; 8) думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Предметом даного спору є стягнення вартості не облікованої електричної енергії, нарахованої відповідно до акту про порушення ПКЕЕ, тобто між сторонами існує спір щодо стягнення вартості не облікованої електричної енергії внаслідок фіксації індикатором магнітного впливу магнітного (електричного) поля. Також в позовній заяві вказує, що позивач очікує понести, у тому числі, витрати на проведення судової експертизи, про можливість призначення якої позивач зазначає у позовній заяві.

Отже дану справу неможливо кваліфікувати як малозначну - незначної складності, виходячи з обраного позивачем способу захисту, можливого призначення судової експертизи, а також категорії та складності справи, що є визначальними критеріями форми господарського судочинства, відповідно, суд відмовляє в задоволенні клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

В зв'язку з вищенаведеним суд вважає дану справу такою, що підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 12, 176, 234, 247, 249, 250, 252, 254 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Відмовити у задоволенні клопотання Акціонерного товариства "Житомиробленерго" про розгляд позовної заяви в порядку спрощеного провадження.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

4. Підготовче засідання призначити на "09" квітня 2019 р. о 10:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Житомирської області за адресою: м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 204.

5. Позивачу надати господарському суду:

- для огляду в судовому засіданні оригінали документів, на яких ґрунтуються позовні вимоги;

- докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини;

- за наявності, докази оплати відповідачем спожитої електричної енергії вимога про стягнення якої заявлена у позові (банківські виписки з відміткою банківської установи про проведення платежу, квитанції тощо; оригінали для огляду в судовому засіданні, належним чином засвідчені копії - до матеріалів справи);

- відповідь на відзив.

6. Відповідачу надати господарському суду:

- письмовий відзив на позовну заяву, при наявності заперечень, обґрунтувати їх документально з посиланням на закон - у строк 15 днів з дня отримання цієї ухвали; одночасно надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів, докази такого направлення надати суду;

- докази на підтвердження статусу суб'єкта підприємницької діяльності;

- за наявності, докази оплати спожитої електричної енергії вимога про стягнення якої заявлена у позові (банківські виписки, платіжні доручення, тощо). Оригінали для огляду в судовому засіданні, належним чином засвідчені копії - в справу;

- всі необхідні для розгляду даної справи докази, що підтверджують заперечення проти позову.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

7. Викликати учасників справи у підготовче засідання.

При направленні у судове засідання уповноважених представників сторін, останнім мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують повноваження представників.

Звернути увагу, що відповідно до п.п. 11 п. 16-1 Розділу ХV Перехідні положення Конституції України представництво за цією статтею здійснюється адвокатами у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається: http://court.gov.ua/fair/sud5007/.

З метою своєчасної підготовки до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи пропоную всі передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду, а також докази, надсилати в електронній формі (у форматі pdf) на E-mail суду: inbox@zt.arbitr.gov.ua з офіційної електронної адреси учасника судового процесу.

Суддя Кравець С.Г.

Друк:

1 - в справу,

2,3 - сторонам (рек.з пов.).

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80492559
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 6684,11грн

Судовий реєстр по справі —906/218/19

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 18.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Кравець С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні