Рішення
від 11.03.2019 по справі 910/16569/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

11.03.2019Справа № 910/16569/18 Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Прогрес Д.Ф."

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Євроуніверсал"

про стягнення заборгованості відповідно до Договору № 1-03/08/17 про оренду опалубки від 03.08.2017 в розмірі 205 661,75 грн.

Представники сторін:

від позивача: Мустафаєв Ю.Н., довіреність № 3-18 від 30.11.2018;

від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Прогрес Д.Ф. звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю Євроуніверсал про стягнення заборгованості відповідно до Договору № 1-03/08/17 про оренду опалубки від 03.08.2017 в розмірі 205 661,75 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем зобов'язань за Договором про оренду опалубки № 01-03/08/17 від 03.08.2017, в частині здійснення розрахунків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 13.12.2018 судом залишено позовну заяву без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків та встановлено спосіб їх усунення.

26.12.2018 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків, відповідно до якої, позивачем усунуто недоліки, зазначені в ухвалі Господарського суду міста Києва від 13.12.2018.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14.01.2019 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11.02.2019.

У судове засідання 11.02.2019 представник позивача з'явився, представник відповідача не з'явився.

За результатами судового засідання судом постановлено ухвалу про відкладення розгляду справи на 25.02.2019.

У судове засідання 25.02.2019 представник позивача з'явився, представник відповідача не з'явився.

За результатами судового засідання судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого засідання та призначено справу до судового розгляду по суті на 11.03.2019.

У судове засідання 11.03.2019 представник позивача з'явився, представник відповідача не з'явився, про час, дату та місце судового засідання був повідомлений належним чином, що підтверджується наявним в матеріалах справи рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення № 0103049827869, відповідно до якого, ухвала суду від 25.02.2019 отримана представником відповідача 28.02.2019.

Згідно з ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Згідно з ч. 9 ст. 165 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно з ч. 2 ст. 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

При цьому, за приписами ч. 4 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Зважаючи на викладене, оскільки неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

У судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

На виконання вимог ст. 223 Господарського процесуального кодексу України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 219 ГПК України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

У судовому засіданні 11.03.2019 відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, господарський суд міста Києва,

ВСТАНОВИВ:

03 серпня 2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю Прогрес Д.Ф. (далі - наймодавець, позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю Євроуніверсал (далі - наймач, відповідач) укладено Договір про оренду опалубки № 01-03/08/17 (далі - Договір) за умовами якого, наймодавець в порядку та на умовах, визначених цим Договором, зобов'язується передати наймачеві у користування (без права суборенди) за плату опалубку, перелік якої визначений в акті приймання-передачі (Додаток № 1 до цього Договору), що є невід'ємною частиною цього Договору.

Відповідно до п. 1.2 Договору загальна вартість кожного комплекту опалубки вказується у відповідному акті приймання-передачі.

Комплект опалубки має бути переданий наймачеві протягом чотирнадцяти робочих днів після оплати наймачем орендної плати за перший календарний місяць оренди (за ту кількість календарних днів поточного місяця), включаючи розмір застави, якщо така передбачена Договором чи у відповідному акті та засвідчується підписанням відповідного акту приймання-передачі. У зв'язку з наведеним, дата підписання договору та дата підписання акту приймання-передачі по різним комплектам опалубки можуть не співпадати.

Пунктом 1.3 Договору погоджено, що підписання належним представником наймача акту приймання-передачі обладнання засвідчує: факт передачі наймодавцем технічно справного обладнання; факт ознайомлення наймача із всіма особливими властивостями роботи обладнання; а також факт проведення інструктажу з використання обладнання в роботі та правил безпеки при його застосуванні.

Згідно з пунктами 1.4-1.6 Договору завантаження обладнання при передачі наймачу та розвантаження при поверненні від наймача на транспорт, здійснюється силами та за рахунок наймодавця.

Транспортування опалубки до місця використання, а також її повернення здійснюється силами та за рахунок наймача.

Монтаж та демонтаж опалубки наймач зобов'язаний здійснити із залученням кваліфікованих спеціалістів.

У відповідності до п. 2.1 Договору наймодавець зобов'язаний своєчасно передати наймачу обладнання (опалубку) в придатному для користування стані та в повній комплектації, якщо виконанні умови п. 1.2 даного Договору та прийняти від наймача комплект опалубки згідно акту приймання передачі, після закінчення терміну користування, передбаченого п.п. е) п. 2.2.

Пунктом 2.2 Договору визначено, що наймач зобов'язаний використовувати опалубку відповідно до умов цього Договору, дотримуватись правил техніки безпеки при роботі. Монтаж, демонтаж опалубки та розрахунок допустимих навантажень проводити із залученням кваліфікованих спеціалістів; підтримувати елементи опалубки в справному та чистому стані; не передавати обладнання (опалубку) в користування іншим особам; забезпечити збереження опалубки від втрати та (або) пошкодження; своєчасно у встановлені цим Договором строки сплачувати визначену цим Договором плату (орендну плату) за користування опалубкою у повному обсязі; повернути опалубку наймодавцеві до 03.08.2018, за адресою: м. Львів, вул. Шевченка, 317, в справному стані та в повній комплектації. В момент повернення складається акт приймання-передачі (повернення); нести матеріальну відповідальність за втрату чи пошкодження обладнання; перед поверненням опалубки очистити елементи опалубки від залишків цементу, бетону та бруду.

За користування опалубкою наймач сплачує наймодавцеві орендну плату відповідно до рахунку (п. 3.1 Договору).

Відповідно до п. 3.2 Договору орендна плата починає нараховуватись з дня підписання Акту приймання-передачі та нараховується до дня повернення наймачем комплекту опалубки та підписання сторонами Акту приймання-передачі (повернення) включно. Факт наданих послуг підтверджується щомісячно сторонами підписанням акту наданих послуг. Наймач зобов'язується підписати Акт наданих послуг, що надсилається наймодавцем на адресу наймача та протягом п'яти робочих днів повернути один примірник такого акту наймодавцеві. Якщо протягом цього терміну наймач не повернув Акт наданих послуг та не пред'явив претензій у письмовому вигляді наймодавцеві, послуги вважаються належно наданими в повному обсязі.

Загальна сума орендної плати становить: вартість оренди за один календарний день помножену на фактичну кількість календарних днів оренди. Вартість вказана в актах приймання-передачі (п. 3.3 Договору).

У пункті 3.4 Договору сторонами узгоджені наступні періоди розрахунків:

- сторони погодили період розрахунків оренди становить календарний місяць;

- у випадку оренди (довгострокової) більше 30 календарних днів, наймач зобов'язується здійснювати попередню оплату у розмірі 100% за фактичну кількість календарних днів оренди опалубки, що залишається до кінця місяця - у першому місяці користування від дня підписання акту приймання-передачі, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок наймодавця;

- за другий та кожний наступний період розрахунків, орендна плата вноситься попередньо (авансом); впродовж трьох робочих днів до початку такого періоду розрахунків за поточний місяць чи ту кількість календарних днів (якщо орендна була меншою місячного терміну), шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок наймодавця;

- не внесення орендної плати згідно встановленого періоду наймодавець має право дострокового повернення цього комплекту опалубки, з оплатою за весь період оренди наймачем;

- орендна плата вважається сплаченою наймачем з дня нарахування її на рахунок наймодавця. У всіх інших випадках орендна плата вважається несплаченою.

Згідно з п. 4.12 Договору у випадку втрати опалубки, наймач зобов'язаний відшкодувати наймодавцеві повну вартість втраченої опалубки, передбачену в акті приймання-передачі даного Договору та неустойку у розмірі 10% такої вартості. Під втратою розуміється неповернення наймачем комплекту опалубки протягом 30 та більше календарних днів з моменту закінчення терміну передбаченого п.п. е) п. 2.2. Договору, або пошкодження опалубки з вини наймача яке призвело до унеможливлення користування опалубкою в подальшому. В цьому випадку (втрати) наймач сплачує наймодавцеві окремі відшкодування і неустойки, також орендну плату за період неповернення опалубки.

У відповідності до п. 4.1.4 Договору у випадку неповернення вчасно окремих елементів опалубки або пошкодження окремих елементів опалубки, наймач зобов'язаний протягом п'яти календарних днів з дати зазначеної в п.п. е) п. 2.2. Договору оплатити штрафні санкції наймодавцеві згідно з умовами пункту 4.1.2 даного Договору. У цьому випадку наймодавець надсилає наймачу акт-претензію про сплату штрафних санкції. У випадку відмови підписання наймачем акту-претензії наймодавець має право відшкодувати таку вартість за рахунок застави наймача в безакцептному порядку.

Пунктом 4.1.5 Договору узгоджено, що у випадку протермінування наймача щодо сплати орендної плати, наймач сплачує наймодавцеві пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості з орендної плати за кожен день такого протермінування. Якщо наймачем не внесено попередню оплату за період розрахунків і він продовжує користуватися обладнанням, він вважається таким, що протермінував (не своєчасно оплатив) цей платіж. В такому випадку санкції за несвоєчасний розрахунок за договором нараховується на наймача з наступного календарного дня, що наступає після трьох робочих днів до початку періоду розрахунків.

Відповідно до п. 4.1.7 Договору сторонами може бути передбачена застава розмір якої визначений у відповідному акті приймання-передачі. У випадку пошкодження чи знищення окремих елементів опалубки переданої в оренду з вини наймача, застава враховується в рахунок відшкодування, про що складається акт оцінки ушкодженого майна, який погоджується та підписується уповноваженими особами сторін у Договорі. Наймодавець надсилає відповідним чином два примірника актів оцінки ушкодженого майна наймачу, а останній в свою чергу, протягом 7 календарних днів, завіряє та повертає один примірник наймодавцеві, або наводить аргументовані причини відмови від підписання такого акту. У разі відсутності аргументованих причин відмови наймач вважається таким, що погодився з актом оцінки ушкодженого майна.

Договір вступає в силу у момент підписання його сторонами, та діє протягом 365 днів, або до повного виконання сторонами своїх зобов'язань.

Відповідно до п. 6.1 Договору наймач повинен повернути обладнання в день закінчення строку оренди, зазначеного в акті прийому-передачі, Договорі, в іншому двосторонньому документів сторін, підписаному до цього Договору, або у вимозі наймодавця про повернення обладнання у визначений строк.

Якщо обладнання за цим Договором було передано на невизначений строк, наймач повинен повернути його наймодавцеві протягом трьох діб після направлення такої вимоги наймодавця про повернення обладнання, або в більш тривалий строк, вказаний у такій вимозі. Вимога може бути направлення факсом, телефоном, передана в письмовій формі під розпис уповноваженій особі наймача, або рекомендованим чи цінним листом.

Згідно з п. 6.3 Договору обладнання повинно бути відчищене від будівельного, монтажного, іншого бруду, від забруднення фарбою, мастилами, цементом, бетоном, іншими технічними забруднювачами та сумішами. При поверненні забрудненого обладнання, наймач повинен оплатити всі витрати наймодавця по видаленню забруднення з обладнання, на підставі виставленого наймодавцем рахунку в безакцептному порядку.

У відповідності до п. 6.4 Договору при повернення наймачем обладнання наймодавцю, уповноважені представники сторін здійснюють огляд технічного стану. Результати огляду технічного стану обладнання відображаються в акті огляду технічного стану обладнання.

В разі виявлення слідів пошкодження, поломок, забруднень обладнання, такі дані заносяться до акту огляду технічного стану та робиться запис стосовно вини наймача у виявлених недоліках обладнання.

В разі встановлення факту технічної несправності обладнання, його некомплектності (відсутності деталей) такі факти заносяться в акт огляду технічного стану обладнання.

За наслідками підписання акту огляду технічного стану обладнання, уповноважені представники сторін підписують акт приймання-передачі (повернення) обладнання. Якщо при огляді технічного стану обладнання були зафіксовані обставини, викладені в пп. а), б), п. 6.4 даного Договору, в акті приймання-передачі (повернення) обладнання робиться запис про повернення обладнання в неналежному стані звини наймача (п. 6.5 Договору).

Пунктом 6.6 Договору узгоджено, що наймач повинен оплатити витрати наймодавця по приведенню обладнання в належний стан, його ремонту, відшкодовувати інші збитки наймодавця, які є наслідками обставин, зазначених в пп. а), б), п. 6.4 даного Договору.

Згідно з п. 6.7 Договору у випадку встановлення фактів пошкодження, втрати (викрадення) орендованого за Договором обладнання чи його деталей, наймач відшкодовує вартість обладнання та його деталей, на основі додатково виставленого рахунку наймодавцем і у відповідності з цінами вказаними у Акті приймання-передачі на нове обладнання, а також оплачує всі витрати, пов'язані з ремонтними роботами, придбанням нового обладнання, або відшкодовує втрачене обладнання ідентичним, яке придбає сам наймач у безспірному порядку.

Відповідно до п. 6.11 Договору підтвердженням факту повернення орендованого майна наймодавцю є відповідним чином складений та підписаний акт прийому-передачі (повернення) обладнання. До підписання сторонами такого акту, обладнання вважається таким, що знаходиться в користуванні наймача та не повернуто наймодавцеві.

03 вересня 2017 року між сторонами складено та підписано Акт приймання-передачі № 1, відповідно до якого наймодавець передав, а наймач прийняв щит опалубний ЩК 900х3300-Ун у кількості 12 шт., щит опалубний ЩК 900х3000-Ун у кількості 4 шт., щит опалубний ЩК 900х3000-Ун у кількості 24 шт., розкіс підпірний оцинкований 340 у кількості 24 шт., з'єднувач 10-16 (оцинк.) у кількості 192 шт., гайка у кількості 192 шт.,скоба несуча у кількості 2 шт., загальною вартістю 747 000,00 грн. та погоджено, що вартість оренди опалубки за один день становить 1 260,32 грн., розмір застави становить 12 000,00 грн.

26 жовтня 2017 року між сторонами складено та підписано Акт приймання-передачі № 2, відповідно до якого наймодавець передав, а наймач прийняв щит опалубний ЩК 750х3300-Ун у кількості 52 шт., гайка у кількості 208 шт., з'єднувач 10-16 (оцинк.) у кількості 208 шт., пристосування затискне у кількості 60 шт., SAS- опалубний анкер тип F15,0 м у кількості 80 шт., затискна шина 0,9м. у кількості 24 шт., клема затискна у кількості 48 шт., скоба несуча у кількості 2 шт., розкіс підпірний оцинкований 340 у кількості 10 шт. загальною вартістю 765 000,00 грн. та погоджено, що вартість оренди опалубки за один місяць становить 49 528,66 грн., розмір застави становить 40 000,00 грн.

Позивач зазначає, що ТОВ Прогрес Д.Ф. взяті на себе за Договором зобов'язання виконало належним чином, що підтверджується Актами приймання-передачі, однак, ТОВ Євроуніверсал в порушення взятих на себе зобов'язань за договором, оплату орендних платежів своєчасно та у повному обсязі не здійснив, в зв'язку з чим виникла заборгованість в сумі 65 528,97 грн.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов'язань, а саме майново-господарських зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

При цьому, зобов`язання в силу вимог ст. 525,526 Цивільного кодексу України має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог даного Кодексу і інших актів законодавства. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічна за змістом норма міститься у ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України.

Як встановлено ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно з ч. 6 ст. 283 Господарського кодексу України до відносин оренди застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язаний передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором (ч. ч. 1, 5 ст. 762 ЦК України).

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності (ч. 1 ст. 286 ГК України).

Відповідно до п. 3.2 Договору орендна плата починає нараховуватись з дня підписання Акту приймання-передачі та нараховується до дня повернення наймачем комплекту опалубки та підписання сторонами Акту приймання-передачі (повернення) включно. Факт наданих послуг підтверджується щомісячно сторонами підписанням акту наданих послуг. Наймач зобов'язується підписати Акт наданих послуг, що надсилається наймодавцем на адресу наймача та протягом п'яти робочих днів повернути один примірник такого акту наймодавцеві. Якщо протягом цього терміну наймач не повернув Акт наданих послуг та не пред'явив претензій у письмовому вигляді наймодавцеві, послуги вважаються належно наданими в повному обсязі.

Загальна сума орендної плати становить: вартість оренди за один календарний день помножену на фактичну кількість календарних днів оренди. Вартість вказана в актах приймання-передачі (п. 3.3 Договору).

03 вересня 2017 року між сторонами складено та підписано Акт приймання-передачі № 1, відповідно до якого наймодавець передав, а наймач прийняв щит опалубний ЩК 900х3300-Ун у кількості 12 шт., щит опалубний ЩК 900х3000-Ун у кількості 4 шт., щит опалубний ЩК 900х3000-Ун у кількості 24 шт., розкіс підпірний оцинкований 340 у кількості 24 шт., з'єднувач 10-16 (оцинк.) у кількості 192 шт., гайка у кількості 192 шт.,скоба несуча у кількості 2 шт., загальною вартістю 747 000,00 грн. та погоджено, що вартість оренди опалубки за один день становить 1 260,32 грн., розмір застави становить 12 000,00 грн.

26 жовтня 2017 року між сторонами складено та підписано Акт приймання-передачі № 2, відповідно до якого наймодавець передав, а наймач прийняв щит опалубний ЩК 750х3300-Ун у кількості 52 шт., гайка у кількості 208 шт., з'єднувач 10-16 (оцинк.) у кількості 208 шт., пристосування затискне у кількості 60 шт., SAS- опалубний анкер тип F15,0 м у кількості 80 шт., затискна шина 0,9м. у кількості 24 шт., клема затискна у кількості 48 шт., скоба несуча у кількості 2 шт., розкіс підпірний оцинкований 340 у кількості 10 шт. загальною вартістю 765 000,00 грн. та погоджено, що вартість оренди опалубки за один місяць становить 49 528,66 грн., розмір застави становить 40 000,00 грн.

З матеріалів справи вбачається, що позивачем надано, а відповідачем спожито послуги з оренди опалубки, про що свідчать Акти наданих послуг № 1030 від 30.11.2017 на суму 37 849,68 грн., № 1143 від 30.11.2017 на суму 6 619,68 грн., № 1263 від 15.12.2017 на суму 19 290,96 грн., № 1191 від 31.12.2017 на суму 50 545,87 грн., № 1236 від 31.12.2017 на суму 3 348,87 грн., № 106 від 31.01.2018 на суму 40 596,36 грн., № 170 від 28.02.2018 на суму 36 667,68 грн., № 272 від 31.03.2018 на суму 40 596,36 грн., № 452 від 24.04.2018 на суму 28 660,32 грн., № 398 від 30.04.2018 на суму 3 461,40 грн., № 464 від 31.05.2018 на суму 3 576,78 грн., № 605 від 30.06.2018 на суму 3 461,40 грн., № 726 від 31.07.2018 на суму 3 576,78 грн., № 886 від 31.08.2018 на суму 3 199,57 грн., які підписані сторонами без зауважень та заперечень.

Також, в матеріалах справи наявний акт наданих послуг № 1066 від 30.09.2018 на суму 3 096,36 грн., який не підписаний з боку відповідача.

Відповідно до п. 6.11 Договору підтвердженням факту повернення орендованого майна наймодавцю є відповідним чином складений та підписаний акт прийому-передачі (повернення) обладнання. До підписання сторонами такого акту, обладнання вважається таким, що знаходиться в користуванні наймача та не повернуто наймодавцеві.

Відтак, оскільки матеріали справи не містять доказів повернення обладнання з оренди, з огляду на характер правовідносин сторін, не підписання акту наданих послуг відповідачем не нівелює обов'язок зі сплати орендної плати.

Згідно з ч. 5 ст. 762 ЦК України, ч. 3 ст. 285 ГК України та п. 2.2 Договору наймач зобов'язаний своєчасно у встановлені цим Договором строки сплачувати визначену цим Договором плату (орендну плату) за користування опалубкою у повному обсязі.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

У пункті 3.4 Договору сторонами узгоджені наступні періоди розрахунків:

- сторони погодили період розрахунків оренди становить календарний місяць;

- у випадку оренди (довгострокової) більше 30 календарних днів, наймач зобов'язується здійснювати попередню оплату у розмірі 100% за фактичну кількість календарних днів оренди опалубки, що залишається до кінця місяця - у першому місяці користування від дня підписання акту приймання-передачі, шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок наймодавця;

- за другий та кожний наступний період розрахунків, орендна плата вноситься попередньо (авансом); впродовж трьох робочих днів до початку такого періоду розрахунків за поточний місяць чи ту кількість календарних днів (якщо орендна була меншою місячного терміну), шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок наймодавця;

- не внесення орендної плати згідно встановленого періоду наймодавець має право дострокового повернення цього комплекту опалубки, з оплатою за весь період оренди наймачем;

- орендна плата вважається сплаченою наймачем з дня нарахування її на рахунок наймодавця. У всіх інших випадках орендна плата вважається несплаченою.

Статтею 599 ЦК України передбачено, що зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Відповідачем в свою чергу, не надано суду доказів на підтвердження оплати орендних платежів у повному обсязі та у строки визначені Договором.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкт господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України.

Згідно зі ст.ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання повинні виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

З урахуванням вищевикладеного, факт порушення відповідачем своїх договірних зобов`язань в частині своєчасної та повної оплати орендних платежів, підтверджений матеріалами справи і не спростований відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог в частині стягнення орендної плати в розмірі 65 528,97 грн.

Також, позивачем заявлено до стягнення 22 332,78 грн. нарахованої пені за порушення строків внесення орендних платежів та 117 800,00 грн. штрафу за пошкодження орендованого майна.

Згідно з частиною 1 статті 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до статей 216, 218 ГК України порушення зобов'язання є підставою для застосування господарських санкцій в порядку, передбаченому законодавством та договором.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема сплата неустойки.

Штрафними санкціями у Господарському кодексі України визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання (частина 1 статті 230 Господарському кодексі України).

У відповідності до норм частини 1 статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Суд зазначає, що за порушення у сфері господарювання учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність шляхом застосування до правопорушників господарських санкцій на підставах і в порядку, передбачених ГК України, іншими законами та договором (частина друга статті 193, частина перша статті 216 та частина перша статті 218 ГК України).

Одним із видів господарських санкцій згідно з частиною другою статті 217 ГК України є штрафні санкції, до яких віднесено штраф та пеню.

Розмір штрафних санкцій відповідно до частини четвертої статті 231 ГК України встановлюється законом, а в разі якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в передбаченому договором розмірі. При цьому розмір санкцій може бути встановлено договором у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або в певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів (робіт, послуг).

Такий вид забезпечення виконання зобов'язання (та одночасно вид відповідальності за неналежне виконання/невиконання зобов'язання) як пеня та механізм її нарахування встановлено частиною третьою статті 549 ЦК України, частиною шостою статті 231 ГК України та частиною шостою статті 232 ГК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 549 Цивільного кодексу України пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Пунктом 4.1.5 Договору узгоджено, що у випадку протермінування наймача щодо сплати орендної плати, наймач сплачує наймодавцеві меню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ від суми заборгованості з орендної плати за кожен день такого протермінування. Якщо наймачем не внесено попередню оплату за період розрахунків і він продовжує користуватися обладнанням, він вважається таким, що протермінував (не своєчасно оплатив) цей платіж. В такому випадку санкції за несвоєчасний розрахунок за договором нараховується на наймача з наступного календарного дня, що наступає після трьох робочих днів до початку періоду розрахунків.

Здійснивши перевірку правильності нарахування пені, з урахуванням заявлених позивачем періодів, судом встановлено, що стягненню з відповідача підлягає пеня в розмірі 22 332,78 грн.

Щодо вимоги про стягнення з відповідача штрафу за пошкодження орендованого майна у розмірі 117 800,00 грн., суд зазначає наступне.

Згідно з п. 4.12 Договору у випадку втрати опалубки, наймач зобов'язаний відшкодувати наймодавцеві повну вартість втраченої опалубки, передбачену в акті приймання-передачі даного Договору та неустойку у розмірі 10% такої вартості. Під втратою розуміється неповернення наймачем комплекту опалубки протягом 30 та більше календарних днів з моменту закінчення терміну передбаченого п.п. е) п. 2.2. Договору, або пошкодження опалубки з вини наймача яке призвело до унеможливлення користування опалубкою в подальшому. В цьому випадку (втрати) наймач сплачує наймодавцеві окремі відшкодування і неустойки, також орендну плату за період неповернення опалубки.

У відповідності до п. 4.1.4 Договору у випадку неповернення вчасно окремих елементів опалубки або пошкодження окремих елементів опалубки, наймач зобов'язаний на протязі п'яти календарних днів з дати зазначеної в п.п. е) п. 2.2. Договору оплатити штрафні санкції наймодавцеві згідно умов пункту 4.1.2 даного Договору. У цьому випадку наймодавець надсилає наймачу акт-претензію про сплату штрафних санкції. У випадку відмови підписання наймачем акту-претензії наймодавець має право відшкодувати таку вартість за рахунок застави наймача в безакцептному порядку.

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов Договору, сторонами беззаперечно складено та підписано Акти-претензії № 48 від 03.01.2018 на суму 24 100,00 грн., № 453 від 24.04.2018 на суму 105 100,00 грн., № 943 від 02.08.2018 на суму 600,00 грн.

Доказів оплати зазначених сум, матеріали справи не містять, а відповідачем не надано.

Водночас, як зазначає позивач, на виконання умов Договору відповідачем внесено заставу в розмірі 12 000 грн., яку позивач, з огляду на положення умов Договору, зараховує в рахунок суми за пошкодження орендованого майна.

Таким чином, оскільки факт пошкодження орендованого майна підтверджується підписаними між сторонами Актами-претензіями, з огляду на обумовлену сторонами односторонню можливість зарахування суми сплаченої застави в рахунок сплати штрафу за пошкодження орендованого майна, позовні вимоги про стягнення штрафу у розмірі 117 800,00 грн. за пошкодження орендованого майна є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач під час розгляду справи не надав суду жодних доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги та свідчили про відсутність у нього обов'язку сплатити заявлену до стягнення заборгованість.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з покладенням судового збору на відповідача в порядку ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 242 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Євроуніверсал (03057, м. Київ, вулиця Дегтярівська, будинок 33Б; ідентифікаційний код: 38310775) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Прогрес Д.Ф. (79034, Львівська обл., місто Львів, вулиця Навроцького, будинок 33; ідентифікаційний код: 39006413) заборгованість в розмірі 65 528 (шістдесят п'ять тисяч п'ятсот двадцять вісім) грн. 97 коп., пеню в розмірі 22 332 (двадцять дві тисячі триста тридцять дві) грн. 78 коп., штраф в розмірі 117 800 (сто сімнадцять тисяч вісімсот) грн. 00 коп. та витрати по сплаті судового збору в розмірі 3 084 (три тисячі вісімдесят чотири) грн. 93 коп.

3. Після набрання рішенням Господарського суду міста Києва законної сили видати відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду через відповідний місцевий господарський суд протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 18.03.2019.

Суддя О.А. Грєхова

Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено18.03.2019

Судовий реєстр по справі —910/16569/18

Рішення від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.02.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 13.12.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні