Рішення
від 01.03.2019 по справі 460/4564/18
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/4564/18

Провадження №2/460/607/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.03.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Карпин І.М.,

за участю секретаря судових засідань Мельник Є.Є.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Яворові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

03.10.2018 позивач ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом до Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла її мати ОСОБА_4, після смерті якої залишилось спадкове майно - житловий будинок АДРЕСА_1 Ще за життя 29.01.2004 ОСОБА_4 склала заповіт, згідно якого усе належне майно заповіла їй. На даний час вона бажає оформити право власності на успадкований житловий будинок після смерті матері, однак це унеможливлюється відсутністю свідоцтва про право власності на даний будинок, тому просила у судовому порядку визнати її власником будинку АДРЕСА_1

Ухвалою Яворівського районного суду Львівської області 04.10.2018 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

22.12.2018 ухвалою суду закрито підготовче судове засідання та призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_5 не з'явилася, однак подала заяву про розгляд справи у їх відсутності, позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач Свидницької сільська рада Яворівського району Львівської області просить розгляд справи проводити у відсутності представника сільської ради.

Згідно з ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові докази наявні в матеріалах справи, суд приходить до висновку про підставність задоволення позовних вимог виходячи з наступного.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1, побудований у 1968 році, та належав ОСОБА_4, померлій ІНФОРМАЦІЯ_2.

29.01.2004 ОСОБА_4 склала заповіт, за яким на випадок своєї смерті усе своє майно заповіла ОСОБА_2 Даний заповіт посвідчено секретарем Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області Твердохліб М.С. та зареєстровано в реєстрі за №1.

ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_4 померла, що стверджується свідоцтвом про смерть, виданим 18.01.2018 виконкомом Свидницької сільської ради Яворівського району Львівської області.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 10.09.2018.

Згідно ст.328 ЦК України право власності вважається набутим правомірно, якщо інше право не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Згідно ч.4 ст.3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов'язкової реєстрації.

Згідно з ст.ст.1216, 1217, 1218 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків спадщини від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до вимог ст.ст.1268, 1269, 1270 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом шестимісячного строку не заявив про відмову від спадщини. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має право протягом шестимісячного строку подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Позивач у справі ОСОБА_2 є єдиним спадкоємцем за заповітом майна померлої ОСОБА_4, спадкоємців, які б мали право на обов'язкову частку у спадщині ОСОБА_4, не встановлено. Враховуючи те, що відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює позивачу належне оформлення спадкових прав, суд вважає, що за ОСОБА_2 слід визнати право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері.

На підставі наведеного керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 223, 263-265 ЦПК України, суд,

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом, після смерті матері ОСОБА_4, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Повний текст рішення складено 01.03.2019.

Позивач: ОСОБА_2,

ІНФОРМАЦІЯ_1,

адреса: АДРЕСА_2, ІПН НОМЕР_1.

Відповідач: Свидницька сільська рада

Яворівського району Львівської області

с.Свидниця Яворівського району Львівської області,

ЄДРПОУ: 04373146.

Суддя І.М.Карпин

СудЯворівський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення01.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80499435
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —460/4564/18

Рішення від 01.03.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 22.12.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 19.11.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 04.10.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні