Рішення
від 04.03.2019 по справі 460/5212/18
ЯВОРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 460/5212/18

Провадження №2/460/668/19

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.03.2019 рокум.Яворів

Яворівський районний суд Львівської області

в складі: головуючого судді Карпин І.М.,

за участю секретаря судових засідань Мельник Є.Є.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Яворів цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,

в с т а н о в и в:

06.11.2018 позивач ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом до Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області, третя особа ОСОБА_3 про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом.

В обґрунтування позовних вимог покликається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла її мати ОСОБА_4, після смерті якої залишилось спадкове майно, в тому числі житловий будинок АДРЕСА_1. Ще за життя 14.06.2002 ОСОБА_4 склала заповіт, згідно якого усе належне їй майно у рівних частках, визначила ОСОБА_2 та ОСОБА_3 На даний час вона бажає оформити право власності на 1/2 частину житлового будинку після смерті матері, однак це унеможливлюється відсутністю свідоцтва про право власності на даний будинок, тому просила у судовому порядку визнати за нею право власності на 1/2 на житлового будинку АДРЕСА_1

Ухвалою Яворівського районного суду Львівської області 08.11.2018 відкрито провадження у справі та призначено підготовче судове засідання.

В судове засідання позивач ОСОБА_2 не з'явилася, однак подала заяву про розгляд справи у її відсутності, позов підтримує в повному обсязі.

Відповідач - Порічанська сільська рада Яворівського району Львівської області, подала заяву, в якій просить розгляд справи проводити у відсутності представника сільської ради, позов визнає та заперечень не має.

Третя особа ОСОБА_3 на розгляд справи не з'явився, хоч належним чином повідомявся про час та місце розгляду справи.

Згідно з ст. 247 ЦПК України уразі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов слід задовольнити з наступних підстав.

Судом встановлено, що житловий будинок АДРЕСА_1 числиться за ОСОБА_4, будинок побудований у 1974 році.

14.06.2002 ОСОБА_4 склала заповіт, за яким на випадок своєї смерті усе своє майно належне їй на день смерті в рівних частках заповіла своїй дочці ОСОБА_2 та онукові ОСОБА_3 Даний заповіт посвідчено секретарем Порічанської сільської ради Яворівського району Львівської області Ярема О.І., та зареєстровано в реєстрі за №50.

ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_4 померла, що стверджується свідоцтвом про смерть, виданого 05.07.2002 року Порічанською сільською радою Яворівського району Львівської області, актовий запис №15.

Право власності на житловий будинок належним чином не оформлено, проте даний будинок відповідає технічним вимогам, що підтверджується технічним паспортом, який виготовлено 16.03.2018.

Також судом встановлено, що спадкоємець ОСОБА_2 вважається такою, що прийняла спадщину після смерті ОСОБА_4, оскільки протягом шести місяців з часу смерті матері фактично вступила в управління та володіння спадковим майном, тобто фактично прийняла спадщину, а також звернулася до Яворівської державної нотаріальної контори з заявою про прийняття спадщини за заповітом після смерті матері, що стверджується витягом про реєстрацію спадкової справи в Спадковому реєстрі.

Згідно з п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування спадкові відносини регулюються Цивільним кодексом України, якщо спадщина відкрилася не раніше 1 січня 2004 року. У разі відкриття спадщини до зазначеної дати застосовується чинне на той час законодавство, зокрема, відповідні правила Цивільного кодексу Української РСР, у тому числі щодо прийняття спадщини, кола спадкоємців.

Відповідно до ст.ст.524, 534 ЦК України (1963 року) спадкоємство здійснюється за законом або заповітом. Кожний громадянин може залишити за заповітом усе своє майно або частину його одній або кільком особам, як тим, що входять, так і тим, що не входять до кола спадкоємців за законом, а також державі або окремим державним, кооперативним та іншим громадським організаціям.

А відповідно до вимог ст.ст. 548, 549 ЦК України (1963 року) для прийняття спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв. При цьому не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженням. Визнається, що спадкоємець прийняв спадщину, якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном, або він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Крім того, згідно ч.4 ст.3 Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що виникли до 1 січня 2013 року, визнаються дійсними за наявності однієї з таких умов: 1) реєстрація таких прав була проведена відповідно до законодавства, що діяло на момент їх виникнення; 2) на момент виникнення таких прав діяло законодавство, що не передбачало їх обов'язкової реєстрації.

Судом встановлено, що позивач ОСОБА_2 прийняла спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 у вигляді земельної частки (паю) площею, 1,98 га без визначення меж цієї частки в натурі, у землі, яка перебуває у колективній власності ПОП Колос , розташованого у с. Поріччя Яворівського району Львівської області, майнового паю вартістю 223 грн., що перебуває у майні ПОП Колос , розташованого у с.Поріччя Яворівського району Львівської області, грошових вкладів з відповідними до них відсотками та компенсаційними виплатами, що зберігаються у філії Яворівське відділення ТВБВ ВАТ Ощадбанк , що стверджується свідоцтвом про право на спадщину за заповітом від 03.02.2009.

Позивач у справі ОСОБА_2 є спадкоємцем за заповітом 1/2 майна померлої ОСОБА_4, інша частка за заповітом належить ОСОБА_3, інших спадкоємців які б мали право на обов'язкову частку у спадщині ОСОБА_4, судом не встановлено.

Враховуючи те, що відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок унеможливлює позивачу належне оформлення спадкових прав, суд вважає, що за ОСОБА_2 слід визнати право власності на 1/2 житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_4

На підставі викладеного, керуючись 12 , 13 , 81 , 223, 263 , 265 ЦПК України, суд

у х в а л и в:

позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, право власності на 1/2 частину житлового будинку АДРЕСА_1 в порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення безпосередньо до Львівського апеляційного суду. Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач: ОСОБА_2,

ІНФОРМАЦІЯ_1,

адреса: АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1.

Відповідач: Порічанська сільська рада

Яворівського району Львівської області

с.Поріччя Яворівського району Львівської області,

вул. Шевченка, 1а, ЄДРПОУ: 05290770,

Третя особа: ОСОБА_3,

ІНФОРМАЦІЯ_2,

адреса: АДРЕСА_2

Суддя І.М.Карпин

Дата ухвалення рішення04.03.2019
Оприлюднено18.03.2019
Номер документу80499466
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —460/5212/18

Рішення від 04.03.2019

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

Ухвала від 08.11.2018

Цивільне

Яворівський районний суд Львівської області

Карпин І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні