Рішення
від 11.03.2019 по справі 409/417/19
БІЛОКУРАКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №409/417/19

Пров.№2-о/409/136/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 березня 2019 року смт.Білокуракине

Білокуракинський районний суд Луганської області у складі:

головуючого судді: О.Г.Третяка

за участю секретаря судових засідань: ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Білокуракине Луганської області цивільну справу за заявою ОСОБА_2 про встановлення факту смерті, -

В с т а н о в и в :

Заявник звернувся до суду з заявою про встановлення факту смерті ОСОБА_3, його матері.

В обґрунтування своїх вимог заявник вказав, що 29.10.2018р. в с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області, померла його мати, ОСОБА_3. Після її смерті було отримано лікарське свідоцтво про смерть та довідку про причину смерті. Останнім місцем проживання померлого, місцем настання смерті та місцем її поховання є с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області, Україна, але там проводиться антитерористична операція, тому органи влади, у тому рахунку органи РАЦС, у цьому районі не працюють, у зв'язку з чим вона не може отримати свідоцтво про смерть. Звернувшись до Станично-Луганського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області щодо реєстрації смерті, йому було відмовлено у зв'язку з видачею медичних документів закладами, які розташовані на території, непідконтрольній українській владі, що викликає сумнів у їх легітимності. У зв'язку з чим заявник просить суд встановити факт смерті ОСОБА_3.

В судове засідання заявник не з'явився, в заяві просив суд розглянути справу без його участі.

Заінтересована особа - Станично-Луганський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області в судове засідання не з'явився, про місце, час та дату розгляду справи був повідомлений належним чином.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 померла 29.10.2018р. в с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області. Причина смерті: хронічна недостатність мозкового кровообігу, церебральний атеросклероз, цукровий діабет. Місцем смерті є с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області. Довідка про причину смерті № 29 видана державним закладом Філіал Юр'ївська амбулаторія Лутугинської центральної багатопрофільної лікарні .

ОСОБА_2, заявник по справі, є сином ОСОБА_3, що підтверджується копією свідоцтва про народження серії II-ЕД № 296364.

Станично-Луганським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Луганській області ОСОБА_2 було відмовлено у державній реєстрації смерті, оскільки медичні документи, оформлені медичними закладами, які розташовані на території непідконтрольній українській владі, вказують на те, що відсутнє підпорядкування медичного закладу у відповідності до відомчої підпорядкованості, що ставить під сумнів легітимність оформлення лікарського свідоцтва про смерть закладами охорони здоров'я, органами, установами, організаціями, місцем розташування яких є населені пункти, на територіях яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження відповідно до Додатку 1 до розпорядження Кабінету Міністрів України від 07.11.2014р. № 1085 (у редакції розпорядження Кабінету Міністрів України від 05.05.2015 р. № 428-р.).

Згідно п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час в разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 2 ст. 319 ЦПК України рішення суду про встановлення фактів, які підлягають реєстрації в органах реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Згідно до п. 6, п. 9 Про затвердження правил державної реєстрації актів громадянського стану в Україні від 18.10.2000 року № 52/5, реєстрація смерті проводиться за місцем проживання заявника у разі: якщо заява надійшла після закінчення одного року з дня настання смерті; встановлення в судовому порядку факту смерті, звернення для реєстрації смерті особи, оголошеною судом померлою.

Державна реєстрація факту смерті, встановленого в судовому порядку, проводиться за заявою осіб, що були позивачами при розгляді судом справи, а також спадкоємців померлого при поданні рішення суду. Складений актовий запис про смерть включається до книги державної реєстрації смерті за поточний рік, якщо з часу настання смерті не минуло одного року, або до книги поновлених записів цивільного стану за поточний рік, якщо минуло більше року.

Наказом Міністерства юстиції України № 953/5 від 17.06.2014 року „Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції» (з внесеними змінами від 05.11.2014р.) з 21.11.2014р. тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходяться на території Луганської області та Донецької області. Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.

Таким чином, в судовому засіданні знайшов своє підтвердження та не викликає у суду сумніву факт смерті ОСОБА_3, яка померла 29.10.2018р.

Згідно ст. 317 та п. 8 ст. 430 ЦПК України суд допускає рішення до негайного виконання.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 77-81, 263-265, 268, 315-317, 354-355, 430 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2 задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт того, що громадянка України ОСОБА_3, яка народилася 11.12.1950 року в селищі Біле Лутугінського району Луганської області, померла 29 жовтня 2018 року в с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області, місце реєстрації померлого: вул. Мічуріна 15, с. Юр'ївка Лутугинського району Луганської області, Україна від хронічна недостатність мозкового кровообігу, церебральний атеросклероз, цукровий діабет.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржене до Луганського апеляційного суду через Білокуракинський районний суд Луганської області на підставі п.15.5 ч.1 Розділу XIII "Перехідні положення" ЦПК України шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня проголошення судового рішення.

Заявник - ОСОБА_2 , РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1, Україна.

Заінтересована особа - Станично-Луганський РВ ДРАЦС Головного територіального управління юстиції в Луганській області, код ЄДРПОУ 21757992, місцезнаходження: вул. Центральна 31, смт. Станиця Луганська Луганської області, Україна .

Суддя Білокуракинського

районного суду Луганської області ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення11.03.2019
Оприлюднено19.03.2019
Номер документу80511058
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —409/417/19

Ухвала від 11.03.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О. Г.

Рішення від 11.03.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О. Г.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Білокуракинський районний суд Луганської області

Третяк О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні