Постанова
від 18.03.2019 по справі 910/17186/18
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" березня 2019 р. Справа№ 910/17186/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Пантелієнка В.О.

суддів: Верховця А.А.

Доманської М.Л.

за участю секретаря Корінної А.О.,

та представників:

від ГУ ДФС у м.Києві - не з'явився;

ліквідатор Хорошевська Т.В. - не з'явилась,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у м.Києві (далі - ГУ ДФС у м.Києві)

на постанову господарського суду м.Києва від 21.01.2019р.

(повний текст складено 25.01.2019р.)

у справі №910/17186/18 (суддя Яковенко А.В.)

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "КМ-Україна"

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду м.Києва від 21.01.2019р. по справі №910/17186/18 визнано банкрутом ТОВ "КМ-Україна"; відкрито ліквідаційну процедуру; призначено ліквідатором банкрута Хорошевську Тетяну Володимирівну; підприємницьку діяльність банкрута завершено; зобов'язано ліквідатора надати суду ліквідаційний баланс банкрута та звіт ліквідатора до 21.01.2020р.

Не погоджуючись з винесеною постановою суду, ГУ ДФС у м.Києві подало апеляційну скаргу на постанову господарського суду м.Києва від 21.01.2019р., в якій просить скасувати оскаржувану постанову та припинити провадження у справі.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор Хорошевська Т.В. просить відмовити у задоволенні апеляційної скарги ГУ ДФС у м.Києві, а ухвалу господарського суду м.Києва від 21.01.2019р. залишити без змін.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 12.02.2019р. апеляційну скаргу ГУ ДФС у м.Києві на постанову господарського суду м.Києва від 21.01.2019р. по справі №910/17186/18 залишено без руху та повідомлено, що протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали ГУ ДФС у м.Києві має право усунути недоліки, а саме подати до Північного апеляційного господарського суд докази надсилання копії апеляційної скарги всім учасникам провадження у справі.

Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 25.02.2019р. відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ГУ ДФС у м.Києві на постанову господарського суду м.Києва від 21.01.2019р. по справі №910/17186/18 та призначено її розгляд на 18.03.2018р.

Розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, дослідивши докази, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування судом першої інстанції норм законодавства, Північний апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч.6 ст.12 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

Відповідно до вимог ч.4 ст.269 ГПК України суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

У грудні 2018 року ліквідатор ТОВ "КМ-Україна" звернувся до місцевого суду із заявою про порушення справи про своє банкрутство у зв'язку з виявленням в ході ліквідаційної процедури кредиторської заборгованості, активи для погашення якої відсутні.

Ухвалою господарського суду м.Києва від 03.01.2019р. у справі №910/17186/18 заяву ТОВ "КМ-Україна" було прийнято до розгляду, засідання призначено на 14.01.2019р., визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого Пічахчі Сергія Володимировича зобов'язано подати заяву про участь у справі.

11.01.2019р. до місцевого суду була подана заява арбітражного керуючого Пічахчі С.В. про відмову від участі у справі про банкрутство.

Ухвалою господарського суду м. Києва від 14.01.2019р. було відкрито провадження у справі №910/17186/18 про банкрутство ТОВ "КМ-Україна" та призначено підсумкове засідання на 21.01.2019р.

З матеріалів справи вбачається, що ТОВ "КМ-Україна" зареєстроване як юридична особа Оболонською районною у м. Києві державною адміністрацією з присвоєнням ідентифікаційного коду 34892193. Місцезнаходженням підприємства станом на час розгляду справи є: 04073, м. Київ, провулок Балтійський, 20.

01.03.2018р. протоколом загальних зборів учасників Товариства було прийнято рішення про припинення ТОВ "КМ-Україна" шляхом ліквідації та призначено ліквідатором Хорошевську Тетяну Володимирівну (а.с. 35-36).

02.03.2018р. державним реєстратором було внесено відповідний запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Після публікації оголошення про припинення підприємницької діяльності ліквідаційною комісією було встановлено, що загальна сума кредиторської заборгованості боржника складає 6 964 790,93 грн.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону про банкрутство, якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи. Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Відповідно ч. 1 ст. 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Відповідно до ч. 2 ст. 105 Цивільного кодексу України після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Відповідно до ч. 4 ст. 105 Цивільного Кодексу України оголошення про припинення підприємства шляхом ліквідації та відомості про ліквідатора були розміщені в друкованому засобі масової інформації, в якому публікуються відомості про державну реєстрацію юридичної особи, що припиняється, а саме: в Бюлетені державної реєстрації.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 110 Цивільного Кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи , уповноваженого на це установчими документами, в тому числі, у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягнення мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Виходячи з ч. 1 ст. 22 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" інформація про проведення державної реєстрації юридичної особи, про прийняття засновниками (учасниками) або уповноваженим ними органом рішення щодо припинення юридичної особи тощо підлягає обов'язковому опублікуванню в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації.

Згідно зі ст. 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", спеціалізований друкований засіб масової інформації - видання спеціально уповноваженого органу з питань державної реєстрації, в якому відповідно до цього Закону публікуються відомості з Єдиного державного реєстру.

Комісія з припинення юридичної особи (ліквідаційна комісія), яка створюється і діє на попередніх етапах відповідно до ст.ст. 105, 110 Цивільного Кодексу України, обов'язково складає, після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду.

Відповідно до вимог ст. 111 Цивільного Кодексу України, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

У разі недостатності в юридичної особи, що ліквідується, коштів для задоволення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) організовує реалізацію майна юридичної особи.

До затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Після завершення розрахунків з кредиторами ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає ліквідаційний баланс, забезпечує його затвердження учасниками юридичної особи, судом або органом, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, та забезпечує подання органам доходів і зборів.

Згідно з вимогами ч. 3 ст. 110 Цивільного Кодексу України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

На наведені вище обставини місцевий суд, розглядаючи справу по суті, уваги не звернув, а з матеріалів справи вбачається, що ТОВ "КМ-Україна" не було надано до податкового органу ліквідаційного балансу для перевірки.

Таким чином, у даному випадку ліквідаційною комісією боржника був порушений порядок добровільної ліквідації, а судом першої інстанції не було враховано, що до заяви про порушено провадження у справі про банкрутство за правилами ст. 95 Закону про банкрутство не були додані всі документи, які повинні бути подані на момент звернення із такою заявою.

Боржник при зверненні до місцевого суду про визнання себе банкрутом, зобов'язаний був надати докази відсутності своєї платоспроможності, а тому провадження у справі про банкрутство ТОВ "КМ-Україна" місцевим судом було порушено передчасно.

Аналіз практики Європейського суду з прав людини щодо застосування статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (рішення від 21 січня 1999 року в справі "Гарсія Руїз проти Іспанії", від 22 лютого 2007 року в справі "Красуля проти Росії", від 5 травня 2011 року в справі "Ільяді проти Росії", від 28 жовтня 2010 року в справі "Трофимчук проти України", від 9 грудня 1994 року в справі "Хіро Балані проти Іспанії", від 1 липня 2003 року в справі "Суомінен проти Фінляндії", від 7 червня 2008 року в справі "Мелтекс ЛТД (MELTEX LTD) та Месроп Мовсесян (MESROP MOVSESYAN) проти Вірменії") свідчить, що право на мотивоване (обґрунтоване) судове рішення є частиною загального права людини на справедливий і публічний розгляд справи та поширюється як на цивільний, так і на кримінальний процес.

За таких обставин, Північний апеляційний господарський суд вважає, що апеляційна скарга ГУ ДФС у м.Києві підлягає задоволенню. Постанову суду першої інстанції від 21.01.2019р. необхідно скасувати, а провадження у справі №910/17186/18 - закрити.

Керуючись ст.ст. 240, 269 270, 275, 277, 282, 283 ГПК України, Північний апеляційний господарський суд -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у м.Києві задовольнити.

Постанову господарського суду м.Києва від 21.01.2019р. по справі №910/17186/18 - скасувати, а провадження у справі №910/17186/18 закрити.

Справу №910/17186/18 повернути до господарського суду м.Києва.

Постанова апеляційного господарського суду набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку та строк, передбачений ст. 288 ГПК України.

Повний текст постанови складений та підписаний 19.03.2019р.

Головуючий суддя В.О. Пантелієнко

Судді А.А. Верховець

М.Л. Доманська

СудПівнічний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено19.03.2019
Номер документу80523861
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/17186/18

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 24.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Постанова від 18.03.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 25.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Ухвала від 12.02.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пантелієнко В.О.

Постанова від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Постанова від 21.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 14.01.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні