Ухвала
від 13.03.2019 по справі 308/2745/19
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/2745/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 березня 2019 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання - ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в місті Ужгороді клопотання начальника відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Закарпатської області старшого радника юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в житловому будинку директора ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 , -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор звернувся до суду з вказаним клопотанням в якому зазначає, що ГУНП в Закарпатській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №42018070000000309 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України. В ході досудового розслідування даного кримінального провадження встановлено, що директор ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 з метою особистого незаконного матеріального збагачення, вступив в злочинну змову з суб`єктами господарської діяльності та надав їм незаконну перевагу під час укладання прямих договорів на надання послуг та закупівлю товарів. Відтак протягом 2017-2018 років директор ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 в порушення законодавства, а саме Закону України «Про державні публічні закупівлі» надав незаконну перевагу та уклав прямі договори щодо надання послуг по розробці лісосік та трелювання деревини з наближеними до нього суб`єктами господарської діяльності, а саме: ПП ОСОБА_6 код. НОМЕР_1 якою являється громадянка ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителька АДРЕСА_2 ; ФОП ОСОБА_7 код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , якою являється громадянка ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителька АДРЕСА_3 ; МПП "Оріон" код ЄДРПОУ 30105015, засновником якого являється ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , житель АДРЕСА_4 ; ПП "Лісмаш" код ЄДРПОУ 3153883,засновником якого являється ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , житель АДРЕСА_5 ; ПП "Яновець" код ЄДРПОУ 32764639, засновником якого являється ОСОБА_10 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , житель АДРЕСА_6 ; ТОВ "Євро-ліс" код ЄДРПОУ 39690024, засновником якого являється ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , житель АДРЕСА_3 ; ФОП ОСОБА_12 код ЄДРПОУ НОМЕР_3 яким являється громадянин ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_8 , житель АДРЕСА_7 ; ФОП ОСОБА_13 код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , яким являється громадянин ОСОБА_13 , ІНФОРМАЦІЯ_9 , житель АДРЕСА_8 ; ФОП ОСОБА_14 код ЄДРПОУ НОМЕР_5 яким являється громадянин ОСОБА_14 , ІНФОРМАЦІЯ_10 , житель АДРЕСА_9 ; ФОП ОСОБА_15 код ЄДРПОУ НОМЕР_6 яким являється громадянин ОСОБА_15 , ІНФОРМАЦІЯ_11 , житель АДРЕСА_10 , на загальну суму понад 36 млн. грн. та під час укладання користуючись відсутністю доброзичливої конкуренції значно завищив ціни на вказані послуги, що в свою чергу призвело до розтрати державних коштів в особливо великих розмірах на користь третіх осіб. Також з метою уникнення проведення конкурсних процедур на закупівлю товарів, а саме паливно-мастильних матеріалів директор ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 надав незаконну перевагу та уклав прямі договори на закупівлю паливно-мастильних матеріалів з суб`єктами господарської діяльності, а саме ФОП ОСОБА_16 , код ЄДРПУ НОМЕР_7 , яким являється громадянин ОСОБА_16 , ІНФОРМАЦІЯ_12 житель АДРЕСА_11 та ТОВ "Торговий Дім Універсал Україна", код ЄДРПУ 39060554 засновником якого являється ОСОБА_17 , ІНФОРМАЦІЯ_13 , який зареєстрований в АДРЕСА_12 .

В обґрунтування клопотання прокурор зазначає, що під час документування злочинної діяльності директора ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 в межах виконання оперативними підрозділами доручення прокурора в кримінальному провадженні 03.12.2018 року за № 5926/39/106/01-2018 УЗЕ надано запит на отримання копії документів та відомості щодо укладання вищевказаних договорів та похідних документів щодо їх виконання. З метою приховання своєї злочинної діяльності директор ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 13.12.2018 надав відповідь за № 224 з посиланням на нормативно правові акти та відмовився надати запитувану інформацію. Вищевказана злочинна діяльність ОСОБА_5 полягає в тому, що останнім здебільшого використовуються документи суб`єктів господарювання з метою формування фіктивних договорів на проведення лісосічних робіт, а роботи як такі виконуються власними силами за допомогою підпорядкованого складу лісників, що надає можливість привласнювати державні кошти в особливо великих розмірах. Також під час формування вищевказаних договорів, ОСОБА_5 або підпорядкованими йому працівниками здійснюється підроблення підписів на договорах зі сторони суб`єктів господарської діяльності. Враховуючи вищенаведене є достатні підстави вважати, що за місцем проживання директора ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , можуть знаходитися чорнові записі, нотатки, блокноти, та документи де зазначаються обсяги укладених договорів щодо надання послуг по розробці лісосік та трелювання деревини ДП «Мокрянське ЛМГ» з суб`єктами господарської діяльності, обсяги закупівлі паливно-мастильних матеріалів та вартості їх на момент придбання, печаті суб`єктів господарської діяльності, а також грошові кошти отримані внаслідок корупційних схем розкрадання лісо продукції, та матеріальні цінності сума яких перевищує встановлених норми ЗУ «Про запобігання корупції» та які не були за декларовані директором ДП «Мокрянське ЛМГ» ОСОБА_5 , інші предмети, речі та документи, які можуть мати доказове значення у даному кримінальному провадженні. Такий ступінь тяжкості кримінального правопорушення (злочин, передбачений ч.3 ст.191 КК України є тяжким злочином) та обставини вчинення даного кримінального правопорушення, дають достатні підстави для здійснення обшуку житла ОСОБА_5 - будинку за адресою: АДРЕСА_1 , а потреби досудового розслідування щодо виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання предмету кримінального правопорушення, встановлення важливих фактичних обставин подій злочину, речових доказів та документів про вчинення злочину та винних осіб, виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи як проникнення до житла чи іншого володіння особи. Іншими слідчими та процесуальними діями та заходами забезпечення кримінального провадження досягнути мети проведення обшуку при встановлених обставинах не є можливими, доцільними та ефективними. А тому на підставі вищенаведеного прокурор просить клопотання задовольнити.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав з мотивів, наведених вище, просив таке задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання та матеріали кримінального провадження слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до вимогст.234 КПК України, у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення, з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку, житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку, особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться, речі, документи або осіб, яких планується відшукати. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Частиною 5ст. 234 КПК Українивизначено, що слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Водночас в ході розгляду клопотання слідчим, в порушення ч. 5 ст. 234 КПК України, не доведено, що речі, які планується відшукати, знаходяться за зазначеною в клопотанні адресою, та не надано належних доказів, які б підтверджували чи вказували на це.

Стаття 30 Конституції Українигарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

За відсутності належних та достовірних доказів того, що в приміщенні, де планується провести обшук, можуть знаходитися відшукувані речі проведення обшуку суперечитиме Статті 1 Протоколу № 1Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, якою передбачено право на вільне володіння власником своїм майном.

А тому враховуючи вищенаведене, слідчий суддя приходить до переконання, що підстави для проведення обшуку відсутні, і клопотання до задоволення не підлягає.

Керуючись ст. ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання начальника відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю прокуратури Закарпатської області старшого радника юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку в житловомубудинку директораДП «МокрянськеЛМГ» ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,за адресою: АДРЕСА_1 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80537226
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —308/2745/19

Ухвала від 29.06.2022

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 10.06.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

Ухвала від 13.03.2019

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Придачук О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні