Ухвала
від 19.03.2019 по справі 552/3717/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/3717/18

Провадження № 1-кс/552/612/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.03.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1

за участі секретаря ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотанням, погодженим прокурором прокуратури Полтавської області ОСОБА_4 про надання дозволу на тимчасовий доступ з можливістю влучення оригіналів, а в разі їх відсутності копій документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), у т.ч.: заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів (у т.ч. які підтверджують зміни форм власності підприємства), реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, довіреностей, наказів про призначення та звільнення службових осіб вказаних підприємств, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, та документів, які підтверджують службове становище посадових осіб підприємства і містять зразки підписів службових осіб підприємства тощо, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання обґрунтувала тим, що прокуратурою Полтавської області здійснюється процесуальне керівництво над досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні №32018170000000022 від 20.06.2018. Досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні здійснюється СУ ФР ГУ ДФС у Полтавської області.

З матеріалів вбачається, що службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), в інтересах третіх осіб, вчинили дії, що призвели до стійкої фінансової неспроможності зазначеного суб`єкта господарської діяльності, що завдало великої матеріальної шкоди кредитору.

Вищевказані порушення викладені у заяві про вчинення кримінального правопорушення (злочину) адвоката ОСОБА_5 від 01.06.2018.

Згідно вказаної заяви ОСОБА_6 є кінцевим бенефіціаром та власником компанії ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ), реєстраційний номер НОМЕР_3 , створеної за законодавством Британських Віргінських островів 10.06.2010 року, яка в свою чергує є власником 2 448 200 простих іменних акцій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (84,4%).

В липні 2016 року було вчинено незаконний продаж (заволодіння) 84,4% простих іменних акцій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від імені власника таких акцій на підставі підроблених документів і подальший їх перепродаж - за участю фінансових установ та юридичних осіб - з метою встановлення контролю над ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в якості власника Товариства, і усунення потерпілої особи-заявника в скоєних злочинах

Так, в ході встановлення кінцевого отримувача незаконно відчуженого майна ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », було з`ясовано, що через низку правочинів в період квітень - листопад 2015 року власником усього незаконно відчуженого майна стало підприємство - Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ).

Одночасно з цим, згідно відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань було з`ясовано, що у відношенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) внесені відомості у ЄДР в розділі про перебування підприємств в стані припинення - «в стані припинення».

Також згідно ухвали Господарського суду Дніпропетровської області від 27.11.2017 року у справі №904/8607/17 про порушення провадження у справі про банкрутство, вбачається що ініціатором визнання банкрутом ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » виступає ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 », що є набувачем права вимоги до ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » щодо стягнення заборгованості в розмірі 6 909 532,71 грн. від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ід. код НОМЕР_5 ), що є невиплаченою ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 ».

Згідно вказаної ж ухвали заборгованість ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » перед ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », а в подальшому перед ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (Новий кредитор), виникла за Договором безвідсоткової фінансової допомоги №185/1 від 26.12.2016 на суму 6 789 532,71 грн.

За таких обставин, враховуючи період укладення даного правочину (після незаконного відчуження 84,4% акцій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », тобто коли Товариство вибуло з-під контролю його власника), фактично укладення даного правочину суперечило інтересам власника та мало на меті вчинення умисних дій щодо приведення ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » до стійкої фінансової неспроможності.

У подальшому, службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », яким було відомо про відсутність на підприємстві основних засобів та неможливість у подальшому виконання угод та проведення розрахунків з суб`єктами господарської діяльності, уклали від імені ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) поворотно-фінансової допомоги №03-1/15 від 03.12.2015, а саме щодо отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги в розмірі 34 240 790,62 коп., завідомо знаючи, що підприємство має заборгованість по іншим цивільно-правовим договорам, тобто вчинили дії всупереч інтересам підприємства та завідомо знаючи про неможливість виконання зобов`язань по вказаному договору.

В ході досудового розслідування вказаного кримінального провадження виникла необхідність в отриманні оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), у т.ч.: заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів (у т.ч. які підтверджують зміни форм власності підприємства), реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, довіреностей, наказів про призначення та звільнення службових осіб вказаних підприємств, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, та документів, які підтверджують службове становище посадових осіб підприємства і містять зразки підписів службових осіб підприємства, що необхідно для встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетних до його вчинення, а також для проведення експертиз. Зазначені документи можуть бути отримані лише на підставі ухвали суду.

Також існує необхідність у вилученні зазначених документів для забезпечення досудового розслідування та дослідження всіх матеріалів кримінального провадження в обсязі, необхідному для прийняття рішення.

Вказані документи мають значення для забезпечення всебічного, повного та неупередженого розслідування обставин у даному кримінальному провадженні, встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетні до його вчинення, а також проведенні судових експертиз, у т.ч. почеркознавчої і економічної та потребують вилученню.

Так, на даний час по кримінальному провадженню не встановлено особу, а відсутність у кримінальному провадженні оригіналів зазначених документів унеможливлює встановлення відповідної особи, яка безпосередньо вчинила кримінальне правопорушення.

Так, в оригіналах документів містяться підписи службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що вказуватиме на осіб, які або вчинили правопорушення, причетні до його вчинення або являтимуться свідками у даному кримінальному провадженні та вкажуть на винну особу, що дасть можливість знайти винного та повідомити даній особі про підозру.

Не надання тимчасового доступу та можливості вилучення саме оригіналів зазначених документів може призвести до неможливості доведення вини слідчим у вчиненні даного кримінального правопорушення винній особі, не повідомлення про підозру (за наявності частини доказів) у повному обсязі чи повідомлення її за наявності отримання лише обвинувальних даних та за відсутності виправдувальних, внаслідок ненадання судом дозволу на проведення заходу забезпечення кримінального провадження.

Вилучення саме оригіналів документів, а не їх копій, необхідно як для проведення судово-почеркознавчої експертизи, адже у більшості випадків проведення зазначеної експертизи по копіям не здійснюється, а також для проведення судово-економічної експертизи, де для надання висновку експертом потребуються оригінали документів. Так, при наданні висновку за копіями документів експерт може прийти до невірного висновку або неможливості надання висновку, що призведе до безпідставного витрачання бюджетних коштів на проведення експертизи, у той час, як фактично існуватимуть оригінали зазначених документів.

Також, ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_10 у зв`язку з чим реєстраційна справа вищевказаного підприємства перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Також, існує необхідність у вилученні вищевказаних документів, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами під час судового розгляду, адже слідство матиме можливість встановлення осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та причетних до їх вчинення, проведення судових експертиз, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні.

Крімтого, згідно ч.2 ст.163 КПК України просила розглянути дане клопотання без участі представників володільців документів з метою запобігання умисному знищенню або зміні документів, а також забезпечення їх у тому вигляді, в якому вони знаходяться на момент розгляду клопотання.

Заслухавши пояснення слідчого, ознайомившись із матеріалами доданими до клопотання слідчий суддя приходить до таких висновків.

Відповідно до ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх.

Згідно ч.1 ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Стаття 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Оскільки є підстави вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення необхідної інформації, а також з метою забезпечення її збереження у тому вигляді, у якому вона знаходяться на момент розгляду клопотання, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України, виклик представників ІНФОРМАЦІЯ_2 , не здійснювався.

Надані до слідчого судді матеріали містять дані, які дають достатні підстави вважати, що до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018170000000022 від 20.06.2018р. внесено відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст.219 КК України ( а.с.3).

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_2 ), в інтересах третіх осіб, вчинили дії, що призвели до стійкої фінансової неспроможності зазначеного суб`єкта господарської діяльності, що завдало великої матеріальної шкоди кредитору. Вищевказані порушення викладені у заяві про вчинення кримінального правопорушення (злочину) адвоката ОСОБА_5 від 01.06.2018. Згідно вказаної заяви ОСОБА_6 є кінцевим бенефіціаром та власником компанії ІНФОРМАЦІЯ_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_5 ), реєстраційний номер НОМЕР_3 , створеної за законодавством Британських Віргінських островів 10.06.2010 року, яка в свою чергує є власником 2 448 200 простих іменних акцій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (84,4%). В липні 2016 року було вчинено незаконний продаж (заволодіння) 84,4% простих іменних акцій ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від імені власника таких акцій на підставі підроблених документів і подальший їх перепродаж - за участю фінансових установ та юридичних осіб - з метою встановлення контролю над ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », в якості власника Товариства, і усунення потерпілої особи-заявника в скоєних злочинах. В ході встановлення кінцевого отримувача незаконно відчуженого майна ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », було з`ясовано, що через низку правочинів в період квітень - листопад 2015 року власником усього незаконно відчуженого майна стало підприємство - Товариство з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ). Згідно відомостей в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, громадських формувань було з`ясовано, що у відношенні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) внесені відомості у ЄДР в розділі про перебування підприємств в стані припинення - «в стані припинення»( а.с.4-6)

Крім того, службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 », яким було відомо про відсутність на підприємстві основних засобів та неможливість у подальшому виконання угод та проведення розрахунків з суб`єктами господарської діяльності, уклали від імені ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » договір з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) поворотно-фінансової допомоги №03-1/15 від 03.12.2015, а саме щодо отримання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги в розмірі 34 240 790,62 коп., завідомо знаючи, що підприємство має заборгованість по іншим цивільно-правовим договорам, тобто вчинили дії всупереч інтересам підприємства та завідомо знаючи про неможливість виконання зобов`язань по вказаному договору ( а.с.7).

Таким чином, в ходідосудового розслідування виникла необхідністьв отриманні оригіналів документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, та документів, які підтверджують службове становище посадових осіб підприємства і містять зразки підписів службових осіб підприємства, що необхідно для встановлення осіб, які вчинили кримінальне правопорушення та причетних до його вчинення, а також для проведення експертиз.

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) перебуває на податковому обліку в ІНФОРМАЦІЯ_10 у зв`язку з чим реєстраційна справа вищевказаного підприємства перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.8).

Враховуючи,що вматеріалах кримінальногопровадження вбачаєтьсянаявність достатніхпідстав вважати,що вищевказанідокументи маютьзначення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами під час судового розгляду, адже слідство матиме можливість встановлення осіб, які вчинили кримінальні правопорушення та причетних до їх вчинення, проведення судових експертиз, що в подальшому буде слугувати доказами в даному кримінальному провадженні, необхідно надатидозвіл на тимчасовийдоступ тавилучення оригіналів документівякі перебуваютьу володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Крім того, враховуючи конкретні обставини, викладені в клопотанні, обґрунтування слідчого в необхідності доступу та вилучення документів, вважаю достатнім визначити строк дії ухвали 25 днів.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий доступ з можливістю влучення оригіналів, а в разі їх відсутності копій документів реєстраційної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), у т.ч.: заяви про державну реєстрацію, свідоцтва про державну реєстрацію, статутів (у т.ч. які підтверджують зміни форм власності підприємства), реєстраційних карток, протоколів установчих зборів, протоколів загальних зборів, установчих договорів, довіреностей, наказів про призначення та звільнення службових осіб вказаних підприємств, посадових інструкцій, інших документів реєстраційної справи, якими підтверджується державна реєстрація підприємства, його перебування на обліку платника податків, та документів, які підтверджують службове становище посадових осіб підприємства і містять зразки підписів службових осіб підприємства тощо, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

Виконання даної процесуальної дії доручити старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Полтавській області ОСОБА_3 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_7 , заступнику начальника другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_9 , а також іншим особам за дорученням слідчого або на підставі постанови про проведення процесуальних дій на іншій території.

Строк дії ухвали 25 днів з дня її ухвалення.

Ухвала слідчого судді, відповідно до вимог п.10. ч. 1 ст. 309 КПК України, може бути оскаржена в апеляційному порядку тільки в частині тимчасового доступу до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутності яких фізична особа - підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80543521
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —552/3717/18

Ухвала від 18.09.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 12.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

Ухвала від 19.03.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Калько О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні