Рішення
від 06.03.2019 по справі 607/25774/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06.03.2019 Справа №607/25774/18

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області в складі:

головуючого - судді Вийванко О. М.

за участю секретаря судового засідання Хримко У. А.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Савка Володимир Ігорович, Житлово-експлуатаційна контора № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 звернувся в суд з позовом до відповідача ОСОБА_3, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Савка В.І., Житлово-експлуатаційна контора № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради про визнання права власності на спадкове майно, а саме, на квартиру АДРЕСА_1, загальною площею 61,9 кв. м., в будинку АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року, посилаючись на те, що після смерті його батьків відкрилась спадщина за законом на дану квартиру. Однак, постановою нотаріуса позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на дану квартиру.

Представник позивача та позивач у судовому засіданні позов підтримав та просив його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, однак подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, проти позову не заперечує.

Третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Савка В.І. у судове засідання не з'явився, однак подав заяву про розгляд справи без його участі, заперечень стосовно позовних вимог немає.

Представник третьої особи на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Житлово-експлуатаційної контори № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради у судове засідання не з'явився, не повідомивши суду про причини своєї неявки, хоча про день та час слухання справи був повідомлений у встановленому законом порядку.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши та оцінивши зібрані по справі докази, суд встановив наступні обставини справи.

ІНФОРМАЦІЯ_4 року померла мати позивача ОСОБА_6, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, видане 29.03.2005 р. відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області України, актовий запис № 57.

ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер батько позивача ОСОБА_5, що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_4, видане 12.11.2005 р. відділом реєстрації актів цивільного стану Тернопільського міського управління юстиції Тернопільської області України, актовий запис № 1631.

Рішенням Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області від 06.02.2018 р. встановлено факт родинних відносин, зокрема, що ОСОБА_2 є сином померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 р. ОСОБА_5 та померлої ІНФОРМАЦІЯ_4 р. ОСОБА_6.

Після смерті ОСОБА_5 відкрилася спадщина, зокрема, на спадкове майно - квартиру АДРЕСА_1, загальною площею 61,9 кв. м., в будинку АДРЕСА_1.

Приватним нотаріусом Тернопільського міського нотаріального округу Савка В.І., заведено спадкову справу, відповідно до матеріалів якої спадкоємцями за законом є діти спадкодавця: позивач - ОСОБА_2 та відповідач - ОСОБА_3

Згідно довідки № 96 від 08.11.2016 р. Житлово-експлуатаційної контори № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради вбачається, що ОСОБА_5 являється членом кооперативу квартири АДРЕСА_1. Квартира на момент введення в експлуатацію будинку являлася кооперативною. Пайовий внесок сплачено повністю в 1991 році.

Позивач звернувся до приватного нотаріуса Тернопільського міського нотаріального округу Савка В.І. із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказане майно після померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_5, однак, 19.09.2018 р. постановою нотаріуса позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом, оскільки відсутній правовстановлюючий документ.

Відповідно до вимог ст. 1216 Цивільного кодексу України, спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців).

У відповідності до вимог ст.1217 Цивільного кодексу України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За нормами ст.1223 Цивільного кодексу України право на спадкування мають особи визначені у заповіті.

Згідно із вимогами ст. 1268 Цивільного кодексу України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Нормами статті 328 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Таким чином, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог, так як в даному випадку мають місце порушення прав позивача, які підлягають захисту, шляхом визнання за позивачем права власності на квартиру АДРЕСА_1, загальною площею 61,9 кв. м., в будинку АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Керуючись ст. ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 352-355Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 328, 1216, 1217, 1223, 1268, 1276 Цивільного кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В :

Задовольнити позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3, треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Савка Володимир Ігорович, Житлово-експлуатаційна контора № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради про визнання права власності на спадкове майно.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на квартиру АДРЕСА_1, загальною площею 61,9 кв. м., в будинку АДРЕСА_1, в порядку спадкування за законом після смертіОСОБА_5, померлого ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційної скарги не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду або через Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 Цивільного процесуального кодексу України.

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1, місце проживання: АДРЕСА_1.

Відповідач: ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_2, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1.

Треті особи на стороні відповідача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: приватний нотаріус Тернопільського міського нотаріального округу Савка Володимир Ігорович, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. І.Франка, 12/13;

Житлово-експлуатаційна контора № 13 Житлово-будівельних кооперативів виконавчого комітету Тернопільської міської ради, місцезнаходження: м. Тернопіль вул. О.Довженка, 17, код ЄДРПОУ 21159555.

Повний текст рішення суду складено 18 березня 2019 року.

Головуючий суддяО. М. Вийванко

Дата ухвалення рішення06.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80544771
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —607/25774/18

Рішення від 06.03.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Рішення від 06.03.2019

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Вийванко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні