Рішення
від 15.03.2019 по справі 699/900/18
КОРСУНЬ-ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 699/900/18

Номер провадження № 2/699/558/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.03.2019 року м. Корсунь-Шевченківський

Корсунь - Шевченківський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Свитки С.Л.,

за участю секретаря судового засідання Таран О.В.,

представника позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження в залі судових засідань Корсунь-Шевченківського районного суду цивільну справу за позовом заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури в інтересах Черкаської обласної ради до ОСОБА_2 з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: комунального закладу Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся у суд з позовом в якому просить стягнути з відповідача матеріальні збитки в сумі 23829,38 грн, завдані внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Свій позов позивач мотивує тим, що ОСОБА_2 протягом лютого-березня 2018 року, перебуваючи за місцем свого проживання в ІНФОРМАЦІЯ_1 заподіяв ОСОБА_3 тілесні ушкодження середньої тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров'я та тяжкі тілесні ушкодження. Внаслідок чого ОСОБА_4 перебувала на лікуванні в комунальному закладі Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради з 15.02.2018 року по 13.03.2018 року та з 19.03.2018 року по 13.04.2018 року, всього 51 ліжко-день. Комунальним закладом Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради було витрачено на лікування ОСОБА_3 23829,38 грн. Вироком Черкаського районного суду від 23.06.2018 року, який набрав законної сили 24.07.2018 року, ОСОБА_2 визнано винним та засуджено за ч.1 ст.121, ч.1 ст.122 КК України до 6 років позбавлення волі. Під час розгляду вказаної справи цивільний позов про відшкодування вартості лікування в сумі 23829,38 грн не був заявлений, що не є перешкодою для вирішення даного позову в порядку цивільного судочинства.

Представник позивача ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала, надала пояснення аналогічні до змісту позову.

Відповідач ОСОБА_2, який відбуває покарання в Черкаській ВК-62 та який приймав участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, позов визнав, але пояснив, що відсутні кошти для відшкодування витрат на лікування, оскільки на даний час відбуває покарання в Черкаській ВК-62.

Представник третьої особи комунального закладу Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради в судове засідання не з'явився, про дату, час, місце розгляду були повідомлені вчасно, що підтверджується рекомендованими повідомленнями про вручення поштового відправлення, причини неявки не повідомили (а.с.41, 52, 62).

Суд, вислухавши пояснення сторін, з'ясувавши обставини справи та перевіривши їх доказами, вважає, що позов підлягає до задоволення повністю з наступних підстав.

У суді з достовірністю встановлено, що ОСОБА_2 в протягом лютого-березня 2018 року, перебуваючи за місцем свого проживання в ІНФОРМАЦІЯ_1 заподіяв ОСОБА_3 тілесні ушкодження середньої тяжкості, що спричинили тривалий розлад здоров'я та тяжкі тілесні ушкодження.

У зв'язку з тривалим розладом здоров'я ОСОБА_4 перебувала на лікуванні у комунальному закладі Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради з 15.02.2018 року по 13.03.2018 року та з 19.03.2018 року по 13.04.2018 року. Всього було проведено у лікарні 51 ліжко - днів. Комунальним закладом Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради було витрачено на її лікування 23829,38 грн., що підтверджується довідкою № 353/01-14 від 02.08.2018 року (а.с.6).

Пунктом 3 постанови Пленуму Верховного Суду України №11 від 07.07.1995 року Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат зазначено, що питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 року. Згідно п.2 даного Порядку сума коштів, що підлягає відшкодуванню визначається закладом охорони здоров'я в якому перебував на лікуванні потерпілий, з урахуванням кількості ліжко-днів, проведених ним у стаціонарі та щоденної вартості його лікування.

Відповідно до п.3,4 Порядку визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров'я або прокурора. У разі коли при ухваленні вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами. Стягнені в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров'я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного державного бюджету (Республіки Крим, місцевого чи регіонального самоврядування), або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров'я.

Вироком Черкаського районного суду від 23.06.2018 року, який набрав законної сили 24.07.2018 року, ОСОБА_2 визнано винним та засуджено за ч. 1 ст. 121, ч.1 ст.122 КК України до 6 років позбавлення волі (а.с.17-18).

Відповідно до ч.3 ст.128 КПК України цивільний позов в інтересах держави пред'являється прокурором. Пунктом 7 вказаної статті особа, яка не пред'явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред'явити його в порядку цивільного судочинства.

З вироку Черкаського районного суду від 23.06.2018 року вбачається, що цивільний позов про відшкодування вартості витрат на лікування у вказаному кримінальному провадженні до початку судового розгляду в порядку вимог ст. 128 КПК України прокурором не заявлено.

Відповідно до ст.10 Закону України Про місцеве самоврядування обласна рада є органом місцевого самоврядування, що представляє спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України , цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

Згідно ст.18-1 Закону України Про місцеве самоврядування орган місцевого самоврядування може бути позивачем та відповідачем у судах загальної юрисдикції, зокрема, звертатися до суду, якщо це необхідно для реалізації його повноважень і забезпечення виконання функцій місцевого самоврядування.

Вказані положення Закону надають Черкаській обласній раді право на захист інтересів громади щодо забезпечення належного матеріально-технічного та фінансового забезпечення галузі охорони здоров'я, у тому числі право на звернення до суду в спосіб, передбачений ст.16 Цивільного кодексу України .

Заходи Черкаською обласною радою щодо відшкодування збитків, завданих медичній установі не вживалися, що дає право місцевій прокуратурі вживати заходи представницького характеру на захист інтересів держави в порядку, передбаченому ст.23 Закону України Про прокуратуру .

Статтею 1206 ЦК України передбачено обов'язок особи, яка вчинила злочин, відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину. Згідно з ч.3 вказаної норми, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров'я, що є у державній власності або у власності територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

ОСОБА_4 перебувала на лікуванні у комунальному закладі Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради.

На а.с.7-16 міститься статут комунального закладу Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради , затверджений 29.03.2016 року. В п.1.1., 7.1 Статуту зазначено, що комунальний заклад Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради є самостійним лікувально-профілактичним закладом, засновником є Черкаська обласна рада та утримується за рахунок коштів обласного бюджету.

Оскільки ОСОБА_2 добровільно не повертає кошти, враховуючи, що комунальний заклад Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради є самостійним лікувально-профілактичним закладом і фінансується з бюджету Черкаської обласної ради, суд вважає, що понесені витрати на лікування потерпілої належить стягнути з відповідача на користь комунального закладу Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради , зарахувавши їх до бюджету Черкаської обласної ради.

Враховуючи вище викладене, суд вважає, що позов підлягає до задоволення повністю.

В зв'язку із задоволенням позову, суд стягує з відповідача в дохід держави судовий збір в сумі 704,80 грн (станом на час подачі позову до суду), оскільки позивач звільнений від сплати судового збору при подачі даного позову.

Керуючись ст.ст. 263-265 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ :

Позов заступника керівника Звенигородської місцевої прокуратури в інтересах Черкаської обласної ради до ОСОБА_2 з участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні позивача: комунальний заклад Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення - задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого ІНФОРМАЦІЯ_3, відбуває покарання в Черкаській ВК-62, інші відомості суду не відомі,

-на користь комунального закладу Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради (вул.30 років Перемоги, 16 м.Черкаси) кошти в сумі 23829,38 грн, зарахувавши їх до бюджету Черкаської обласної ради (вул.Шевченка, 185 м.Черкаси) код 37478567, р/р 35412049778059, МФО 854018 в ГУДКСУ у Черкаській області;

-у дохід держави судові витрати по оплаті судового збору в сумі 704,80 грн (стягувач: Державна судова адміністрація України, отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м. Київ/22030106; код за ЄДРПОУ 37993783; банк отримувача - Казначейство України (ЕАП); код банку отримувача (МФО) 899998; рахунок отримувача 31211256026001; код класифікації доходів бюджету 22030106 Судовий збір ).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Апеляційна скарга може бути поданою до апеляційного суду Черкаської області через Корсунь-Шевченківський районний суд протягом 30 днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено20.03.2019

Судовий реєстр по справі —699/900/18

Рішення від 15.03.2019

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Рішення від 15.03.2019

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 05.02.2019

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 06.11.2018

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Корсунь-Шевченківський районний суд Черкаської області

Свитка С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні