Рішення
від 18.03.2019 по справі 703/4716/18
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4716/18

2-о/703/36/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 березня 2019 року Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

в складі: головуючого-судді Пасацької Л.А.

секретаря судового засідання Покотиленко І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Свинарська сільська рада Уманського району Черкаської області, про встановлення факту родинних відносин,

в с т а н о в и в:

Заявник, звернулась до суду в порядку окремого провадження із вказаною заявою.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що 29 квітня 2007 року померла її мати - ОСОБА_2.

Після смерті якої залишилось спадкове майно - земельна ділянка для ведення сільськогосподарського виробництва площею 3,1517 га, яка розташована на території Свинарської сільської ради Уманського району Черкаської області.

Проте, у зв'язку з реєстрацією та постійним проживанням разом з матір'ю заявник не подавала заяви про прийняття спадщини та заяви про відмову від спадщини після смерті матері.

Маючи намір переоформити спадкове майно, яке лишилося після після смерті матері заявник у листопаді 2018 року звернулася до приватного нотаріуса Смілянського районного нотаріального округу ОСОБА_3, однак нотаріус не зміг видати свідоцтво про право власності за законом. Оскільки у свідоцтві про народження заявниці прізвище її матері вказано як Слободяник , хоча на той час вона перебувала у зареєстрованому шлюбі і мала прізвище Ямкова .

В зв'язку з чим звернулася до суду та просить встановити факт, що ОСОБА_2, померла 29 квітня 2007 року є її рідною матір'ю.

У судове засідання заявник не з'явилася, надала через канцелярію суду заяву відповідно до якої просила розгляд справи провести без її участі, просила позовні вимоги задовольнити.

Представник заінтересованої особи у судове засідання не з'явився, проте до суду надійшла заява відповідно до якої не заперечували щодо задоволення позовних вимог, просили розгляд справи проводити без участі представника Свинарської сільської ради.

З урахуванням відповідних заяв сторін суд вважає можливим розглянути справу за відсутності позивача та представника заінтересованої особи.

Суд, вивчивши матеріали справи встановив наступні фактичні обставини та відповідні їм правовідносини із наведенням мотивів застосування правових норм.

Як вбачається зі свідоцтва про одруження, виданого повторно 15.04.1974 року серія VНУР №985355 вбачається, що 30.04.1936 року було укладено шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_5, після чого було змінено прізвище матері заявниці із Слободяник на Ямкова (а.с.6).

Згідно з копією свідоцтва про народження №1968090 ОСОБА_1 народилась 12.10.1947 року та її батьками відповідно записано: батько - ОСОБА_4, мати - ОСОБА_5.(а.с.5), що підтверджує факт того, що померла ОСОБА_2 є рідною матір'ю ОСОБА_1.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть від 03.05.2007 року серія І-СР №057192 ОСОБА_2 померла 03.05.2007 року на території Ротмистрівської сільської ради Черкаської області (а.с.7).

Згідно з державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ЧР №038022 ОСОБА_2 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 3,1517 га., в межах Свинарської сільської ради Уманського району Черкаської області для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.8).

Відповідно до довідки від 28.11.2018 року, №988, виданої виконкомом Ротмистрівської сільської ради Смілянського району Черкаської області ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 29.04.2007 року, до дня смерті постійно проживала і була зареєстрована в ІНФОРМАЦІЯ_2, та на час відкриття спадщини за даною адресою проживала та була зареєстрована ОСОБА_1, 1947 р.н.(а.с.10)

Ці докази суд у відповідності із ст.ст. 77, 78 ЦПК України вважає належними та допустимими, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування та одержані у встановленому законом порядку.

Відповідно до п.5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення фактів родинних відносин між фізичними особами; належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім`я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім`ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Від встановлення цих фактів в даному випадку залежить виникнення особистих майнових прав фізичних осіб.

Відповідно до вимог ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи, зокрема, на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь в справі. Кожна сторона, згідно ст. 12 ЦПК України, повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до п.7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

На підставі викладеного суд дійшов до переконання про обґрунтованість заяви, оскільки доведено належними і допустимими доказами, що ОСОБА_2 є рідною матір'ю заявника ОСОБА_1, та єдиним її спадкоємцем за заповітом, проте через допущені у документах помилки та неможливість їх усунення інших шляхом заявник не може прийняти спадщину за законом після смерті своєї матері, що безпосередньо породжує юридичні наслідки, а тому заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3-5, 19, 257, 265, 293, 315, 319, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_2, яка померла 29.04.2007 року є рідною матір'ю ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення може бути оскаржено безпосередньо до Апеляційного суду Черкаської області шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а якщо рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, учасник справи має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому відповідного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до Апеляційного суду Черкаської області через Смілянський міськрайонний суд Черкаської області, а матеріали справ надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Заявник - ОСОБА_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_4., с. Ротмистрівка вул. Миру, 107, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1;

Заінтересована особа - Свинарська сільська рада Уманського району Черкаської області, місце знаходження: Черкаська обл., Уманський р-н., с. Свинарка, вул. Молодіжна, 4-а, код ЄДРПОУ: 26261382.

Головуючий: Л. А. Пасацька

Дата ухвалення рішення18.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80550549
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —703/4716/18

Рішення від 18.03.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

Ухвала від 18.12.2018

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Пасацька Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні