Рішення
від 26.02.2019 по справі 466/9582/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

Справа № 466/9582/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 лютого 2019 року м Львів

Шевченківський районний суд м. Львова

у складі: головуючого - судді Невойта П.С.,

секретаря с/з ОСОБА_1,

справа № 466/9582/18

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження у залі суду у м.Львові цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Акціонерного товариства Україна туристична про звільнення від виконання обов'язків,

за участю позивача ОСОБА_2,

у с т а н о в и в:

03.12.2018 року ОСОБА_2 звернулася до суду з позовною заявою до Акціонерного товариства Україна туристична, яку в подальшому уточнила та остаточно просила суд зобов'язати Акціонерне товариство Україна туристична видати наказ про звільнення ОСОБА_2 від виконання обов'язків голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму з 05.03.2019 року у відповідності до її заяви від 28.08.2018 року.

Свої позовні вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_2, згідно наказу № 6-к від 31.05.2018 року переведена на посаду директора Львівського відділення ПрАТ Західний регіональний центр туризму . З 17.10.1996 року позивач працювала в Генеральній агенції по туризму у Львівській області, інспектором з туризму.

В вересні місяці 1999 року Генеральна агенція по туризму була реорганізована і ОСОБА_2 була переведена на роботу в ДП Західний регіональний центр туризму на посаду начальника відділу зарубіжного та внутрішнього туризму, а в травні 2000 року переведена на посаду начальника відділу з організації туризму. Згідно наказу № 1-к від 05.07.2012 року голови правління ДАК Україна туристична ОСОБА_3, ОСОБА_2, начальника відділу з організації туризму, призначено виконуючою обов'язки голови правління ВАТ Західний регіональний центр туризму з оплатою праці за суміщенням професій 16.07.2012 року. Наказу про призначення ОСОБА_2 головою правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму в період з 06.07.2012 року по 01.06.2018 року не видавалось. Свої обов'язки голови правління позивач виконувала на умовах суміщення професій : начальник відділу з організації туризму та голова правління.

Згідно наказу № 6-к від 31.05.2018 року ПрАТ Західний регіональний центр туризму було виведено зі штатного розкладу з 01.06.2018 року посаду начальника відділу з організації туризму та введено в штатний розклад з 01.06.2018 року посаду директора Львівського відділення. Згідно цього наказу позивача переведено з посади начальника відділу туризму на посаду директора Львівського відділення ПрАТ Західний регіональний центр туризму . 28.08.2018 року позивач подала заяву голові AT Україна туристична про видання наказу про звільнення її від виконання обов'язків голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму у зв'язку з призначенням її на посаду директора Львівського відділення ПрАТ Західний регіональний центр туризму з 01.10.2018 року. Оскільки, позивач немає можливості суміщати обов'язки директора та голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму , а відповідачем безпідставно не видається наказ про звільнення ОСОБА_2 від виконання обов'язків голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму , то вона змушена звернутися до суду за захистом порушеного права.

Відповідач правом подачі відзиву на позовну заяву не скористався.

Ухвалою від 05.12.2018 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, хоча належним чином повідомлявся про час, дату та місце судового засідання, що стверджується рекомендованими поштовими повідомленнями, які повернулися на адресу суду та долучені до матеріалів справи /а.с.29,47-48/, відзиву на позовну заяву не подано, заяв про відкладення розгляду справи чи розгляд справи за відсутністю відповідача до суду не надходило. Тому, за згодою позивача, у відповідності до ст. 280 ЦПК України, суд ухвалив справу слухати у заочному порядку.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши наявні у справі докази, давши оцінку належності, допустимості, достовірності кожного доказу окремо, а також достатності і взаємного зв'язку доказів у їх сукупності, застосовуючи до визначених правовідносин норми матеріального та процесуального права, суд приходить такого.

Згідно частини 1 статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до положень, викладених у ст.ст. 13, 81 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Суд встановив, що згідно наказу №76 від 17.10.1996 ОСОБА_2 прийнято на посаду інспектора з туризму відділу зарубіжного та внутрішнього туризму Генеральної агенції по туризму у Львівській області, про що зроблено запис у трудовій книзі /а.с.5 зворот/.

В судовому засіданні суд встановив, що 30.10.1999 року Генеральна агенція по туризму була реорганізована і ОСОБА_2 була переведена на роботу в ДП Західний регіональний центр туризму на посаду начальника відділу зарубіжного та внутрішнього туризму, а 01.05.2006 року переведена на посаду начальника відділу з організації туризму, про що зроблено запис у трудовій книзі /а.с.5 зворот/.

Наказом №1 від 03.06.2013 ОСОБА_2 призначено виконуючою обов'язки голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму з 03 червня 2013 року за суміщенням професії разом із виконанням своєї основної роботи з повною матеріальною відповідальністю /а.с.7/.

Наказом № 6-к від 31.05.2018 року ОСОБА_2 переведена на посаду директора Львівського відділення ПрАТ Західний регіональний центр туризму . /а.с.49/.

Суд встановив, що 28.08.2018 року ОСОБА_2 подала заяву на ім'я голови AT Україна туристична про видання наказу про звільнення її від виконання обов'язків голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму у зв'язку з призначенням її на посаду директора Львівського відділення ПрАТ Західний регіональний центр туризму з 01.10.2018 року, однак дана заява не розглянута /а.с.9/.

Частинами 1, 7 ст.43 Конституції України визначено, що кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Стаття Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод регламентує, що ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов'язкову працю.

Конституція України, трудове та цивільне законодавство закріплює обов'язок кожного неухильно додержуватися положень Конституції України та законів України, добросовісно здійснювати свої права та обов'язки і встановлює юридичну відповідальність за їх невиконання та передбачає, заходи примусового виконання цивільних обов'язків, які виникають,зокрема,безпосередньо з актів законодавства, рішення суду або договору, у разі їх невиконання.

Відповідно до ст. 5 ЦПК України здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Положеннями ч. 1 ст. 13 ЦПК України передбачено, що суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

При цьому судом враховується, що згідно п.41 висновку №11 (2008) Консультативної ради європейських суддів щодо якості судових рішень обов'язок суддів наводити підстави для своїх рішень не означає необхідності відповідати на кожен аргумент захисту на підтримку кожної підстави захисту. Обсяг цього обов'язку може змінюватися залежно від характеру рішення. Згідно з практикою Європейського суду з прав людини очікуваний обсяг обґрунтування залежить від різних доводів, що їх може наводити кожна зі сторін, а також від різних правових положень, звичаїв та доктринальних принципів, а крім того, ще й від різних практик підготовки та представлення рішень у різних країнах. З тим, щоб дотриматися принципу справедливого суду, обґрунтування рішення повинно засвідчити, що суддя справді дослідив усі основні питання, винесені на його розгляд.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що права позивача у визначенні права на працю порушені, а отже підлягають вимоги щодо припинення трудових правовідносин, шляхом зобовязання видати наказ уповноваженим на те органом юридичної особи. З огляну на це позовні вимоги підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3, 12, 13, 77, 81, 141, 259, 263-266, 268, 280-281 ЦПК України, суд,

ухвалив:

позов задовольнити.

Зобов'язати Акціонерне товариство Україна туристична видати наказ про звільнення ОСОБА_2 від виконання обов'язків голови правління ПрАТ Західний регіональний центр туризму з 05.03.2019 року у відповідності до її заяви від 28.08.2018 року.

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідач: Акціонерне товариство Україна туристична, код ЄДРПОУ 30634595, юридична адреса: 01021, м. Київ, вул. Шовковична, 12 офіс 309

Заочне рішення може бути переглянуте Шевченківським районним судом м.Львова, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення може бути повністю або частково оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Повний текст рішення виготовлений 26.02.2019.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення26.02.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80555090
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення від виконання обов'язків,

Судовий реєстр по справі —466/9582/18

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Рішення від 26.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Рішення від 21.02.2019

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

Ухвала від 04.12.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд м.Львова

Невойт П. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні