Ухвала
від 20.03.2019 по справі 916/393/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про зупинення провадження у справі

"20" березня 2019 р. Справа № 916/393/19

Господарський суд Одеської області у складі:

судді Малярчук І.А.,

за участю представників сторін:

позивача: не з'явився

відповідача: не з'явився,

дослідивши матеріали справи №916/393/19 за позовом Приватного акціонерного товариства “Перемога” (68545, Одеська область, Тарутинський район, с. Перемога, вул. Радянська,1) до CARDIFF COMMODITIES SA (Bahnhofstrasse 21, 6300, Zug, Switzerland) про стягнення 3963,98дол. США,

ВСТАНОВИВ:

18.02.2018р. за вх.№408/19 до Господарського суду Одеської області надійшла позовна заява ПрАТ “Перемога” до CARDIFF COMMODITIES SA про стягнення 3963,98дол. США.

Ухвалою від 21.02.2019р. відкрито провадження у справі №916/393/19, постановлено розглядати справу №916/393/19 в порядку загального позовного провадження, призначено підготовче засідання суду на 20.03.2019р. о 10год.30хв.

У судове засідання 20.03.2019р. представник відповідача не з'явився, у матеріалах справи відсутні докази вручення відповідачу ухвали суду від 21.02.2019р..

Як вбачається із позовної заяви та доданих до неї документів, адресою реєстрації відповідача – CARDIFF COMMODITIES SA є Швейцарія.

Відповідно до ч.ч.1, 2 ст.367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Зміст і форма судового доручення про надання правової допомоги повинні відповідати вимогам міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо його не укладено - вимогам частин другої - четвертої цієї статті. У судовому дорученні про надання правової допомоги зазначаються: назва суду, що розглядає справу; за наявності міжнародного договору, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, учасниками якого є Україна і держава, до якої звернено доручення, - посилання на його положення; найменування справи, що розглядається; прізвище, ім'я, по батькові та рік народження фізичної особи або найменування юридичної особи, відомості про її місце проживання (перебування) або місцезнаходження та інші дані, необхідні для виконання доручення; процесуальне становище осіб, стосовно яких необхідно вчинити процесуальні дії; чіткий перелік процесуальних дій, що належить вчинити; інші дані, якщо це передбачено відповідним міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або цього вимагає іноземний суд, який виконуватиме доручення. Судове доручення про надання правової допомоги оформлюється українською мовою. До судового доручення додається засвідчений переклад офіційною мовою відповідної держави, якщо інше не встановлено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення про надання правової допомоги, процесуальні та інші документи, що додано до нього, засвідчуються підписом судді, який складає доручення, та скріплюються гербовою печаткою (ч.ч.1, 2, 3, 4 ст.368 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до пунктів 6.1-6.8 Інструкції про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України та Державної судової адміністрації України від 27.06.2008р. за №1092/5/54, судом заповнюється судове доручення, до якого додаються документи, заповнені на офіційній мові чи офіційній мові запитуваної держави, яке надсилається напряму судом до Центрального органу іноземної держави, а справа призначається до слухання не раніше, ніж через шість місяців з дня направлення відповідного доручення.

Згідно ст.ст.2, 3 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, 15.11.1965р., кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов'язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до положень статей 3 - 6. Кожна Держава організовує Центральний Орган згідно із своїм правом. Орган влади чи судовий працівник, компетентний відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному Органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієї Конвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Враховуючи те, що відповідачем у справі є нерезидент України, єдиною відомою суду реєстрацією місцезнаходження якого є Швейцарія, судом вжито заходів для виконання п.а) ч.1 ст.10 Конвенції про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах, 15.11.1965р., та зобов'язано позивача надіслати ухвалу безпосередньо поштою відповідачу, однак, докази її вручення у справі відсутні, суд вважає за необхідне звернутися до компетентного органу Швейцарії із судовим дорученням про вручення CARDIFF COMMODITIES SA процесуальних документів у даній судовій справі.

Згідно п.4 ч.1 ст.228 Господарського процесуального кодексу України суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Як передбачено п.8 ч.1 ст.229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється у випадку, встановленому пунктом 4 частини першої статті 228 цього Кодексу - до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів.

Враховуючи надсилання судом судового доручення до компетентного органу іноземної держави, провадження у справі підлягає зупиненню.

18.03.2019р. за вх.№5174/19 до суду від позивача надійшло клопотання про об'єднання в одне провадження справ №916/395/19 та №916/393/19 за позовами ПрАТ «Перемога» до CARDIFF COMMODITIES SA, позовні вимоги в яких заявлено про стягнення заборгованості за різними контрактами

Відповідно до ч.ч.1, 2, 3, 7, 8, 10 ст.173 ГПК України в одній позовній заяві може бути об'єднано декілька вимог, пов'язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги. Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги). Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об'єднати в одне провадження декілька справ за позовами: одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; одного й того самого позивача до різних відповідачів; різних позивачів до одного й того самого відповідача. Об'єднання справ в одне провадження допускається до початку підготовчого засідання, а у спрощеному позовному провадженні - до початку розгляду справи по суті у кожній із справ. Про об'єднання справ в одне провадження, роз'єднання позовних вимог, про відмову в об'єднанні справ в одне провадження, роз'єднанні позовних вимог суд постановляє ухвалу. Справи, що перебувають у провадженні господарського суду, в разі об'єднання їх в одне провадження передаються на розгляд судді, який раніше за інших суддів відкрив провадження у справі. Справи, об'єднані в одне провадження, роз'єднанню не підлягають.

Враховуючи те, що позови у справах №916/395/19 та №916/393/19 не поєднані між собою підставою виникнення або поданими доказами, позовні вимоги у обох позовах не є по відношенню одна до одної основними та похідними позовними вимогами, у суду відсутні підстави для задоволення клопотання ПрАТ «Перемога» від 18.03.2019р. за вх.№5174/19 про об'єднання в одне провадження справ №916/395/19 та №916/393/19.

Керуючись п.4 ч.1 ст.228, ст.ст.173, 367, 368, 229, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Відмовити ПрАТ «Перемога» у задоволенні клопотання від 18.03.2019р. за вх.№5174/19 в частині прохання про об'єднання в одне провадження справ №916/395/19 та №916/393/19.

2. Звернутись до Obergericht Zug Rechtshilfe (Kirchenstrasse 6 Postfach 760, 6301 Zug) із судовим дорученням про вручення CARDIFF COMMODITIES SA даної ухвали суду, позову із додатками.

3. Зупинити провадження у справі до надходження відповіді від Obergericht Zug Rechtshilfe на судове доручення про вручення процесуальних документів по справі №916/393/19.

4. Надіслати ПрАТ «Перемога» судове доручення (Прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів) у двох примірниках, оригінал даної ухвали у двох примірниках для забезпечення їх належного нотаріально посвідченого перекладу.

5. Зобов'язати ПрАТ «Перемога» у строк до 15.04.2019р. надати суду нотаріально посвідчений переклад даної ухвали суду та позову із додатками на німецьку мову у двох примірниках; переклад на німецьку мову судового доручення (Прохання про вручення за кордоном судових або позасудових документів) у двох примірниках.

6. Призначити підготовче засідання суду на "28" жовтня 2019р. о 10год.00хв., про що довести до відома сторін у справі.

7. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Одеської області за адресою: м. Одеса, пр-т. Шевченка, 29, в залі №4 тел. (0482)307-976.

8. Запропонувати CARDIFF COMMODITIES SA подати до суду відзив на позов.

9. Зобов'язати CARDIFF COMMODITIES SA надати суду: установчі документи; адресу електронної пошти.

10. У відповідності до ч.1 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 20.03.2019р. та згідно ч.2 ст.254, п.12 ч.1 ст.255 ГПК України підлягає оскарженню в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області протягом десяти днів з дня її проголошення.

11. Повну ухвалу складено 20.03.2019р.

Суддя І.А. Малярчук

          

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено21.03.2019
Номер документу80558390
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/393/19

Рішення від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 28.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 20.03.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

Ухвала від 21.02.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Малярчук І.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні