Рішення
від 12.03.2019 по справі 923/1062/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРCОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул.Театральна,18, м. Херсон, 73000,

тел./0552/26-47-84, 49-31-78, факс 49-31-78, веб сторінка: ks.arbitr.gov.ua/sud5024/


Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 березня 2019 року Справа № 923/1062/18

Господарський суд Херсонської області у складі судді Литвинової В.В., при секретарі Горголь О.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом Публічного акціонерного товариства "ФІДОБАНК", м. Київ

до Товариства з обмеженою відповідальністю "СДЖТІСУКР ДЖЕНЕРАЛ ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ", м. Херсон

про стягнення заборгованості за договором оренди нежитлового приміщення в сумі 28 345,06 грн

за участю представників сторін:

від позивача : уповноважений представник ОСОБА_1;

від відповідача : не прибув.

Публічне акціонерне товариство "ФІДОБАНК" (позивач) звернулося до Господарського суду Херсонської області з позовною заявою від 17.12.2018 до Товариства з обмеженою відповідальністю "СДЖТІСУКР ДЖЕНЕРАЛ ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" (відповідач) про стягнення заборгованості у розмірі 28 345,06 грн за договором оренди нежитлового приміщення № 01/07/17 від 01.07.2017.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 20.12.2018 за вказаним позовом відкрито провадження у справі 923/1062/18, постановлено розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 08.01.2019 відкладено розгляд справи 12.02.2019 о 10:30.

Ухвалою Господарського суду Херсонської області від 06.02.2019 розгляд справи перенесено на 19.02.2019.

У призначене судове засідання представник Відповідач не прибув та не надав документи визначені ухвалою суду про відкриття провадження.

Згідно з ч. 1, 3 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника у разі повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

Частиною 5 статті 176 ГПК України передбачено, що ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 ст. 242 ГПК України у випадку розгляду справи за матеріалами в паперовій формі судові рішення надсилаються в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Згідно ч. 2 ст. 50 Цивільного кодексу України фізична особа здійснює своє право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, встановленому законом. Інформація про державну реєстрацію фізичних осіб - підприємців є відкритою.

За приписами частини 1 статті 7 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Так, з метою повідомлення відповідача про розгляд справи судом та про його право подати відзив на позовну заяву, на виконання приписів Господарського процесуального кодексу України, ухвала суду про відкриття провадження у справі від 20.12.2018 була направлена судом рекомендованим листом з повідомленням про вручення на адресу місцезнаходження відповідача, зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме: м. Херсон, вул.Торгова, будинок 37, кімната 505.

До суду повернулась копія ухвали суду від 20.12.2018 направлена на адресу відповідача із зазначенням причини повернення "за закінченням встановленого строку зберігання".

У даному випаду судом також враховано, що за приписами частини 1 статті 9 ГПК України ніхто не може бути позбавлений права на інформацію про дату, час і місце розгляду своєї справи або обмежений у праві отримання в суді усної або письмової інформації про результати розгляду його судової справи. Будь-яка особа, яка не є учасником справи, має право на доступ до судових рішень у порядку, встановленому законом.

Відповідно до частини 2 статті 2 Закону України "Про доступ до судових рішень" усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в електронній формі не пізніше наступного дня після їх виготовлення і підписання.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 3 Закону України "Про доступ до судових рішень" для доступу до судових рішень судів загальної юрисдикції Державна судова адміністрація України забезпечує ведення Єдиного державного реєстру судових рішень. Єдиний державний реєстр судових рішень - автоматизована система збирання, зберігання, захисту, обліку, пошуку та надання електронних копій судових рішень.

Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України (ч. 1 ст. 4 Закону України "Про доступ до судових рішень").

Враховуючи наведене, суд зазначає, що відповідач не був позбавлений права та можливості ознайомитись з ухвалами, винесеними по даній справі, у Єдиному державному реєстрі судових рішень (www.reyestr.court.gov.ua).

Зважаючи на те, що неявка відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, а також приймаючи до уваги, що відповідач у строк, встановлений частиною 1 статті 251 Господарського процесуального кодексу України, не подав до суду відзив на позов, а відтак не скористався наданими йому процесуальними правами, за висновками суду, у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа з метою дотримання процесуальних строків вирішення спору може бути розглянута за наявними у ній документами.

Позивач наполягає на задоволенні позовних вимог.

Після закінчення розгляду справи в судовому засіданні 12.03.2019, відповідно до ч. 1 ст. 240 ГПК України, оголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши представників, які прибули в судове засідання, суд

в с т а н о в и в:

01.07.2017 між Товариством з обмеженою відповідальністю "СДЖТІСУКР ДЖЕНЕРАЛ ТРЕИДШГ КОМПАНІ" (далі - Відповідач, Орендар) та Публічним акціонерним товариством "ФІДОБАНК" (далі - Позивач, Орендодавець) укладено договір оренди № 01/07/17 частини нежитлового приміщення (далі - Договір).

Відповідно д п.1.1. Договору Орендодавець передає, а Орендар приймає у строкове платне користування частину житлового будинку загальною площею 50,29 кв.м., розташоване на 2- му поверсі будинку 16-а по вулиці Ярослава Мудрого (Радянська) у м.Херсон, що складається з приміщень, які наведені у Додатку № 1 до цього Договору, обладнаного невідкремлюваним майном.

Об'єкт оренди передається Орендарю для ведення господарської діяльності (п. 1.4.Договору).

Об'єкт оренди передається Орендарю в користування на строк 6 (шість) місяців (п. 2.1 Договору). Якщо за 30 днів до закінчення строку оренди сторона не повідомить іншу сторону про намір припинити договір оренди, строк оренди продовжується на 6 місяців, кількість пролонгацій на 6 місяців не обмежується, за умови, що загальний строк оренди не буде більше 3-х років.

Перебіг строку оренди приміщення починається з дати отримання Орендарем за актом приймання-передачі Об'єкту оренди в оренду та закінчується зі спливом строку, встановленого п.2.1. цього Договору (п.2.2. Договору).

Орендар сплачує на користь Орендодавця орендну плату за кожен місяць оренди у розмірі 4 526,10 грн., в т.ч. ПДВ 754,35 грн. (п. 3.1 Договору).

Окрім, орендної плати, Орендар відшкодовує Орендодавцю його витрати, пов'язані з оплатою спожитих Орендарем в Об'єкті оренди комунальних та експлуатаційних послуг (електропостачання, теплопостачання, газопостачання, водопостачання, водовідведення і каналізації, послуг зі збору, вивозу та знешкодженню (утилізації) твердих побутових відходів, експлуатаційних витрат з утримання будинків, споруд та прибудинкової території та інших видів послуг, наданих комунальними та експлуатаційними підприємствами) на підставі наданих Орендодавцем рахунків протягом 10 банківських днів від дати рахунку-фактури, при цьому розмір такого відшкодування збільшений на суму ПДВ (п.3.3Договору).

Орендна плата та відшкодування витрат Орендодавця, пов'язаних з оплатою спожитих Орендарем в Об'єкті оренди комунальних та експлуатаційних послуг, нараховується від дня укладення Сторонами акту приймання-передачі Об'єкта оренди в оренду до дня укладення Сторонами акту приймання-передачі Об'єкта оренди з оренди (п.3.6 Договору).

За неповний календарний місяць користування об'єктом оренди Орендар сплачує орендну плату та відшкодування витрат Орендодавця, пов'язаних з оплатою спожитих орендарем в Об'єкті оренди комунальних та експлуатаційних послуг, пропорційно, виходячи з фактичної кількості днів користування Об'єктом оренди в місяці, в якому передано/повернуто Об'єкт оренди (п. 3.7 Договору).

Передача об'єкта оренди в оренду здійснюється протягом 3 (трьох) робочих днів з дати укладення цього Договору за актом приймання-передачі (п. 4.1 Договору).

Перед підписанням акту приймання-передачі Сторони проводять попередній огляд Об'єкта оренди. Об'єкт оренди передається Орендарю з усіма наявними в ньому мережами, комунікаціями, обладнанням, засобами обліку, іншими необхідними приладами та майном, які забезпечують функціонування Об'єкта оренди (п. 4.2 Договору).

В акті приймання-передачі зазначаються: дата та місце складання акта, найменування та площа Об'єкта оренди, його санітарний та технічний стан, стан інженерних комунікацій, обладнання; показники засобів обліку; найменування та характеристика іншого майна, розміщеного в Об'єкті оренди (п. 4.3 Договору).

01.07.2017 між Позивачем та Відповідачем укладено обумовлений Акт прийому-передачі, згідно якого Орендодавець передав, а Орендар прийняв вказаний Об'єкт оренди в користування в придатному для використання стані, на умовах, що передбачені Договором.

Передача (повернення) Орендодавцю Об'єкта оренди здійснюється Орендарем за актом приймання-передачі (п. 7.2. Договору).

Відповідно до постанови НБУ від 18.07.2016 № 142-рш "Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Публічного акціонерного товариства "ФІДОБАНК" виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 19.07.2016 № 1265 "Про початок процедури ліквідації ПУАТ "ФІДОБАНК" та делегування повноважень ліквідатора банку . Згідно з зазначеним рішенням розпочато процедуру ліквідації ПУАТ "ФІДОБАНК", призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження ліквідатора, провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків ОСОБА_2 з 20.07.2016 до 19.07.2020 включно.

Відповідно до п.2.4 Договору у разі відчуження Об'єкту оренди до закінчення строку дії цього Договору, якщо Сторони не домовились про інше, цей Договір припиняється з моменту укладення відповідного договору про відчуження.

24.01.2018 між Публічним акціонерним товариством "ФІДОБАНК" та ОСОБА_3 укладено договір купівлі - продажу нерухомого майна, розташованого за адресою: м. Херсон, вул. Радянська, буд.16-а., посвідчений приватним нотаріусом Київського MHO ОСОБА_4 за р.№ 66, внаслідок якого дію Договору оренди припинено.

01.11.2018 та 12.11.2018 Позивачем на адресу Відповідача було направлено претензію за вих. № 3071 від 01.11.2018 з вимогою усунення порушень Договору оренди та сплати заборгованості, що обліковується на балансі Відповідача у зв'язку з фактом порушення Орендарем умов вказаного договору. Зазначена претензія Відповідачем не виконана.

Пунктом. 8.1 Договору оренди встановлено, що у випадку порушення Орендарем строку внесення орендної плати, інших платежів за договором, Орендар сплачує Орендодавцю пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України що діяла у період за який сплачується пеня, від суми заборгованості.

Станом на 30.10.2018 р. заборгованість Відповідача перед Позивачем за Договором оренди № 01/07/17 від 01.07.2017 становить 28 345,06 грн., що складається з:

- заборгованість по орендній платі та комунальним послугам - 21 502,87 грн.;

- пеня - 6 842,19 грн.

Статтею 759 Цивільного кодексу України визначено, що за договором оренди наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно ч. 1 ст. 761 Цивільного кодексу України встановлює, що право передання майна у найм має власник речі або особа, якій належать майнові права.

Відповідно до статті 762 Цивільного кодексу України встановлює, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ч. 1 статті 785 Цивільного кодексу України, у разі припинення договору найму наймач зобов'язаний негайно повернути наймодавцеві річ у стані, в якому вона була одержана, з урахуванням нормального зносу, або у стані, який було обумовлено в договорі.

Відповідно до статті 795 ЦК України, передання наймачеві будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту починається обчислення строку договору найму, якщо інше не встановлено договором. Повернення наймачем предмета договору найму оформляється відповідним документом (актом), який підписується сторонами договору. З цього моменту договір найму припиняється.

Згідно ч. 1 ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Частиною першою статті 627 ЦК України визначено, що відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ГК України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідачем не надано суду доказів погашення заборгованості.

Враховуючи викладене, позовні вимоги щодо стягнення з відповідача заборгованості по орендній платі та комунальним послугам в сумі 21 502,87 грн. є обґрунтованими, доведеними та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 530 ЦК України, якщо у зобов'язанні встановлено строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Стаття 610 ЦК України встановлює, що порушенням зобов'язання є його невиконання, або виконання з порушенням умов, встановлених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до приписів ст.549 ЦК України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожний день прострочення виконання.

Згідно частини 1 статті 230 ГК України пеня й штраф є господарськими штрафними санкціями, які учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Частиною 4 ст.231 ГК України встановлено, що у разі, якщо розмір штрафних санкцій законом не визначено, санкції застосовуються в розмірі, передбаченому договором. При цьому розмір санкцій може бути встановлено у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання або у певній, визначеній грошовій сумі, або у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів.

Пункт 6 ст.231 ГК України визначає, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою ставкою Національного банку України за весь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Суд за допомогою калькулятора підрахунку заборгованості та штрафних санкцій системи "Ліга" (з врахуванням Порядку проведення підрахунку заборгованості та штрафних санкцій, затвердженого листом Верховного суду України від 03.04.97 № 62-97р "Рекомендації відносно порядку застосування індексів інфляції при розгляді судових справ") перевірив розрахунки пені та штрафу та дійшов висновку, що позовні вимоги щодо стягнення пені в сумі 6 842,19 грн. підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами; висновками експертів; показаннями свідків.

Згідно ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. За змістом ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Водночас обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування (ст. 77 ГПК України).

Відповідно до матеріалів справи, судові витрати складають 1 762,00 грн витрат по сплаті судового збору, які відповідно до ст. 129 ГПК України стягуються з відповідача на користь позивача.

На підставі вищевикладених норм права, керуючись статтями 74, 76-79, 86, 123, 129, 232, 233, 236, 237, 238, 240, 241, 252 ГПК України, суд -

у х в а л и в:

1.Позовні вимоги задовольнити в повному обсязі.

2.Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "СДЖТІСУКР ДЖЕНЕРАЛ ТРЕЙДІНГ КОМПАНІ" (73003, м.Херсон, вул.Торгова, буд.37, кімн.505, код ЄДРПОУ 41299406, р/р № 26007658149100 в ПАТ "Укрсиббанк", МФО 351005) на користь Публічного акціонерного товариства "ФІДОБАНК" (01601, м.Київ, вул.Велика Васильківська, 10 код ЄДРПОУ 14351016, р/р № 32070106101026 в НБУ України, МФО 300001) загальну суму заборгованості у розмірі 28 345,06 грн, з яких основна сума боргу - 21 502,87 грн , пеня - 6 842,19 грн та 1 762,00 грн витрат зі сплати судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Південно-західного апеляційного господарського суду через Господарський суд Херсонської області (підпункт 17.5 пункту 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України).

Дата складання повного тексту рішення 20.03.2019 року

Суддя В.В.Литвинова

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80558563
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —923/1062/18

Судовий наказ від 15.04.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Рішення від 12.03.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 19.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 06.02.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 08.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 04.01.2019

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

Ухвала від 20.12.2018

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Литвинова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні