Рішення
від 14.03.2019 по справі 743/184/19
РІПКИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 743/184/19

Провадження № 2/743/71/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2019 року Ріпкинський районний суд Чернігівської області у складі:

головуючої - судді Павленко О.В.,

при секретарі Воєдило О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Ріпки цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області про визнання права власності на нерухоме майно,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з позовом до Територіальної громади в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області про визнання права власності на житловий будинок з надвірними будівлями за адресою: вул. Шкільна, 8, с. Нові Яриловичі Ріпкинського району Чернігівської області.

Позовні вимоги мотивовані тим, що зазначений житловий будинок 19.05.2005 року позивач придбала у ОСОБА_2. Останній передав позивачу ключі від будинку. Позивач, в свою чергу, сплатила обумовлену суму коштів, а ОСОБА_2 надав власноруч написану розписку про отримання коштів та зобов'язався нотаріально посвідчити вказану угоду. Тобто, угода фактично відбулася, однак 10.02.2014 року ОСОБА_2 помер, не виконавши своє зобов'язання. Спадкова справа після смерті останнього не відкривалася та спадщина ніким не прийнята. Крім того, позивачу стало відомо, що за життя ОСОБА_2 не здійснив державної реєстрації права власності на житловий будинок, так як державна реєстрація була запроваджена 13.12.1995 року, а будинок був збудований у 1971 року. Оскільки позивач добросовісно заволоділа чужим майном, продовжує відкрито, безперервно володіти цим майном протягом більше десяти років, однак в зв'язку зі смертю продавця позбавлена можливості належним чином оформити договір купівлі-продажу житлового будинку, тому просила визнати за нею право власності за набувальною давністю на вищезазначений житловий будинок з надвірними будівлями.

У підготовче засідання позивач та її представник не з'явилися, надіславши до суду заяви про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримують в повному обсязі.

Представник відповідача в підготовче засідання не з'явився, надавши до суду відзив на позов, у якому просив справу розглядати у його відсутність, та зазначив, що позовні вимоги визнає в повному обсязі.

У відповідності до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши позовну заяву та додані до неї письмові докази, суд вважає за можливе прийняти визнання позову відповідачем, оскільки таке визнання не суперечить закону, не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

У відповідності до ч. 4 ст. 206 ЦПК України та п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України від 12.06.2009 року № 2 "Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції", у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження обставин справи.

Відповідно до ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набуте правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Набувальна давність визначається як засіб закріплення майна за суб'єктами, що ним володіють, у випадках, коли вони не мають можливості через певні обставини підтвердити підстави виникнення прав, а також в інших ситуаціях. Право власності за набувальною давністю може бути набутим як на безхазяйні речі, так і на майно, яке належить за правом власності іншій особі.

Відповідно до ч.1ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном - протягом п'яти років, набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом. Набуття права власності за набувальною давністю регулюється законом. Право власності на нерухоме майно, що підлягає державній реєстрації, виникає за набувальною давністю з моменту державної реєстрації.

Таким чином, суд доходить висновку, що позовні вимоги необхідно задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст. 200, 206, 258, 259, 265, 268 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (місце перебування: вул. Шкільна, 8 с. Нові Яриловичі Ріпкинського району Чернігівської області, РНОКПП НОМЕР_1) до Територіальної громади в особі Новояриловицької сільської ради Ріпкинського району Чернігівської області (місцезнаходження: вул. 30 років Перемоги, 40 с. Нові Яриловичі Ріпкинського району Чернігівської області, ЄДРПОУ 04416051) про визнання права власності на нерухоме майно - задовольнити в повному обсязі.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (місце перебування: вул. Шкільна, 8 с. Нові Яриловичі Ріпкинського району Чернігівської області, РНОКПП НОМЕР_1) право власності на житловий будинок з надвірними будівлями, що знаходяться за адресою: вул. Шкільна, 8, с. Нові Яриловичі Ріпкинського району Чернігівської області.

Повне рішення суду складено 14 березня 2019 року.

Рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подана апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана через Ріпкинський районний суд Чернігівської області до Чернігівського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.В. Павленко

Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено20.03.2019
Номер документу80560365
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно

Судовий реєстр по справі —743/184/19

Рішення від 14.03.2019

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

Ухвала від 06.02.2019

Цивільне

Ріпкинський районний суд Чернігівської області

Павленко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні