Ухвала
від 01.03.2010 по справі 10-63/10
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №10-63/10 Головуючий у І інст анції Сівчук А.І.

Категорія: запобіжний захі д Доповід ач Фідря О.М.

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Луцьк 1 березня 2010 року

Колегія суддів судової палати у кримінальних справ ах апеляційного суду Волинсь кої області у складі:

головуючого - судді Фідрі О.М.,

суддів - Оксентюка В.Н., Міліщука С.Л.,

з участю прокурора - Ариванюка П.І.,

розглянувши у місті Луць ку апеляцію прокурора, який п риймав участь в суді першої і нстанції, на постанову Луцьк ого міськрайонного суду від 18 лютого 2010 року про відмову у н акладенні арешту на грошові кошти та зупинення видаткови х операцій по рахунках ТОВ «В олиньфрукт» (код ЄДРПОУ 32196235), як і відкриті і обслуговуються в ТОВ КБ «Західінкомбанк», м. Л уцьк, проспект Перемоги, 15, -

В С Т А Н О В И Л А :

Постановою суду відмовле но у задоволенні подання слі дчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Волинсь кій області про накладення а решту на грошові кошти та зуп инення видаткових операцій п о рахунках ТОВ «Волиньфрукт» , які відкриті і обслуговують ся в ТОВ КБ «Західінкомбанк» , з посиланням на те, що за ріше нням суду накладення арешту проводитися лише на грошові кошти обвинуваченого чи підо зрюваного.

В апеляції прокурор ставит ь питання про скасування пос танови суду, вважає, що судом н е враховано положень ст. 126 КПК України про те, що одним із шл яхів забезпечення можливого цивільного позову або конфі скації майна є накладення ар ешту на майно осіб, які за зако ном несуть матеріальну відпо відальність за підозрюваног о, обвинуваченого, а також пол ожень ст. 51 КПК України, ст. 1172 ЦК України, ст. 59 Закону України « Про банки і банківську діяль ність».

Заслухавши доповідача, про курора, який підтримав апеля цію з викладених у ній мотиві в, пояснення слідчого, переві ривши доводи апеляції за мат еріалами справи, колегія суд дів прийшла до висновку, що ап еляцію слід залишити без зад оволення з таких підстав.

В провадженні слідчого з ОВ С СВ ПМ ДПА у Волинській облас ті знаходиться кримінальна с права, порушена відносно слу жбових осіб ТОВ «Волиньфрукт » - директора ОСОБА_1 та з аступника директора ОСОБА _2 за ознаками злочинів, пере дбачених ч. 2 ст. 212, ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 191 КК України.

Слідчий звернувся до місце вого суду з поданням про накл адення арешту на грошові кош ти ТОВ «Волиньфрукт» з метою відшкодування у подальшому спричинених державі збитків , забезпечення можливих у май бутньому цивільних позовів.

Відмовляючи у задоволенні подання про арешт коштів та з упинення видаткових операці й за рахунками ТОВ «Волиньфр укт», суд обґрунтував свій ви сновок тим, що відповідно до с т. 126 КПК України накладення ар ешту за рішенням суду можлив е лише на вклади обвинувачен ого або підозрюваного.

Так, згідно з ч. 1 ст. 126 КПК Укра їни забезпечення цивільного позову і можливої конфіскац ії майна провадиться шляхом накладення арешту на вклади, цінності та інше майно обвин уваченого чи підозрюваного а бо осіб, які несуть за законом матеріальну відповідальніс ть за його дії, де б ці вклади, ц інності та інше майно не знах одилося. Накладення арешту н а вклади зазначених осіб про водиться виключно за рішення м суду.

Відповідно до ст. 51 КПК Украї ни як цивільні відповідачі п ритягуються підприємства, ус танови, організації, які в сил у закону несуть матеріальну відповідальність за шкоду, з авдану злочинними діями обви нуваченого.

Із змісту наведених норм за кону вбачається, що у порядку забезпечення цивільного поз ову можливе накладення арешт у на майно підприємства лише у випадку, якщо останнє є циві льним відповідачем у криміна льній справі.

Матеріали кримінальної сп рави щодо ОСОБА_1 та ОСОБ А_2 свідчать, що приватне під приємство ТОВ «Волиньфрукт» не є цивільним відповідачем у даній кримінальній справі , підозрювані ОСОБА_1 і О СОБА_2 не є засновками даног о товариства. Крім того, обвин увачення підозрюваним ОСО БА_1 та ОСОБА_2 не пред' я влено, хоча кримінальну спра ву порушено ще 18 грудня 2009 року .

З урахуванням наведеного, к олегія суддів вважає, що підс тави для скасування постанов и суду та задоволення апеляц ії прокурора відсутні.

Керуючись ст.ст. 362, 382 КПК Укра їни, колегія суддів -

У Х В А Л И Л А :

Постанову Луцького міськр айонного суду від 18 лютого 2010 р оку про відмову у накладенні арешту на грошові кошти та зу пинення видаткових операцій по рахунках ТОВ «Волиньфрук т» (код ЄДРПОУ 32196235), які відкрит і і обслуговуються в ТОВ КБ «З ахідінкомбанк», м. Луцьк, прос пект Перемоги, 15, залишити без зміни, апеляцію прокурора - без задоволення.

Головуючий /підписи/ О.М.Фідря

Судді В.Н. Оксен тюк

С.Л. Міліщук

Згідно з оригіналом

Перший заступник голови

апеляційного суду Волинсь кої області О.М.Фі дря

Дата ухвалення рішення01.03.2010
Оприлюднено06.04.2010
Номер документу8057363
СудочинствоКримінальне
Сутьвідмову у н акладенні арешту на грошові кошти та зупинення видаткови х операцій по рахунках ТОВ «В олиньфрукт» (код ЄДРПОУ 32196235), як і відкриті і обслуговуються в ТОВ КБ «Західінкомбанк», м. Л уцьк, проспект Перемоги, 15

Судовий реєстр по справі —10-63/10

Ухвала від 04.02.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Львівської області

Галин В. П.

Ухвала від 12.04.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Київської області

Левчук О. Д.

Ухвала від 11.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Сумської області

Забара І. К.

Ухвала від 19.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Калашников Володимир Миколайович

Ухвала від 19.01.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Калашников Володимир Миколайович

Ухвала від 16.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Рівненської області

Полюхович Олег Іванович

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Фідря Олександр Миколайович

Ухвала від 01.03.2010

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Фідря Олександр Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні