Ухвала
від 12.03.2019 по справі 826/7432/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

12 березня 2019 року м. Київ № 826/7432/17

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі колегії: головуючого судді Качура І.А., суддів Келеберди В.І., Амельохіна В.В. за участі секретаря судових засідань Денисенко А.В. розглянувши у відкритому судовому засіданні заперечення представника Національного банку України від 29.05.2018 року проти заяви позивача про зміну позовних вимог у адміністративній справі за позовом

ОСОБА_2 доНаціонального банку України Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Кабінету Міністрів України Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Третя особа: ПАТ КБ "Приватбанк", Міністерства фінансів України провизнання протиправним та скасування рішення, зобов'язання вчинити дії ,

За участі представників сторін:

За участі представників сторін:

представник позивача: ОСОБА_3, ;

представник позивача: ОСОБА_4, ;

представник відповідача 1 (Нац. комісія з цінних паперів та фондового ринку) Грамма Ю.В., ;

представник відповідача 2 (КМУ): Полець Д.М., ;

представник відповідача3 (ФГВФО): Костюков Д.І., ;

представник відповідача 4 (НБУ): Пріцак І.Є., ;

представник відповідача 4 (НБУ): Уколов О.Л., ;

представник третьої особи 1 (ПРИВАТБАНК): Сінцов А.О., ;

представник третьої особи1(ПРИВАТБАНК):): Кахраманов Р.Н., ;

представник третьої особи 2 (МФУ): Наталич А.А., ;

представник (КМУ) Яковенко О.О., ;

В С Т А Н О В И В:

До Окружного адміністративного суду міста Києва звернувся ОСОБА_2 з адміністративним позовом до Національного банку України, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Кабінету Міністрів України, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, треті особи: ПАТ КБ "Приватбанк", Міністерства фінансів України про визнання протиправними та скасування рішень, зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14.06.2017 року відкрито провадження у адміністративній справі та призначено попереднє судове засідання у адміністративній справі.

21.06.2017 року через канцелярію суду від ОСОБА_2 надійшла заява про зміну позовних вимог.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 13.12.2017 року закінчено підготовче провадження та призначено до судового розгляду.

15 грудня 2017 року набрав чинності Закон України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", яким внесено зміни до Кодексу адміністративного судочинства України та викладено його в новій редакції.

Відповідно до частини третьої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції з 15 грудня 2017 року) провадження в адміністративних справах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Враховуючи, внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України судом було надано учасникам справи можливість та час для подання заяв та клопотань, що не були заявлені до закінчення підготовчого провадження .

Частиною 2 статті 173 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що завданням підготовчого провадження є:

1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу;

2) з'ясування заперечень проти позовних вимог;

3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів;

4) вирішення відводів;

5) визначення порядку розгляду справи;

6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Відповідно до частини 3 КАСУ підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання.

У судовому засіданні 12.02.2019 року протокольною ухвалою закрито підготовче провадження у адміністративній справі №826/7432/17, оскільки судом визначено остаточний предмет спору та характер спірних правовідносин, позовних вимог та склад учасників судового процесу, з'ясовано заперечення проти позову, вчинено дії з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Разом з тим, в судовому засіданні 12.03.2019 року представником відповідача подано заперечення проти заяви про зміну позовних вимог, що датоване 29.05.2018 року , у яких останній спросить не приймати заяву позивача від 21.06.2017 року про зміну позовних вимог, оскільки заявлені вимоги не підлягають розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Дослідивши подане відповідачем заперечення на заяву щодо збільшення позовних вимог, суд зазначає наступне.

Так відповідно до частини 1 статті 51 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції, що діяла на момент подання позивачем заяви про зміну позовних вимог) крім прав та обов'язків, визначених у статті 49 цього Кодексу, позивач має право в будь-який час до закінчення судового розгляду збільшити або зменшити розмір позовних вимог або відмовитися від адміністративного позову. Позивач має право відмовитися від адміністративного позову у суді апеляційної чи касаційної інстанції до закінчення відповідно апеляційного чи касаційного розгляду. Позивач має право до початку судового розгляду справи по суті змінити предмет або підставу позову шляхом подання письмової заяви.

Даній статті також кореспондує частина 1 статті 49 Кодексу адміністративного судочинства України (в редакції від 15.12.2017 року), відповідно до якої позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п'ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

З аналізу вищезазначених статей, суд робить висновок, що чинним законодавством не передбачено право відповідача заперечувати проти зміни предмету або підстав позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог.

Так, частиною 1 статті 204 КАС України визначено, що головуючий з'ясовує, чи мають учасники справи заяви чи клопотання, пов'язані з розглядом справи, які не були заявлені з поважних причин у підготовчому провадженні або в інший строк, визначений судом, та вирішує їх після заслуховування думки інших присутніх у судовому засіданні учасників справи.

Враховуючи вищевикладене, дослідивши матеріали адміністративної справи та заперечення відповідача проти заяви позивача щодо зміни позовних вимог колегія суддів проходить до висновку про відмову у задоволенні заяви Національного банку України у вигляді заперечення проти заяви позивача про зміну позовних вимог, що датоване 29.05.2018 року.

З врахуванням вищенаведеного, керуючись положеннями ч. 1 ст. 204 КАС України, суд-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання Національного банку України про відмову у прийнятті заяви про зміну позовних вимог та повернення її ОСОБА_2, що датоване 29.05.2018 року.

Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала, відповідно до ч. 2 ст. 256 КАС України, набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя І.А. Качур

Судді В.І. Келеберда

В.В. Амельохін

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено21.03.2019

Судовий реєстр по справі —826/7432/17

Ухвала від 22.01.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 27.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Постанова від 15.11.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Постанова від 15.11.2023

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Чаку Євген Васильович

Постанова від 31.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Постанова від 31.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Постанова від 31.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 30.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 30.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 30.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні