Ухвала
від 19.03.2019 по справі 625/131/19
КОЛОМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 625/131/19

Провадження № 1-кс/625/105/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19.03.2019 року с. Різуненкове

Слідчий суддя Коломацького районного суду Харківської області ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 про проведення вже проведеного огляду 12.03.2019 слідчим СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 огляду місця події, який був проведений за адресою: АДРЕСА_1 у рамках кримінального провадження № 12019220750000029 від 12.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Засобами поштового зв`язку від слідчого СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 до Коломацького районного суду Харківської області надійшло клопотання про проведення вже проведеного, 12.03.2019 огляду місця події, який був проведений за адресою: АДРЕСА_1 в ході якого було виявлено та вилучено наступні предмети: сокиру металеву із дерев`яною рукояткою, довжина рукоятки 51 см., розмір сокири 20 см. Х 14,5 см., на якій маються сліди бурого кольору, яка була виявлена біля порогу будинку та вилучена в паперовий коробок (об`єкт № 1); змив із пластикового вимикача в кухні будинку (об`єкт № 2), який поміщено в паперовий конверт; хустка білого кольору із слідами бурого кольору, яка виявлена у кухні на підлозі (об`єкт № 3) та поміщена у паперовий конверт; змив речовини бурого кольору на підлозі в кухні біля сундука який поміщено до паперового конверту(об`єкт № 4); змив речовини бурого кольору на підлозі в кухні біля плити який поміщено до паперового конверту(об`єкт № 5); рукавиці чорного кольору із гумою жовтого кольору, виявлені біля плити в кухні будинку на купі дров із плямами речовини бурого кольору, які поміщено до паперового конверту (об`єкт № 6); змиви з дверей паркану домоволодіння, а саме: нашарування бурого кольору, які поміщено до паперового конверту (об`єкт № 7); хустку різнокольорову синтетичну, виявлену на купі дров в кухні будинку перед пічкою, на якій мається пляма бурого кольору, розміром 12х2 сантиметрів (об`єкт № 8), яку поміщено до паперового конверту; піджак сірого кольору, на якому мається речовина бурого кольору, який виявлений в кухні біля ліжка (об`єкт № 9), який поміщений до паперової коробки; фрагменти дерев`яних сухих гілок, виявлених на підлозі біля пічки в кухні будинку на яких маються сліди бурого, в кількості 7 штук (об`єкт №10), які поміщені до паперового коробка, вказані предмети були опечатані бірками із підписами понятих та учасників та вилучені до Коломацького ВП Валківського ВП ГУНП в Харківській області, також слідий зазначає, що під час огляду місця події застосовувалися технічні засоби Panasonic HC V260.

Крім того, у своєму клопотанні слідчий також зазначає, що під час огляду місця події в будинку на вхідних дверях до літньої кухні із внутрішньої сторони виявлено сліди папілярних візерунків на трьої відрізках липкої стрічки типу скотч та слід матеріалу на одному відрізку типу скотч.

В обґрунтування клопотання сторона обвинувачення зазначає, що 12.03.2019 близько 16:00 годині ОСОБА_5 через незачинені двері зайшов до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , де побачив власницю вказаного домоволодіння та вважаючи, що остання може повідомити про дану подію до правоохоронних органів, з метою уникнення кримінальної відповідальності, діючи умисно, усвідомлюючи при цьому суспільно-небезпечний характер та наслідки своїх дій, свідомо допускаючи їх настання, взяв у праву руку сокиру, що знаходилась у даному домоволодіння за деревяну рукоятку та обухом сокири наніс близько 8 ударів у голову ОСОБА_6 , внаслідок чого остання відповідно до медичної карти стаціонарного хворого за № 944 отримала відкриту гостру черепно-мозкову травму, забій головного мозку, перелом потиличної кістки з права, множинні рублено-рвані рани голови, пара орбітальні гематоми та травматичний шок 2 ступеню. Таким чином виконавши усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від його волі.

За вказаним фактом, слідчим відділенням Коломацького ВП було розпочато досудове розслідування за ч. 1ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України, відомості про що були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019220750000029 від 12.03.2019.

Як також зазначає слідчий у своєму клопотанні допитаний ним у якості свідка ОСОБА_7 повідомив, що 12.03.2019 близько 15:00 години він знаходився неподалік від дому своєї тещі ОСОБА_6 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_1 та почув, як на території її домоволодіння гучно гавкають собаки та пішов до останньої з молотком в руках. Коли він зайшов у двір домоволодіння ОСОБА_6 то побачив, що собаки закриті у будці, зайшовши у будинок побачив якісь пакети, потім він вирішив зайти до літньої кухні, де бочав ОСОБА_5 , який був з сокирою в руках, який побачивши свідка та пішов на нього у напад з сокирою. Свідок також пояснив, що він відмахувався від ОСОБА_5 молотком, але все одно отримав декілька порізів на пальцях та на руці, а через деякий час зміг вибратися з вказаного домоволодіння та звернувся до поліції.

Як вбачається з наданого клопотання та додатків до нього, що в провадженні СВ Коломацького ВП Валківського ВП ГУНП в Харківській області перебувають матеріали досудового розслідування, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за 12019220750000029 від «12» березня 2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2, ст. 15, ч. 1 ст. 15 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що що 12.03.2019 близько 16:00 годині ОСОБА_5 через незачинені двері зайшов до домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , де побачив власницю вказаного домоволодіння та вважаючи, що остання може повідомити про дану подію до правоохоронних органів, з метою уникнення кримінальної відповідальності, діючи умисно, усвідомлюючи при цьому суспільно-небезпечний характер та наслідки своїх дій, свідомо допускаючи їх настання, взяв у праву руку сокиру, що знаходилась у даному домоволодіння за деревяну рукоятку та обухом сокири наніс близько 8 ударів у голову ОСОБА_6 , внаслідок чого остання відповідно до медичної карти стаціонарного хворого за № 944 отримала відкриту гостру черепно-мозкову травму, забій головного мозку, перелом потиличної кістки з права, множинні рублено-рвані рани голови, пара орбітальні гематоми та травматичний шок 2 ступеню. Таким чином виконавши усі дії, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця, але злочин не було доведено до кінця з причин, що не залежали від його волі.

Слідчий суддя, вислухавши слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи матеріалів кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ч. 3ст. 233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням з прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутись з клопотанням до слідчого судді.

Відповідно до положень Конституції України- ніхто не має права проникнути до житла та іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як за вмотивованим рішенням суду та інших законодавчих актів, що забезпечують право особи на недоторканість її володіння.

Відповідно до ч. 1ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

Відповідно до ч. 5ст. 237 ЦПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження та речей, вилучених з обігу.

Частиною 2ст. 237 КПК України передбачено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Європейська конвенція про захист прав людини і основних свобод предявляє досить високі вимоги для такого обмеження прав, як проведення обшуку. Відповідно до п. 2 ст. 8 Конвенції не допускається втручання з боку державних органів у здійснення права на недоторканність житла, за винятком втручання, передбаченого законом і необхідного в демократичному суспільстві в інтересах національної безпеки і суспільного спокою, економічного благополуччя країни, з метою запобігання безладу чи злочинів, для охорони здоров`я, моральності чи захисту прав і свобод інших осіб.

Прокурором доведено, що є обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що є підставою для застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження, цей захід повністю виправдовується потребою досудового розслідування, оскільки предмети які можливо виявити та вилучити в ході виконання даної слідчої дії, які можуть бути речовими доказами по справі, мають доказове значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Несвоєчасні дії, направлені на добування цієї інформації, можуть призвести до того, що вона буде втрачена і встановити істину буде неможливо, що залишить злочинні діяння правопорушника непокараними. Тому слідчий суддя враховує, що доцільною процесуальною дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення огляду за місцем мешкання ОСОБА_6 оскільки основною доказовою базою по даному виду кримінальних правопорушень є саме речові докази, які можуть бути виявлені та вилучені саме в ході проведення неочікуваних процесуальних дій, якою являється саме огляд.

Слідчий суддя розглядає дане клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді.

У зв`язку з вищевикладеним органом досудового слідства доведено, що єдиною доцільною процесуальною дією, яка може бути ефективною для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, є проведення огляду за вказаним місцем, та речі вилучені в ході огляду можуть бути доказовою базою по даному кримінальному провадженні, а тому клопотання підлягає задоволенню

Керуючись ст.ст.2,7,98, 132,234,237,309,372 КПК України, слідчий суддя,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 про проведення вже проведеного огляду 12.03.2019 слідчим СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 огляду місця події, який був проведений за адресою: АДРЕСА_1 у рамках кримінального провадження №12019220750000029 від 12.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 1 ст. 115 КК України -задовольнити.

Надати дозвіл на проведення вже проведеного огляду місця події слідчим СВ Валківського ВП Коломацького ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_4 , 12.03.2019,який був проведений за адресою: АДРЕСА_1 та ході якого у були вилучені наступні об`єкти:

- сокира металева із дерев`яною рукояткою, довжина рукоятки 51 см., розмір сокири 20 см. Х 14,5 см., на якій маються сліди бурого кольору, яка була виявлена біля порогу будинку та вилучена в паперовий коробок;

- змив із пластикового вимикача в кухні будинку, який поміщено в паперовий конверт;

- хустка білого кольору із слідами бурого кольору, яка виявлена у кухні на підлозі та поміщена у паперовий конверт;

- змив речовини бурого кольору на підлозі в кухні біля сундука, який поміщено до паперового конверту;

- змив речовини бурого кольору на підлозі в кухні біля плити який поміщено до паперового конверту;

- рукавиці чорного кольору із гумою жовтого кольору, виявлені біля плити в кухні будинку на купі дров із плямами речовини бурого кольору, які поміщено до паперового конверту;

- змиви з дверей паркану домоволодіння, а саме: нашарування бурого кольору, які поміщено до паперового конверту;

- хустку різнокольорову синтетичну, виявлену на купі дров в кухні будинку перед пічкою, на якій мається пляма бурого кольору, розміром 12х2 сантиметрів, яку поміщено до паперового конверту;

- піджак сірого кольору, на якому мається речовина бурого кольору, який виявлений в кухні біля ліжка, який поміщений до паперової коробки;

- фрагменти дерев`яних сухих гілок, виявлених на підлозі біля пічки в кухні будинку на яких маються сліди бурого, в кількості 7 штук, які поміщені до паперового коробка;

- сліди папілярних візерунків на трьох відрізках липкої стрічки типу скотч та слід матеріалу на одному відрізку типу скотч.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали буде проголошено 19.03.2019.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —625/131/19

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 02.05.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Коломацький районний суд Харківської області

Лосєв Д. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні