Ухвала
від 12.03.2019 по справі 761/860/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/860/19

Провадження № 1-кс/761/1154/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 березня 2019 року

слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1

за участю особи представника володільця майна адвоката ОСОБА_2

при секретарі ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва скаргу адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах володільця майна ТОВ «Регіональна газова компанія» на бездіяльність прокурора відділу прокуратури Київської області, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 12017110000000738, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна під час обшуку та зобов*язання вчинити дії, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляд слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_2 , який діє в інтересах володільця майна ТОВ «Регіональна газова компанія» на бездіяльність прокурора відділу прокуратури Київської області, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 12017110000000738, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна під час обшуку та зобов*язання вчинити дії повернути тимчасово вилучене майно (статистичну звітність, буклети рекламної продукції та флеш-накопичувач)

Скарга мотивована тим, що згідно ухвали слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 14.05.18 року в офісному приміщенні, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Регіональна газова компанія»(код ЄРДПОУ37401646)за адресою: 01601, м. Київ, вул. Мечникова, будинок 2, літера «А», 29 поверх, було проведено обшук. При цьому, під час проведеного обшуку, було вилучено, окрім іншого, речі та документи у переліку згідно протоколу обшуку, дозвіл на відшукання яких прямо ухвалою слідчого судді не надавався. Не зважаючи на те, що вилучені речі та документи не містять будь-якої інформації, яка б мала доказове значення для розслідуваного кримінального провадження, не відповідають родовим ознакам майна, дозвіл на вилучення якого було надано ухвалою слідчого судді, а арешт на майно не накладався, тобто вказане майно статус тимчасово вилученого, станом на день звернення зі скаргою до слідчого судді вказане майно підприємству досі не повернуто.

У судовому засіданні представник володільця майна, адвокат ОСОБА_2 , доводи скарги підтримав та просив її задовольнити у повному обсязі, додатково вказавши на те, що статистична звітність та буклети рекламної продукції, що вилучені у підприємства, не мають матеріального значення та є у Товариства. що не перешкоджає здійсненню гоподарської діяльності, у той же час флеш-накопичувач використовувався для власних потреб працівників.

Прокурор, бездіяльність якого оскаржується, у судове засідання не з*явився, про дату та час розгляду скарги повідомлявся належним чином, що не перешкоджає її розгляду на підставі наявних у суду документів.

Заслухавши представника володільця майна, вивчивши доводи скарги, дослідивши копії з матеріалів кримінального провадження, долучені до скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Так, відповідно до ч.7 ст. 236 КПК України, вилучені речі та документи, які не входять до переліку, щодо якого прямо надано дозвіл на відшукання в ухвалі про дозвіл на проведення обшуку, та не відносяться до предметів, які вилучені законом з обігу вважаються тимчасово вилученим майном.

Відповідно до ч.1 ст. 167 КПК України, тимчасовим вилученням майна є фактичне позбавлення підозрюваного або осіб, у володінні яких перебуває зазначене у частині другій цієї статті майно, можливості володіти, користуватися та розпоряджатися певним його майном до вирішення питання про арешт майна або його повернення.

Відповідно до ч.5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

Слідчим суддеювстановлено,що насьогодніна досудовомурозслідуванні СУГУ НПв Київськійобласті перебуваєкримінальне провадження,внесене вЄРДР за №12017110000000738від 29.09.2017за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.2ст.364КК України.

В межах вказаного кримінального провадження ухвалою слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 14.05.2018 року було надано дозвіл прокурору відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , та прокурорам групи прокурорів на проведення обшуку в офісному приміщенні, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Регіональна газова компанія»(код ЄРДПОУ37401646)за адресою: 01601, м. Київ, вул. Мечникова, будинок 2, літера «А», (29 поверх), (приміщення належать ТОВ «Передові технології плюс» код ЄДРПОУ 33191861, та ПрАТ «Мандарин Плаза», код ЄДРПОУ 30675610), з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та копіювання інформації зелектронних носіїв інформації, комп`ютерної техніки, оригіналів та засвідчених копій документів, у яких зафіксовані факти господарської діяльності ДП «Пропан» (код за ЄДРПОУ 30928286) та ПАТ «Київоблгаз» (код за ЄДРПОУ 20578072) за період з 01.01.2017 по час проведення обшуку: звітів про виконання доручення з відповідними підтверджуючими документами, реєстрів накладних реалізації скрапленого газу населенню та інших документів, у яких наявні звіти про реалізацію скрапленого газу за пільговою ціною для потреб населення, документів, в тому числі чорнової бухгалтерії, в яких зафіксовані факти незаконної реалізації зазначеного газу суб`єктам господарювання для потреб, не пов`язаних з побутовими, договорів купівлі-продажу, оренди майна, актів прийому-передачі товарів, робіт та послуг, товарно-транспортних накладних, путьових листів, платіжних доручень, касових журналів, квитанцій, записних книжок та інших речей та документів, у яких зафіксовано факти придбання та реалізації скрапленого газу, журнали наповнення балонів при наповненні балонів зрідженого вуглеводневого газу (ЗВГ) на газо-наповнюваних пунктахта інших документів і речей необхідних для всебічного, повного та неупередженого дослідження обставин кримінального провадження № 12017110000000738 від 29.09.2017.

Надалі, в ході подальшого досудового розслідування даного кримінального провадження, 18.05.2018 р. в офісному приміщенні, де здійснює свою господарську діяльність ТОВ «Регіональна газова компанія»(код ЄРДПОУ37401646)за адресою: 01601, м. Київ, вул. Мечникова, будинок 2, літера «А», 29 поверх, було проведено обшук та вилучено, окрім іншого, буклети з логотипами РГК, в яких містяться статистичні дані щодо реалізації скрапленого газу за 2017 рік на 59 арк., флеш-накопичувач та статистичну звітність на 1 арк.

Як вбачається з резолютивної частини ухвали слідчого судді Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 14.05.2018 року, дозвіл на вилучення електронних носіїв інформації, зокрема флеш-накопичувача, прямо не надавався.

Таким чином слідчий суддя приходить до висновку, що вилучене під час обшуку майно у виді флеш-накопичувача, зважаючи на те, що на вилучення останнього слідчим суддею дозвіл не надавався, оскільки у вказаній ухвалі йдеться про дозвіл на відшукання та копіювання інформації з носіїв, за своїми родовими та індивідуальними ознаками не має ознак майна, дозвіл на вилучення якого був наданий ухвалою слідчого судді, а тому останній має статус тимчасово вилученого майна.

У той же час буклети з логотипами РГК, в яких містяться статистичні дані щодо реалізації скрапленого газу за 2017 рік на 59 арк. та статистична звітність на 1 арк. мають ознаки майна, дозвіл на відшукання та вилучення якого було прямо надано ухвалою слідчого судді.

Відомостей про те, що на флеш-накопичувач, належний ТОВ «Регіональна газова компанія», було накладено арешт, слідчим або прокурорм у кримінальному провадженні слідчому судді надано не було.

При цьому, приймаючи рішення щодо поверенння флеш-накопичувача ТОВ «Регіональна газова компанія», слідчий суддя виходить з того, що воно не було отримано у порядку тимчасового доступу до речей і документів згідно кримінального процесуального закону, арешт на вищезазначене майно не накладався, вилучене майно має законне походження та дозвіл на його вилучення ухвалою слідчого судді не надавався, а тому останній підлягає безумовному поверненню власнику, а скарга задоволенню у цій частині.

У той же час слідчий суддя не вбачає підстав для повернення товариству буклетів з логотипами РГК, в яких містяться статистичні дані щодо реалізації скрапленого газу за 2017 рік на 59 арк. та статистичної звітності на 1 арк., оскільки останні мають ознаки майна, дозвіл на відшукання та вилучення якого було прямо надано ухвалою слідчого судді.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 167, 168, 171, 169, 236, 303, 305-307 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Скаргу адвоката ОСОБА_5 , який діє в інтересах володільця майна ТОВ «Регіональна газова компанія» задовольнити частково.

Зобов`язати прокурора відділу прокуратури Київської області, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 12017110000000738, повернути ТОВ «Регіональна газова компанія», його представнику, тимчасово вилучене майно, вилучене згідно протоколу обшуку від 18.05.2018 року, проведеного за адресою: м. Київ, вул. Мечникова, буд. 2, літера А, на 29 поверсі бізнес-центру «Парус», а саме флеш-накопичувач Transcend 4 gb, чорно-червоного кольору (зайнятий об*єм пам*яті 8192 байта, кількість файлів 1).

В решті вимог за скаргою відмовити.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає і відповідно до ст. 309 КПК України, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80586710
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/860/19

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні