Рішення
від 13.03.2019 по справі 136/65/19
ЛИПОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 136/65/19

провадження № 2-о/136/3/19

РІШЕННЯ

іменем України

"13" березня 2019 р. м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді Кривенка Д.Т.,

за участі секретаря судового засідання Марчук Н.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Липовець цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Костянтинівська сільська рада Липовецького району Вінницької області, про встановлення фактів, що мають юридичне значення, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника звернувся до суду із заявою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, а саме:

- що ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_1, була рідною сестрою заявника ОСОБА_1;

- факту постійного проживання заявника ОСОБА_1 протягом шість місяців із спадкодавцем ОСОБА_2, на день її смерті ІНФОРМАЦІЯ_4 за адресою: АДРЕСА_1.

Підставність заяви представник обґрунтовує тим, що після смерті ОСОБА_2 відкрилась спадщина, до складу якої поміж іншого майна, яким спадкодавець розпорядилась у заповіті від 16.11.2009, увійшла земельна ділянка, площею 3,9861 га, цільове призначення - для ведення особистого селянського господарства, розташована на території Костянтинівської сільської ради, яку спадкодавець успадкувала після смерті ІНФОРМАЦІЯ_5 свого сина ОСОБА_4, однак свої спадкові права не оформила та нею не розпорядилась на випадок своєї смерті.

Заявник спадщину прийняла шляхом постійного проживання разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, від неї не відмовлялась у межах визначеного законодавцем строку, утім реалізувати свої спадкові права позбавлена можливості, вказуючи на те, що документи на підтвердження факту постійного проживання із спадкодавцем та факту родинних відносин із спадкодавцем відсутні, що стало підставою для звернення до суду, оскільки іншого порядку встановлення таких фактів від яких залежать майнові права заявника чинним законодавством не передбачено.

У визначений судом строк заінтересованою особою відзиву до суду не було надано, утім сільський голова надав до суду заяву, в якій не заперечував щодо вимог заявника, а розгляд справи просив проводити за відсутності їх представника.

У судове засідання заявник та її представник не з'явились, однак останній надав заяву, в якій вимоги підтримав, просив заяву задовольнити, а розгляд справи проводити за їх відсутності.

За клопотанням представника заявника ухвалою суду від 15.01.2019 в судове засідання викликались свідки: ОСОБА_5 та ОСОБА_6, які на визначений судом день та час не з'явились.

Зважаючи на викладене, суд не вбачає підстав для відкладення розгляду справи, тому проводить його в даному судовому засіданні, за відсутності осіб, які беруть участь у справі, за наявними матеріалами справи, при цьому не здійснюючи фіксування судового процесу технічними засобами.

Суд, вивчивши та дослідивши матеріали цивільної справи, встановив, що на підтвердження фактів, про які просить заявник суд ним надано наступні докази: свідоцтво про смерть серія НОМЕР_2, відповідно до якого встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_4 померла ОСОБА_2; довідки видані виконавчим комітетом Костянтинівської сільської ради за №525 від 26.11.2018 та №529 від 29.11.2018, відповідно до яких констатовано, що ОСОБА_1 постійно проживала більше шести місяців із сестрою ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 по АДРЕСА_1 Вінницької області. Вони були рідними сестрами, батьками яких були: ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_2; посвідка (свідоцтво) НОМЕР_5 ОСОБА_2, відповідно до якого вона народилась 21.01.1922; свідоцтво про народження серія НОМЕР_3, відповідно до якого батьками ОСОБА_9 зазначено ОСОБА_7 та ОСОБА_8; записи по господарських книг за 1944-1946, 1953, 1954, 1955, 1956, 1957 роки відповідно до яких встановлено, що ОСОБА_9 та ОСОБА_2 є дітьми ОСОБА_8; свідоцтво про одруження серія НОМЕР_4, відповідно до якого ОСОБА_9 уклала шлюб із ОСОБА_10; повідомлення Державного архіву Вінницької області від 11.01.2019 згідно якого книги актових записів про народження громадян по с. Костянтинівка Липовецького району за 1922 рік в архіві на зберігані не має, у зв'язку із чим неможливо надати довідку про народження ОСОБА_2; повідомлення Відділу Липовецького РВ ВДРАЦС від 10.01.2019, з якого слідує, що відомості з актового запису про народження ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_3 по АДРЕСА_1 в архіві Відділу не збереглись, до Державного архіву не передавались.

Згідно частини 3 статті 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до положень пункту 23 постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування", якщо постійне проживання особи зі спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв'язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Встановлення фактів про які просить заявник має для неї юридичне значення, оскільки дає право на прийняття спадщини після смерті спадкодавця за законом, іншого порядку чи можливості встановити зазначений факт заявник не має.

Відповідно до статті 3 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" місце проживання житло, розташоване на території адміністративно-територіальної одиниці, в якому особа проживає постійно або тимчасово.

Реєстрація місця проживання або місця перебування особи це внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру про місце проживання або місце перебування особи із зазначенням адреси, за якою з особою може вестися офіційне листування або вручення офіційної кореспонденції.

У рішенні від 14.11.2001 року по справі № 1-31/2001 (справа щодо прописки) Конституційний Суд України констатував, що вільне пересування і вибір місця проживання є суттєвою гарантією свободи особистості, умовою її професійного і духовного розвитку. Це право, як і інші права і свободи людини, є невідчужуваним та непорушним (ст. 21 Конституції України). Водночас назване право не є абсолютним. Свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України можуть бути обмежені, але тільки законом (ст. 33 Конституції України).

З зазначеного слідує, що реєстрація місця проживання є адміністративною дією, яка встановлює додатковий зв'язок особи з державою і не є обставиною, яка підтверджує чи спростовує фактичне місце проживання або перебування особи.

В силу положень частини 2 статті 2 Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні" реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України, або підставою для їх обмеження.

Таким чином, факт відсутності запису про реєстрацію постійного місця проживання позивача за місцем реєстрації спадкодавця, з урахуванням зазначених обставин, не може слугувати безумовною підставою позбавлення його законного права на прийняття спадщини, яка відкрилась після його смерті в порядку, передбаченому частиною 3 статті 1268 ЦК України.

Зважаючи на викладене, суд вважає, що заявником доведено обставини, на які вона посилається у заяві, встановлення вказаних вище фактів має для заявника юридичне значення, оскільки від цього залежить реалізація її спадкових прав, іншого порядку чи можливості встановити їх чинним законодавством не передбачено, а встановлення їх не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

За таких обставин, суд задовольняє заяву у повному обсязі.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 258-259, 263-265, 293, 315 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1; РНОКПП - НОМЕР_1), заінтересована особа: Костянтинівська сільська рада Липовецького району Вінницької області (місцезнаходження: с. Костянтинівка, вул. Миру, 77, Липовецького району, Вінницької області; ЄДРПОУ - 04329056) про встановлення фактів, що мають юридичне значення, - задовольнити у повному обсязі .

Встановити факт, що ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 в АДРЕСА_1, являлась рідною сестрою ОСОБА_1.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 разом із спадкодавцем ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4, на час відкриття спадщини в АДРЕСА_1.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів учасниками справи до Вінницького апеляційного суду через Липовецький районний суд Вінницької області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Д.Т. Кривенко

СудЛиповецький районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.03.2019
Оприлюднено21.03.2019
Номер документу80592027
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —136/65/19

Рішення від 13.03.2019

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

Ухвала від 15.01.2019

Цивільне

Липовецький районний суд Вінницької області

Кривенко Д. Т.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні