Рішення
від 21.03.2019 по справі 552/27/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

Київський районний суд м. Полтави

Справа № 552/27/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

і м е н е м у к р а ї н и

21 березня 2019 року Київський районний суд м. Полтави в складі:

головуючого судді Яковенко Н.Л.,

секретаря судового засідання Кондра Ю.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м . Полтаві в приміщенні суду цивільну справу № 552/27/19 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання непрацездатного батька, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 2 січня 2019 року звернувся в Київський районний суд м. Полтави з позовом до відповідача ОСОБА_2 стягнення аліментів на утримання непрацездатного батька.

В поданій до суду позовній заяві посилався на те, що є особою з інвалідністю, за станом здоров'я потребує постійної сторонньої допомоги, власного житла не має та перебуває в Центрі для адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі.

Вказував, що має сина ОСОБА_2, інших дітей не має, в шлюбі не перебуває.

Просив суд стягнути з відповідача ОСОБА_2 на його користь аліменти в розмірі 750 грн. щомісячно довічно.

Згідно з ухвалою Київського районного суду м. Полтави від 24 січня 2019 року відкрито провадження в справі за позовом ОСОБА_1 за правилами спрощеного позовного провадження.

Представник позивача звернулася в суд з заявою про розгляд справи без її участі, позовні вимоги підтримує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, будучи повідомлений про дату, час та місце розгляду шляхом оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, відзив на позовну заяву та будь-які клопотання до суду не подавав.

За таких обставин судом відповідно до положень норм ст. ст. 280, 281 ЦПК України постановлено ухвалу про заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши зібрані в справі докази, приходить наступних до висновків.

Судом встановлено, що відповідач ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_1.

Також встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, є особою з інвалідністю, група інвалідності перша Б з 21 лютого 2018 року, потребує постійної сторонньої допомоги.

Також встановлено, що ОСОБА_1 перебуває в Центрі для адаптації для бездомних осіб та звільнених з місць позбавлення волі.

Відповідно до ст. 202 СК України повнолітні дочка, син зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов'язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Статтею 205 СК України передбачено, що суд визначає розмір аліментів на батьків у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін. При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред'явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків.

За таких обставин, враховуючи розмір пенсії, що отримує ОСОБА_1, суд приходить до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню та вважає за необхідне стягнути з відповідача ОСОБА_2 на користь позивача ОСОБА_1 утримання в розмірі 750 грн. щомісячно, починаючи з часу пред'явлення позову.

При ухваленні рішення суд керується принципом побудови сімейних відносин на паритетних засадах, на почуттях взаємної любові та поваги, взаємодопомоги і підтримки.

Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 430 ЦПК України рішення суду в частині стягнення аліментів підлягає негайному виконанню.

Також з відповідача відповідно до ст. 141 ЦПК України на користь держави підлягає стягненню судовий збір за розгляд справи судом в розмірі 768 грн. 40 коп.

Керуючись ст.ст. 264, 265 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання непрацездатного батька задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, аліменти на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, на його утримання в розмірі 750 грн. щомісячно починаючи з 2 січня 2019 року довічно.

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір в розмірі 768 грн. 40 коп.

В частині стягнення аліментів рішення допустити до негайного виконання.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи:

-позивач ОСОБА_1, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_4, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1;

-відповідач ОСОБА_2, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5, реєстраційний номер облікової картки платника податків не встановлено.

Повне судове рішення складено 21 березня 2019 року.

Головуючий /підпис/ ОСОБА_3

Суддя Н.Л.Яковенко

21.03.2019

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено22.03.2019
Номер документу80601897
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —552/27/19

Ухвала від 22.12.2020

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 18.11.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 21.03.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Рішення від 21.03.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 24.01.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

Ухвала від 03.01.2019

Цивільне

Київський районний суд м. Полтави

Яковенко Н. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні