Постанова
від 21.03.2019 по справі 804/5102/17
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

21 березня 2019 року м. Дніпросправа № 804/5102/17

Третій апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого - судді Головко О.В. (доповідач),

суддів: Ясенової Т.І., Суховарова А.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпрі апеляційну скаргу Комунального закладу «Кам'янський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської селищної ради Нікопольського району на ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2019 року (суддя Тулянцева І.В.) в адміністративній справі

за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області

до Придніпровської сільської ради

третя особа Комунальний заклад «Кам'янський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської селищної ради Нікопольського району

про застосування заходів реагування,-

в с т а н о в и в :

                    Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області у січні 2019 року звернулося до суд з заявою про поновлення строку пред'явлення до виконання виконавчого листа Дніпропетровського окружного адміністративного суду, виданого 20 грудня 2018 року у справі № 804/5102/17 про застосування заходів реагування.

                    Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2019 року заяву Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області задоволено, поновлено Головному управлінню Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області строк пред'явлення до виконання виконавчого листа в адміністративній справі № 804/5102/17, виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом, строком на три місяці з дня набрання цією ухвалою законної сили.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, Комунальний заклад «Кам'янський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської селищної ради Нікопольського району подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції та ухвалити нове рішення, яким у задоволенні заяви відмовити. Апеляційна скарга ґрунтується на тому, що судом першої інстанції не надано належної оцінки нормам чинного законодавства, що призвело до прийняття невірного рішення.

                              Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги, а також правильність застосування судом норм матеріального і процесуального права та правової оцінки обставин у справі, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню.

                              Судом встановлено, матеріалами справи підтверджено, що постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 вересня 2017 року в адміністративній справі № 804/5102/17 задоволено позов Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області. Застосовано до Придніпровської сільської ради та Комунального закладу «Камянський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської сільської ради Нікопольського району заходи реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) приміщень Придніпровської сільської ради за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, с. Придніпровське, вул. Вузлова, буд. 9 та будівель (корпусів № 1, 2, 3) Комунального закладу «Камянський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської сільської ради Нікопольського району» за адресою: Дніпропетровська область, Нікопольський район, селище Камянське, вул. Будівельників, буд. 4-А, до усунення встановлених порушень.

                     Представник Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області 02.11.2018 звернувся до суд першої інстанції з заявою про видачу виконавчого листа у справі № 804/5102/17.

                              Дніпропетровським окружним адміністративним судом 20.12.2018 було видано виконавчий лист та встановлено строк пред'явлення виконавчого документа до виконання до 18 березня 2018 року, що стало підставою для звернення до суду з відповідною заявою.

                              Ухвалюючи оскаржуване рішення, суд першої інстанції виходив з того, що заявником (стягувачем) пропущено строк для пред'явлення до виконання виконавчого листа у справі № 804/5102/17 з причин, які не залежали від волі стягувача, що свідчить про поважність причин пропуску вказаного строку та необхідності його поновлення.

                              Надаючи оцінку спірним правовідносинам, суд апеляційної інстанції зазначає, що відповідно до статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України, стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

                              Згідно з ч. 1 ст. 12 Закону України «Про виконавче провадження» виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців.

                              Відповідно до ч. 2 вказаної статті Закону строки, зазначені в частині першій цієї статті, встановлюються для виконання рішення з наступного дня після набрання ним законної сили чи закінчення строку, встановленого в разі відстрочки чи розстрочки виконання рішення, а якщо рішення підлягає негайному виконанню - з наступного дня після його прийняття.

                              Частиною 6 вказаної статті Закону встановлено, що стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

                              Аналіз наведених норм права дає можливість дійти висновку, що особа, яка пропустила строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися до суду з метою його поновлення. Заявник повинен зазначити причини пропуску такого строку, обґрунтувавши їх поважність.

                     З матеріалів справи вбачається, що постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 04 вересня 2017 року в адміністративній справі № 804/5102/17, на підставі якої видано виконавчий лист, була отримана представником Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області 05 грудня 2017 року. Із заявою про видачу виконавчого листа позивач звернувся лише 02 листопада 2018 року. Жодних доводів щодо неможливості вчасного отримання виконавчого листа з метою його пред'явлення до виконання у встановлений Законом України «Про виконавче провадження» строк, заявником не наведено.

                              Судом першої інстанції жодним чином не обґрунтовано на підставі яких доказів та встановлених судом обставин останній дійшов висновку, що строк пред'явлення виконавчого листа до виконання пропущено заявником з причин, що не залежали від його волі.

                              З огляду на викладене, колегія суддів доходить висновку про відсутність підстав для задоволення заяви Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській про поновлення строку пред'явлення до виконання виконавчого листа Дніпропетровського окружного адміністративного суду виданого 20 грудня 2018 року у справі № 804/5102/17.

                              Судом першої інстанції порушено норми матеріального права, що призвело до неправильного вирішення справи, а тому вбачаються підстави для скасування рішення та ухвалення нового судового рішення.

                              

                              Керуючись ст.ст. 243, 317, 322 Кодексу адміністративного судочинства України суд, -

п о с т а н о в и в :

          

Апеляційну скаргу Комунального закладу «Кам'янський заклад дошкільної освіти (ясла-садок) «Веселка» Придніпровської селищної ради Нікопольського району задовольнити.

Ухвалу Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 січня 2019 року в адміністративній справі № 804/5102/17 – скасувати.

У задоволенні заяви Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській про поновлення строку пред'явлення до виконання виконавчого листа у справі № 804/5102/17 відмовити.

Постанова суду набирає законної сили з 21 березня 2019 року та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складання повної постанови.

Головуючий - суддя                                                                      О.В. Головко

                     суддя                                                                      Т.І. Ясенова

                     суддя                                                                      А.В. Суховаров

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено25.03.2019
Номер документу80605700
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/5102/17

Постанова від 21.03.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 27.02.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 27.02.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 15.02.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Головко О.В.

Ухвала від 21.01.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 11.01.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Постанова від 04.09.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Ухвала від 11.08.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні