Рішення
від 20.03.2019 по справі 349/250/19
РОГАТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 349/250/19

Провадження № 2/349/152/19

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

20 березня 2019 року м. Рогатин

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

у складі: головуючого судді Могили Р.Г.

за участі секретаря судового засідання Матасової Н.М.

розглянув у відкритому підготовчому засіданні в порядку загального позовного провадження цивільну справу № 349/250/18 за позовом ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування,

ВСТАНОВИВ :

В лютому 2019 року ОСОБА_1, інтереси якого представляє ОСОБА_2, звернувся до суду з позовом до Жовчівської сільської ради, Рогатинської РДА про визнання права власності на земельну частку (пай), яка розташована на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району, як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3

Позовна заява мотивована тим, що у зв'язку із смертю ОСОБА_3 23 лютого 2005 року відкрилася спадщина на належне їй майно - земельну частку (пай), площею 0,8950 га. , яка знаходиться на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області та яку вона отримала при розпаюванні земель спілки власників селянських господарств Є.Смика . Земельна частка (пай) належала ОСОБА_3 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку ІІ-ІФ 021214 10-13-2/000320. За життя ОСОБА_3 склала заповіт за яким усе належне їй майно заповіла ОСОБА_4, яка відмовилася від прийняття спадщини. Спадкоємцем за законом майна спадкодавця ОСОБА_3 була мати позивача ОСОБА_5 Однак вона також відмовилася від прийняття спадщини. Позивач є спадкоємцем, що має право за законом спадкувати майно, що належало ОСОБА_3 та спадщину прийняв, однак через відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку він не може оформити спадкові права в нотаріальній конторі, а тому змушений звертатися із позовом до суду. У зв'язку із цим просив визнати за ним право власності на вказане спадкове майно, що залишилось після смерті ОСОБА_3

Позивач ОСОБА_1 в підготовче засідання не з'явився, від його представника - адвоката ОСОБА_2 надійшло письмове клопотання про розгляд справи у його відсутності, позовні вимоги підтримує з підстав наведених у позовній заяві.

Представник Жовчівської сільської ради Рогатинського району - сільський голова ОСОБА_6 та представник Рогатинської районної державної адміністрації ОСОБА_7 в підготовче засідання не з`явилися, подали заяви про визнання позову та розгляд справи у їхній відсутності.

В зв'язку з тим, що особи, які беруть участь у справі в судове засідання не з`явились, відповідно до вимог ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Згідно частин 3 та 4 ст.200 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову, суд, за наявності для того законних підстав, ухвалює у підготовчому засіданні рішення про задоволення позову в порядку, встановленому ст. 206 ЦПК України.

Враховуючи визнання позову відповідачами, суд вважає, що є законні підстави для ухвалення у судовому засіданні рішення про задоволення позову з огляду на таке.

Судом встановлено та підтверджується довідкою відділу Держгеокадастру у Рогатинському районі №0-9-0.26-140/107-18 від 28 вересня 2018 року, що ОСОБА_3 набула право власності на земельну частку (пай) у СВСГ Є.Смика розміром 0,8950 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку ІІ-ІФ 021214 10-13-2/000320. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки станом на 01 січня 2018 року становить 21528 грн. 15 коп.

07 серпня 1998 року ОСОБА_3 склала заповіт згідно якого все належне їй майно заповіла ОСОБА_4

Згідно довідки виконавчого комітету Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області № 28 від 21 січня 2019 року заповіт від імені ОСОБА_3 не змінений та не скасований.

23 лютого 2005 року ОСОБА_3 померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії І-НМ №001288, виданим 25 лютого 2005 року виконавчим комітетом Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Спадкоємець за заповітом ОСОБА_4 відмовилася від прийняття спадщини, що підтверджується її заявою, посвідченою 24 липня 2008 року державним нотаріусом Першої Єнакієвської державної нотаріальної контори.

Судом встановлено, що спадкоємцями за законом майна спадкодавця ОСОБА_3 були ОСОБА_8 та ОСОБА_5, які також відмовились від прийняття спадщини, що підтверджується їхніми заявами.

Відповідно до постанови державного нотаріуса Рогатинської районної державної нотаріальної контори ОСОБА_9 від 18 вересня 2018 року ОСОБА_10 є єдиним спадкоємцем померлої ОСОБА_3 за законом. Цією постановою ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_3 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області оскільки відсутній правовстановлюючий документ, який би підтверджував право власності спадкодавця на землю.

В газеті Голос Опілля від 29 вересня 2018 року №38 опубліковано оголошення про втрату державного акту на право приватної власності на землю , виданого на ім`я ОСОБА_3

Між сторонами виникли правовідносини щодо спадкування права на земельну частку (пай), яка розташована на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району, та регулюються нормами Цивільного кодексу України 2003 року та Земельного кодексу України 2001 року.

Право власності на землю гарантується відповідно до положень ст.14 Конституції України.

Відповідно до п.г ч.1 ст.81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до вимог статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За статтею 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (статті 1218 ЦК України).

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку, є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, а також право власності на земельну ділянку, набуту у власність із земель приватної власності без зміни її меж, цільового призначення, посвідчується: цивільно-правовою угодою щодо відчуження земельної ділянки, укладеною у порядку, встановленому законом, у разі набуття права власності на земельну ділянку за такою угодою; свідоцтвом про право на спадщину (ч. 1 і ч. 2 ст. 126 ЗК). Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку.

За ст.1268 ЦК України спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину, або не прийняти її. Незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст.152 Земельного кодексу України держава забезпечує громадянам та юридичним особам рівні умови захисту прав власності на землю. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом визнання права, відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчинення дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав; визнання угоди недійсною; визнання недійсним рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування; відшкодування заподіяних збитків; застосування інших, передбачених законом, способів. Необхідність визнання прав на землю виникає тоді, коли в інших осіб виникають сумніви щодо наявності у особи певного суб'єктивного земельного права, суб'єктивне право заперечується чи створюється неможливість реалізації позивачем свого права власності на земельну ділянку чи права користування нею через наявність таких сумнівів чи відсутність або втрату належних правовстановлюючих документів на таку земельну ділянку.

Власник майна, відповідно до ст.392 ЦК України, може пред'явити позов про визнання його права власності у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності. Спеціального визнання судом права власності на майно необхідне тоді, коли щодо його належності у позивача відсутні правовстановлюючі документи.

Вищенаведені обставини дають підстави суду зробити висновок про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 200, 206, 259, 263-265 ЦПК України,

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області, Рогатинської районної державної адміністрації Івано-Франківської області, про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування, задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1, як спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_3, яка померла 23 лютого 2005 року, право власності на земельну частку (пай) розміром 0,8950 га, яка знаходиться на території Жовчівської сільської ради Рогатинського району Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Івано-Франківського апеляційного суду через Рогатинський районний суд Івано-Франківської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1, зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Відповідач: Рогатинська районна державна адміністрація Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, м.Рогатин, вул. Галицька,65 , код ЄДРПОУ 23805775.

Відповідач: Жовчівська сільська рада Рогатинського району Івано-Франківської області, місцезнаходження: Івано-Франківська область, Рогатинський район, с. Жовчів, код ЄДРПОУ 04354887.

Дата складення судового рішення - 20 березня 2019 року.

Суддя Р.Г.Могила

СудРогатинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено22.03.2019
Номер документу80610587
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —349/250/19

Рішення від 20.03.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

Ухвала від 13.02.2019

Цивільне

Рогатинський районний суд Івано-Франківської області

Могила Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні