Ухвала
від 14.03.2019 по справі 760/6342/19
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження № 1-кс/760/3763/19

Справа№760/6342/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМУКРАЇНИ

14 березня 2019 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене із прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100090000042 від 27.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотаннямпро тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні та які стосуються відкриття й обслуговування рахунків у банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 )

Клопотання обґрунтовуєтим,що дев`ятий слідчий відділ розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000042 від 27.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

В ході оперативного супроводження встановлено, що службові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), спільними діями за сприянням групи осіб у період з травня 2016 року по березень 2018 року, у результаті фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код НОМЕР_15 ), ухилилися від сплати податку на додану вартість на загальну суму 5 821 333 грн.

Також, в ході супроводження кримінального провадження, встановлено схему роботи конвертаційного центру, яка полягає в наступному: реально діючі підприємства вигодонабувачі перераховують безготівкові грошові кошти, за нібито надані послуги або відвантажені ТМЦ, на рахунки СГД реквізити яких підконтрольні злочинній групі, які в свою чергу перераховуються на рахунки СГД, які здійснюють діяльність з реалізації ТМЦ на готівковий рахунок (імпортери та підприємства, які здійснюють свою діяльність в сфері оптової торгівлі) на адресу фізичних осіб та неплатників ПДВ. В подальшому готівкові грошові кошти та документи на відвантаження (які надають право на податковий кредит з ПДВ) за винагороду приблизно 5,5-6% від суми передбачаються учасникам «конвертаційного» центру, які в свою чергу за винагороду 11% від суми передбачаються грошові кошти та документи прикриття безтоварних операцій підприємствам вигодонабувачам, замовникам послуг з конвертації.

Відповідно до отриманої інформації з інформаційно-аналітичної системи ДФС України, встановлено, що за даними суб`єкту первинного фінансового моніторингу для реалізації схеми руху безготівкових коштів у банківській установі АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (МФО НОМЕР_1 ) відкритий рахунок в українській гривні № НОМЕР_16 від 23.10.2014, № НОМЕР_17 від 10.02.2014, який використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), відкритий рахунок в українській гривні № НОМЕР_18 від 23.06.2011, № НОМЕР_19 від 23.06.2011, № НОМЕР_20 від 10.03.2017, в євро № НОМЕР_20 від 10.03.2017, долар США № НОМЕР_20 від 10.03.2017, російський рубль № НОМЕР_20 від 10.03.2017, які використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ).

Слідчий в клопотанні зазначає, що з метою встановлення реального руху грошових коштів, виникла необхідність в отримані тимчасового доступу до документів, що містять інформацію по рахункам за № НОМЕР_16 , № НОМЕР_17 , який використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), № НОМЕР_18 , № НОМЕР_19 , № НОМЕР_20 , № НОМЕР_20 (євро), № НОМЕР_20 (долар), рубль № НОМЕР_20 (рубль), які використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ), а саме: роздруківки руху коштів по рахунку із зазначенням усіх наявних в банківської установи реквізитів контрагентів, призначення платежу, суми, дати та часу платежу за період з 01.01.2016 по теперішній час; платіжні доручення, меморіальні ордери, чеки, інші розрахункові документи, використані для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунком; заявки на видачу готівкових коштів; документи, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунку і здійсненні розрахункових касових операцій, які мають значення речових доказів по кримінальному провадженні, з можливістю їх вилучення для забезпечення проведення слідчих дій.

Зазначені оригінали документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ) необхідно вилучити в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 ) з метою дослідження обставин надходження коштів, оформлення та підписання документів по списанню грошових коштів з рахунку ТОВ ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ) їх огляду та використання під час проведення податкових та інших перевірок.

Слідчий подав до суду заяву в якій просив проводити розгляд клопотання без його участі, клопотання підтримав з наведених у ньому підстав.

Згідно з нормою ч. 1ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалось.

Суд, відповідно до частини другої ст. 163 КПК України визнав за можливе провести розгляд даного клопотання без виклику особи за наведених слідчого підстав.

Вивчивши матеріаликлопотання ікримінального провадження,вважаю,що клопотанняпідлягає задоволенню,виходячи знаступного.

З матеріалів клопотання вбачається, що дев`ятий слідчий відділ розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби у м. Києві, здійснюється досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100090000042 від 27.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України.

Відповідно до ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Згідно ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2 ст. 131 КПК України передбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Згідно ч. 1 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом пункту 5 частини 1статті 162 КПК Українивказана інформація є відомостями, які можуть становити банківську таємницю і є охоронюваною законом таємницею.

Відповідно дост.60Закону України«Про банкита банківськудіяльність»,інформація щододіяльності тафінансового стануклієнта,яка сталавідомою банкуу процесіобслуговування клієнтата взаємовідносинз нимчи третімиособами принаданні послугбанку,є банківськоютаємницею.Банківською таємницею,зокрема,є:1)відомості пробанківські рахункиклієнтів,у томучислі кореспондентськірахунки банківу Національномубанку України; 2) операції, які були проведені на користь чи за дорученням клієнта, здійснені ним угоди; 3) фінансово-економічний стан клієнтів .

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 2 ст. 160 КПК України передбачено вичерпний перелік відомостей, які повинно містити клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів.

Згідно ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи викладене, перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, прихожу до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні та які стосуються відкриття й обслуговування рахунків у банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 ).

Таким чином, слідчий суддя прийшов до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-164, 166, 309, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 та ОСОБА_11 або за їх дорученням в порядку ст.40 КПК України співробітникам ОУ ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_12 , Іванову Денису тимчасовий доступ до оригіналів документів, що перебувають у володінні та які стосуються відкриття й обслуговування рахунків у банківській установі АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »(МФО НОМЕР_1 ) рахунок в українській гривні № НОМЕР_16 від 23.10.2014, № НОМЕР_17 від 10.02.2014, який використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), рахунок в українській гривні № НОМЕР_18 від 23.06.2011, № НОМЕР_19 від 23.06.2011, № НОМЕР_20 від 10.03.2017, в євро № НОМЕР_20 від 10.03.2017, долар США № НОМЕР_20 від 10.03.2017, російський рубль № НОМЕР_20 від 10.03.2017, які використовує ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_13 ) з періоду 01.01.2016 по теперішній час, з можливістю їх вилучення на електронних і паперових носіях, для забезпечення проведення слідчих дій, а саме: роздруківок руху коштів на рахунках з зазначенням усіх наявних в банка реквізитів контрагентів, призначення платежу, суми, дати та часу платежу; платіжні доручення, меморіальні ордери, чеки, інші розрахункові документи, використані для здійснення розрахунково-касових операцій за рахунком; заявки на видачу готівкових коштів; документи, які були підставою для ідентифікації особи (осіб), уповноважених діяти від імені власника рахунку при відкритті (закритті) рахунку і здійсненні розрахункових касових операцій.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

У разі відмови виконувати ухвалу, слідчий суддя має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80616067
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, в рамках досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100090000042 від 27.06.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —760/6342/19

Ухвала від 14.03.2019

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Антипова І. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні