Ухвала
від 21.03.2019 по справі 761/11606/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/11606/19

Провадження № 1-кс/761/8356/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №12019100000000085, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.01.2019 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 звернувся до Шевченківського районного суду м.Києва з клопотанням, у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019100000000085 від 23.01.2019, про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Клопотання мотивоване тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ у Печерському районі ГУ ДФС у м. Києві проводилось досудове розслідування кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32016100060000057 від 12.05.2016, за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. 212 ч.3, ст.27 ч.5 ст.212 ч.3 Кримінального Кодексу України (далі- КК України), яке в подальшому перекваліфіковано на ч. 1 ст. 212 КК України. Загальний обсяг грошових коштів, який було приховано від оподаткування по підприємствам, що проходили по цьому кримінальному провадженню, складає суму більше 200 млн. грн.

Згідно інформації слідства ОСОБА_4 (ІПН НОМЕР_1 ), який є директором ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) у період серпня-листопада 2014 року умисно ухилився від сплати податку на прибуток в сумі 648 000 грн., приховавши отриманий дохід в сумі 3 600 000 грн., чим вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 212 Кримінального Кодексу України. В рамках кримінального провадження встановлені підприємства з ознаками «фіктивності», які приймали участь у схемі ухилення від сплати податку на прибуток.

Підставою для встановлення розміру шкоди по цьому кримінальному провадженню було аналітичне дослідження ІНФОРМАЦІЯ_3 від 20.10.2016 «Про дотримання вимог податкового законодавства в частині нарахування та сплати податку на прибуток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » при взаємовідносинах з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ». В аналітичному дослідженні посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 встановили, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не сплатило податок на прибуток за 2014 рік в сумі 648 тис. грн.

Оскільки в аналітичному досліджені ІНФОРМАЦІЯ_3 від 20.10.2016 встановлено факт несплати податку на прибуток з боку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », то посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 повинні відповідно до ч. 1 ст. 78, ч. 3 ст. 54 ПКУ провести документальну позапланову перевірку та донарахувати 648 тис. грн. податку на прибуток та штрафні санкції щодо цієї несплати, чого зроблено не було з відома та по домовленості з посадовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Оскільки строк позовної давності по нарахуванню податкових зобов`язань податку на прибуток сплив в березні 2018 року, а посадові особи ІНФОРМАЦІЯ_3 знали про наявність несплати податків підприємством ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та не провели перевірку і донарахування податків цьому підприємству, то вони нанесли шкоду державному бюджету на суму більше ніж 0,7 млн. грн.

Факт несплати податку на прибуток у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » підтверджується інформаційними картками платника податку цього підприємства з податку на прибуток підприємств (код класифікації доходів бюджету 11021000). Також в цих інформаційних картках вказано відсутність сплати шкоди, що завдана державі несвоєчасною сплатою податку на прибуток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Оскільки декларацію з податку на прибуток по операціях за серпень-листопад 2014 року ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » повинно було подати в 2015 році, отже строк позовної давності по визначенню податкового зобов`язання по цих операціях уже сплив в 2018 році. Отже державному бюджету нанесено шкоду в сумі більше ніж 650 тис. грн. (648 тис. грн. податку на прибуток та штрафні санкції за несвоєчасну сплату цього податку).

Внаслідок відсутності нарахування посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_5 податкових зобов`язань з податку на прибуток по підприємству ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », замість сплати податку на прибуток та штрафних санкцій до державного бюджету України у державного бюджету України з`явився борг в сумі 648 тис. грн., що призвело до отримання неправомірної вигоди для ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та нанесення шкоди державному бюджету в сумі більше ніж 0,7 млн. грн.

Отже в діях посадових осіб ІНФОРМАЦІЯ_6 є формальні ознаки кримінального правопорушення, що передбачені ч. 2 ст. 364 Кримінального Кодексу України.

У зв`язку з вищевикладеним, на даний час виникла необхідність в проведенні тимчасового доступу до речей та документів, які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Відтак, вищевказана інформація має важливе значення для швидкого, всебічного повного розслідування даного кримінального провадження а також встановлення осіб які вчинили даний злочин.

Слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий судця вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст.163 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає частковому задоволенню, виходячи з наступного.

Відділом розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №12019100000000085 від 23.01.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст.132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації, без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, які містять банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у розпорядженні ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в речах і документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Водночас, слідчим не доведено необхідності вилучення оригіналів вказаних документів, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що надання завірених належним чином копій вказаних документів буде достатнім для досягнення мети зазначеного тимчасового доступу.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.110,163-165,309та395 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №12019100000000085, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.01.2019 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України задовольнити .

Надати дозвіл слідчим відділу розслідування особливо тяжких злочинів СУ ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , ОСОБА_24 , які здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12019100000000085, або за їх дорученням працівникам оперативних підрозділів, на тимчасовий доступ до речей і документів з можливістю вилучення (виїмки) їх копій у ІНФОРМАЦІЯ_1 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , а саме: супровідні документи, що стосуються аналітичного дослідження ІНФОРМАЦІЯ_5 від 20.10.2016 «Про дотримання вимог податкового законодавства в частині нарахування та сплати податку на прибуток ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » при взаємовідносинах з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та саме копію дослідження; копії документів, в тому числі внутрішніх, які стосуються складання плану перевірок на 2016-2018 роки; копії документів, які стосуються перевірок ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_11 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_17 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_18 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_19 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_14 ), ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_15 ) за період часу з 01.05.2016 по теперішній час; інформацію про результати відпрацювання ризикових підприємств з зазначенням ознак, за якими доводилось відпрацювання (вигодо формуючий, вигодотрансформуючий суб`єкт, вигодонабувач та інше) та контрагентів ( у тому числі копії рішень робочої групи) згідно Наказу ДФС України від 28.07.2015 № 543 зі змінами та доповненнями за період з 01.05.2016 по теперішній час; інформацію та належним чином завірені копії документів щодо внесення до АРМу ФСПД співробітниками податкової міліції м. Києва підприємств за період з 01.05.2016 по теперішній час; інформацію та належним чином завірені копії документів щодо платників податків, у яких виявили ознаки ризиковості у відповідності до Постанови КМУ № 117 від 21.02.2018, та час, в якому такі ознаки виявили, або скасували за період з 21.02.2018 по теперішній час, з наданням копій рішень комісій, що створені в рамках цієї Постанови КМУ, про віднесення таких підприємств до переліку ризикових, з копіями документів, що стали підставою для цього та наказів щодо складу таких комісій; копії висновку № 71/11/2016 від 14.11.2016 та документів, що стали для нього підставою.

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити особам, у володінні яких перебувають зазначені документи, що відповідно до ч. 1ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80621999
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні за №12019100000000085, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 23.01.2019 за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України

Судовий реєстр по справі —761/11606/19

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні