Рішення
від 21.03.2019 по справі 581/129/19
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/129/19

Провадження № 2-о/581/12/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

21 березня 2019 року сел. ОСОБА_1

Липоводолинський районний суд Сумської області у складі: головуючого судді Бутенка Д.В., за участю секретаря судового засідання Бочкун Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. ОСОБА_1 цивільну справу окремого провадження за заявою ОСОБА_2, заінтересовані особи: ОСОБА_3, Липоводолинська районна державна адміністрація, про встановлення факту належності правовстановлюючих документів фізичній особі,

В С Т А Н О В И В :

Сутність заявленої до суду вимоги

У лютому 2019 року ОСОБА_2 звернувся до суду із вищевказаною заявою, яку мотивував тим, що 14 квітня 2015 року в с. Підставки Липоводолинського району Сумської області помер його батько ОСОБА_4 Після його смерті відкрилася спадщина у виді земельних ділянок, що розташовані на території Підставської сільської ради Липоводолинського району Сумської області. 07 червня 2003 року його батьку розпорядженням голови Липоводолинської райдержадміністрацією видані три державні акти про право власності на земельні ділянки, проте у даних документах замість вірного прізвища його батька Багатиренко помилково зазначено прізвище Богатиренко . Зазначав, що при виготовленні державних актів про право власності на землю були допущені друкарські помилки в зазначені прізвища батька як Богатиренко , хоча в інших документах, зокрема, у свідоцтві про смерть, його прізвище записано як Багатиренко . Установлення вищевказаного факту необхідно заявнику для оформлення спадкових прав заявника як спадкоємця за законом.

Позиції заявника, заінтересованої особи по даній справі

Заявник до суду не з'явився, про час та місце розгляду справи належним чином повідомлений.

Представник заявника ОСОБА_5 у судовому засіданні вимоги заяви підтримала, просила задовольнити та пояснила суду про те, що за життя батька заявника у свідоцтві про його народження, у свідоцтві про народження заявника, у паспорті громадянина України та у свідоцтві про смерть, прізвище батька було вірно записано як Багатиренко , проте у вищевказаних державних актах про право власності на землю допущені друкарські описки, які на даний час виправити можливо лише у судовому порядку.

Заінтересована особа, ОСОБА_3 подала заяву про відсутність заперечень проти задоволення заяви, до суду не з'явилася.

Представник заінтересованої особи, Липоводолинської районної державної адміністрації в судове засідання не з'явився, подав письмову заяву, не заперечив проти задоволення заяви, просив розглядати справу у відсутність представника районної державної адміністрації.

Процесуальні дії суду у даній справі

Ухвалою Липоводолинського районного суду Сумської області від 01 березня 2019 року у даній справі відкрито провадження, призначено судовий розгляд на 21 березня 2019 року о 09 год. 20 хв.

Установлені судом обставини даної справи

04 вересня 1972 року народився заявник по справі, ОСОБА_2, його батьками зазначені ОСОБА_4 та ОСОБА_3 (а.с. 6).

ОСОБА_6 Андреєвич (мова оригіналу) народився 12 листопада 1941 року його батьками зазначені ОСОБА_7 (мова оригіналу) та ОСОБА_8 (мова оригіналу) (а.с. 16).

24 квітня 1985 року на ім'я ОСОБА_6 Андреєвича (мова оригіналу) видано посвідчення за довголітню та сумлінну працю від імені президії Верховної Ради СРСР (а.с. 17).

Пенсійне посвідчення серія ААА № 840675 видане на ім'я ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 18).

ОСОБА_9 на підставі розпорядження голови Липоводолинської районної державної адміністрації №273 від 27 травня 2003 року, передано у приватну власність три земельні ділянки: перша - площею 2,549 га, яка розташована на території Підставської сільської ради та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; друга - площею 0,262 га, яка розташована на території Підставської сільської ради та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; третя - площею 0,099 га, яка розташована на території Підставської сільської ради та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с.7-9).

14 квітня 2015 року в с. Підставки Липоводолинського району Сумської області у віці 73 роки помер ОСОБА_4 (а.с. 10).

Згідно з довідкою Підставської сільської ради Липоводолинського району Сумської області від 07 лютого 2019 року № 88, ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2, який помер 14 квітня 2015 року, з народження до дня смерті проживав та був зареєстрований в ІНФОРМАЦІЯ_3 разом із дружиною ОСОБА_3 та сином ОСОБА_2 Заповіт від імені ОСОБА_4 сільською радою не посвідчувався (а.с. 11).

Відповідно до довідки Підставської сільської ради Липоводолинського району Сумської області від 07 лютого 2019 року № 90, обряд поховання ОСОБА_4 провела його дружина ОСОБА_3 (а.с. 19).

З показань свідка ОСОБА_10 судом установлено, що за свого життя батько заявника називав себе по прізвищу Багатиренко , вся сім'я заявника, його батьки, односельчани називали як Багатиренки ; одного разу за життя вона передавала батьку заявника листівку, де його прізвище було записано як Багатиренко .

Норми права, які підлягають застосуванню у даній справі

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Висновки суду по суті заявленої вимоги

З досліджених письмових доказів та пояснень представника ОСОБА_2, суд дійшов висновку про те, що розбіжності у написанні прізвища батька заявника, внесених до державних актів про право власності на земельні ділянки, пов'язуються із друкарськими помилками (описками) та перекладом прізвища з російської на українську мови, в інших документах, у тому числі свідоцтві про смерть, свідоцтві про народження самого заявника, прізвище батька заявника зазначено як Багатиренко . До цього, судом установлена та обставина, що ОСОБА_9 і ОСОБА_4, є фактично однією і тією ж фізичною особою.

Разом із цим, на думку суду, встановлення даного факту породжує юридичні наслідки для заявника, так як на даний час це впливає на подальше отримання ним свідоцтва про право на спадщину після смерті батька, але наявність помилки в написанні прізвища його батька, зазначеного в державних актах, є перешкодою для цього, а виправити зазначену вище помилку в позасудовому порядку на даний час неможливо. При цьому, суд звертає увагу на те, що встановлення в судовому порядку факту належності батьку заявника державних актів є достатнім для усунення правової невизначеності у підтвердженні права власності на земельні ділянки батька заявника, що стало перешкодою для спадкування майна померлого.

Керуючись ст.12,13, 89, 141, 247, 259, 263-265, 268, 293, 315, 352, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючих документів фізичній особі.

Установити факт належності ОСОБА_4, померлому 14 квітня 2015 року в с. Підставки Липоводолинського району Сумської області, державного акту на право приватної власності на земельну ділянку площею 2,549 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Підставської сільської ради Липодолинського району Сумської області, серії СМ № 003195, виданого на підставі розпорядження голови Липоводолинської райдержадміністрації Сумської області від 27 травня 2003 року № 273, 07 червня 2003 року, та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за номером № 231.

Установити факт належності ОСОБА_4, померлому 14 квітня 2015 року в с. Підставки Липоводолинського району Сумської області, державного акту на право приватної власності на земельну ділянку площею 0,262 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Підставської сільської ради Липодолинського району Сумської області, серії СМ № 013195, виданого на підставі розпорядження голови Липоводолинської райдержадміністрації Сумської області від 27 травня 2003 року № 273, 07 червня 2003 року, та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за номером № 233.

Установити факт належності ОСОБА_4, померлому 14 квітня 2015 року в с. Підставки Липоводолинського району Сумської області, державного акту на право приватної власності на земельну ділянку площею 0,099 га, призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Підставської сільської ради Липодолинського району Сумської області, серії СМ № 027097, виданого на підставі розпорядження голови Липоводолинської райдержадміністрації Сумської області від 27 травня 2003 року № 273, 07 червня 2003 року, та зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за номером № 232.

Рішення суду може бути оскаржено до Сумського апеляційного суду через Липоводолинський районний суд Сумської області протягом 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Липоводолинський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Заявник: ОСОБА_2 (зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1).

Заінтересована особа: ОСОБА_3 (зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_2)

Заінтересована особа: Липоводолинська районна державна адміністрація (місце знаходження: сел. Липова Долина, вул. Полтавська, 32, Сумська область, код ЄДРПОУ 04058097).

Повне рішення суду складено 21 березня 2019 року.

Суддя Д. В. Бутенко

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено22.03.2019
Номер документу80626577
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючих документів фізичній особі

Судовий реєстр по справі —581/129/19

Рішення від 21.03.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 01.03.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні