Ухвала
від 22.03.2019 по справі 420/1569/19
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 420/1569/19

УХВАЛА

22 березня 2019 року м.Одеса

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Токмілова Л.М., розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення позову ОСОБА_1 до Державного підприємства «Сетам» Міністерства юстиції України та Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби в м. Одеса ГТУЮ в Одеській області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

18.03.2019 р. до Одеського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Державного підприємства «Сетам» Міністерства юстиції України та Першого Суворовського відділу державної виконавчої служби в м. Одеса ГТУЮ в Одеській області про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії.

18.03.2019 року разом з позовом позивачем подано заяву про забезпечення позову шляхом накладення арешту на нерухоме майно.

Ухвалою судді від 19.03.2019 року заяву про забезпечення позову повернуто заявнику без розгляду.

20.03.2019 року через канцелярію суду позивачем повторно подано заяву про забезпечення позову. В обґрунтування заявленого клопотання позивач зазначає, що під час виконання виконавчого провадження Першим Суворовським відділом державної виконавчої служби в м. Одеса, ГТУЮ в Одеській області на реалізацію через електронні торги виставлено нежитлове приміщення магазину та салону загальною площею 62,8 кв.м., розташованого по вул. Кінна 2/4 у м. Одесі, яке було придбано у шлюбі та право власності на яке було зареєстровано за ОСОБА_2

Порядок розгляду заяви про забезпечення позову врегульовано ст. 154 КАС України.

Відповідно до ч. 1 ст. 154 КАС України заява про забезпечення позову розглядається судом, у провадженні якого перебуває справа або до якого має бути поданий позов, не пізніше двох днів з дня її надходження, без повідомлення учасників справи.

Пунктом 10 ч. 1 ст. 4 КАС України надано визначення письмовому провадженню. Так, письмове провадження - розгляд і вирішення адміністративної справи або окремого процесуального питання в суді першої, апеляційної чи касаційної інстанції без повідомлення та (або) виклику учасників справи та проведення судового засідання на підставі матеріалів справи у випадках, встановлених цим Кодексом

Враховуючи положення п. 10. ч. 1 ст. 4 та ст. 154 КАС України, суд вважає за можливе розглянути заяву про забезпечення позову без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження.

Розглянувши заяву про забезпечення позову, дослідивши матеріали адміністративного позову, суд зазначає наступне.

Забезпечення адміністративного позову - це вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, до вирішення адміністративної справи по суті позовних вимог, визначених Кодексом адміністративного судочинства України, заходів щодо створення можливості реального виконання у майбутньому постанови суду, якщо її буде прийнято на користь позивача.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд надає оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення адміністративного суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що не є учасниками даного судового процесу.

Вказаний інститут є елементом права на судовий захист і спрямований на те, щоб не допустити незворотності певних наслідків відповідних дій щодо відновлення порушеного права.

Відповідно до статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України (по тексту - КАС України), суд за заявою учасника справи або з власної ініціативи має право вжити визначені цією статтею заходи забезпечення позову (частина перша). Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо: невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду; або очевидними є ознаки протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, та порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

Виходячи з аналізу вказаної норми, підставою для вжиття заходів забезпечення позову можуть стати такі обставини:

1) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду;

2) невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду;

3) очевидність ознак протиправності рішення, дії чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень;

4) очевидність порушення прав, свобод або інтересів особи, яка звернулася до суду, таким рішенням, дією або бездіяльністю.

При цьому, позов, згідно з ч. 1 ст. 151 КАС України, може бути забезпечено: 1) зупиненням дії індивідуального акта або нормативно-правового акта; 2) забороною відповідачу вчиняти певні дії; 3) встановленням обов'язку відповідача вчинити певні дії; 4) забороною іншим особам вчиняти дії, що стосуються предмета спору; 5) зупиненням стягнення на підставі виконавчого документа або іншого документа, за яким стягнення здійснюється у безспірному порядку.

Таким чином, суд повинен у кожному випадку, виходячи з конкретних доказів, встановити, чи є хоча б одна з названих обставин, і оцінити, чи не може застосуванням заходів забезпечення позову бути завдано ще більшої шкоди, ніж та, якій можна запобігти.

Суд виокремлює, що згідно другого та третього речень частини другої статті 151 КАС України, заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами. Суд також повинен враховувати співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Так, з вказаних положень слідують правила щодо співмірності заходів забезпечення позову із заявленими позивачем вимогами (правило перше), та стосовно співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб (правило друге).

Тобто, заявником має бути визначений такий вид забезпечення позову, який є співмірним із заявленими позивачем вимогами, і при цьому ж, обрання певного заходу забезпечення позову має бути обґрунтоване співвідношенням між правом (інтересом), про захист якого просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Слід вказати, що визначені в реченні другому та третьому частини другої статті 151 КАС України правила, які мають бути враховані при визначенні підстав забезпечення позову та обрання заходів забезпечення позову, кореспондують до передбачених ч. 1 ст. 152 КАС України вимог до заяви про забезпечення позову, які встановлюються як за змістом, так і за формою. Зокрема, заява про забезпечення позову має містити: предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; інші відомості, потрібні для забезпечення позову.

Відповідні правила щодо необхідності обґрунтування забезпечення позову та заходу забезпечення позову, який належить застосувати, пов'язані із обставинами подання заявником доказів, що підтверджують необхідність забезпечення позову, що випливає як з пп. 3, 4, 5 ч. 1 ст. 152 КАС України, так і з ч.ч. 2, 3 ст. 154 КАС України.

Приймаючи до уваги наведене, заявник повинен одночасно обґрунтувати доказами: а) підставу забезпечення позову, б) захід забезпечення позову, в) співмірність заходів забезпечення позову із заявленими в позові вимогами, г) співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить заявник, із наслідками вжиття заходів забезпечення позову для заінтересованих осіб.

Згідно з ч. 1 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

У відповідності до ч. 1 ст. 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Виходячи з наведених норм в їх сукупності, забезпечення позову має на меті гарантування виконання рішення суду у випадку задоволення позову за існування очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача до ухвалення рішення у справі.

При цьому заходи забезпечення позову повинні відповідати критеріям розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову, забезпечення збалансованості інтересів учасників спірних правовідносин, запобігання порушенню у зв'язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів учасників даного судового процесу та осіб, що не є учасниками судового процесу.

Застосовуючи заходи забезпечення позову, суд має встановити зв'язок між конкретним заходом забезпечення позову і предметом спору, а також встановити, що певний захід забезпечення позову відповідає обраному способу судового захисту, спроможний забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову.

З поданої заяви про забезпечення адміністративного позову, станом на час розгляду вказаної заяви судом не встановлено наявності доказів існування перелічених у статті 150 Кодексу адміністративного судочинства України підстав для вжиття заходів забезпечення позову.

Враховуючи викладене, заявлене клопотання суд вважає необґрунтованим та не вбачає підстав для його задоволення.

Керуючись статтями 117, 150-154, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

УХВАЛИВ:

В задоволенні заяви ОСОБА_1 про забезпечення позову - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена до П'ятого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до Одеського окружного адміністративного суду протягом 15 днів з дня складення ухвали. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Суддя Л.М. Токмілова

Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено24.03.2019
Номер документу80628361
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —420/1569/19

Рішення від 22.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 15.04.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 25.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 22.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

Ухвала від 19.03.2019

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Токмілова Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні