Ухвала
від 19.03.2019 по справі 922/4502/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"19" березня 2019 р. Справа № 922/4502/16

вх. № 4502/16

Суддя господарського суду Савченко А.А.

при секретарі судового засідання Бєсєдіна М.М.

учасники у справі про банкрутство не з'явилися

Розглянувши справу

за заявою ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", м. Харків

до ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою господарського суду Харківської області від 09.02.2017 ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором призначено голову ліквідаційної комісії ОСОБА_2

10.02.2017 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України оприлюднено повідомлення про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 12.09.2017 затверджено наданий суду звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс, ліквідовано юридичну особу - ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ"; визнано вимоги кредиторів, що були не задоволені за недостатністю майна банкрута ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", погашеними; провадження у справі припинено; зобов'язано державного реєстратора внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запис про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи та передати органам, які здійснювали облік, відповідне повідомлення про зняття юридичної особи з обліку.

Постановою Харківського апеляційного господарського суду від 06.12.2017 апеляційну скаргу ПАТ КБ "Приватбанк" задоволено, ухвалу господарського суду Харківської області від 12.09.2017 у справі № 922/4502/16 скасовано, справу направлено до господарського суду Харківської області.

18.12.2017 після повернення справи до суду здійснено повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями. Справу № 922/4502/16 передано для розгляду судді Савченко А.А.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 18.12.2017 призначено до слухання звіт ліквідатора на 13.02.2018. Зобов'язано ліквідатора надати суду звіт ліквідатора та письмові докази на підтвердження проведення всіх належних дій по виконанню ліквідаційної процедури, з урахування вказівок, зазначених у постанові Харківського апеляційного господарського суду від 06.12.2017.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 13.02.2018 оголошено перерву в судовому засіданні з розгляду звіту ліквідатора на 29.03.2019. Зобов'язано ліквідатора надати суду повний звіт, оформлений відповідно до ст.46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з наданням обов'язкових додатків, визначених чинним законодавством.

Судове засідання, призначене на 29.03.2019, не відбулось у зв'язку з направленням справи до суду касаційної інстанції для розгляду касаційної скарги на постанову Харківського апеляційного господарського суду від 06.12.2017.

10.04.2018 до суду надійшло клопотання ТОВ "Провід Груп" (вх. № 9360) про проведення почеркознавчої експертизи, в якому кредитор просив суд призначити почеркознавчу експертизу матеріалів справи № 922/4502/16, проведення якої доручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. Засл. проф. ОСОБА_3, поставити перед експертом запитання щодо того, чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Провід Груп" ОСОБА_2 у оригіналі нотаріально завіреної довіреності на представництво інтересів ліквідатора у судових та інших органах влади тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою; чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Провід Груп" ОСОБА_2 у оригіналі нотаріально завіреної заяви, що відображає волю ОСОБА_2 у добровільному здійсненні обов'язків ліквідатора, тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою; чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Провід Груп" ОСОБА_2 у картках із зразками підпису та відбитку печатки тією особою, від імені якої він зазначений, чи іншою особою; чи виконано підпис від імені ліквідатора ТОВ "Провід Груп" ОСОБА_2 у ліквідаційному балансі та інвентаризаційних документах підприємства.

Постановою Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду від 12.06.2018 постанову Харківського апеляційного господарського суду від 06.12.2017 у справі №922/4502/16 залишено без змін.

31.08.2018 до суду від ТОВ "Провід Групп" та представника ліквідатора надійшли письмові пояснення, в яких було зазначено, що під час проведення внутрішньої інвентаризації підприємства ТОВ "Провід Групп" було виявлено документи, на підставі яких ТОВ "Провід Групп" вважає, що кредиторські вимоги в провадженні у справі про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" були заявлені ним помилково, оскільки договір про відступлення права вимоги від 15.10.2015 втратив чинність шляхом розірвання, так як боржник не здійснив оплату даного договору у строки, встановлені в претензії, тобто боржник не несе жодних зобов'язань перед ТОВ "Провід Групп".

07.12.2018 справа №922/4502/16 повернулася до суду.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 10.12.2018 клопотання ТОВ "Провід Груп" про проведення почеркознавчої експертизи (вх. № 9360) прийнято до розгляду. Призначено звіт ліквідатора та клопотання ТОВ "Провід Груп" про проведення почеркознавчої експертизи (вх. № 9360) до розгляду в судовому засіданні на 22.01.2019. Зобов'язано ТОВ "Провід Групп" до дати судового засідання надати суду: докази надсилання клопотання про проведення почеркознавчої експертизи на адреси ліквідатора та кредиторів (фіскальні чеки та поштові описи вкладення); правове та документальне обґрунтування наданого клопотання; пропозиції стосовно оплати почеркознавчої експертизи; письмові докази на підтвердження припинення правовідносин між ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" та ТОВ "Провід Групп" за договором відступлення права вимоги від 15.10.2015. Зобов'язано ліквідатора до дати судового засідання надати суду довіреність на представництво інтересів ліквідатора у судовій справі; відзив на клопотання ТОВ "Провід Групп" про проведення почеркознавчої експертизи з його правовим та документальним обґрунтуванням; письмові докази на підтвердження припинення правовідносин між ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" та ТОВ "Провід Групп" за договором відступлення права вимоги від 15.10.2015; повний звіт, оформлений відповідно до ст. 46 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", з наданням обов'язкових документів, визначених чинним законодавством. Викликано у судове засідання ліквідатора ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_2 Явку в судове засідання ліквідатора ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_2 визнано обов'язковою.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 22.01.2019 оголошено перерву в судовому засіданні з розгляду звіту ліквідатора та клопотання ТОВ "Провід Груп" про проведення почеркознавчої експертизи (вх. № 9360) на 19.03.2019. Зобов'язано ліквідатора та ТОВ "Провід Групп" виконати вимоги попередніх ухвал суду в повному обсязі.

Ліквідатор та інші учасники у справі про банкрутство у судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Суд, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, вважає за необхідне закрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" з огляду на наступне.

Згідно з ч. 6 ст. 12 ГПК України, господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами України.

Частиною 5 статті 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що боржник зобов'язаний звернутись до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі, зокрема, якщо під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія) зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство такої юридичної особи.

Обов'язковою умовою звернення до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України. За результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна.

З матеріалів справи вбачається, що заявник звернувся до господарського суду Харківської області з заявою про порушення справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" в порядку, передбаченому ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Особлива процедура, що передбачена ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", є наслідком належного проведення процедури самоліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами. У зв'язку з цим, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника в порядку зазначеної норми є дотримання вимог законодавства щодо добровільної ліквідації юридичної особи. Загальні положення про ліквідацію юридичної особи передбачені ст. ст. 105, 110, 111 ЦК України.

На підтвердження обставин, викладених в заяві про порушення справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", було надано низку документів, складання яких є обов'язковим відповідно до норм чинного законодавства.

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 105 ЦК України, учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

Учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Виконання функцій комісії з припинення юридичної особи (комісії з реорганізації, ліквідаційної комісії) може бути покладено на орган управління юридичної особи.

Відповідно до протоколу загальних зборів засновників ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" від 10.08.2016 загальними зборами засновників товариства були вирішені питання про припинення товариства у зв'язку із ліквідацією та призначення ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_2, встановлено строк для заявлення вимог кредиторів боржника - 2 місяці з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи; доручено ліквідатору проведення ліквідаційної процедури, зокрема: вчинити всі необхідні заходи щодо виявлення кредиторів та дебіторів, а також письмово повідомити їх про припинення товариства; вжити всіх заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості; виявити юридичні особи, учасником яких є ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" та здійснити вихід з цих товариств; здійснити інвентаризацію майна і фінансових зобов'язань товариства, основних фондів та нематеріальних активів, фінансових вкладень, товарно-матеріальних цінностей, незавершеного виробництва, грошових коштів і бланків документів суворої звітності, розрахунків тощо; здійснити оцінку майна товариства; провести формування ліквідаційної маси; здійснити заходи щодо звільнення працівників відповідно до законодавства України; закрити поточний рахунок; підготувати необхідні документи і здійснити зняття з обліку в цільових фондах та державній податковій інспекції, здати документи, що підлягають довгостроковому збереженню в архівну установу, знищити печатку та штамп (після задоволення вимог кредиторів) тощо.

11.08.2016 оприлюднено повідомлення про рішення щодо припинення ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ".

Згідно з ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа здійснює всі необхідні дії, встановлені законом про відновлення платоспроможності боржника або його визнання банкрутом.

У процедурі самоліквідації ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ліквідатором складено відомості без номерів та дат про рахунки, на яких обліковуються цінні патери, що належать боржнику, про перелік майна боржника та про перелік майна, що перебуває в заставі або є обтяженим у інший спосіб, в яких зазначено, що у ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" відсутні рахунки, на яких обліковуються цінні папери, не виявлено будь-яке рухоме чи нерухоме майно та майно, що перебуває в заставі або є обтяженим у інший спосіб.

Також ліквідатором ОСОБА_2 без номерів та дат складено довідки: про перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, з якої вбачається, що у ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД" наявна заборгованість перед ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" на суму 500000,00 грн. на підставі договору про відступлення права вимоги від 15.10.2015 та договору від 30.06.2014 про надання поворотної фінансової допомоги; про перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", з якої вбачається, що кредиторами боржника є ТОВ "Провід Групп" з розміром зобов'язань на суму 490000,00 грн. (строк виконання за договором - 30.06.2016), Київська ОДПІ м.Харкова Головного управління ДФС у Харківській області з кредиторськими вимогами у розмірі 1800,00 грн. та Київська ОДПІ м.Харкова Головного управління ДФС у Харківській області з грошовими вимогами на суму 23904309,62 грн.

Відповідно до ч. ч. 3, 4 ст. 111 ЦК України під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунка, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи. Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

Лише після проведення інвентаризації всього майна підприємства, його належної оцінки та оцінки грошових коштів на рахунках боржника, а також вжиття всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості підприємства-боржника, можливо було б встановити, що активів підприємства недостатньо для задоволення вимог кредиторів та наявність підстав для звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство боржника.

Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства. Під час інвентаризації активів і зобов'язань перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання і оцінка. При цьому забезпечуються: виявлення фактичної наявності активів та перевірка повноти відображення зобов'язань, коштів цільового фінансування, витрат майбутніх періодів; установлення лишку або нестачі активів шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухгалтерського обліку; виявлення активів, які частково втратили свою первісну якість та споживчу властивість, застарілих, а також матеріальних та нематеріальних активів, що не використовуються, невикористаних сум забезпечення; виявлення активів і зобов'язань, які не відповідають критеріям визнання.

26.10.2016 ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_4 видано наказ про проведення інвентаризації, у якому зазначено: провести повну інвентаризацію активів та зобов'язань товариства з перевіркою їх фактичної наявності станом на 26.10.2016 та обов'язковим складанням відповідних інвентаризаційних описів; інвентаризацію провести в присутності матеріально відповідальної особи; встановлено інвентаризаційній комісії в п'ятиденний строк після закінчення інвентаризації розглянути її результати та передати її результати на затвердження керівнику підприємства.

Матеріали справи не містять доказів, які б свідчили про те, що документи, складені ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_4 за наслідками проведення інвентаризації, були надані на затвердження керівнику підприємства, як це визначено в наказі на проведення інвентаризації від 26.10.2016.

Ліквідатором на підтвердження вчинення дій щодо виявлення майна боржника надано роздруківки з електронних ресурсів мережі Інтернет: реєстру Держархбудінспекції, Реєстру цивільних повітряних суден України, Регістрової книги суден 2016 року, Реєстру організацій колективного управління, Державного реєстру України топографій інтегральних мікросхем, Державного реєстру свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, Реєстру виробників та розповсюджувачів програмного забезпечення, Державного реєстру патентів України на промислові зразки, Державного реєстру патентів України на корисні моделі, Державного реєстру патентів України на винаходи, офіційного веб-порталу Державної служби інтелектуальної власності України. Вказані документи не містять реквізитів засвідчення з боку ліквідатора, з огляду на що не можуть бути визнані судом в якості належних доказів у справі.

Ліквідатором надано акти інвентаризації та інвентаризаційні описи, відповідно до яких основні засоби, нематеріальні активи, товарно-матеріальні цінності, грошові кошти у боржника були відсутні, дебіторська заборгованість боржника склала 500000,00 грн. Було встановлено, що в межах строків, встановлених для прийняття кредиторських вимог, до ліквідатора надійшла заява з грошовими вимогами до боржника від ТОВ "Провід Групп" у розмірі 490000,00 грн. Крім того, ліквідатором було виявлено заборгованість підприємства перед Київською ОДПІ м.Харкова Головним управлінням ДФС у Харківській області на суму 1800,00 грн. та у розмірі 23904309,62 грн.

Відповідно до ч. 1 ст. 111 ЦК України, з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу щодо ліквідації юридичної особи ліквідаційна комісія (ліквідатор) зобов'язана вжити всіх необхідних заходів щодо стягнення дебіторської заборгованості юридичної особи, що ліквідується, та письмово повідомити кожного з боржників про припинення юридичної особи в установлені цим Кодексом строки.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) заявляє вимоги та позови про стягнення заборгованості з боржників юридичної особи.

Всупереч вищезазначеним вимогам ст. 111 ЦК України, до заяви про порушення справи про банкрутство ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" не надано доказів вжиття заходів щодо стягнення в судовому порядку з ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД" дебіторської заборгованості на суму 500000,00 грн.

Також, матеріали справи не містять доказів звернення та отримання ліквідатором від керівника ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" будь-яких первинних документів бухгалтерського обліку та фінансової звітності та інших документів, необхідних для проведення інвентаризації.

Окремо суд звертає увагу на письмові пояснення, надані 31.08.2018 ТОВ "Провід Групп" та представником ліквідатора, про помилковість заявлених ТОВ "Провід Групп" кредиторських вимог у межах справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" через відсутність у ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" зобов'язань перед ТОВ "Провід Групп" за договором про відступлення права вимоги від 15.10.2015.

З поданих до суду директором ТОВ "Провід Групп" та представником ліквідатора 31.08.2018 документів вбачається, що договір про відступлення права вимоги від 15.10.2015 був розірваним ще до подання заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", оскільки боржник не здійснив оплату за договором про відступлення права вимоги від 15.10.2015 у строки, встановлені в претензії від 14.12.2015, а саме до 21.12.2015, а тому у боржника наразі відсутня кредиторська заборгованість перед ТОВ "Провід Групп" у розмірі 539000,00 грн. та дебіторська заборгованість ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД" на суму 500000,00 грн.

Судом досліджено надані документи та встановлено, що відповідно до договору відступлення права вимоги від 15.10.2015, укладеного між ТОВ "Провід Групп" (первісний позикодавець) та ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" (новий позикодавець) первісний позикодавець відступає, а новий позикодавець набуває право вимоги, належне первісному позикодавцеві відповідно до п.п.1,2.4 договору № 2016вп/25 про надання поворотної фінансової допомоги від 30.06.2014, укладеного між первісним позикодавцем та ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД", код 37567342, що створене та існує відповідно до законодавства України і має таке місцезнаходження: 01042, м. Київ, вул. Івана Кудрі, буд. 38.

Згідно з п. 2.1 договору право вимоги, що відступається за цим договором, оцінене сторонами на суму 500000,00 грн.

Відповідно до п. 2.2 зазначеного договору новий позикодавець сплачує первісному позикодавцеві сплату за набуття права вимоги в розмірі 490000,00 грн. в готівковій формі та/або в безготівковій формі.

Згідно з п. 3.2 договору, строк оплати новим позикодавцем грошових коштів у розмірі 490000,00 грн. в готівковій формі та/або в безготівковій формі на банківський рахунок первісного позикодавця складає 30 банківських днів із дня підписання договору про відступлення права вимоги від 15.10.2015.

ТОВ "Провід Групп" направляло на адресу ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" претензію, у зв'язку з невиконанням новим позичальником своїх зобов'язань по оплаті договору відступлення права вимоги від 15.10.2015.

В подальшому, як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, 14.12.2015 ТОВ "Провід Групп" направило на адресу ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" іншу претензію, згідно з якою у разі несплати новим позикодавцем суми у розмірі 490000,00 грн. за договором про відступлення права вимоги від 15.10.2015 у строк до 21.12.2015, укладений договір вважатиметься розірваним.

Оскільки ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" грошові кошти у встановлений ТОВ "Провід Групп" строк не сплатило, 22.12.2015 останній направив на адресу боржника лист-повідомлення, в якому зазначив, що договір про відступлення права вимоги від 15.10.2015, укладений між підприємствами, є розірваним та усі права й обов'язки за цим договором вважаються припиненими.

Суд звертає увагу на те, що пунктом 6.1 договору про відступлення права вимоги від 15.10.2015 встановлено, що усі правовідносини, що виникають з цього договору або пов'язані із ним, у тому числі пов'язані із дійсністю, укладенням, виконанням, зміною та припиненням цього договору, тлумаченням умов, визначенням наслідків недійсності або порушення договору, регламентуються цим договором та відповідними нормами чинного законодавства України, а також застосованими до таких правовідносин звичаями ділового обороту на підставі принципів добросовісності, розумності та справедливості.

Порядок заміни кредитора регулюється ст. ст. 512-519 ЦК України.

Враховуючи, що умовами договору відступлення права вимоги від 15.10.2015 передбачена оплата за відступлення, суд дійшов висновку щодо розповсюдження на ці правовідносини положень договору купівлі-продажу, згідно з ч. 3 ст. 656 ЦК України.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу.

Згідно з ч. ч. 1, 2 ст. 193 ГК України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Відповідно до ч. 4 ст. 692 ЦК України, якщо покупець відмовився прийняти та оплатити товар, продавець має право за своїм вибором вимагати оплати товару або відмовитися від договору купівлі-продажу.

Враховуючи фактичну відмову ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" щодо сплати на користь ТОВ "Провід Групп" 490000,00 грн. за відступлене право вимоги, ТОВ "Провід Групп" розірвало договір про відступлення права вимоги від 15.10.2015, про що повідомило боржника відповідним листом. Таким чином, висновок про відсутність кредиторської заборгованості перед ТОВ "Провід Групп" у розмірі 539000,00 грн. та дебіторської заборгованості перед ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД" у розмірі 500000,00 грн. є обґрунтованим.

Суд звертає увагу на те, що інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства. Під час інвентаризації активів і зобов'язань перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання і оцінка. При цьому забезпечуються: виявлення фактичної наявності активів та перевірка повноти відображення зобов'язань, коштів цільового фінансування, витрат майбутніх періодів; установлення лишку або нестачі активів шляхом зіставлення фактичної їх наявності з даними бухгалтерського обліку; виявлення активів, які частково втратили свою первісну якість та споживчу властивість, застарілих, а також матеріальних та нематеріальних активів, що не використовуються, невикористаних сум забезпечення; виявлення активів і зобов'язань, які не відповідають критеріям визнання.

Пунктом 6 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.10.2014 за № 1365/26142, встановлено, що суцільною інвентаризацією охоплюються всі види зобов'язань та всі активи підприємства незалежно від їх місцезнаходження, у тому числі предмети, що передані у прокат, оренду або перебувають на реконструкції, модернізації, консервації, у ремонті, запасі або резерві незалежно від технічного стану. Також інвентаризації підлягають активи і зобов'язання, які обліковуються на позабалансових рахунках, зокрема цінності, що не належать підприємству, але тимчасово перебувають у його користуванні, розпорядженні або на зберіганні (об'єкти оперативної (операційної) оренди основних засобів, матеріальні цінності на відповідальному зберіганні, переробці, комісії, монтажі), умовні активи і зобов'язання (непередбачені активи та зобов'язання) підприємства (застави, гарантії, зобов'язання тощо), бланки документів суворої звітності, інші активи.

Вищезазначене Положення встановлює, що інвентаризація активів та зобов'язань включає в себе інвентаризацію основних засобів, матеріальних активів, незавершених капітальних інвестицій, запасів, біологічних активів, готівки, грошових коштів та їх еквівалентів, бланків документів суворої звітності, дебіторської та кредиторської заборгованості, витрат і доходів майбутніх періодів.

Судом встановлено, що ліквідатором боржника в ході досудової ліквідації було не належним чином проведено інвентаризацію майна ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ", оскільки не було вчинено достатніх дій для виявлення кредиторської та дебіторської заборгованості боржника, активів банкрута, наслідком чого стало звернення до суду з заявою про порушення справи про банкрутство з викривленими показниками проміжного ліквідаційного балансу.

Втім, на даний час судом встановлено, що ліквідатором боржника в проміжному ліквідаційному балансі було відображено кредиторську заборгованість перед ТОВ "Провід Групп" та дебіторську заборгованість ТОВ "Компанія Аміна-ЛТД" за договором про відступлення права вимоги від 20.11.2015, яка, з огляду на подані до суду 31.08.2018 докази, припинила своє існування ще до подання заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ".

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що наявні в матеріалах справи інвентаризаційні описи та акти інвентаризації, складені ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" ОСОБА_2, не свідчать про здійснення ліквідатором боржника належної та повної інвентаризації активів та зобов'язань боржника, що в свою чергу вплинуло на викривлення показників проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, відповідно до ч. 8 ст. 111 ЦК України ліквідаційна комісія (ліквідатор) після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, що включає відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог та результат їх розгляду.

Наявними матеріалами справи також не підтверджується звернення ліквідатора в досудовій ліквідаційній процедурі до органів державної реєстрації для отримання відомостей з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, невід'ємною складовою частиною якого є Реєстр прав власності на нерухоме майно, Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна та Державний реєстр іпотек, Єдиного державного реєстру виконавчих проваджень, Державного реєстру обтяжень рухомого майна, щодо майна банкрута, як і відсутні відповіді з зазначених питань.

Крім того, відповідно до ч. 7 ст. 111 ЦК України, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До моменту затвердження ліквідаційного балансу ліквідаційна комісія (ліквідатор) складає та подає органам доходів і зборів, Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування звітність за останній звітний період.

Проте, як вбачається із матеріалів справи, в порушення вищевказаної норми, ліквідатором ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" при зверненні із заявою про порушення провадження у даній справі про банкрутство не надано доказів подання органам державної податкової служби та Пенсійного фонду України, фондам соціального страхування документів юридичної особи в досудовій процедурі ліквідації, у тому числі первинних документів, реєстрів бухгалтерського та податкового обліку, звітності за останній звітний період для проведення перевірки.

Із наданих до заяви про порушення справи про банкрутство ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" документів та матеріалів справи вбачається відсутність належних доказів проведення ліквідатором (ліквідаційною комісією) заходів досудової добровільної ліквідації, передбаченої законодавством, у повному обсязі.

Викладені обставини свідчать про відсутність доказів щодо проведення процедури добровільної ліквідації юридичної особи, передбаченої ст. ст. 105, 111 ЦК України, що виключає можливість відкриття провадження у справі про банкрутство у порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до абз. 2 ч. 6 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" питання порушення власником майна боржника (уповноваженою ним особою), керівником боржника, головою ліквідаційної комісії (ліквідатором) вимог частини першої цієї статті підлягає розгляду господарським судом при проведенні ліквідаційної процедури відповідно до цього Закону. У разі виявлення такого порушення про це зазначається в ухвалі господарського суду про затвердження ліквідаційного балансу та звіту ліквідатора банкрута, що є підставою для подальшого звернення кредиторів до власника майна боржника (уповноваженої ним особи), керівника боржника, голови ліквідаційної комісії (ліквідатора).

На думку суду виявлені порушення виключають можливість продовження ліквідаційної процедури та її завершення у встановленому Законом про банкрутство порядку.

При вирішенні питання про вищевказані підстави закриття провадження у справі суд, у відповідності до ч. 4 ст. 236 ГПК України, враховує висновки щодо застосування норм права, викладені у постанові Верховного Суду від 26.06.2018 по справі № 920/1463/15, в яких, зокрема, зазначається про те, що в разі передчасності порушення провадження у справі про банкрутство без з'ясування дотримання заявником всіх передбачених дій, що передують зверненню до суду із заявою про визнання банкрутом, провадження у справі про банкрутство має бути закрите на підставі п. 12 ч. 1 ст. 83 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Враховуючи, що провадження у справі про визнання банкрутом ТОВ "ОСОБА_1 ОІЛ" підлягає закриттю, суд вважає, що подальший розгляд клопотання ТОВ "Провід Групп" не є можливим, у зв'язку з чим вважає за необхідне провадження з розгляду клопотання ТОВ "Провід Групп" про проведення почеркознавчої експертизи (вх. № 9360 від 10.04.2018) закрити.

Керуючись п. 12 ч. 1 ст. 83, ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 233-235 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Закрити провадження у справі № 922/4502/16 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Акура Оіл".

2. Закрити провадження з розгляду клопотання ТОВ "Провід Групп" про проведення почеркознавчої експертизи (вх. № 9360 від 10.04.2018).

Копію ухвали направити банкруту, ліквідатору, кредиторам, державному реєстратору, Московському ВДВС м. Харкова ГТУЮ у Харківській області, Головному управлінню ДФС у Харківській області.

Ухвала набирає законної сили 19 березня 2019 року.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги в строки, передбачені ст. 256 ГПК України.

Повний текст ухвали складено 22 березня 2019 року.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено24.03.2019
Номер документу80632432
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4502/16

Ухвала від 20.12.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 19.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 22.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 03.01.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 11.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 10.12.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Савченко А.А.

Ухвала від 03.12.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

Ухвала від 07.11.2018

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Пуль Олена Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні