Рішення
від 22.03.2019 по справі 703/4838/18
СМІЛЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 703/4838/18

2-о/703/39/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2019 року м. Сміла

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Кирилюк Н.А.

при секретарі Римському Д.І.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Смілі справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Ротмістрівська сільська рада Смілянського району, про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

В обґрунтування заяви зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла її тітка ОСОБА_2

Після її смерті відкрилась спадщина на будинок АДРЕСА_1.

Заявник звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті тітки. Під час оформлення документів було встановлено, що свідоцтво про народження тітки було втрачено.

Відповідно, ОСОБА_1 позбавлена можливості підтвердити той факт, що померла доводилась їй тіткою.

Заявник зазначила, що встановити факт іншим способом, окрім судового, неможливо.

В судовому засіданні заявник підтримала заяву в повному обсязі та просили її задоволити з наведених в ній підстав.

Ротмістрівська сільська рада направила до суду заяву, в якій просила розглядати справу у відсутності її представника та задоволити заяву.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до вимог частин першої статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно з п. 1, 7 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами та народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Як встановлено в п. 1 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31 березня 1995 року, в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право. Наведений у ЦПК перелік фактів, які встановлюються судом, не є вичерпним.

Згідно з п. 10 Постанови суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії.

Згідно із актовим записом про смерть № 679 ІНФОРМАЦІЯ_3 року в м. Смілі Черкаської області померла ОСОБА_2.

Як встановлено із повідомлення державного нотаріуса Смілянської державної нотаріальної контори від 22 лютого 2019 року після смерті ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини звернулась ОСОБА_1

З довідки виконкому Ротмістрівської сільської ради Смілянського району Черкаської області від 29 листопада 2018 року встановлено, що у ОСОБА_2 була рідна сестра ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_4 року.

У відповідності із свідоцтвом про народження заявниці серії НОМЕР_2 її матір'ю є ОСОБА_3.

Допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_4 та ОСОБА_5 пояснили, що тривалий час знайомі з ОСОБА_1 і знали ОСОБА_2 як тітку заявниці зі сторони матері.

Оцінюючи зібрані докази по справі в їх сукупності суд приходить до висновку, що померла ОСОБА_2 є тіткою заявниці.

Встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки дозволяє їй реалізувати право на прийняття спадщини, що відкрилася після смерті тітки.

На підставі наведеного, керуючись п. 1,7 ч. 1 ст. 315, ст. 4, 10, 247, 264, 265, 273, 293, 315, 317 ЦПК України, суд

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_1), заінтересована особа: Ротмістрівська сільська рада Смілянського району (с. Ротмістрівська Смілянського району Черкаської області, вул. Михайлівська, 18, код ЄДРПОУ 04410870), про встановлення факту родинних відносин задоволити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є рідною племінницею ОСОБА_2, що померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року в м. Смілі Черкаської області.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Черкаської області через Смілянський міськрайонний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного тексту.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий: Н. А. Кирилюк

Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено25.03.2019
Номер документу80635640
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —703/4838/18

Ухвала від 22.03.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Рішення від 22.03.2019

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

Ухвала від 29.12.2018

Цивільне

Смілянський міськрайонний суд Черкаської області

Кирилюк Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні