Рішення
від 22.03.2019 по справі 600/110/19
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/110/19

Справа № 2/600/335/2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 березня 2019 року Козівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Чорного І.А. за участю секретаря судового засідання Фещак Г.М., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Козова цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про визначення додатковго строку для прийняття спадщини за законом після смерті спадкодавця,

В С Т А Н О В И В:

08 лютого 2019 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом після смерті спадкодавця.

Позовна заява ОСОБА_1 мотивована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 помер його батько - ОСОБА_3, який був зареєстрований та проживав АДРЕСА_1. ІНФОРМАЦІЯ_5 померла мати позивача ОСОБА_4, яка була зареєстрована та проживала АДРЕСА_1. Після її смерті відкрилася спадщина на спадове майно, зокрема на 1/6 частку житлового будинку, який знаходиться по АДРЕСА_1. Оскільки позивач не мав постійної роботи в Україні та працював за межами України, тому пропустив строк для прийняття спадщини після смерті матері.

Зазначає, що звернувся до нотаріуса з метою прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у зв'язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини.

Посилаючись на викладені обставини, з метою прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, уточнивши позовні вимоги, позивач просив суд визначити йому додатковий строк терміном два місяці для прийняття спадщини за законом після смерті матері ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Ухвалою Козівського районного суду Тернопільської області від 08 лютого 2019 року відкрито провадження у вказаній справі.

В підготовче засідання позивач ОСОБА_1 не з'явився, представник позивача - адвокат Крамар В.П. подав до суду клопотання, у якому уточнені позовні вимоги підтримав, просив їх задовольнити та справу слухати у його відсутності та відсутності позивача.

Представник відповідача Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області у підготовче засідання не з'явився, подав до суду відзив на позов від 18.02.2019 року, в якому позовні вимоги ОСОБА_1 визнає, не заперечує проти їх задоволення та просить справу розглядати без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_5 померла ОСОБА_4, про що свідчить копія свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого 25.04.2006 року Золотослобідської сільською радою Козівського району Тернопільської області.

За життя ОСОБА_4 на праві власності належала 1/6 частка домоволодіння за адресою АДРЕСА_2, на підставі свідоцтва про право на спадщину серія НОМЕР_3 виданого 12.04.2006 року Козівською державною нотаріальною конторою що підтверджується витягом про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 12.04.2006 року.

Державним нотаріусом Козівської державної нотаріальної контори Гетьман І.М. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно довідки за № 280/01-16, виданої 15.03.2019 року державним нотаріусом Козівськї державної нотаріальної контори Гетьман І.М. після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5, спадкова справа не заводилася.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Як убачається з викладених у позовній заяві обставин, якими позивач обгрунтовує заявлені позовні вимоги, позивач не мав постійної роботи на Україні, а тому працював за межами України, у зв'язку з чим було пропущено строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно з роз'ясненнями, наданими в п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Доводи позивача ОСОБА_1 про поважність причини пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає такими, які заслуговують на увагу, а тому вважає необхідним визначити йому додатковий строк для подання заяви тривалістю два місяці, після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81,200, 206, 247, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України на підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про визначення додатковго строку для прийняття спадщини за законом після смерті спадкодавця - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці, після набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5.

Рішення може бути оскаржене до Тернопільського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (підпункт 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України).

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Відповідач: Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, 47653, с. Золота Слобода Козівського району Тернопільської області, код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04392600.

Суддя І.А.Чорний

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено25.03.2019
Номер документу80641329
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/110/19

Рішення від 22.03.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

Ухвала від 08.02.2019

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні