Рішення
від 19.03.2019 по справі 658/1012/19
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/1012/19

(провадження №2-о/658/55/19)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 березня 2019 року м.Каховка

Каховський міськрайонний суд Херсонської області в складі:

головуючого судді Подіновської Г.В.,

за участю секретаря Марчук В.І.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Каховці Херсонської області цивільну справу за заявоюОСОБА_1, заінтересована особа: Каховський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області про встановлення факту смерті,

в с т а н о в и в :

Заявник звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, мотивуючи тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 померла її бабуся ОСОБА_2, місце смерті с. Кольцове Сакський район АР Крим.

Каховським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області відмовлено заявнику у видачі свідоцтва про смерть особи, у зв'язку з тим, що документ, яким було встановлено смерть особи був виданий органом, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Просить суд встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, місце народження: м. Волгоград, місце смерті: с. Кольцове Сакський район АР Крим.

В судове засідання заявник та представник заінтересованої особи - Каховського міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області у судове засідання не з'явилися, повідомлені належним чином про дату, час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши матеріали справи, та дослідивши письмові докази, суд вважає необхідним задовольнити вимоги з наступних підстав.

ОСОБА_1, є онукою ОСОБА_2 що підтверджується свідоцтвом про народження її батька ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 та свідоцтвом про її народження.

Відповідно до свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 виданого 31.03.2017 року Сакським районним відділом записи актів громадянського стану Департаменту записи актів громадянського стану Міністерства юстиції Республіки Крим, ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_3, місце смерті с. Кольцове Сакський район АР Крим.

Заявнику відмовлено в державній реєстрації смерті бабусі, що підтверджується відповіддю Каховського міського відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області № 404/15.13-24 від 13.03.2019 року.

Відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до ч. 3 ст. 49 Цивільного кодексу України державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, громадянство, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені та смерть.

Відповідно до закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану та Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 № 52/5 (у редакції наказу МЮУ 24.12.2010 №3307/5), документом що підтверджує факт смерті фізичної особи може бути рішення суду про встановлення такого факту.

Приписами п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, а відповідно до п. 18 Постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року, рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не змінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання. Згідно зі ст. 148 ЦПК України, рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов'язковим для органів, які реєструють такі факти або оформлюють права, що виникають у зв'язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акту громадянського стану орган державної реєстрації актів громадянського стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.

Згідно п.п.1, 2, 3 ст. 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсними і не створює правових наслідків.

Відповідно до розяснень, даних в п. 13 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03. 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд встановлює факт смерті за умови підтвердження доказами, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Враховуючи наведені обставини, суд вважає, що на підставі ст.ст. 315-319 ЦПК України подана заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.12, 81, 293, 315, 317 ЦПК України, ст.49 ЦК України, суд,-

вирішив:

Заяву ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_1), заінтересована особа: Каховський міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області (місце знаходження: м. Каховка Херсонської області, вул. Панкеєвська, № 3, ЄДРПОУ: 04060252) про встановлення факту смерті - задовольнити повністю.

Встановити факт смерті ОСОБА_2, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_3, місце смерті - с. Кольцове Сакського району Автономна Республіка Крим, дата народження - ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Херсонського апеляційного суду через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя: Г. В. Подіновська

Дата ухвалення рішення19.03.2019
Оприлюднено25.03.2019
Номер документу80651942
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —658/1012/19

Рішення від 19.03.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Подіновська Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні