Постанова
від 26.02.2010 по справі 2а-7548/09/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                              Справа № 2а-7548/09/1370

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ                                                                                                                        

26 лютого   2010 року Львівський окружний адміністративний суд

в складі : головуючого – судді  Дем’яновського Г.С.,

                при секретарі               Галійчук         А.В.

за участю:

представника позивача: Мандзиняк Г.В. (довіреність №30921/9/10-0016 від 16.11.2009р.)

представника відповідача: Балабух Я.І. (довіреність № 28-6/1-07а від 10.01.2009 )

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну позовну заяву Державної податкової інспекції у Залізничному районі м.Львова до Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П. в особі філії  «Львівського регіонального науково-технічного центру» про стягнення податкового боргу.

в с т а н о в и в :

 Державна податкова інспекція у Залізничному районі м.Львова (далі – ДПІ у Залізничному районі) з вернулась до суду з позовом до  Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П. в особі філії  «Львівського регіонального науково-технічного центру»  (далі – філія ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П.) про стягнення податкового боргу. покликаючись на те, що філія ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. є платником податків і зборів і має перед бюджетом заборгованість по сплаті розстрочки по податку на додану вартість у сумі 91086,30 грн. та пені за несвоєчасну сплату у 6877,71 грн.

яка відповідачем не сплачена та підлягає стягненню в примусовому порядку.Разом заборгованість складає 97964,01 грн. В процесі розгляду справи позивач уточнив позовні вимоги і спросить стягнути 77572,47 грн.

Ухвалою від 19.11.2009р. судом відмовлено позивачу у вжитті заходів забезпечення адміністративного позову шляхом заборони банкам здійснювати будь-які операції з грошовими коштами на розрахункових рахунках відповідача та заборони відповідачу здійснювати відчуження його активів.

Ухвалою суду від 09.12.2009р. судом здійснено заміну неналежного відповідача філії ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр» на належного Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав в сумі 77572,47 грн., просить позов задовольнити.

Представник відповідача позов визнав повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, оцінивши наявні в матеріалах справи та досліджені в судовому засіданні докази, суд встановив наступне.

 Відповідно до   ст. 20   Закону України "Про систему оподаткування" контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов’язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими органами в межах повноважень, визначених законом. Відповідно до ст. 9 даного Закону платники податків і зборів (обов’язкових платежів) зобов’язані сплачувати належні суми податків і зборів (обов'язкових платежів) у встановлені законами терміни.

Згідно довідки з ЄДРПОУ  Державний дорожній науково-дослідний інститут ім. Шульгіна М.П. є юридичною особою, ідентифікаційний код –03450778

Як вбачається з довідки з ЄДРПОУ №4104 від 08.09.2003р.  філія ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр», зареєстрована у ЄДРПОУ 08.09.2003р., та зареєстроване 03.09.2003р. згідно наказу №58 головної організації.

                                                                                                                                              2.

Згідно довідки Головного управління статистики у Львівській області №20-09/1925 від 04.09.2009р. філія  ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр» не має права юридичної особи, ідентифікаційний код – 26413225.

Наказом Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П. №58 від  03.09.2003р. створено на базі цілісного майнового комплексу філію Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П. - «Львівський регіональний науково-технічний центр», як відокремлений структурний підрозділ (суб’єкт господарювання без статусу юридичної особи), розташований за адресою м. Львів, вул.. Голубовича, 48, а також затверджено Положення про філію ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П., згідно якого «Львівський регіональний науково-технічний центр» є філією ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П., що належить до управління Державної служби автомобільних доріг України. Майно філії складається ї переданих їй Інститутом в оперативне управління основних фондів, обігових коштів, інших цінностей, вартість яких відображається на окремому балансі філії.

Відповідно до ст.95 Цивільного кодексу України філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення. Відомості про філії та представництва юридичної особи включаються до єдиного державного реєстру.

Ст.55 Господарського кодексу України (далі – ГК України) передбачено, що суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством, а також мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Відповідно до ст.95 ГК України представництвом є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.  

Згідно абз.2 ч.1 ст.1 «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» N 755-IV  від 15.05.2003р. відокремлений підрозділ юридичної особи - це філія, інший підрозділ юридичної особи, що знаходиться поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юридичної особи, або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юридичної особи.

Як вбачається з Довідки ДПІ у Залізничному районі м.Львова про взяття на облік платника податків (форми 4-ОПП) філія ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр» взята на облік в органах державної податкової служби 23.09.2003р. за №26413225.

Згідно Договору про розстрочення податкових зобов’язань  №4/24-0 від 27.01.2009р., укладеного між ДПІ у Залізничному районі м.Львова та філією ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр» на виконання рішення начальника ДПІ у Залізничному районі м.Львова №11 від 27.01.2009р. «Про розстрочення податкових зобов’язань (боргу)», ДПІ надає платнику розстрочення сплати податкових зобов’язань на загальну суму 171 476 грн. під проценти терміном з 30.01.2009рю по 10.12.2009р. Розмір процентів розраховується із розрахунку 120% річних облікової ставки Національного банку України. Згідно п.3.1 платник зобов’язується  забезпечити своєчасну сплату розстроченої суми податкового боргу.

Як вбачається з Довідки про заборгованість  по платежах до бюджету №27876/9/19-023/1567 від 14.10.2009р., філія ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П. «Львівський регіональний науково-технічний центр» (код ЄДРПОУ – 26413225) згідно поданої звітності має заборгованість по платежах до бюджету (по податку на додану вартість) в сумі 97964,01

                                                                                                                                                  3.

грн. ( по розстрочці згідно рішення №4/24-0 від 30.01.2009р., процентів за користування розстрочкою та пені за несвоєчасну сплату).

Згідно п.4.1 Договору про розстрочення – ДПІ має право розстрочені суми податкових зобов’язань та суми нарахованих процентів, що залишилися несплаченими на день прийняття рішення про скасування розстрочення, стягувати та погашати у порядку, встановленому законодавством для стягнення і погашення податкового боргу.

У відповідності до п.1.2 ст.1 Закону України „Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами” від 21.12.2000 року за №2181-ІІІ, з наступними змінами та доповненнями, податкове зобов'язання - зобов'язання платника податків сплатити до бюджетів або державних цільових фондів відповідну суму коштів у порядку та у строки, визначені цим Законом або іншими законами України.

Згідно з п.5.1 та підп.5.2.1 п.5.2 ст.5 даного Закону, податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків у податковій декларації, вважається узгодженим з дня подання такої податкової декларації; податкове зобов'язання платника податків, нараховане контролюючим органом відповідно до пунктів 4.2 та 4.3 статті 4 цього Закону, вважається узгодженим у день отримання платником податків податкового повідомлення, за винятком випадків, визначених підпунктом 5.2.2 цього пункту (процедура адміністративного оскарження).

Податковим боргом (недоїмкою), у відповідності до п.1.3 ст.1 цього ж Закону вважається, податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгоджене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судовому порядку, але не сплачене у встановлений строк, а також пеня, нарахована на суму такого податкового зобов'язання.

Відповідач не подав доказів, які б свідчили про те, що ним вказані суми податкових зобов‘язань у податкових вимогах узгоджувались в адміністративному чи судовому порядку, а тому, з врахуванням згаданих норм та обставин справи згадані податкові зобов‘язання дійсно є податковим боргом.

Тому, ДПІ у Залізничному районі м.Львова на адресу відповідача направила першу податкову вимогу за №1/601 від 12.06.2009 року на суму 11182,40 грн., яку отримано 19.06.2009р. головним бухгалтером Стадницькою, що засвідчується її підписом.

Враховуючи те, що відповідач не сплатив у строк 30 днів, визначений підп. „б” підп.6.2.3 п.6.2 ст.6 цього ж Закону, у повному обсязі суму податкового боргу органом державної податкової інспекції було направлено платнику податків другу податкову вимогу за №2/739 від 22.07.2009 року на суму 37873,45 грн., яку отримано 28.07.2009р. головним бухгалтером Стадницькою, що засвідчується її підписом.

Відповідачем суду доказів в підтвердження факту вжиття заходів щодо погашення заборгованості перед бюджетом не представлено.

У відповідності до вимог ст.20 Закону України „Про систему оподаткування”, контроль за правильністю та своєчасністю справляння податків і зборів (обов‘язкових платежів) здійснюється державними податковими органами та іншими державними органами в межах повноважень, визначених законом.

Відповідно до ст.4 Закону України „Про систему оподаткування” платниками податків, зборів є юридичні та фізичні особи, на яких згідно із законами України покладено обов‘язок сплачувати податки і збори (обов‘язкові платежі).

Відповідно до ст.9 Закону України „Про систему оподаткування” одним із обов‘язків платників податків є обов‘язок сплачувати належні суми податків і зборів (обов‘язкових платежів) у встановлені законом терміни.

Згідно частин 1 пп.10.1.1 п.10.1 ст.10 Закону України „Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, у разі коли інші, передбачені цим Законом, заходи з погашення податкового боргу не дали позитивного результату, податковий орган здійснює за платника податків та на користь держави заходи щодо залучення додаткових джерел погашення суми податкового боргу

                                                                                                                                         4.

шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а за їх недостатності - шляхом продажу інших активів такого платника податків. Частиною 2 цього ж підпункту передбачено, що стягнення коштів та продаж інших активів платника податків провадяться не раніше тридцятого календарного дня з моменту надіслання йому другої податкової вимоги.

У відповідності до вимог підп.3.1.1 п.3.1 ст.3 даного Закону, активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рішенням суду.

Так, позивачем було прийнято рішення №23403/10/24-030/1416 від 31.08.2009р. про стягнення коштів та продаж інших активів платника податків в рахунок погашення його податкового боргу, яке було отримано 31.08.2009р. головним бухгалтером Стадницькою, що засвідчується її підписом.

Податкові вимоги відповідачем отримані, що було підтверджено наявними в матеріалах справи повідомленнями про вручення рекомендованих поштових відправлень, показами відповідача про їх отримання та тим, що означені податкові вимоги не були оскаржені в судовому порядку, отже є узгодженими. Крім того, позивач листами  повідомляв відповідача про наявність податкового боргу, натомість відповідачем не було вжито заходів до його погашення. Тому суд бере до уваги подані позивачем письмові докази неналежної сплати платником узгодженого податкового зобов’язання.

         За умовами ст. 71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення.

Доказів, які б підтверджували факт оскарження вимоги позивача, відповідач не надав,  недоїмки добровільно не сплатив, заходи щодо ліквідації заборгованості відповідач самостійно не вживає, в матеріалах справи відсутні докази погашення зазначеної заборгованості, що стало підставою для звернення Державної податкової інспекції у Залізничному районі м.Львова до суду з позовною заявою про стягнення суми боргу в примусовому порядку.

Відповідно   до ст.55 ГК України суб’єкт господарювання має відокремлене майно і несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна. А згідно Положення про філію ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П., згідно якого «Львівський регіональний науково-технічний центр» є філією ДДНДІ інституту ім. Шульгіна М.П., що належить до управління Державної служби автомобільних доріг України. Майно філії складається ї переданих їй Інститутом в оперативне управління основних фондів, обігових коштів, інших цінностей, вартість яких відображається на окремому балансі філії, тому застосування санкцій повинно стосуватись головного підприємства, а саме Державного дорожнього науково-дослідного інституту ім. Шульгіна М.П..

Суб’єктами господарювання є:

1) господарські організації - юридичні особи, створені відповідно до Цивільного кодексу України, державні, комунальні та інші підприємства, створені відповідно до цього Кодексу, а також інші юридичні особи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку;

2) громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані відповідно до закону як підприємці.

Крім того, ч.4 ст.50 КАС України передбачено, що громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, їх об'єднання, юридичні особи , які не є суб'єктами владних повноважень, можуть бути відповідачами лише за адміністративним позовом суб'єкта владних повноважень в інших випадках, встановлених законом, зокрема,  п.11.ст.10 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» вiд 04.12.1990 № 509-XII.

Таким чином, у разі порушення вимог Закону відособленим підрозділом, що не має статусу юридичної особи, а отже і юридичної правосуб’єктності, що позбавляє його можливості набувати прав та обов’язків від власного імені, рішення про застосування фінансових санкцій органом державної податкової служби приймається до суб’єкта господарювання – юридичної особи.

                                                                                                                                              5.

Дослідивши матеріали справи та оцінивши докази, які є у справі за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають  задоволенню в сумі 77572,47 грн.

Оскільки спір вирішено на користь суб’єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача – суб’єкта владних повноважень, пов’язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

    Керуючись ст.ст.2, 4, 7, 14, 23, 86, 94, 99, 100, 128, 158, 159, 160, 161, 163, 162, 167 КАС України, Законом України „Про систему оподаткування”,  Законом України „Про порядок погашення зобов‘язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами”, суд

п о с т а н о в и в:

1.   Адміністративний позов задоволити в повному обсязі.

2.   Стягнути з Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені М.П.Шульгіна  (юридична адреса: 03113, м.Київ, проспект Перемоги, 57,код ЄДРПОУ 03450778) ,  до бюджету податковий борг у розмірі  77572 грн. 47 коп.  

3.   Виконавчий лист видати після набрання постановою законної сили.

 

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Львівського адміністративного апеляційного суду через Львівський окружний адміністративний суд шляхом подання заяви про апеляційне оскарження в 10-денний строк з дня проголошення постанови суду і подання після цього протягом 20-днів апеляційної скарги з поданням її копії до Львівського адміністративного апеляційного суду.

 

 Суддя :                                                                                                            Дем’яновський Г.С.

Дата ухвалення рішення26.02.2010
Оприлюднено04.11.2010
Номер документу8065602
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-7548/09/1370

Постанова від 26.02.2010

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Дем'яновський Галій Семенович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні