Ухвала
від 22.03.2019 по справі 405/2106/19
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/2106/19

1-кс/405/1227/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" березня 2019 р. м. Кропивницький

слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда ОСОБА_1 , секретар судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні у кримінальному провадженні № 12018120000000299, клопотання старшого слідчого в ОВС ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Новоукраїнка Кіровоградської області, зареєстрованому та проживаючому за адресою АДРЕСА_1 , за ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.366, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.4 ст.358 КК України, за участю прокурора ОСОБА_5 , слідчого ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_6 , підозрюваного ОСОБА_4 ,

ВСТАНОВИВ:

слідчий за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_4

ОСОБА_4 органом досудовим розслідуванням підозрюється в тому, що ОСОБА_4 наказом №405-К від 30.06.2017 призначений на посаду директора філії Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» (далі Філія, місцезнаходження суб`єкта господарювання відповідно до свідоцтва про державну реєстрацію - юридична адреса: м. Кропивницький, вул. Варшавська, буд.91А), будучи ознайомленим з обов`язками керівника відповідно до укладеного контракту №56 від 30.06.2017 був зобов`язаний:Неухильно дотримуватись умов Контракту, здійснювати оперативне управління Філією, організовувати виробничо-господарську, соціальну та іншу діяльність Філії, забезпечувати виконання завдань, передбачених положенням про Філію та визначених Товариством;

3.4.3 Організовувати виконання виробничих програм договірних та інших зобов`язань Філії;

4.Організовувати матеріально-технічне забезпечення діяльності Філії;

5.Організовувати реалізацію (збут) готової продукції. Надавати пропозиції Товариству щодо встановлення та реалізації цінової політики Філії;

6.Здійснювати контроль за дотриманням правил ведення технологічних процесів, кількісно-якісного зберігання зерна та готової продукції;

3.4.15 Забезпечувати збереження та ефективносте використання майна та інших об`єктів власності Товариства, а також майна (немайнових прав), що передано Філії в користування;

17.Забезпечувати прибуткову діяльність Філії, підвищення ліквідності та конкурентоспроможності виробленої продукції, наданих Філією послуг та виконаних робіт.

01.07.2017 з ОСОБА_4 підписано договір про повну матеріальну відповідальність працівника за передані йому підзвітні матеріальні цінності та попереджено про відповідальність за привласнення чи розтрату ввірених йому товарно-матеріальних цінностей чи грошових коштів.

Крім цього, згідно п.2.2 Статуту ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України, п.п.2.2, 3.1, 4.1, 5.1, 6.1, 7.5, 7.6 Положення про філію ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1», очолювана директором ОСОБА_4 без статусу юридичної особи (відокремлений підрозділ) - Філія здійснювала діяльність у формі складського господарства, на умовах господарського розрахунку, підлеглості, підзвітності ПАТ «ДПЗКУ», можливості укладення господарських угод з іншими суб`єктами господарювання, ведення бухгалтерського обліку, оперативного обліку і внутрішньої звітності, приймання (звільнення) на роботу працівників. Згідно п.7.6 Положення про філію ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» на ОСОБА_4 покладається відповідальність за виконання фінансового плану, стан і результати діяльності філії, належне користування майном.

Будучи згідно примітки 1 до ст.364КК України службовою особою, на яку покладено адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі функції, проаналізувавши ситуацію, що склалася в очолюваній ним Філії, ОСОБА_4 оцінивши недосконалість адміністративно-господарських відносин в частині відсутності належного контролю з боку вищестоящого керівництва, прийшов до висновку, що як директор Філії може здійснювати розтрату зерна поклажодавців, що передали його на зберігання до Зернового складу Філії з подальшим його продажем і отримання грошових коштів для себе та третіх осіб, при цьому зловживаючи своїм службовим становищем та незаконно збагачуючись.

Згідно з розробленим планом ОСОБА_4 собі як організатору відвів роль залучення в групу нових членів з числа суб`єктів господарювання, що уклали з Філією договір складського зберігання зерна та з числа підлеглих йому працівників Філії, серед яких користувався довірою і авторитетом, які могли дати згоду на участь в організованій групі і реалізацію розробленого ним злочинного плану, здатних беззаперечно підкорятися його волі в процесі здійснення протиправної діяльності, а так само розподіляв і перерозподіляв між ними функціональні обов`язки.

Крім того, ОСОБА_4 відвів собі роль керівництва учасниками групи, планування процесу здійснення злочинної діяльності, забезпечення відповідного рівня організованості об`єднання, дотримання загальних правил поведінки і дисципліни всередині злочинної групи, організації заходів щодо прикриття злочинної діяльності організованої групи, удосконалення структури об`єднання, визначення цілей і напрямів, конкретних завдань злочинної групи, координації дій учасників об`єднання, маскування слідів злочину, розробки і впровадження методів конспірації, організації процесу по завезенню на Філію зерна та зерновідходів з завищеними показниками якості, організацію з ведення документації виробничо-технічною лабораторією спрямовану на відображення завищених показників якості, організація документального оформлення для вивезення спеціально підшуканим поклажодавцем зі складів Філії якісного зерна інших власників з подальшим заволодінням отриманих від продажу грошових коштів та розпорядженням ними за своїм розсудом.

Не маючи можливості одноосібно здійснювати заплановані злочини, оскільки для реалізації злочинного наміру потрібна була участь у злочинній діяльності декількох осіб, які б діяли згідно чітко розробленого плану, з розподілом функцій між членами групи, координуючи свої дії за допомогою підтримання постійного зв`язку, впровадженням та застосуванням у своїй діяльності елементів конспірації, що дозволило б, на думку ОСОБА_4 уникнути кримінального переслідування з боку правоохоронних органів, останній, в березні 2018 року, більш точну дату органом досудового розслідування встановити не виявилося можливим, запланував створити і очолити організовану групу, у вигляді стійкого об`єднання зокрема з числа суб`єкта господарювання, що уклали з Філією договір складського зберігання зерна та з числа працівників Філії, які знаходилися у нього в підпорядкуванні і в силу сформованих між особистих відносин користувалися у нього довірою, а він, в свою чергу, як керівник користувався у цих осіб незаперечним авторитетом, при цьому члени організованої групи повинні були бути об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій між учасниками групи, спрямованих на досягнення цього плану.

Для виконання зазначеного плану ОСОБА_4 вирішив залучити свою підлеглу - ОСОБА_7 , яка на підставі наказу (розпорядження) №173-к від 11.12.2017 була прийнята до філії на посаду техніка-лаборанта виробничо-технологічної лабораторії, наказом №15-К від 19.03.2018 призначена на посаду виконуючої обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії, з 20.03 по 01.04.2018 на час щорічної відпустки ОСОБА_8 , згідно наказу №23-к від 18.04.2018 призначена на посаду виконуючої обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії за сумісництвом, яка згідно з Посадовою інструкцією мала наступні завдання та обов`язки:

п. 1. Надає пропозиції керівництву підприємства щодо покращення умов проведення робіт та забезпечення лабораторії НД, сучасним обладнанням та ЗВТ.

п. 2. Надає пропозиції щодо внесення змін до організаційних та методичних документів.

п. 4. Проводить вимірювання при визначенні показників, які зазначені в галузі атестації і оформляє результати у відповідності з вимогами чинних нормативних документів;

п. 7. Дотримується встановленого порядку і термінів проведення вимірювань.

Крім того, заступник начальника виробничо-технологічної лабораторії Філії ОСОБА_7 відповідно до Посадової інструкції затвердженої директором філії 01.09.2015 була наділена наступними правами (ІІІ розділ):

п. 2. Підписувати документи у межах своєї компетенції.

п. 3. Якщо значення фізико-хімічних показників зерна не відповідає вимогам чинних НД письмово ставити до відома керівництво підприємства.

п. 4. Вносити пропозиції про заохочення робітників або накладати стягнення на порушників виробничої і трудової дисципліни.

п. 6. Оформлювати результати вимірювань згідно з вимогами чинних нормативних документів.

п. 11. Систематично проводити внутрішній контроль якості виконання вимірювань у лабораторії, з оформленням їх результатів в окремому журналі.

п. 12. Забезпечувати у відповідності з вимогами чинних НД проведення міжлабораторного контролю та контролю за правильністю виконання вимірювань.

п. 17. На час відсутності начальника виробничо-технологічної лабораторії очолює лабораторію, керує працівниками лабораторії, відповідає за проведення робіт з підвищеною небезпекою техніками-лаборантами.

Тобто ОСОБА_7 являлася службовою особою згідно примітки 1 до ст.364 КК України, на яку покладено організаційно-розпорядчі функції. ОСОБА_4 відвів ОСОБА_7 роль по внесенню недостовірних даних до карток аналізу зерна в частині його якісних показників та виду. А саме під час завезення на Зерновий склад Філії спеціально підшуканим ОСОБА_4 поклажодавцем зерна низької якості та зерновідходів провести їх дослідження та відобразити документально їх високу якість та зазначити потрібний вид продукції. Також, внести аналогічні (недостовірні) дані до електронних програм Філії та інших документів, що складаються та затверджуються заступником начальника виробничо-технологічної лабораторії з метою подальшого отримання на поклажодавця складської квитанції на зерно з заздалегідь обумовленими характеристиками зерна.

Директору філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 та виконуючій обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії за сумісництвом ОСОБА_7 було достовірно відомо, що відповідно до ст.ст.24-26, 33, 36, 37, 43, 45, 46 Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» на підприємство (зерновий склад склад загального користування) покладається обов`язки: забезпечити прийом зерна на зберігання зі здійсненням аналізу його якості, вжиття усіх заходів, передбачених цим Законом, нормативно-правовими актами, договором складського зберігання зерна, для забезпечення схоронності зерна переданого на зберігання, видачі зерна володільцеві складського документа на зерно в обмін на виписані на це зерно складські документи, укладання письмового договору складського зберігання зерна з видачею власнику зерна складського документа, встановленого зразка форми бланку - складська квитанція, що виписується після передачі зерна на зберігання не пізніше наступного робочого дня, ведення зерновим складом реєстру зерна (складських документів на зерно) прийнятого на зберігання, після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зерновий склад повинен погасити прийняті складські документи на

зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено", в разі втрати нестачі чи пошкодження зерна, прийнятого на зберігання, зерновий склад несе відповідальність на підставах, передбачених законодавством.

Крім цього, ОСОБА_4 та ОСОБА_7 було достовірно відомо, що відповідно до Положення затвердженого наказом ПАТ «ДПЗКУ» №136 від 22.06.2017 при прийманні зерна кожний поклажодавець повинен: укласти договір складського зберігання, надати товарно-транспортну накладну; а при надходженні з іншого зернового складу документи, що засвідчують якість зерна (п.2.2); оформлення документів при надходженні зерна проводиться за його кількістю та якістю щодо кожного поклажодавця (п.2.3); кожна партія зерна приймається матеріально-відповідальною особою за масою, встановленою на повірених вагах у присутності особи, що доставила зерно, та за якістю, визначеною виробничою технологічною лабораторією філії Товариства (ВТЛ) (п.2.4); визначення якості зерна проводиться ВТЛ за методиками й показниками, установленими чинними нормативними документами (п.2.6); зерно, що надійшло на філію Товариства, оприбутковується матеріально-відповідальною особою в кількості, яка фактично установлена при зважуванні (п.2.9); зерновий склад на підставі реєстру форми №ЗХС-3, №ЗХС-4 оформляє одночасно з прийняттям зерна складську квитанцію, або складське свідоцтво, де вказується вид надходження зерна (п.2.11); на зерновому складі ведеться реєстр складських документів на зерно відповідно до постанови КМУ №1569 від 17.11.2004 «Про забезпечення реалізації деяких положень Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» (п.2.13); при надходженні на філію Товариства одиничних партій та неоднорідного за якістю зерна показники його якості встановлюються ВТЛ за кожною конкретною партією. Проби, відібрані від цих партій, прирівнюються до середньодобових (п.2.15); реєстри складаються у двох примірниках за кожним поклажодавцем (п.2.29); перші примірники реєстру разом з накладними поклажодавців та другий примірник складського документа зберігається в бухгалтерії філії Товариства, другий примірник цього реєстру разом з першим примірником складського документа на зерно та карткою аналізу зерна видається поклажодавцям (п.2.30); після прийняття зерна на зберігання філії Товариства проводять технологічні операції щодо забезпечення його кількісного та якісного зберігання (п.1.1); розміщення зерна в елеваторах (складах) проводиться за принципом формування великих однорідних партій за культурами та їх якістю (типами, класами тощо), метою виконання (зберігання, застава, перероблення). Здане зерно зберігається знеособлено в загальних партіях. На бажання поклажодавця і за наявності вільних місткостей для зберігання зерно може зберігатися персоніфіковано (окремо) (п.1.2); видача зерна проводиться зерновим складом в обмін на один з таких документів: оригінал складської квитанції на зерно; оригінали простого або подвійного складського свідоцтва (п.1.1); кожна партія зерна видається її власнику матеріально-відповідальною особою складу за кількістю і якістю зерна на основі письмового звернення власника, доручення на право отримання зерна, наказу по зерновому складу, попереднього акту-розрахунку (п.1.7); при відпуску зерна та продукції оформляється товарно-транспортна накладна встановленої форми. Товарно-транспортні накладні на відпуск вважаються недійсними без доданих доручень, без підпису одержувачів та ті, що мають виправлення (п.1.9); при видачі зерновим складом партії зерна виконуються такі організаційно-технологічні операції: власник зерна подає заяву щодо його витребування та пред`являє складські документи на зерно, яке він бажає забрати зі складу; ВТЛ передає в бухгалтерію показники якості зерна на момент відпуску; бухгалтерія готує попередній акт-розрахунок та наказ про відпуск зерна; оформлюється пропуск, транспортні документи; визначається брутто, тара і нетто транспортного засобу з відображенням у вагових журналах і ТТН; ВТЛ заносить результати аналізу в картку аналізу зерна, оформлює посвідчення про якість.

ОСОБА_4 для виконання заздалегідь розробленого плану залучив директора приватної фірми «Левко» (код ЄДРПОУ 22212263, місцезнаходження суб`єкта господарювання згідно свідоцтва про державну реєстрацію - юридична адреса: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 76/80) ОСОБА_9 , який на підставі рішення загальних зборів засновників ПФ «Левко» (протокол №06/12) наказом №10-к від 06.12.2017 був призначений на посаду з 07.12.2017.

ПФ «Левко» є юридичною особою, має Статут, свою печатку, поточні банківські рахунки для ведення фінансово-господарської діяльності, працюючи директором ОСОБА_9 , в силу займаної посади, а так само у зв`язку із покладеними на нього службовими обов`язками та повноваженнями згідно Статуту підприємства, виконував адміністративно-господарські обов`язки по розпорядженню активами підприємства, володіючи правом першого підпису договірних, первинних, фінансових документів, документів податкового обліку та звітності, здійснював контроль за фінансово-господарськими операціями, а також виконував організаційно-розпорядчі обов`язки, пов`язані з керівництвом підлеглими працівниками підприємства, тобто являвся службовою особою підприємства приватної форми власності згідно примітки 1 до ст.364 КК України.

Внаслідок вказаного та відповідно до Статуту ПФ «Левко» (в редакції затвердженій рішенням засновника №2 від 17.11.2016) , ОСОБА_9 як директор підприємства був наділений правом визначати основні напрямки діяльності та здійснювати керівництво поточною діяльністю підприємства, контролювати фінансово-господарську діяльність підприємства, самостійно представляти підприємство у відносинах з іншими підприємствами, установами, організаціями, відкривати рахунки в банках, укладати угоди та інші юридичні акти, видавати накази, приймати та звільняти працівників, затверджувати документи поточної діяльності підприємства, звітні документи із несенням відповідальності за достовірність зазначених в них даних.

Крім того, у відповідності до чинних нормативних актів України на ОСОБА_9 , як на службову особу суб`єкта підприємницької діяльності покладено обов`язки і відповідальність за дотримання вимог ст.49 Господарського кодексу України щодо не порушення прав та законних інтересів громадян і їх об`єднань, інших суб`єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави. п.п.2.14, п.2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку» затвердженого наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995 - відповідальності за своєчасне і якісне складання документів, передачу їх у встановлені графіком документообороту терміни для відображення у бухгалтерському обліку, за достовірність даних, наведених у документах, несуть особи, які склали і підписали ці документи.

Також на ОСОБА_9 як на службову особу суб`єкта підприємницької діяльності України, в силу покладених та виконуваних організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій, відповідно до вимог ст.ст.3, 6, 8, 9 Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні", ст.10.4 Статуту покладена організація бухгалтерського обліку на підприємстві; забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років; створення необхідних умов для правильного ведення бухобліку, забезпечення неухильного виконання всіма працівниками, причетними до бухобліку правомірних вимог бухгалтера щодо дотримання порядку оформлення та подання до обліку первинних документів; відображення в облікових регістрах господарських операцій у тому звітному періоді в якому вони були здійсненні; відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухобліку та недостовірність відображених у них даних.

08.11.2017 між директором філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 діючого на підставі довіреності №254 від 30.06.2017 (надалі - Зерновий склад) та директором ПФ «Левко» ОСОБА_10 (надалі - Поклажодавець) було укладено договір складського зберігання зерна №52-ЗБ/2017 за яким згідно: п.п.1.1 - Поклажодавець зобов`язаний передати зерно, а Зерновий склад зобов`язаний прийняти його на зберігання на умовах, визначених договором; п.п.2.1 - якість зерна повинна відповідати державним стандартам України та підтверджуватись карткою аналізу зерна, що складається Зерновим складом при прийманні зерна на зберігання; п.п.3.1 - Зерновий склад приймає від Поклажодавця зерно, забезпечує кількісне і якісне його зберігання та здійснює відпуск зерна Поклажодавцю; п.п.4.1 Поклажодавець здійснює доставку зерна на Зерновий склад за власний рахунок, власними силами згідно з п.2.7-2.11 розділу ІІ «Надходження зерна й продукції» Положення; п.п.4.3 - Зерновий склад приймає зерно на зберігання за наявності у Поклажодавця наступних документів на кожну сформовану партію: товарно-транспортної накладної (затвердженої форми №1-ТН) або залізничної накладної, підписаної уповноваженими представниками Сторін; п.п.4.4. - Зерновий склад приймає зерно за фізичною вагою та визначає його якість; п.п.4.6. - фізична вага та якість зерна, що передається Поклажодавцем на зберігання, визначається в такому порядку: п.п.4.6.1. - фізична вага - на підставі результатів зважування вагарем, п.п.4.6.2. - якість - на підставі аналізів проб зерна, проведених лабораторією Зернового складу; п.п.4.7. - Зерновий склад на підставі реєстру форми ЗХС№3, ЗХС№4 одночасно з прийняттям зерна на зберігання оформлює складську квитанцію; п.п.5.1. - ведення обліку і оформлення операцій з зерном здійснюється Зерновим складом згідно з розділом VІІ «Кількісно-якісний облік зерна» Положення; п.п. 10.1. - зерно, передане на зберігання, є власністю Поклажодавця; п.п.12.1. - строк зберігання зерна - до подання Поклажодавцем вимоги про його повернення, але в усякому разі, повернення зерна усіх зернових, олійних (крім насіння ріпаку) та бобових культур Поклажодавцю відбувається не пізніше 31.05.2018 (граничний строк зберігання); п.п.12.2 - строк зберігання зерна може бути продовжений виключно шляхом укладання додаткової угоди до договору; п.п.16.1 - договір набирає чинності з моменту його укладання і діє до 30.05.2018.

В подальшому директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 та директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 уклали додаткові угоди до договору: №1 від 21.12.2017, якою були внесені зміни в умови договору, що стосуються реквізитів Поклажодавця; №2 від 13.02.2018, якою були внесені зміни в умови договору, що стосуються забезпечення відокремленого (персоніфікованого) зберігання зерна; №3 від 31.05.2018, якою були внесені зміни в умови договору, що стосуються строку його дії, який був продовжений до 30.06.2018; №4 від 13.06.2018, якою були внесені зміни в умови договору, що стосуються строку його дії, який був продовжений до 31.07.2018.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на договорі складського зберігання зерна №52-ЗБ/2017 і додатках до нього, виконані самим ОСОБА_4 .

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №866/867/895/896/19-27 від 12.03.2019 підписи від імені ОСОБА_9 на додатках до договору складського зберігання зерна №52-ЗБ/2017, виконані самим ОСОБА_9 .

ОСОБА_4 відвів директору ПФ «Левко» ОСОБА_9 роль у відшуканні суб`єктів господарювання, що здійснюють продаж зерна та зерновідходів, їх придбання, відшуканні суб`єктів господарювання, що надають послуги з перевезення вантажними автомобілями придбаного зерна та зерновідходів для зберігання на Філію, надання до виробничо-технологічної лабораторії бланків товарно-транспортних накладних від ПФ «Левко» (для подальшого внесення до них недостовірних даних), подальший продаж якісного зерна інших поклажодавців на Філії та отримання грошових коштів.

При цьому, ОСОБА_4 виклавши ОСОБА_7 і ОСОБА_9 розроблений ним план злочинної діяльності організованої групи, пообіцяв кожному грошову винагороду за виконання певної ролі у злочинній групі шляхом надання готівкових коштів.

Ознайомившись з розробленим ОСОБА_4 планом злочинних дій, ОСОБА_7 і ОСОБА_9 , діючи умисно, переслідуючи корисливі наміри, схвалили його і дали свою усну згоду на участь в організованій злочинній групі, реалізації даного плану, визнавши лідерство ОСОБА_4 , з відповідними наслідками неухильного дотримання дисципліни та підпорядкування останнього.

Починаючи з березня 2018 року, ОСОБА_4 виконував роль керівництва учасниками групи, відав організацією процесу завезення на Зерновий склад зерна та зерновідходів у яких в подальшому завищувались показники якості, організовував ведення документації виробничо-технічної лабораторії з відображенням завищених показників якості, документальне оформлення для вивезення спеціально підшуканим поклажодавцем зі складів Філії якісного зерна інших власників з подальшим заволодінням отриманих від продажу грошових коштів та розпорядженням ними за своїм розсудом.

ОСОБА_9 , діючи згідно з розробленим планом злочинної діяльності, підшуковував суб`єктів господарювання, що здійснюють продаж зерна та зерновідходів, придбання в них зернової продукції, відшуканні суб`єктів господарювання, що надають послуги з перевезення вантажним транспортом, а також організацію перевезення придбаного зерна та зерновідходів для зберігання на Філію, надання до виробничо-технологічної лабораторії бланків товарно-транспортних накладних ПФ «Левко».

За попередньо обумовленим планом, перед прийманням на Зерновий склад Філії зерна та зерновідходів ПФ «Левко», ОСОБА_7 надавала водіям автомобілів для заповнення підписані ОСОБА_9 бланки товарно-транспортних накладних, за вказівкою ОСОБА_4 пропонувала їм вносити до товарно-транспортних накладних недостовірні дані про найменування вантажу що відрізнявся від фактично привезеного за фактичними показниками якості: зовнішній вигляд, запах, колір, масова частка клейковини, якість клейковини, скловидність, наявність домішок і пророслих зерен), надалі без лабораторного дослідження якості зернової продукції у завантаженому автомобілі своїм підписом затверджувала внесені дані, складала недостовірні документи про високі показники якості зерна з відображенням тієї культури, попередньо вказаної в товарно-транспортних накладних. На підставі оформлених ОСОБА_7 документів про якість та найменування зернової культури, поклажодавцю ПФ «Левко» видавалась підписана ОСОБА_4 і ОСОБА_7 складська квитанція на зерно, що надавала поклажодавцю ПФ «Левко» право на розпорядження зерном цінних сортів пшениці, яке в дійсності не завозилось на зберігання.

У подальшому ПФ «Левко» отримував право на розпорядження зерном з показниками якості та вагою саме зазначеними в складській квитанції, хоча в дійсності вказане в складській квитанції зерно на зберігання не здавалось, надалі на підставі завідомо підроблених документів (складські квитанції на зерно) ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , ОСОБА_7 отримували можливість розпорядження зерном іншого поклажодавця для реалізації за грошові кошти і розподілення між членами організованої групи.

Умисні спільні дії учасників організованої злочинної групи організатора ОСОБА_4 , що був достеменно обізнаний з фінансово-господарською діяльністю ПФ «Левко», та виконавця ОСОБА_9 , підтверджені змістом електронної переписки в месенджері «WhatsApp» користувача ОСОБА_4 ( НОМЕР_1 ) з ОСОБА_9 ( НОМЕР_2 («Виктор Панихин») під час якої саме за ініціативи ОСОБА_4 корегувались, планувались злочинні дії, обговорювались фактична якість зернової продукції поставленої на зерновий склад, необхідність надання передбачених Законом України «Про зерно та ринок зерна в Україні» первинних бухгалтерських документів для приховування злочинної діяльності, зокрема:

- ОСОБА_4 : 20.03.2018 о 08:18 про погану якість зернової продукції (пил, сміття) поставленої ПФ «Левко», яку філія ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» все таки прийняла на зберігання;

- ОСОБА_4 : 22.03.2018 о 17:37 про нагальну потребу виробничо-технологічної лабораторії зернового складу в товарно-транспортних накладних від поклажодавця ПФ «Левко».

Таким чином, створена ОСОБА_4 злочинна група у складі його самого, як організатора, керівника та ОСОБА_7 і ОСОБА_9 як безпосередніх виконавців, була організованою оскільки:

- у підготовці до вчинення злочинів брали участь 3 особи, які для досягнення єдиного злочинного результату - заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, відомого всім учасникам групи, попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання на основі розробленого і схваленого ними плану з розподілом функцій кожного всередині групи, виступаючи разом з тим, в реалізації злочинних намірів, як колективний виконавець;

- група була створена для здійснення систематичних цілеспрямованих дій - заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах протягом тривалого часу;

- група мала організатора, в особі ОСОБА_4 , який керував діями учасників групи, що брали безпосередню участь у вчиненні ними злочинів.

Досудовим розслідуванням встановлено, що на початку квітня 2018 року, більш точної дати в ході слідства не встановлено, директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи злочинний намір, домовився і уклав з директором ТОВ «Сігнет-Центр» (код ЄДРПОУ 38180739) ОСОБА_11 договір №89 від 02.04.2018 з додатком №1 про поставку відходів кукурудзи побічний продукт.

На підставі рахунку на оплату №241 від 02.04.2018, платіжними дорученнями №336 від 03.04.2018 та №351 від 06.04.2018 ПФ «Левко» перераховувала на банківський рахунок ТОВ «Сігнет-Центр» грошові кошти в сумі 199800 грн. в якості попередньої оплати за поставку відходів кукурудзи побічний продукт.

06.04.2018 водій ФОП « ОСОБА_12 » ОСОБА_13 на вантажному автомобілі марки «СКАНІЯ» д.н.з. НОМЕР_3 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_4 прибув до ТОВ «Сігнет-Центр», де за адресою: Житомирська область, Попільнянський район, с.Макарівка, на підставі довіреності №53 від 02.04.2018 був завантажений відходами кукурудзи побічний продукт загальною вагою 23020 кг., ОСОБА_11 і ОСОБА_9 підписали видаткову накладну №522 від 06.04.2018, ОСОБА_13 і ОСОБА_11 підписали товарно-транспортну накладну №467 від 06.04.2018, за якими вантажовідправником виступало ТОВ «Сігнет-Центр», вантажоодержувачем - ПФ «Левко» (пункт навантаження: Житомирська область, Попільнянський район, с.Макарівка, пункт розвантаження: м. Кропивницький), а в подальшому також був підписаний акт надання послуг №ВЛ000443 від 12.04.2018.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі №89 від 02.04.2018, в додатку до договору №1, видатковій накладній №522 від 06.04.2018, акті надання послуг №ВЛ000443 від 12.04.2018 підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

Надалі відходи кукурудзи побічний продукт було перевезено до м.Кропивницького, де через вихідні, святкові дні 07-09.04.2018, водій ОСОБА_13 10.04.2018 на автомобілі марки «СКАНІЯ» д.н.з. НОМЕР_3 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_4 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою: м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технологічної лабораторії технік-лаборант ОСОБА_7 не бажаючи бути викритою у скоєнні злочину, запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_13 заповнити товарно-транспортну накладну №005986 від 10.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена сільськогосподарська продукція: відходи кукурудзи побічний продукт у кількості 23020 кг., являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №866/867/895/896/19-27 від 12.03.2019 в товарно-транспортній накладній №005986 від 10.04.2018 підпис від імені ОСОБА_9 , виконаний самим ОСОБА_9 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №238 від 10.04.2018 в якій вказала, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість -14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являються пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №238 від 10.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 10.04.2018 завантажений відходами кукурудзи побічний продукт автомобіль марки «СКАНІЯ» д.н.з. НОМЕР_3 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_4 під керуванням ОСОБА_14 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу відходів кукурудзи побічний продукт, яка склала 22940 кг. та поміщені на зберігання до зернового складу.

10.04.2018 о 16:09 ОСОБА_7 користуючись логіном ОСОБА_8 , яка перебувала на лікарняному, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №005986 від 10.04.2018 і картку аналізу зерна №238 від 10.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №234 від 10.04.2018 за товарно-транспортними накладними №005985, №005983, №005984 та №005986 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 92980 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №234 від 10.04.2018 в якому зазначалося, що прийняті від поклажодавця - ПФ «Левко» відходи кукурудзи побічний продукт вагою 22940 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 22940 кг, склали складську квитанцію на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезені відходи кукурудзи побічний продукт у вищевказаній вазі, тим саме засвідчив своїм підписом завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489) виконані самим ОСОБА_4

17.04.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 92980 кг. пшениці 3-го класу, з яких 22940 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього, на виконання договору №89 від 02.04.2018 з додатком №1 про поставку відходів кукурудзи побічний продукт, 06.04.2018 водій ФОП « ОСОБА_15 » ОСОБА_15 на автомобілі марки «МАН» д.н.з. НОМЕР_5 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_6 прибув до ТОВ «Сігнет-центр», де за адресою: Житомирська область, Попільнянський район, с. Макарівка, на підставі довіреності №53 від 02.04.2018, був завантажений відходами кукурудзи побічний продукт загальною вагою 24340 кг. ОСОБА_11 і ОСОБА_9 підписали видаткову накладну №522 від 06.04.2018, ОСОБА_15 і ОСОБА_11 підписали товарно-транспортну накладну №466 від 06.04.2018, за якими вантажовідправником виступало ТОВ «Сігнет-Центр», вантажоодержувачем - ПФ «Левко» (пункт навантаження: Житомирська область, Попільнянський район, с.Макарівка, пункт розвантаження: м.Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 на видатковій накладній №522 від 06.04.2018 підпис від імені ОСОБА_9 , виконаний самим ОСОБА_9 .

Надалі відходи кукурудзи побічний продукт було перевезено до м. Кропивницького, де через вихідні, святкові дні 07-09.04.2018, водій ОСОБА_15 10.04.2018 на автомобілі марки «МАН» д.н.з. НОМЕР_5 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_6 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою: м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технологічної лабораторії, її працівник, особу якого в ході слідства не встановлено, запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_15 заповнити товарно-транспортну накладну №005984 від 10.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена ним сільськогосподарська продукція: відходи кукурудзи побічний продукт у кількості 24340 кг., являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №866/867/895/896/19-27 від 12.03.2019 в товарно-транспортній накладній №005984 від 10.04.2018 підпис від імені ОСОБА_9 , виконаний самим ОСОБА_9 .

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в товарно-транспортній накладній №005984 від 10.04.2018, рукописний текст на звороті, виконаний самою ОСОБА_7 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №238 від 10.04.2018 в якій вказала, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість -14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являються пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №238 від 10.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 10.04.2018 завантажений відходами кукурудзи побічний продукт автомобіль марки «МАН» д.н.з. НОМЕР_5 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_6 під керуванням ОСОБА_15 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу відходів кукурудзи побічний продукт, яка склала 24140 кг. та поміщено на зберігання до зернового складу.

10.04.2018 о 16:09 ОСОБА_7 користуючись логіном ОСОБА_8 , яка перебувала на лікарняному, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №005984 від 10.04.2018 і картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №234 від 10.04.2018 за товарно-транспортними накладними №005985, №005983, №005984 та №005986 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 92980 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №234 від 10.04.2018 в якому зазначалося, що прийняті від поклажодавця - ПФ «Левко» відходи кукурудзи побічний продукт вагою 24140 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 24140 кг., склали складську квитанцію на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезені відходи кукурудзи побічний продукт у вищевказаній вазі, тим саме засвідчив своїм підписом завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489) виконані самим ОСОБА_4

17.04.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 92980 кг. пшениці 3-го класу, з яких 24140 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього, на початку квітня 2018 року більш точної дати в ході слідства не встановлено, директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, домовився і уклав ТОВ «Кононівський елеватор» (код ЄДРПОУ 32284263) та уклав з заступником директора ОСОБА_16 договір купівлі-продажу №3 від 05.04.2018 про поставку відходів кукурудзи 2-ї категорії.

На підставі рахунку на оплату №17091/3 від 05.04.2018 ПФ «Левко» перераховувало на банківський рахунок ТОВ «Кононівський елеватор» в якості попередньої оплати за поставку відходів кукурудзи 2-ї категорії грошові кошти в сумі 182728,28 грн.

06.04.2018 водій ПФ «Левко» ОСОБА_17 на автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_7 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_8 прибув до ТОВ «Кононівський елеватор», де за адресою: Полтавська область, Оржицький район, с. Лазірки, на підставі довіреності №60 від 05.04.2018, був завантажений відходами 2 категорії з кукурудзи загальною вагою 22260 кг. Директор ТОВ «Кононівський елеватор» ОСОБА_18 і ОСОБА_9 підписали видаткову накладну №1383 від 06.04.2018, ОСОБА_17 і ОСОБА_9 підписали товарно-транспортну накладну №180406-001 від 06.04.2018, згідно яких вантажовідправником виступало ТОВ «Кононівський елеватор», вантажоодержувачем - ПФ «Левко» (пункт навантаження: Полтавська область, Оржицький район, с. Лазірки, пункт розвантаження: м. Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі №3 від 05.04.2018, видатковій накладній №1383 від 06.04.2018, підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

Надалі відходи кукурудзи 2-ї категорії було перевезено до м. Кропивницького, де через вихідні, святкові дні 07-09.04.2018, водій ОСОБА_17 10.04.2018 на автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_7 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_8 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою: м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технічної лабораторії, її працівник, особу якого в ході слідства не встановлено, запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_17 заповнити товарно-транспортну накладну №005983 від 10.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена їм сільськогосподарська продукція: відходи кукурудзи 2 категорії у кількості 22260 кг., являються пшеницею 3 класу на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №866/867/895/896/19-27 від 12.03.2019 в товарно-транспортній накладній №005983 від 10.04.2018 підпис від імені ОСОБА_9 , виконаний самим ОСОБА_9 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №238 від 10.04.2018 в якій вказала, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість -14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являються пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №238 від 10.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 10.04.2018 завантажений відходами кукурудзи 2 категорії автомобіль марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_7 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_8 під керуванням ОСОБА_17 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу відходів кукурудзи 2 категорії, яка склала 22180 кг та поміщені на зберігання до зернового складу.

10.04.2018 о 16:09 ОСОБА_7 користуючись логіном ОСОБА_8 , яка перебувала на лікарняному, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №005983 від 10.04.2018 і картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №234 від 10.04.2018 за товарно-транспортними накладними №005985, №005983, №005984 та №005986 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 92980 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №234 від 10.04.2018 в якому зазначалося, що прийняті від поклажодавця - ПФ «Левко» відходи кукурудзи побічний продукт вагою 22180 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 22180 кг., склали складську квитанцію на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезені відходи кукурудзи побічний продукт у вищевказаній вазі, тим саме засвідчив своїм підписом завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489) виконані самим ОСОБА_4

17.04.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 92980 кг. пшениці 3-го класу, з яких 22180 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього, на початку квітня 2018 року, більш точної дати в ході слідства не встановлено, директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, домовився і уклав директором ТОВ «ВЛТ Логістик» (код ЄДРПОУ 41490674) ОСОБА_19 договір перевезення №11-04/18 від 11.04.2018 і підписав заявку надання послуг №ВЛ000443 від 12.04.2018.

Згідно заявки ПФ «Левко» №ВЛ000443 від 11.04.2018, водій ТОВ «ВЛТ Логістик» ОСОБА_20 11.04.2018 на автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_9 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_10 прибув до ТОВ «Кононівський елеватор», де за адресою: Полтавська область, Оржицький район, с. Лазірки, на підставі довіреності №60 від 05.04.2018, був завантажений відходами кукурудзи 2 категорії загальною вагою 24160 кг. Директор ТОВ «Кононівський елеватор» ОСОБА_18 і ОСОБА_9 підписали видаткову накладну №1414 від 11.04.2018, ОСОБА_9 підписав товарно-транспортну накладну №180411010 від 11.04.2018, за якими вантажовідправником виступало ТОВ «Кононівський елеватор», вантажоодержувачем - ПФ «Левко» (пункт навантаження: Полтавська область, Оржицький район, с. Лазірки, пункт розвантаження: м.Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі №3 від 05.04.2018, видатковій накладній №1414 від 11.04.2018, договір перевезення №11-04/18 від 11.04.2018 і підписав заявку надання послуг №ВЛ000443 від 12.04.2018 підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

12.04.2018 водій ОСОБА_20 на завантажених відходами кукурудзи 2 категорії автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_9 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_10 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технічної лабораторії, технік-лаборант ОСОБА_7 не бажаючи бути викритою у скоєнні злочину, запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_20 заповнити товарно-транспортну накладну №005991 від 12.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена їм сільськогосподарська продукція: відходи кукурудзи 2 категорії у кількості 24160 кг., являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №866/867/895/896/19-27 від 12.03.2019 в товарно-транспортній накладній №005991 від 12.04.2018 підпис від імені ОСОБА_9 , виконаний самим ОСОБА_9 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №240 від 12.04.2018 в якій вказала, що відходи кукурудзи 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість -14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являються пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №240 від 10.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 12.04.2018 завантажений відходами кукурудзи 2 категорії автомобіль марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_9 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_10 під керуванням ОСОБА_20 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу відходів кукурудзи 2 категорії, яка склала 23980 кг. та поміщені на зберігання до зернового складу.

12.04.2018 о 16:32 ОСОБА_7 користуючись логіном ОСОБА_8 , яка перебувала на лікарняному, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №005991 від 12.04.2018 і картки аналізу зерна №240 від 12.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №237 від 12.04.2018 за товарно-транспортними накладними №005992, №005990, №005991 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 71500 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №237 від 12.04.2018 в якому зазначалося, що прийняті від поклажодавця - ПФ «Левко» відходи кукурудзи побічний продукт вагою 23980 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 23980 кг., склали складську квитанцію на зерно №269 від 13.04.2018 (бланк серії АЦ №943492), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезені відходи кукурудзи побічний продукт у вищевказаній вазі, тим саме засвідчив своїм підписом завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №269 від 13.04.2018 (бланк серії АЦ №943492) виконані самим ОСОБА_4

19.04.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 71500 кг. пшениці 3-го класу, з яких 23980 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього, в кінці квітня 2018 року, більш точної дати в ході слідства не встановлено, директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, домовився і уклав з ФОП « ОСОБА_21 » усну угоду про поставку зерновідходів 1 та 2 категорії та мучки, в зв`язку з чим в якості попередньої оплати було сплачено грошові кошти в сумі 64590 грн.

Після чого директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, домовився і уклав з службовими особами ФОП « ОСОБА_22 » (ІПН НОМЕР_11 ) договір перевезення №2 від 26.04.2018, а також підписав акт здачі-приймання робіт (надання послуг) №85 від 27.04.2018.

26.04.2018 водій ФОП « ОСОБА_22 » ОСОБА_23 на автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_12 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_13 прибув до ФОП « ОСОБА_21 », де за адресою: Кіровоградська область, м. Світловодськ, був завантажений зерновими відходами 1 та 2 категорії загальною вагою 9590 кг. ОСОБА_21 підписав видаткову накладну №РН-0000616 від 26.04.2018, ОСОБА_23 і ОСОБА_21 підписали товарно-транспортну накладну №0000000169 від 26.04.2018, за якими вантажовідправником виступав ОСОБА_21 , вантажоодержувачем - ОСОБА_23 (пункт навантаження: Кіровоградська область, м. Світловодськ, пункт розвантаження: м. Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі перевезення №2 від 26.04.2018, акті здачі-приймання робіт (надання послуг) №85 від 27.04.2018, підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9

27.04.2018 водій ОСОБА_23 на завантажених зерновими відходами 1 і 2 категорії автомобілі марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_12 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_13 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою: м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технічної лабораторії, ОСОБА_7 , запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_23 заповнити товарно-транспортну накладну №011032 від 27.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена їм сільськогосподарська продукція: зернові відходи 1 та 2 категорії у кількості 9590 кг., являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в товарно-транспортній накладній №011032 від 27.04.2018, рукописний текст на звороті, виконаний самою ОСОБА_7 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №268 від 27.04.2018 в якій вказала, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість - 14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являються пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №268 від 27.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 27.04.2018 завантажений зерновими відходами 1 та 2 категорії автомобіль марки «РЕНО» д.н.з. НОМЕР_12 з напівпричіпом д.н.з. НОМЕР_13 під керуванням ОСОБА_23 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу зернових відходів 1 та 2 категорії, яка склала 9620 кг. та поміщено на зберігання до зернового складу.

27.04.2018 о 16:13 ОСОБА_7 користуючись своїм особистим логіном, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №011032 від 27.04.2018 і картки аналізу зерна №268 від 27.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №264 від 27.04.2018 за товарно-транспортними накладними №011032, №011028 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 16880 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №264 від 27.04.2018 в якому зазначалося, що прийняті від поклажодавця - ПФ «Левко» відходи кукурудзи побічний продукт вагою 16880 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 16880 кг., склали складську квитанцію на зерно №299 від 02.05.2018 (бланк серії АЦ №943522), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 і ОСОБА_7 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезені відходи кукурудзи побічний продукт у вищевказаній вазі, тим саме засвідчили своїми підписами завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №299 02.05.2018 (бланк серії АЦ №943522) виконані самим ОСОБА_4

08.05.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 16880 кг. пшениці 3-го класу, з яких 9620 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього, наприкінці квітня 2018 року, більш точної дати в ході слідства не встановлено, директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, домовився і уклав усну угоду з директором ДП«Левона-С» ПП«Левона» (код ЄДРПОУ 31637026) ОСОБА_24 про поставку жита.

На підставі рахунку на оплату №109 від 27.04.2018 та відповідно до платіжних доручень №257 та №262 від 27.04.2018 ПФ «Левко» перераховувало грошові кошти на банківський рахунок ДП«Левона-С» ПП«Левона» в сумі 288000 грн. в якості попередньої оплати за поставку жита.

Директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 дотримуючись плану злочинної діяльності, безпосередньо приймаючи активну участь та реалізуючи вищезазначений злочинний намір, уклав з ФОП « ОСОБА_25 » (ІПН НОМЕР_14 ) договір про надання послуг з перевезення вантажів №01/04/18-В від 23.04.2018 та підписав акт надання послуг №07/04 від 29.04.2018.

27.04.2018 водій ФОП « ОСОБА_25 » ОСОБА_26 на автомобілі марки «ДАФ» д.н.з. НОМЕР_15 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_16 прибув до ДП«Левона-С» ПП«Левона», де за адресою: Чернігівська область, Чернігівський район, смт.Седнів, був завантажений житом загальною вагою 36560 кг, де заступник директора ОСОБА_27 підписав видаткову накладну №37 від 27.04.2018, ОСОБА_26 підписав товарно-транспортну накладну №52 від 27.04.2018, згідно яких вантажовідправником виступало ДП«Левона-С» ПП«Левона», вантажоодержувачем ПФ «Левко» (пункт навантаження: Чернігівська область, Чернігівський район, смт.Седнів, пункт розвантаження: м.Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі №01/04/18-В від 23.04.2018 та акті надання послуг №07/04 від 29.04.2018 підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

29.04.2018 водій ОСОБА_26 на завантаженому житом автомобілі марки «ДАФ» д.н.з. НОМЕР_15 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_16 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технічної лабораторії, ОСОБА_7 , запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_26 заповнити товарно-транспортну накладну №006023 від 29.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена їм сільськогосподарська продукція: жито у кількості 36560 кг, являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в товарно-транспортній накладній №006023 від 29.04.2018, рукописний текст на звороті, виконаний самою ОСОБА_7 .

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019, в товарно-транспортній накладній №006023 від 29.04.2018, підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №274 від 29.04.2018 в якій вказала, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість - 14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являється пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №274 від 29.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 29.04.2018 о 14:20 завантажений житом автомобіль марки «ДАФ» д.н.з. НОМЕР_15 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_16 під керуванням ОСОБА_26 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу жита, яка склала 36360 кг. та поміщено на зберігання до зернового складу.

29.04.2018 ОСОБА_7 користуючись своїм особистим логіном, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №006023 від 29.04.2018 і картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №269 від 29.04.2018 за товарно-транспортними накладними №006023, №011024, №011025, №011045 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 167920 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №269 від 29.04.2018 в якому зазначалося, що прийняте від поклажодавця - ПФ «Левко» жито вагою 36360 кг. відповідають за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу 36360 кг., склали складську квитанцію на зерно №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527), яку на виконання злочинного плану підписав директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 і ОСОБА_7 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезене жито у вищевказаній вазі, тим саме засвідчили своїми підписами завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527) виконані самим ОСОБА_4

08.05.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 167920 кг. пшениці 3-го класу, з яких 36360 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

Крім цього на виконання усної угоди з ДП«Левона-С» ПП«Левона», 28.04.2018 водій ФОП « ОСОБА_28 » ОСОБА_28 на автомобілі марки «МАН» д.н.з НОМЕР_17 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_18 прибув до ДП«Левона-С» ПП«Левона», де за адресою: Чернігівська область, Чернігівський район, смт.Седнів, був завантажений житом загальною вагою 43400 кг. Заступник директора з питань сільського господарства ОСОБА_27 підписав видаткову накладну №39 від 28.04.2018, ОСОБА_28 підписав товарно-транспортну накладну №53 від 28.04.2018, згідно яких вантажовідправником виступало ДП«Левона-С» ПП«Левона», вантажоодержувачем ПФ «Левко» (пункт навантаження: Чернігівська область, Чернігівський район, смт.Седнів, пункт розвантаження: м.Кропивницький).

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019 в договорі №01/04/18-В від 23.04.2018 та акті надання послуг №07/04 від 29.04.2018 підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

29.04.2018 водій ОСОБА_28 на завантаженому житом автомобілі марки марки «МАН» д.н.з НОМЕР_17 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_18 прибув до філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» за адресою: м. Кропивницький, вул. Варшавська, 91А, де в приміщенні виробничо-технічної лабораторії ОСОБА_7 запропонувала не поставленому до відома щодо злочинності своїх дій ОСОБА_28 заповнити товарно-транспортну накладну №011045 від 29.04.2018 з підписом ОСОБА_9 і печаткою ПФ «Левко», в яких вказати завідомо неправдиву інформацію про найменування вантажу, а саме, що привезена їм сільськогосподарська продукція: жито у кількості 43440 кг, являються пшеницею 3-го класу, на що той не усвідомлюючи протиправний характер своїх дій та за відсутності об`єктивної можливості здогадатись про наявність у ОСОБА_7 , ОСОБА_4 , ОСОБА_9 , злочинного умислу спрямованого на вчинення злочину, погодився та особисто здійснив відповідні рукописні написи у наданій ТТН, заповнивши таким чином первинний бухгалтерський документ.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в товарно-транспортній накладній №011045 від 29.04.2018, рукописний текст на звороті, виконаний самою ОСОБА_7 .

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №870/871/19-27/897/19-27 від 11.03.2019, в товарно-транспортній накладній №011045 від 29.04.2018, підписи від імені ОСОБА_9 , виконані самим ОСОБА_9 .

На виконання злочинного плану технік-лаборант ОСОБА_7 порушуючи вимоги п.п.4, 7 Посадової інструкції, не провівши вимірювання для визначення показників зернової продукції, що надійшла від поклажодавця ПФ «Левко», порушила встановлений порядок і терміни проведення таких вимірювань, в зв`язку чим до журналу форми №49 і програмного забезпечення «1С Підприємство» були внесена інформація про середні показники якості та вагу завезеного зерна.

В подальшому ОСОБА_7 особисто внесла завідомо неправдиву інформацію в первинний бухгалтерський документ і підписала картку аналізу зерна №274 від 29.04.2018 в якій вказала, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості: вологість - 14%; сміттєва домішка 2%; зернова домішка 6%) являється пшеницею 3 класу.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №874/785/19-27/920/19-27 від 12.03.2019, в картці аналізу зерна №274 від 29.04.2018, підпис від імені ОСОБА_7 , виконаний самою ОСОБА_7 .

Після цього 29.04.2018 завантажений житом автомобіль марки «МАН» д.н.з НОМЕР_17 з напівпричепом д.н.з. НОМЕР_18 під керуванням ОСОБА_28 , заїхав на територію філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», де працівниками виробничої дільниці «Елеватор і поточна лінія» шляхом зважування було визначено точну вагу жита, яка склала 43360 кг. та поміщено на зберігання до зернового складу.

29.04.2018 о 14:02 ОСОБА_7 користуючись своїм особистим логіном, особисто ввела в програмне забезпечення «1С Підприємство» дані з товарно-транспортної накладної №011045 від 29.04.2018 і картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018 (вологість - 2; сміттєва домішка -6; зернова домішка -; зараженість -11,5; білок -19,0; клейковина (кількість) -2,8; клейковина (якість) -), внаслідок чого було сформовано реєстр №269 від 29.04.2018 за товарно-транспортними накладними №006023, №011024, №011025, №011045 філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», що у ПФ «Левко» прийнято сукупно на зберігання 167920 кг. сільськогосподарської продукції зазначеної за даними складського обліку, як пшениця 3-го класу.

Надалі у відповідності до Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні", що складська квитанція є основним товаророзпорядчим документом, який видається зерновим складом власнику зерна як підтвердження прийняття на зберігання та посвідчення наявності зерна і зобов`язання зернового складу повернути його володільцеві такого документа, працівники бухгалтерії на підставі реєстру №269 від 29.04.2018 в якому зазначалося, що прийняте від поклажодавця - ПФ «Левко» жито вагою 43360 кг. відповідає за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» (показники якості) пшениці 3 класу вагою 43360 кг, склали складську квитанцію на зерно №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527), яку на виконання злочинного плану підписали директор філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» ОСОБА_4 і ОСОБА_7 , достовірно знаючи, що поклажодавцем - ПФ «Левко» завезено жито у вищевказаній вазі, тим саме засвідчили своїми підписами завідомо неправдиву інформацію в офіційному документі.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складській квитанції на зерно №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527) виконані самим ОСОБА_4

08.05.2018 філія ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», на вимогу ПФ «Левко» повернула 167920 кг. пшениці 3-го класу, з яких 43360 кг не належало вищезазначеному підприємству та являлося власністю іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс-ЛТД».

Згідно ст.46 Закону України „Про зерно та ринок зерна в Україні" після видачі зерна володільцям складських документів на зерно зернові склади повинні погасити прийняті складські документи на зерно шляхом відмітки на складському документі - "погашено". Погашені складські документи на зерно в повторний обіг не допускаються і виключаються з реєстру складських документів на зерно, про що робиться відповідний запис, в зв`язку з чим ПФ «Левко» і члени злочинної групи ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 таким чином отримали чуже майно та розпорядилися ним за власним розсудом.

За висновком товарознавчої експертизи №425/782-785/19-27 від 26.02.2019 на квітень 2018 року вартість зерна пшениці 3 класу складала 5,45 грн. (в т.ч. ПДВ) за 1 кг.

За висновком економічної експертизи №421/422/565-567/19-27 від 28.02.2019: всього до Реєстрів накладних на прийняте зерно від ПФ «Левко» №234 від 10.04.2018, №237 від 12.04.2018, №264 від 27.04.2018 та №269 від 29.04.2018 внесено недостовірну інформацію про передану на зберігання пшеницю 3 класу загальною кількістю 182580 кг. Проведеною у філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1» інвентаризацією зернових культур, станом на 12.07.2018, встановлено нестачу пшениці 3 класу (врожаю 2017 року) в загальній кількості 147440 кг зокрема по поклажодавцях: ТОВ «Сідекс ЛТД» - 121606 кг; ПФ «Левко» - 25834 кг. Внесення до складських документів ПФ «Левко» недостовірної інформації про вид зернової продукції, призвело до безпідставного відвантаження ПФ «Левко» пшениці 3 класу, яка перебувала у власності іншого поклажодавця - ТОВ «Сідекс ЛТД», якому спричинено збитки в загальній сумі 662752,7 грн. (121606 х 5,45).

В ході досудового розслідування за участю спеціалістів вимірювальної лабораторії Інституту сільського господарства Степу Національної академії аграрних наук України оглянуто надлишки зернової продукції виявленої в ході інвентаризації філії ПАТ «ДПЗКУ» «Кіровоградський КХП №1», які згідно протоколів мають наступні показники:

№487 вид продукції жито, зірочка №141, 1 силосний корпус: показники становлять: сміттєва домішка 06 (0,2 - зіпсовані), зернова домішка 4,7%,, в т.ч. биті 1,2, щуплі 0,4, інші зерна (ячмінь, пшениця) 3,1; вологість 13,9, натура г/л 730, шкідники не виявлено; зразок жита №568 має затхлий, пліснявий запах не властивий здоровому зерну;

№488 вид відходи кукурудзи, склад 14: показники становлять: сміттєва домішка 97,2, зернова домішка 0,6%, в т.ч. биті 0,2, щуплі 0, інші зерна (соняшник) 0,4; вологість 12,3, шкідники відсутні, основне зерно 2,2%;

№489 вид відходи кукурудзи, склад 12: показники становлять: сміттєва домішка 57,0 (28,8 зіпсовані), зернова домішка 34,5%, в т.ч. биті 25,2, пошкоджені 9,2 інші зерна (соняшник) 0,1; вологість 13,5, шкідники 6 шт. на кг, амброзія 1800 шт. на кг, основне зерно 8,5%, в зразку №570 виявлено рідкий запах цвілі;

№490 вид кукурудза, силос 212: показники становлять: сміттєва домішка 1,0, зернова домішка 5,4%, в т.ч. биті 5,2, пошкоджені 0, інші зерна (соняшник) 0,2; вологість 14,6, шкідники 0, амброзія 0, основне зерно 8,5%, згідно ДСТУ 4525:2006 за зразком №571 може бути використано на виготовлення круп і борошна;

№491 вид кукурудза некласна, силос 221, 2 силосний корпус: показники становлять: сміттєва домішка 2,6 (0,6 зіпсована), зернова домішка 8,0%, в т.ч. биті 6,2, пошкоджені 1,8, інші зерна (соняшник) 0; вологість 12,7, шкідники 120 шт. на кг, амброзія 0, в зразку №572 виявлено різкий запах цвілі;

№492 вид відходи кукурудзи, склад №12: показники становлять: сміттєва домішка 47,7 (1,1 зіпсована), зернова домішка 37,2%, в т.ч. биті 36,6, пошкоджені 0, інші зерна (пшениця) 0,6; вологість 11,2, шкідники 60 шт. на кг, амброзія 400, основне зерно 15,1 в зразку №573 виявлено різкий запах цвілі;

№493 вид відходи кукурудзи 2017 р., склад №18: показники становлять: сміттєва домішка 28,6 (3,8 зіпсована), зернова домішка 37,8, в т.ч. биті 37,4, пошкоджені 0, інші зерна (пшениця) 0,4; вологість 12, шкідники 40 шт. на кг, амброзія 80, основне зерно 33,6 в зразку №574 виявлено запах цвілі.

Своїми злочинними діями ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 незаконно заволоділи зерном пшениці 3 класу, належним ТОВ «Сідекс ЛТД» у загальній кількості 121606 кг на суму 662752,7 грн., що перевищує 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чим завдали останньому матеріальної шкоди у особливо великих розмірах.

Таким чином, своїми умисними, протиправними діями організатор директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 разом з виконавцями директором ПФ «Левко» ОСОБА_9 , виконуючої обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 скоїв організацію заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчиненого в особливо великих розмірах, організованою групою, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.5 ст.191 КК України.

Крім того, директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 достовірно знав, що поклажодавець ПФ «Левко» передає на зберігання до філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» не зерно пшениці 3 класу, а відходи кукурудзи побічний продукт, відходи кукурудзи 2-ї категорії, зернові відходи 1 та 2 категорії, жито та усвідомлював, що для викрадення чужого майна спочатку у відповідності до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» необхідно в первинних бухгалтерських документах відобразити надходження до зернового складу і передачу на зберігання пшениці 3 класу, для подальшого набуття права власності на чуже майно поклажодавцем ПФ «Левко» шляхом отримання складської квитанції на зерно.

З метою реалізації спільного злочинного плану за вказівкою організатора ОСОБА_4 10, 12. 27, 29.04.2018 в м. Кропивницькій вул. Варшавська, 91А, виконавець - директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 власноручно виконав підписи в графах «відпуск дозволив» та «здав» товарно-транспортних накладних вантажовідправника ПФ «Левко», тим самим їх підробив та які надав до виробничо-технологічної лабораторії філії виконавцю ОСОБА_7 : №005986 від 10.04.2018, №005984 від 10.04.2018, №005983 від 10.04.2018, №005991 від 12.04.2018, №011032 від 27.04.2018, №006023 від 29.04.2018, №011045 від 29.04.2018.

Надалі за вказівкою організатора ОСОБА_4 , 10, 12. 27, 29.04.2018 в м. Кропивницькій вул. Варшавська, 91А виконавець - виконуюча обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 власноручно внесла недостовірну інформацію в первинні бухгалтерські документи про вид вантажу, його якісні показники, відобразивши завезення ПФ «Левко» зерна пшениці 3 класу, хоча фактично у вказаний період часу на зерновий склад на зберігання були завезені відходи кукурудзи побічний продукт, відходи кукурудзи 2-ї категорії, зернові відходи 1 та 2 категорії, жито.

А саме ОСОБА_7 , підробила: картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 до товарно-транспортної накладної №005986; картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 до товарно-транспортної накладної №005984; картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 до товарно-транспортної накладної №005983 від 10.04.2018; картки аналізу зерна №240 від 12.04.2018, що відходи кукурудзи 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №237 від 12.04.2018 до товарно-транспортної накладної №005991 від 12.04.2018; картки аналізу зерна №268 від 27.04.2018, що відходи 1 та 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №264 від 27.04.2018 до товарно-транспортної накладної №011032 від 27.04.2018; картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №269 від 29.04.2018 до товарно-транспортної накладної №006023 від 29.04.2018; картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018 в якій вказала, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №269 від 29.04.2018 до товарно-транспортної накладної №011045 від 29.04.2018, які надалі використані при складанні офіційного документу складської квитанції на зерно.

Таким чином, організатор директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 разом з виконавцями виконуючою обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 , директором ПФ «Левко» ОСОБА_9 , вчинив організацію підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою в складі організованої групи, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358 КК України.

Крім того, директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 достовірно знав, що виконавці директор ПФ «Левко» ОСОБА_9 і виконуюча обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 за його вказівкою підробили первинні бухгалтерські документи про начебто надходження від поклажодавця ПФ «Левко» на складське зберігання зерна пшениці 3 класу, а фактично відходів кукурудзи побічний продукт, відходів кукурудзи 2-ї категорії, зернових відходів 1 та 2 категорії, жита.

В зв`язку з цим, 10, 12. 27, 29.04.2018 в АДРЕСА_2 організатор ОСОБА_4 надавав вказівки ОСОБА_9 і ОСОБА_7 на використання підроблених документів: картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 з товарно-транспортною накладною №005986; картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи побічний продукт, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 з товарно-транспортною накладною №005984; картки аналізу зерна №238 від 10.04.2018, що відходи кукурудзи 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №234 від 10.04.2018 з товарно-транспортною накладною №005983 від 10.04.2018; картки аналізу зерна №240 від 12.04.2018, що відходи кукурудзи 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №237 від 12.04.2018 з товарно-транспортною накладною №005991 від 12.04.2018; картки аналізу зерна №268 від 27.04.2018, що відходи 1 та 2 категорії, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №264 від 27.04.2018 з товарно-транспортною накладною №011032 від 27.04.2018; картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №269 від 29.04.2018 з товарно-транспортною накладною №006023 від 29.04.2018; картки аналізу зерна №274 від 29.04.2018 в якій вказала, що жито, за стандартом ДСТУ 3768:2010 «Пшениця. Технічні умови» являються пшеницею 3 класу, реєстр №269 від 29.04.2018 з товарно-транспортною накладною №011045 від 29.04.2018, які надалі використані при складанні офіційного документу складських квитанцій на зерно.

Таким чином, організатор директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 разом з виконавцями виконуючою обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 , директором ПФ «Левко» ОСОБА_9 , вчинив організацію використання завідомо підробленого документа в складі організованої групи, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.4 ст.358 КК України.

Крім того, директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 являючись службовою особою, будучи наділеним організаційно-розпорядчими та адміністративно-господарськими функціями, відповідальним за дотриманням правил ведення технологічних процесів, кількісно-якісне зберігання зерна та готової продукції, діючи умисно, в складі організованої злочинної групи, керуючи як організатор діями учасників групи - виконавців ОСОБА_9 та ОСОБА_7 з корисливих мотивів, спрямованих на заволодіння, шляхом зловживання своїм службовим становищем чужим майном в особливо великих розмірах у вигляді зерна пшениці 3-го класу переданої на зберігання ТОВ «Сідекс ЛТД», на підставі сформованих підроблених первинних бухгалтерських документів (товарно-транспортні накладні, картки аналізу зерна, реєстри) про начебто завезення ПФ «Левко» зерна пшениці 3-го класу, в подальшому на підставі таких недостовірних відомостей, діючи умисно 11.04, 13.04, 02, 03.05.2018 в м. Кропивницькій вул. Варшавська, 91А склав та видав разом з ОСОБА_7 завідомо неправдиві офіційні документи, внісши до офіційних документів разом з нею завідомо неправдиві відомості, які засвідчив своїм підписом в офіційному документі - складських квитанціях на зерно поклажодавця ПФ «Левко»:

1.складській квитанції на зерно №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527) на підставі якої поклажодавцю ПФ «Левко» повернуто 167920 кг. пшениці 3-го класу, з яких 43360 кг. та 36360 кг. не належало вищезазначеному підприємству та являлось власністю ТОВ «Сідекс ЛТД»;

2.складській квитанції на зерно №299 від 02.05.2018 (бланк серії АЦ №943522) на підставі якої поклажодавцю ПФ «Левко» повернуто 16800 кг. пшениці 3-го класу, з яких 9620 кг. не належало вищезазначеному підприємству та являлось власністю ТОВ «Сідекс ЛТД».

3.складській квитанції на зерно №269 від 13.04.2018 (бланк серії АЦ №943492) на підставі якої поклажодавцю ПФ «Левко» повернуто 71500 кг. пшениці 3-го класу, з яких 23980 кг. не належало вищезазначеному підприємству та являлось власністю ТОВ «Сідекс ЛТД».

4.складській квитанції на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489) на підставі якої поклажодавцю ПФ «Левко» повернуто 92980 кг. пшениці 3-го класу, з яких 69260 кг (22180 + 24140 + 22940), не належало вищезазначеному підприємству та являлось власністю ТОВ «Сідекс ЛТД».

Відповідно до п.п.2.14, 3.4 «Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку», затвердженого наказом Міністерства фінансів України №88 від 24.05.1995, п.8 ст.9 Закону України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», відповідальність за достовірність даних, наведених у первинних документах та облікових регістрах несуть особи, які склали і підписали ці документи.

Згідно висновку судово-почеркознавчої експертизи №872/873/19-27 від 11.03.2019 підписи від імені ОСОБА_4 на складських квитанціях на зерно №266 від 11.04.2018 (бланк серії АЦ №943489), №304 від 03.05.2018 (бланк серії АЦ №943527), №299 від 02.05.2018 (бланк серії АЦ №943522), №269 від 13.04.2018 (бланк серії АЦ №943492), виконані самим ОСОБА_4 .

В результаті злочинних дій пов`язаних з організацією складання, видачі службовими особами завідомо неправдивих відомостей, внесенні до офіційних документів (складських квитанцій) завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , незаконно заволоділи зерном пшениці 3 класу, належним ТОВ «Сідекс ЛТД» у загальній кількості 121606 кг на суму 662752,7 грн., що перевищує 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, чим завдали останньому матеріальної шкоди у особливо великих розмірах.

Таким чином, своїми умисними, протиправними діями організатор директор філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_4 разом з виконавцями директором ПФ «Левко» ОСОБА_9 , виконуючої обов`язки заступника начальника виробничо-технологічної лабораторії філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Кіровоградський комбінат хлібопродуктів №1» ОСОБА_7 скоїв організацію складання, видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, внесені до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, в складі організованої групи, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.366 КК України.

Під час розгляду клопотання прокурор зазначив про обґрунтованість підозри, наявність ризиків, та неможливість їх запобігання шляхом застосування більш м`яких запобіжних заходів, ніж тримання під вартою.

У судовому засіданні захисник просила відмовити у задоволенні клопотання, вказавши, що матеріали клопотання не містять доказів на обґрунтування підозри та заявлених ризиків, крім того, прокурором висловлюються загальні твердження, без належної правової аргументації, щодо неможливості запобіганню заявленим ризикам, шляхом застосуванню більш м`якого запобіжного заходу. Крім того, зазначила, що її підзахисний має сталі соціальні зв`яки, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався, має постійне місце проживання, позитивно хпрактеризується за місцем проживання колишньої роботи та місця служби, має подяки, а відтак просила застосувати запобіжний захід не пов`язаний з триманням під вартою, а саме особисте зобов`язання.

Підозрюваний підтримав позицію захисника.

Заслухавши учасників, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя прийшов до такого.

18.03.2019 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.5 ст.191, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.366, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.1 ст.358, ч.3 ст.27, ч.3 ст.28, ч.4 ст.358 КК України.

Відповідно доп.4ч.2ст.183КПК України,запобіжний західу виглядітримання підвартою неможе бутизастосований,окрім якдо раніше не судимої особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину, за який законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад п`ять років.

Крім того, згідно ч.1 ст.177 КПК України, метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: 1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; 2) знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; 3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; 4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; 5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Вирішуючи питання щодо наявності обґрунтованої підозри, слідчий суддя зазначає, що термін «обґрунтована підозра», згідно практики Європейського суду з прав людини (далі-ЄСПЛ) у справі «Нечипорук і Йонкало проти України» від 21.04.2011 року, означає, що існують факти або інформація, які можуть переконати об`єктивного спостерігача у тому, що особа про яку йдеться мова, могла вчинити правопорушення.

Водночас, практика ЄСПЛ не вимагає, щоб на момент обрання запобіжного заходу у органу досудового розслідування були чіткі докази винуватості особи, яку повідомлено про підозру.

Так, у справі «Феррарі-Браво проти Італії» від 14.03.1984 року ЄСПЛ вказав, що комісія наголошує, що питання про те, що арешт або тримання під вартою до суду є виправданими тільки тоді, коли доведено факт вчинення та характер інкримінованих правопорушень, ставити не можна, оскільки це є завданням попереднього розслідування, сприяти якому має й тримання під вартою.

Наявні матеріалина думкуслідчого суддісвідчать,що існуютьфакти таінформація,які можутьпереконати об`єктивногоспостерігача,що ОСОБА_4 міг вчинитикримінальні правопорушення,передбачені ч.3ст.27,ч.3ст.28,ч.5ст.191,ч.3ст.27,ч.3ст.28,ч.1ст.366,ч.3ст.27,ч.3ст.28,ч.1ст.358,ч.3ст.27,ч.3ст.28,ч.4ст.358 КК України.

Причетність ОСОБА_4 до оголошеної підозри, підтверджується, висновком експерта, протоколом допиту свідка, (а.к. 41-51, 83-145, 52-82,).

Також, слідчий суддя встановив наявність наступних ризиків передбачених:

-п.1ч.1ст.177КПК України, а саме можливість підозрюваним ухилятися від кримінальної відповідальності, оскільки через тяжкість кримінального правопорушення по якому оголошено про підозру, зібраних у справі доказів та можливе покарання у разі доведення його провини, що свідчить про те, що останній може вчинити спробу направлену на ухилення від кримінальної відповідальності та суду.

- п.3 ч.1 ст.177 КПК України, а саме можливість підозрюваним впливати на свідків, а також інших учасників кримінального провадження, які ще в судовому засіданні не допитувалися.

Разом з тим, прокурором не доведено існування інших ризиків.

Згідно ч.4 ст.194 КПК України, якщо при розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу прокурор доведе обставини, передбачені пунктами 1 та 2 частини першої цієї статті (наявність обґрунтованої підозри у вчиненні кримінального правопорушення та наявність достатніх підстав вважати, що існує хоча б один із ризиків, передбачених ст.177 цього Кодексу, на які вказує слідчий, прокурор), але не доведе обставини, передбачені пунктом 3 частини першої цієї статті (недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризику або ризикам, зазначеним у клопотанні), слідчий суддя, суд має право застосувати більш м`який запобіжний захід ніж той, який зазначений у клопотанні.

Мотивуючи неможливість застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання встановленим ризикам, слідчий в своєму клопотанні про застосування запобіжного заходу тримання під вартою та прокурор в судовому засіданні під час розгляду клопотання слідчого застосовують загальні твердження, без належної аргументації з посиланням на певні обставини, а тому фактично не довели доцільність застосування до ОСОБА_4 лише запобіжного заходу тримання під вартою, а також те, що жоден із більш м`яких, ніж тримання під вартою, запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст.177 КПК України, тобто, слідчий суддя приходить до переконливого висновку про те, що стороною обвинувачення не надано доказів, достатніх, щоб переконати суд у необхідності застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід саме у вигляді тримання під вартою.

Під час вирішення про достатній та необхідний запобіжний захід, що може забезпечити належну процесуальну поведінку та запобігти встановленим ризикам, слідчий суддя враховує, що ОСОБА_4 має постійне місце проживання, сталі соціальні зв`язки, позитивні характеристики, раніше до кримінальної відповідальності не притягувався.

За вказаних обставин, враховуючи наявні ризики, передбачені п.п.1, 2 та 3 ч.1 ст.177 КПК України, а також те, що ОСОБА_4 обґрунтовано підозрюється у вчиненні тяжкого таа особливо тяжкого кримінального правопорушення, слідчий суддя визнає за необхідне, з урахуванням вимог ст.181 КПК України, застосувати до ОСОБА_4 запобіжний захід домашній арешт в межах строку досудового розслідування, заборонивши останньому з 22 год. 00 хв. до 06 год.00 хв. наступного дня залишати житло та поклавши на нього обов`язки передбачені ч.5 ст.194 КПК України.

Керуючись ст.ст.176-197,369-372 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ :

клопотання старшого слідчого в ОВС ВР ОТЗ СУ ГУНП в Кіровоградській області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_4 задовольнити частково.

Застосувати відносно підозрюваного ОСОБА_4 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на строк до 18.05.2019 року, який полягає у забороні останньому в період часу з 22 год. 00 хв. до 06 год.00 хв. залишати будинок АДРЕСА_1 .

Зобовязати ОСОБА_4 , прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора та суду.

Покласти на підозрюваного ОСОБА_4 на строк до 18.05.2019 року наступні обов`язки:

- не відлучатися ізнаселеного пункту, в якому він зареєстрований та проживає, без дозволу слідчого, прокурора та в подальшому суду;

- повідомляти слідчого, прокурора та в подальшому суд про зміну свого місця проживання та/або місця роботи;

- утриматися від спілкування зі свідками та іншими учасниками кримінального провадження за винятком участі в процесуальних діях під час досудового розслідування та у суді.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_4 , що відповідно до ч.5 ст.181 КПК України, працівники органу Національної поліції з метою контролю за поведінкою підозрюваного, обвинуваченого, який перебуває під домашнім арештом, мають право з`являтися в житло цієї особи, вимагати надати усні чи письмові пояснення з питань, пов`язаних із виконанням покладених на неї зобов`язань.

Дата закінчення дії ухвали слідчого судді визначити до 18.05.2019 року.

Ухвалу передати до Кропивницького ВП ГУНП України у Кіровоградській області для виконання.

Орган Національної поліції повинен негайно поставити на облік особу, щодо якої застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, і повідомити про це слідчому або суду, якщо запобіжний захід застосовано під час судового провадження (ч.4 ст.181 КПК України).

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Кропивницького апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя Ленінського

районного суду м. Кіровограда ОСОБА_29

СудЛенінський районний суд м.Кіровограда
Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80667049
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про застосування запобіжних заходів тримання під вартою

Судовий реєстр по справі —405/2106/19

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Загреба А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні