Вирок
від 22.03.2019 по справі 401/896/19
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/896/19;

1-кп/401/189/19

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"22" березня 2019 р. Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, у складі: головуючого судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Світловодську угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань № 32019170000000022 від 28.02.2019 року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кременчука, Полтавської області, громадянина України, із середньою технічною освітою, не одруженого, тимчасово не працюючого, проживаючого без реєстрації АДРЕСА_1 , в силу ст. 89 КК України такого, що не має судимості-

у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 205, ч.1 ст. 205-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 у період з червня 2015 року по 25.04.2016 (коли його злочинна діяльність була припинена з незалежних від нього обставин), діючи умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою із невстановленою особою, з метою особистого збагачення, всупереч вимогам ст.ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України, ст. ст. 55, 55-1, 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України та ст. ст. 7, 17, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», з метою прикриття незаконної діяльності, створив шляхом державної реєстрації підприємства (юридичної особи): ТОВ «Опт Торг Плюс» (код ЄДРПОУ 39849179), не маючи мети здійснення будь-якої реальної фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг), визначених у статутних документах.

Так, у червні 2015 року (точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено) до ОСОБА_4 звернулась невстановлена особа та запропонувала йому здійснити державну реєстрацію підприємства юридичної особи, а також документальне оформлення юридичних дій, необхідних для забезпечення діяльності: відкриття рахунків у банківських установах, укладання договорів на розрахунково-касове обслуговування, використання рахунків підприємства для проведення банківських операцій. Зокрема, ОСОБА_4 мав особисто взяти участь у проведенні реєстраційних дій, виступити їх засновником, керівником та головним бухгалтером, відкрити розрахункові рахунки підприємства у банківських установах, тощо.

У червні 2015 року (точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено), ОСОБА_4 , перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, маючи відомості про те, що можливо отримати кошти від реєстрації на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності без фактичного ведення господарської діяльності, прийняв рішення про реєстрацію підприємства, яке було охоплене корисливим мотивом та єдиною метою отримання матеріальної вигоди.

При цьому, зазначена невстановлена особа, повідомила ОСОБА_4 , що реєстрація відбуватиметься без мети здійснення ним підприємницької діяльності та з метою прикриття незаконної діяльності, а також останньому не доведеться у подальшому здійснювати будь-яку фінансово-господарську діяльність, організовувати ведення бухгалтерського обліку, фінансової та податкової звітності.

За вчинення вищезазначених незаконних дій, невстановлена особа пообіцяла ОСОБА_4 грошову винагороду в розмірі три тисячі гривень на місяць.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або надання послуг, зафіксованих у статутних документах, надав згоду на пропозицію невстановленої особи щодо спільного створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Опт Торг Плюс», з метою прикриття незаконної діяльності.

З метою реалізації злочинного умислу, 17.06.2015 ОСОБА_4 умисно, за попередньою домовленістю із невстановленою особою, достовірно знаючи, що створює та реєструє на своє ім`я підприємство ТОВ «Опт Торг Плюс», з метою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, тощо, та стає засновником підприємства, набуває право власності на нього, власноруч підписав у присутності приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_6 , за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Леніна (Соборна), 4/28, статут ТОВ «Опт Торг Плюс».

Рішенням державного реєстратора Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області від 22.06.2015 №1 446 102 0000 002248 зареєстровано ТОВ «Опт Торг Плюс» (код ЄДРПОУ 39849179), як суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу. Засновником та директором даного товариства з обмеженою відповідальністю зареєстровано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

За вчинені дії зі створення ТОВ «Опт Торг Плюс», ОСОБА_4 отримав від невстановленої особи грошову винагороду в сумі 3 000 грн.

Створення суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Опт Торг Плюс», підписання первинних документів підприємства від імені ОСОБА_7 , як директора, відкриття банківських рахунків та зняття з них готівкових коштів, надало можливість здійснювати незаконну діяльність, внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, зокрема, незаконного переведення безготівкових коштів у готівку.

Крім того, ОСОБА_4 , у червні 2015 року, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення та отримання коштів від реєстрації на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності, вніс у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдиві відомості, а також умисно подав зазначені документи, які містили завідомо неправдиві відомості, для проведення такої реєстрації юридичної особи: ТОВ «Опт Торг Плюс» (код ЄДРПОУ 39849179, місцезнаходження юридичної особи: Кіровоградська область, м.Світловодськ, вул.Богуна, 11, к.3), не маючи мети здійснення будь-якої реальної фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг), визначених у статутних документах.

В червні 2015 року, ОСОБА_4 , з корисливих спонукань, реалізуючи злочинний умисел, вніс завідомо неправдиві відомості до реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи (форма 1) від 22.06.2015, рішення №1 засновника ТОВ «Опт Торг Плюс» від 17.06.2015, Статут ТОВ «Опт Торг Плюс» від 17.06.2015 щодо місцезнаходження юридичної особи, яка фактично за вказаним місцем не знаходилась та ведення фінансово-господарської діяльності, підписав та подав їх для вчинення реєстраційних дій державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області.

Заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та учасника підприємств, а також не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, не формуючи статутний капітал, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, ОСОБА_4 засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у реєстраційних документах ТОВ «Опт Торг Плюс» та у відповідності до положень ст.67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», ст.ст.16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VІ від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по керівництву вказаного підприємства, розпорядження його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасності сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, виступив засновником та керівником ТОВ «Опт Торг Плюс».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_4 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації, однак з корисливих мотивів вчинив такі дії.

Підписавши документи, ОСОБА_4 одночасно взяв на себе обов`язки, передбачені ч.6 ст.128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладену на нього відповідальність та передбачаючи настання суспільно-небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі в подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Опт Торг Плюс».

Крім того, з метою реалізації злочинного умислу, 17.06.2015 ОСОБА_4 , діючи умисно, достовірно знаючи, що створює та реєструє на своє ім`я юридичну особу ТОВ «Опт Торг Плюс» без мети здійснення будь-якої реальної фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг), визначених у статутних документах чи ведення іншої фінансово-господарської діяльності та стає засновником підприємства, набуває право власності на нього, власноруч підписав у присутності приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_6 , за адресою: Полтавська область, м. Кременчук, вул. Леніна, 4/28, статут ТОВ «Опт Торг Плюс».

У подальшому ОСОБА_4 , розуміючи, що в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - ТОВ «Опт Торг Плюс», внесені завідомо неправдиві відомості щодо місцезнаходження юридичної особи та ведення фінансово-господарської діяльності, з метою реєстрації вказаних юридичної особи, 22.06.2015 особисто подав вказані документи державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області, яким проведено державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Опт Торг Плюс» (реєстраційний номер справи: 1 446 102 0000 002248).

Таким чином, внаслідок внесення ОСОБА_4 до реєстраційних документів щодо реєстрації ТОВ «Опт Торг Плюс», які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей про намір здійснення фінансово-господарської діяльності, місцезнаходження юридичної особи, а також подачі зазначених документів державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області, за результатами чого проведено державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Опт Торг Плюс» (реєстраційний номер справи: 1 446 102 0000 002248).

Дії ОСОБА_4 органом досудового розслідування вірно кваліфіковано за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 205 КК України, як співвиконавство у фіктивному підприємництві, тобто, створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому за попередньою змовою групою осіб та ч.1ст.205-1 ККУкраїни як внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, а також умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві відомості

21березня 2019року міжпрокурором відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби управління наглядуза додержаннямзаконів укримінальному провадженні,аналізу інформаціїта координаціїправоохоронної діяльностіпрокуратури Полтавськоїобласті молодшимрадником юстиції ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 на підставі ст. ст. 468, 469, 472 КПК України укладено угоду про визнання винуватості за змістом якої ОСОБА_4 зобов`язується беззастережно визнати свою вину у вчиненні злочинів, передбачених ч.2ст.27,ч.2ст.28,ч.1ст.205, ч.1ст.205-1 ККУкраїни

Сторони узгодили міру покарання: за ч. 2 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 205 КК України у виді штрафу у розмірі 600 (шістсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10200 грн.; за ч.1ст.205-1 ККУкраїни у виді штрафу у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що складає (8500 грн.)

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 покарання у виді штрафу у розмірі 600 (шістсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10200 грн.

В угоді передбачені наслідки укладання та затвердження угоди про визнання винуватості, встановлені ст. 473 КПК України та наслідки її невиконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Угодою також передбачено, що обвинувачений ОСОБА_4 розуміє, що умисне невиконання угоди є підставою для його притягнення до кримінальної відповідальності на підставі ст. 389-1 КК України.

Заслухавши учасників судового провадження, перевіривши угоду на відповідність вимогам КПК та закону, суд прийшов до висновку, що угода підлягає затвердженню, виходячи з такого.

Відповідно до ст.468КПК України у кримінальному провадженні може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Частиною 2 та 4 ст.469 КПК Українипередбачено, що угода про визнання винуватості може бути укладена за ініціативою прокурора або підозрюваного чи обвинуваченого. Угода про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Частиною 5 ст.469КПК України визначено, що укладення угоди про визнання винуватості може ініціюватися в будь-який момент після повідомлення особі про підозру до виходу суду до нарадчої кімнати для ухвалення вироку.

Судом встановлено, що злочини, у вчиненні яких обвинувачується ОСОБА_4 відповідно до ст.12КК України відносяться до категорії невеликої тяжкості, правову кваліфікацію злочину органом досудового розслідування визначено правильно, угоду про визнання винуватості укладено після повідомлення ОСОБА_4 про підозру, потерпілих у даному кримінальному провадженні немає, узгоджена сторонамиміра покарання за ч.2ст.27,ч.2ст.28,ч.1ст.205,ч.1ст.205-1 ККУкраїни у виді штрафу передбачена санкціями зазначених статей.

Зміст угоди про визнання винуватості відповідає вимогам ст.472КПК України та її умови не суперечать іншим вимогам закону, не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

Також судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє права, визначені п.1 ч.4 ст.474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди про визнання винуватості, передбачені ч.2 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винним, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

Обґрунтованих і достатніх підстав вважати, що укладення угоди між сторонами не було добровільним, тобто є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дій будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді, а також, що обвинувачений не має можливості виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, судом не встановлено.

Умови даної угоди відповідають вимогам Кримінально процесуальногоКодексу України та Кримінального Кодексу України.

Обвинувачений ОСОБА_4 в силу ст. 89 КК України є таким що не має судимості, на обліку у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, за місцем проживання характеризується як особа, щодо якої скарг та заяв не надходило.

Беручи до уваги викладене, суд прийшов до висновку про наявність, передбачених законом підстав для затвердження угоди про визнання винуватості від 21 березня 2019 року і призначення узгодженої сторонами міри покарання.

Судові витрати у справі відсутні.

Матеріальної шкоди злочином не завдано.

Цивільний позов не заявлений.

Речові докази у справі відсутні.

Керуючись ст.ст. 369, 374, 376, 394, 472 - 476 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угодупро визнаннявинуватості,укладену 21березня 2019року міжпрокурором відділунагляду задодержанням законіворганами фіскальноїслужби управліннянагляду задодержанням законіву кримінальномупровадженні,аналізу інформаціїта координаціїправоохоронної діяльностіпрокуратури Полтавськоїобласті молодшимрадником юстиції ОСОБА_3 та обвинуваченим ОСОБА_4 .

ОСОБА_4 визнати винуватим у вчиненні злочинів, передбачених ч.2ст.27,ч.2ст.28,ч.1ст.205,ч.1ст.205-1 ККУкраїни та призначити йому покарання:

-за ч.2ст.27,ч.2ст.28,ч.1ст.205КК України у виді штрафу у розмірі у розмірі 600 (шістсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10200 (десять тисяч двісті) грн.;

- за ч.1 ст. 205-1 КК України у виді штрафу у розмірі у розмірі у розмірі 500 (п`ятсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян що складає 8500 (вісім тисяч п`ятсот) грн.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України за сукупністю злочинів, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_4 покарання у виді штрафу у розмірі у розмірі 600 (шістсот) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10200 (десять тисяч двісті) грн.

Вирок суду може бути оскаржений до Кропивницького апеляційного суду в порядку визначеному ст.394 КПК України.

На вирок суду можуть бути подані апеляційні скарги до Кропивницького апеляційного суду через Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Копія вироку підлягає негайному врученню обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку звернувшись до суду із відповідною заявою.

Суддя Світловодського міськрайонного суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80667273
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —401/896/19

Вирок від 22.03.2019

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гармаш Т. І.

Ухвала від 12.03.2019

Кримінальне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Гармаш Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні