Ухвала
від 25.03.2019 по справі 754/6249/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

4-с/754/50/19

Справа № 754/6249/18

У Х В А Л А

Іменем України

25 березня 2019 рокум. Київ, Деснянський районний суд м. Києва, суддя: Грегуль О.В., секретар судового засідання: Дмитрієва А.А.

ОСОБА_1, яка діє від імені неповнолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 - заявник

Заступник начальника Кальміуського відділу державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Зайцева Ірина Юріївна - відповідач

Приватне акціонерне товариство Харцизький трубний завод - заінтересована особа (боржник)

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із скаргою про визнання рішення (дію) відповідача щодо повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання неправомірною та зобов'язати відповідача або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби усунути порушення (поновити порушене право скаржника) та розпочати примусове виконання рішення Деснянського районного суду м. Києва на підставі виконавчого листа від 03.01.02019 року по справі № 754/6249/18.

У судовому засіданні заявник скаргу підтримав і просив про її задоволення.

Відповідач у судове засідання не з'явився, надіславши листа про розгляд справи за його відсутності.

Заінтересована особа (боржник) в судове засідання не з'явилась і доказів про поважність причин своєї неявки суду не надала, хоча про час і місце розгляду справи неодноразово повідомлялись належним чином, що підтверджується наявними в матеріалах справи зворотними поштовими повідомленнями.

Згідно з ч. 2 ст. 450 ЦПК України, 2. Неявка стягувача, боржника, державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, які належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду скарги, не перешкоджають її розгляду.

Вислухавши пояснення заявника, оглянувши матеріали справи № 754/6249/18 за позовом ОСОБА_2, законні інтереси якого представляє ОСОБА_1 до ПрАТ Харцизький трубний завод про відшкодування моральної шкоди, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд у судовому засіданні встановив наступне.

Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 29.09.2018 року, залишеним без змін постановою Київського апеляційного суду від 19.12.2018 року і постановленими у справі № 754/6249/18, позовні вимоги задоволено частково та на користь позивача стягнуто: 100000 грн. у відшкодування моральної шкоди заподіяної смертю батька.

03.01.2019 року Деснянським районним судом м. Києва видано виконавчий лист у справі № 754/6249/18 про стягнення з боржника грошових коштів.

Повідомленням відповідача про повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання від 30.01.2019 року, виконавчий лист повернуто стягувачу без прийняття до виконання в зв'язку з тим, що при поданні виконавчого листа не дотримано вимоги п. 8 ч. 4 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження .

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 4 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 року № 1404-VІІІ, 4. Виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред'явлення, якщо: 8) стягувач не надав підтвердження сплати авансового внеску, якщо авансування є обов'язковим.

Згідно з ч. 2 ст. 26 Закону України Про виконавче провадження від 02.06.2016 року № 1404-VІІІ, 2. До заяви про примусове виконання рішення стягувач додає квитанцію про сплату авансового внеску в розмірі 2 відсотків суми, що підлягає стягненню, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати, а за рішенням немайнового характеру та рішень про забезпечення позову - у розмірі одного мінімального розміру заробітної плати з боржника - фізичної особи та в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника - юридичної особи. Від сплати авансового внеску звільняються стягувачі за рішеннями про: стягнення заробітної плати, поновлення на роботі та за іншими вимогами, що випливають із трудових правовідносин; обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання пенсійних виплат, соціальних виплат непрацездатним громадянам, виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, виплат та пільг дітям війни, інших соціальних виплат, доплат, соціальних послуг, допомоги, захисту, пільг; відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, а також смертю фізичної особи; стягнення аліментів, заборгованості зі сплати аліментів, додаткових витрат на дитину, неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, суми індексації аліментів, встановлення побачення з дитиною або усунення перешкод у побаченні з дитиною; відшкодування майнової та/або моральної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Від сплати авансового внеску також звільняються державні органи, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи з інвалідністю I та II груп, законні представники дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю I та II груп, громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі їх звернення до органів державної виконавчої служби. У разі виконання рішення Європейського суду з прав людини авансовий внесок не сплачується.

Виконавчий лист видано на виконання судових рішень про відшкодування моральної шкоди, заподіяної смертю фізичної особи.

З урахуванням викладеного, скарга по суті є обґрунтованою.

Будь-яких конкретних правових доказів у спростування вимог скарги суду не надано і судом не здобуто.

За таких обставин, скарга задовольняється.

Згідно зі ст. 452 ЦПК України, 1. Судові витрати, пов'язані з розглядом скарги, покладаються судом на заявника, якщо було постановлено рішення про відмову в задоволенні його скарги, або на орган державної виконавчої служби чи приватного виконавця, якщо було постановлено ухвалу про задоволення скарги заявника.

Керуючись ст. 451 ЦПК України,

УХВАЛИВ:

Задовольнити скаргу ОСОБА_1 (адреса проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_1), яка діє від імені неповнолітнього ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (адреса проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_2).

Визнати рішення (дію) заступника начальника Кальміуського відділу державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Зайцевої Ірини Юріївни (місцезнаходження: АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ: 34908758) щодо повернення виконавчого документа стягувачу без прийняття до виконання неправомірною.

Зобов'язати заступника начальника Кальміуського відділу державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області Зайцеву Ірину Юріївну (місцезнаходження: АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ: 34908758) або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби усунути порушення (поновити порушене право скаржника) та розпочати примусове виконання рішення Деснянського районного суду м. Києва на підставі виконавчого листа від 03.01.02019 року по справі № 754/6249/18.

Судові витрати, пов'язані з розглядом скарги, покласти на Кальміуський відділ державної виконавчої служби міста Маріуполь Головного територіального управління юстиції у Донецькій області (місцезнаходження: АДРЕСА_2, код ЄДРПОУ: 34908758).

Апеляційна скарга на ухвалу подається протягом п'ятнадцяти днів.

Згідно зі ст. 261 ЦПК України, 1. Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом. 2. Ухвали, що постановлені судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, набирають законної сили з моменту їх підписання суддею (суддями).

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено26.03.2019

Судовий реєстр по справі —754/6249/18

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Ухвала від 18.02.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Грегуль О. В.

Постанова від 19.12.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 28.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 14.11.2018

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кравець Валентина Аркадіївна

Ухвала від 22.10.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Рішення від 29.09.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Рішення від 24.09.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Зотько Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні