Ухвала
від 25.03.2019 по справі 756/3996/19
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

25.03.2019 Справа № 756/3996/19

Справа № 756/3996/19

Провадження № 1-кс/756/977/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 березня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва ОСОБА_1

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні в залі судових засідань Оболонського районного суду міста Києва клопотання слідчого про дозвіл на обшук іншого володіння у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000169 від 05.10.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212 КК України, -

в с т а н о в и в:

Згідно викладених у клопотанні слідчого обставин справи, службові особи ТОВ «Плутон-С» (код ЄДРПОУ 38150175) у період з 01.01.2017 по 31.12.2017, шляхом відображення в податковому обліку фінансово-господарських операцій з ТОВ "Полонікс Компані" (попередня назва ТОВ «Скайвін ЛТД», код ЄДРПОУ 41133818), ТОВ "Кріктек ІНТ" (попередня назва ТОВ «Торговий Дім «Арсенал Трейд ЛТД», код ЄДРПОУ 40351559), які мають ознаки фіктивності, ухилились від сплати податків в сумі 7923258 грн. Крім того, службові особи ТОВ «Армабуд ЛТД» (код ЄДРПОУ 37769893) у період з 01.01.2017 по 31.12.2017, шляхом відображення в податковому обліку фінансово-господарських операцій з ТОВ "Полонікс Компані", ТОВ "Кріктек ІНТ", які мають ознаки фіктивності, ухилились від сплати податків в сумі 5959279 грн.

Старший слідчий з ОВС п`ятого слідчого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 за погодженням з прокурором відділу прокуратури м.Києва ОСОБА_4 звернувся до суду з клопотанням про надання дозволу на обшук приміщень другого поверху будівлі за адресою: м.Київ, вул.Плещеєва, 10, з метою відшукання документів фінансово-господарської діяльності вищезазначених підприємств, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом, комп`ютерної техніки, на якій зберігається інформація про ці операції, чорнових записів та інших предметів та документів, що можуть стосуватись слідства. Клопотання обґрунтовується тим, що у даному кримінальному провадженні існує потреба у дослідженні первинних та бухгалтерських документів, що стосуються фінансово-господарських операцій ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» з ТОВ "Полонікс Компані", ТОВ "Кріктек ІНТ", а також рядом інших підприємств з ознаками фіктивності, грошових коштів, здобутих злочинним шляхом з використанням їх реквізитів, комп`ютерної техніки та магнітних носіїв інформації, на яких міститься інформація про ці операції. У органу досудового розслідування існують достатні підстави вважати, що відшукувані речі та документи можуть перебувати у вищезазначеному приміщенні, де фактично здійснюється фінансово-господарська діяльність ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД».

В судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 повністю підтримав внесене клопотання та з викладених у ньому підстав просив суд його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши клопотання та надані до нього матеріали, слідчий суддя прийшов до висновку про наявність підстав для його часткового задоволення.

Відповідно до ст.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

З наданої суду довідки бухгалтерського дослідження (ревізії) від 31.08.2018, виконаної спеціалістом щодо операцій ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» з ТОВ "Полонікс Компані", ТОВ "Кріктек ІНТ", встановлено, що за умови недійсності (фіктивності) господарських операцій (первинних документів) з вищезазначеними суб`єктами господарювання, ТОВ «Армабуд ЛТД» за період з 01.01.2017 по 31.12.2017 занижено податок на додану вартість на суму 3136463 грн., податок на прибуток на суму 2822816 грн., ТОВ «Плутон-С» за період з 01.01.2017 по 31.12.2017 занижено податок на додану вартість на суму 4170136 грн., податок на прибуток на суму3753122 грн.

З копій наданих до клопотання податкових накладних вбачається наявність фінансово-господарських відносин ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» з ТОВ "Полонікс Компані" (попередня назва ТОВ «Скайвін ЛТД»), ТОВ "Кріктек ІНТ" (попередня назва ТОВ «Торговий Дім «Арсенал Трейд ЛТД»), а також з ТОВ «Імперіум Естейт» (код ЄДРПОУ 40246091), ТОВ «Айті Буд Плюс» (код ЄДРПОУ 40732114), ТОВ «Армабуд ЛТД Компані» (код ЄДРПОУ 39115629), ТОВ «Єврострой Девелопмент» (код ЄДРПОУ 41620731), ТОВ «Нідком» (код ЄДРПОУ 41564138).

Надані суду матеріали досудового розслідування свідчать про те, що податкова звітність по ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» та ряду вищезазначених підприємств подається з однієї і тієї ж ір-адреси. З показань допитаного як свідка директора ТОВ «Скайвін ЛТД» ОСОБА_5 вбачається його непричетність до здійснення фінансово-господарської діяльності підприємства, крім того, матеріали досудового розслідування свідчать про те, що за податковими адресами вищезазначені підприємства не знаходяться.

Вказані документи свідчать про наявність достатніх підстав вважати, що службові особи ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» зависили витрати шляхом документування фіктивних операцій та ухилились від сплати податків.

Документи та речі, з метою відшукання яких заявлене клопотання первинні та бухгалтерські документи щодо фінансово-господарської діяльності ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» з фіктивними підприємствами, магнітні та оптичні носії інформації, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, планшети, ноутбуки, системні блоки, на яких зберігається інформація про діяльність таких підприємств, чорнові записи осіб щодо цих операцій мають значення для досудового розслідування вказаного кримінального провадження, оскільки можуть бути знаряддям та предметом кримінального правопорушення, і обставини вчинення правопорушення можуть бути виявлені та зафіксовані шляхом огляду та дослідження цих документів та речей. Відомості, які містяться у відшукуваних документах, а також відшукувані речі можуть бути доказами під час судового розгляду.

Як вбачається з протоколу огляду від 01.02.2019, а також протоколу допиту свідка ОСОБА_6 , офісні приміщення на другому поверсі будівлі за адресою: м.Київ, вул.Плещеєва, 10, використовуються ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД», ТОВ «Армабуд ЛТД Компані».

Згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Держаного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження щодо об`єкту нерухомого майна № 137534100 від 12.09.2018, нежитлова будівля центру сімейного дозвілля № 10 по вул.Плещеєва в м.Києві на праві власності належить ТОВ «88/99ть». З наданих суду копій податкових накладних вбачається, що її частина орендується ТОВ «Армабуд ЛТД Компані».

З огляду на викладене, обґрунтованими є доводи слідчого, що у приміщеннях другого поверху за вищезазначеною адресою можуть зберігатись бухгалтерські документи щодо фінансово-господарських відносин ТОВ «Плутон-С», ТОВ «Армабуд ЛТД» з ТОВ "Полонікс Компані", ТОВ "Кріктек ІНТ", ТОВ «Імперіум Естейт» (код ЄДРПОУ 40246091), ТОВ «Айті Буд Плюс» (код ЄДРПОУ 40732114), ТОВ «Армабуд ЛТД Компані» (код ЄДРПОУ 39115629), ТОВ «Єврострой Девелопмент» (код ЄДРПОУ 41620731), ТОВ «Нідком» (код ЄДРПОУ 41564138), магнітні та оптичні носії інформації, флеш-накопичувачі, жорсткі диски, планшети, ноутбуки, системні блоки, на яких зберігається інформація про їх діяльність, чорнові записи осіб щодо цих операцій.

Оцінивши наведені слідчим доводи щодо існування високого ступеню ризику знищення та укриття речей та документів, з метою відшукання яких заявлене клопотання, суд вважає, що у даному випадку обшук є найбільш доцільним та ефективним способом їх відшукання та вилучення. При цьому суд враховує відсутність об`єктивних даних про порушення прав інших осіб при проведенні обшуку у приміщенні за місцем розташування офісних приміщень, і таке втручання у діяльність юридичних осіб, ухилення від сплати податків службовими особами яких розслідується у даному провадженні, є пропорційним заходом для виконання передбачених ст.2 КПК України завдань кримінального провадження.

За таких обставин, враховуючи, що надання дозволу на обшук вищезазначених приміщень є процесуально обґрунтованим і зумовленим необхідністю збирання та перевірки доказів вчинення кримінального правопорушення, з урахуванням відсутності об`єктивної інформації про порушення в результаті обшуку прав інших осіб, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Одночасно слідчий суддя приходить до висновку про відмову у задоволенні клопотання у частині надання дозволу на обшук з метою відшукання грошових коштів, здобутих злочинним шляхом та необлікованих готівкових грошових коштів, оскільки слідчим не доведено, що протиправні операції, направлені на створення штучного документообігу між суб`єктами підприємницької діяльності з ознаками фіктивності та суб`єктами підприємницької діяльності реального сектору економіки здійснюються саме за місцем розташування зазначених у клопотанні офісних приміщень, а вилучення грошових коштів, які не мають відношення до зазначеної у клопотанні незаконної діяльності, не відповідає інтересам дієвості кримінального провадження та може завдати шкоду інтересам інших осіб. Слід відмовити також і у дозволі на відшукання інших неконкретизованих предметів та документів, що можуть стосуватись слідства, з огляду на вимоги КПК про зазначення в ухвалі слідчого судді про дозвіл на обшук конкретного переліку речей та документів, з метою відшукання яких надається такий дозвіл.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.234-235, 309 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в:

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Надати дозвіл у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000169 від 05.10.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212 КК України, прокурору відділу прокуратури міста Києва ОСОБА_4 , слідчим слідчоїгрупи:слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_7 , слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_10 , старшому слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_11 , старшому слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_12 , старшому слідчому з ОВС п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , заступнику начальника п`ятого слідчого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_13 на проведення обшуку в приміщеннях другого поверху нежитлової будівлі, які використовуються ТОВ «Плутон-С» (код ЄДРПОУ 38150175), ТОВ «Армабуд ЛТД» (код ЄДРПОУ 37769893), ТОВ «Армабуд ЛТД Компані» (код ЄДРПОУ 39115629) за адресою: м.Київ, вул.Плещеєва, 10, право власності на яке зареєстроване за товариством з обмеженою відповідальністю «88/99ть» (код ЄДРПОУ 36772381), з метою відшукання та вилучення документів щодо взаємовідносин ТОВ «Плутон-С» (код ЄДРПОУ 38150175), ТОВ «Армабуд ЛТД» (код ЄДРПОУ 37769893) у період з 01.01.2017 по 31.12.2017 з ТОВ "Полонікс Компані" (попередня назва ТОВ «Скайвін ЛТД», код ЄДРПОУ 41133818), ТОВ "Кріктек ІНТ" (попередня назва ТОВ «Торговий Дім «Арсенал Трейд ЛТД», код ЄДРПОУ 40351559), ТОВ «Імперіум Естейт» (код ЄДРПОУ 40246091), ТОВ «Айті Буд Плюс» (код ЄДРПОУ 40732114), ТОВ «Армабуд ЛТД Компані» (код ЄДРПОУ 39115629), ТОВ «Єврострой Девелопмент» (код ЄДРПОУ 41620731), ТОВ «Нідком» (код ЄДРПОУ 41564138), а саме: договорів з додатками та доповненнями до них, рахунків-фактур, накладних, видаткових накладних, актів приймання-передачі, довіреностей (доручень), податкових накладних, товарно-транспортних накладних, платіжних доручень, сертифікатів відповідності (якості, походження), паспортів на ТМЦ, довіреностей на їх отримання, складських карток, банківських виписок, листів по вказаним взаємовідносинам, роздрукованих витягів з електронних реєстрів отриманих та виданих податкових накладних, які містять облікові записи про вищезазначені фінансово-господарські операції, відомості щодо кредиторської та дебіторської заборгованості із зазначенням СГД, документів, що підтверджують операції з акціями та цінними паперами, актів взаємозвірок в односторонньому порядку, оборотно-сальдових відомостей та бухгалтерських документів по рахункам 311, 631, 361, документів, що відображають подальші операції по реалізації, передачі, переуступці товарів, робіт, послуг, акцій, цінних паперів, інших документів щодо фінансово-господарських взаємовідносин ТОВ «Плутон-С» (код ЄДРПОУ 38150175), ТОВ «Армабуд ЛТД» (код ЄДРПОУ 37769893) з ТОВ "Полонікс Компані" (попередня назва ТОВ «Скайвін ЛТД», код ЄДРПОУ 41133818), ТОВ "Кріктек ІНТ" (попередня назва ТОВ «Торговий Дім «Арсенал Трейд ЛТД», код ЄДРПОУ 40351559), ТОВ «Імперіум Естейт» (код ЄДРПОУ 40246091), ТОВ «Айті Буд Плюс» (код ЄДРПОУ 40732114), ТОВ «Армабуд ЛТД Компані» (код ЄДРПОУ 39115629), ТОВ «Єврострой Девелопмент» (код ЄДРПОУ 41620731), ТОВ «Нідком» (код ЄДРПОУ 41564138), магнітних та оптичних носіїв інформації, флеш-накопичувачів, жорстких дисків, планшетів, ноутбуків, системних блоків, на яких зберігається інформація про діяльність таких підприємств, чорнових записів, які можуть свідчити про навмисний характер вчинення злочину.

У іншій частині клопотання відмовити за безпідставністю.

Ухвала може бути використана для реалізації права на проникнення до вказаного приміщення з метою проведення обшуку один раз.

Ухвала діє у строк до 22 квітня 2019 року та оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80674254
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на обшук іншого володіння у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32018100000000169 від 05.10.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.212 КК України

Судовий реєстр по справі —756/3996/19

Ухвала від 25.03.2019

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Демчина Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні