Ухвала
від 20.03.2019 по справі 910/774/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

20.03.2019Справа № 910/774/19

За позовомПублічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" до 1) Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад" 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд" 3) Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" провизнання недійсними договорів та стягнення 885000,00 грн,

Суддя Смирнова Ю.М.

Представники учасників справи:

від позивача: Білозерська А.Л., довіреність № 389 від 11.03.19;

від відповідача 1: не з'явились;

від відповідача 2: не з'явились;

від відповідача 3: не з'явились;

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Комерційний банк "Хрещатик" звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад", Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр", в якому просить суд:

- визнати недійсним договір про надання фінансової допомоги №04/04-16 від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд";

- визнати недійсним договір про надання фінансової допомоги №б/н від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест";

- стягнути з відповідачів солідарно на користь Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" частини суми майнової шкоди в розмірі 885000,00 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.01.2019 на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України позовну заяву Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик" було залишено без руху.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.02.2019 відкрито провадження у справі №910/774/19, вирішено розглядати справу за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 20.03.2019, а також задоволено клопотання позивача про витребування доказів та в порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд" договір про надання фінансової допомоги №04/04-16 від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд" та витребувано у Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" договір про надання фінансової допомоги б/н від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест".

15.03.2019 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшло клопотання про витребування документів.

20.03.2019 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва від позивача надійшло клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача -Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Представники відповідачів у підготовче засідання 20.03.2019 не з'явились, клопотань про відкладення не подавали, вимоги ухвали суду не виконали та витребувані судом докази не подали, про час та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

У підготовче засідання 20.03.2019 з'явився представник позивача, підтримав клопотання про витребування документів.

Обгрунтовуючи вказане клопотання, позивач зазначив, що 31.05.2016 в ПАТ КБ Хрещатик на підставі ухвали Печерського суду міста Києва від 29.06.2017 (справа № 757/36929/17-к) проводиться обшук, в рамках якого слідчою групою управління національної поліції України вилучено, зокрема, матеріали кредитної справи ТОВ Олинад . 24.07.2018 в ГСУ НП України подано звернення від 20.07.2018 № 8/3075, в. якому висловлювалося прохання повернути вилучені документи (копія додана до матеріалів справи). У відповіді повідомлено банк, що документи можуть бути надані за рішенням суду. Таким чином, позивач просить суд витребувати у Головного слідчого управління Національної поліції України та ТОВ Олинад оригінали додаткових угод до Кредитного договору № 57-47/1-13 від 27.12.2013 та додаткових договорів до нього.

Розглянувши клопотання позивача про витребування документів, суд не вбачає підстав для витребування оригіналів додаткових угод до Кредитного договору № 57-47/1-13 від 27.12.2013 та додаткових договорів до нього та відмовляє у його задоволенні, у зв'язку із необґрунтованістю.

Представник позивача підтримав та клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору, на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Клопотання мотивоване тим, що на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб покладено обов'язки щодо вжиття заходів з реалізації майна та активів банку, і рішення у справі може вплинути на його права та обов'язки.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Враховуючи доводи позивача та з огляду на положення ст. 50 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, оскільки рішення у справі може вплинути на його права та обов'язки, як особи, що вживає заходи щодо реалізації майна та активів Публічного акціонерного товариства "Комерційний банк "Хрещатик".

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

За таких обставин, у зв'язку із залученням до участі у справі третьої особи, підготовче засідання підлягає відкладенню.

Крім того, у зв'язку із невиконанням відповідачами вимог ухвали суду від 19.02.2019, а саме неподання витребуваних судом доказів, суд повторно в порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України витребовує докази, визначені п. 6 та 7 резолютивної частини ухвали від 19.02.2019.

Суд повторно звертає увагу відповідачів, що за приписами ч. 7 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов'язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п'яти днів з дня вручення ухвали .

Також суд повторно попереджає відповідачів, що відповідно до ч.ч. 8, 9 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. У разі неподання учасником справи витребуваних судом доказів без поважних причин або без повідомлення причин суд, залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання та яке ці докази мають значення, може визнати обставину, для з'ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у її визнанні, або розглянути справу за наявними в ній доказами.

Керуючись ст.ст. 50, 81, 168, 183, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні клопотання позивача про витребування документів.

2. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (04053, м. Київ, вул. Січових стрільців, 17).

3. Відкласти підготовче засідання у справі на 17.04.19 о 14:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 5 (корпус "Б"). Явку повноважних представників учасників справи визнати обов'язковою.

4. Звернути увагу сторін на визначені ст. 202 Господарського процесуального кодексу України наслідки неявки в судове засідання учасника справи.

5. Встановити строк для подання пояснень третьою особою - до 10.04.2019.

6. Зобов'язати позивача завчасно направити на адресу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб копію позовної заяви з доданими до неї документами та надати суду відповідні докази направлення.

7. В порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України повторно витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд" договір про надання фінансової допомоги №04/04-16 від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Сіті Інвест Буд".

8. В порядку ст. 81 Господарського процесуального кодексу України повторно витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю "Олинад" та Товариства з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" договір про надання фінансової допомоги №б/н від 04.04.2016, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю "Бізнесспектр" та Товариством з обмеженою відповідальністю "Стейд-Інвест".

9. Витребувані даною ухвалою докази подати до суду у строк до 10.04.2019.

10. Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Ю.М. Смирнова

Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено26.03.2019

Судовий реєстр по справі —910/774/19

Ухвала від 24.06.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 23.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Ухвала від 12.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Кондратова І.Д.

Постанова від 15.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 27.12.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 25.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 06.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Пономаренко Є.Ю.

Рішення від 14.08.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Смирнова Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні