Рішення
від 25.03.2019 по справі 200/428/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 березня 2019 р. Справа№200/428/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Дмитрієва В.С., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження (в письмовому провадженні) справу за позовом Головного управління ДФС у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі, -

В С Т А Н О В И В:

8 січня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Головного управління ДФС у Донецькій області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління про надання дозволу на погашення податкового боргу у сумі 295 256 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що за відповідачем обліковується податковий борг з податку на додану вартість у сумі 295256 грн. який утворився внаслідок несплати самостійно визначеного податкового зобов'язання відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість №9245497975 від 19 грудня 2016 року з терміном сплати 30 грудня 2016 року. Оскільки податкове зобов'язання є узгодженим, термін його сплати минув, а у добровільному порядку відповідач його не сплатив у позивача, на його думку, виникло право звернутись до суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 14 січня 2019 року позовну заяву залишено без руху, у зв'язку із поданням позову без дотримання вимог, встановлених статтями 160, 161 Кодексу адміністративного судочинства України.

На виконання ухвали суду позивач усунув виявлені недоліки позовної заяви.

Ухвалою суду від 28 січня 2019 року відкрито провадження в адміністративній справи та призначено судове засідання на 28 лютого 2019 року.

Ухвалою від 28 лютого 2019 року відкладено розгляд справи до 21 березня 2019 року.

У судове засідання 21 березня 2019 року сторони не з'явилися, про дату, час та місце засідання повідомлені належним чином.

У встановлений судом строк відповідачем відзиву на позов не було подано.

Положеннями частини четвертої статті 159 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

На підставі частини 9 статті 205 Кодексу адміністративного судочинства України

суд дійшов висновку про можливість розгляду справи у письмовому провадженні.

Згідно частини 4 статті 243 Кодексу адміністративного судочинства України судове рішення, постановлене у письмовому провадженні, повинно бути складено у повному обсязі не пізніше закінчення встановлених цим Кодексом строків розгляду відповідної справи, заяви або клопотання.

Приписами частини 5 статті 250 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що датою ухвалення судового рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши докази та письмові пояснення, викладені в заявах по суті справи, з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов та відзив на нього, суд приходить висновку про задоволення адміністративного позову з наступних підстав.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління є юридичною особою, зареєстровано у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 13 серпня 2008 року за №12661020000031085 (код ЄДРПОУ 36061995) за юридичною адресою: Донецька область, місто Маріуполь, вулиця Лавицького, буд. 24, кв. (офіс) 73 та перебуває на податковому обліку в Маріупольській об'єднаній податковій інспекції Головного управління ДФС у Донецькій області з 14 серпня 2008 року.

Заборгованість з податку на додану вартість Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління станом на 12 грудня 2018 року становить 295256 грн., яка утворилася внаслідок несплати самостійно визначеного податкового зобов'язання відповідно до податкової декларації з податку на додану вартість №9245497975 від 19 грудня 2016 року з терміном сплати 30 грудня 2016 року (а.с. 14 зворотній бік).

Матеріали справи не містять доказів погашення відповідачем суми податкового боргу, рішень контролюючого органу чи суду про розстрочення/відстрочення грошових зобов'язань або податкового боргу.

Судом встановлено, що позивачем були вжиті заходи щодо стягнення податкового боргу за рахунок коштів підприємства. Таку 2018 році Головне управління ДФС у Донецькій області зверталося до суду із позовом про стягнення заборгованості з рахунків у банківських установах, які обслуговують відповідача в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 3 073 038,38 грн.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 3 квітня 2018 року в адміністративній справі №805/90/18-а позов задоволено, вирішено стягнути з рахунків у банківських установах, які обслуговують Товариство з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління в рахунок погашення податкового боргу на загальну суму 3073038,38 (а.с.28-30). Вказана постанова набрала чинності 27 березня 2015 року.

На виконання зазначеного судового рішення Головним управлінням ДФС у Донецькій області вживались заходи щодо стягнення з рахунків у банківських установах, які обслуговують відповідача.

Так, позивач звертався до банківських установ, що обслуговують платника податків із вимогою виконати рішення суду та стягнути і перерахувати кошти ТОВ «Донецьке пуско-налагоджуване управління яке має податковий борг, із відповідних рахунків на казначейські рахунки Державного бюджету України, однак податковий борг залишився не сплаченим, а інкасові доручення повернуті без виконання (а.с.42-49).

Згідно інформації ПАТ "КБ Південкомбанк , Відділення ПУМБ РЦ в м. Маріуполь , Відділення в м. Маріуполі філії публічного акціонерного товариства Державний експортно-імпортний банк України в м. Запоріжжя на розрахункових рахунках відповідача відсутні кошти (а.с.42-48).

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства.

Відповідно до підпункту 14.1.39 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України встановлено, що грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Згідно підпункту 14.1.156 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

У відповідності до пунктів 87.1 та 87.2 статті 87 Податкового кодексу України джерелами самостійної сплати грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, у тому числі ті, що отримані від продажу товарів (робіт, послуг), майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею, а також суми надміру сплачених платежів до відповідних бюджетів. Сплата грошових зобов'язань або погашення податкового боргу платника податків з відповідного платежу може бути здійснена також за рахунок надміру сплачених сум такого платежу (без заяви платника) або за рахунок помилково та/або надміру сплачених сум з інших платежів (на підставі відповідної заяви платника) до відповідних бюджетів. Джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом, а також іншими законодавчими актами.

Пунктом 88.1 статті 88 Податкового кодексу України визначено, що з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Згідно пункту 88.2 статті 88 Податкового кодексу України право податкової застави виникає згідно з цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Відповідно до пункту 89.3 статті 89 Податкового кодексу України, майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису. До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу. Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг. Акт опису майна, на яке поширюється право податкової застави, складається податковим керуючим у порядку та за формою, що затверджені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує, державну податкову і митну політику.

20 жовтня 2017 року податковим керуючим ОСОБА_1, на підставі рішення заступника начальника Головного управління ДФС у Донецькій області від 11 березня 2017 року №169 про опис майна у податкову заставу платника податків ТОВ «Донецьке пуско-налагоджуване управління (а.с. 36), було проведено опис такого майна у кількості 3 одиниці на загальну суму 117181,91 грн., про що складено акт опису майна від 20 жовтня 2017 року №38/17 (а.с. 35).

ОСОБА_2 опису майна підписано податковим керуючим та генеральним директором ТОВ «Донецьке пуско-налагоджуване управління (а.с.35 зворотній бік).

Податкова застава зареєстрована у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна, згідно витягу з вказаного реєстру від 29 жовтня 2018 року №143109975 (а.с.37-41).

Згідно пункту 95.1 статті 95 Податкового кодексу України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги відповідно до пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України.

Відповідачу була виставлена податкова вимога від 11 травня 2017 року №5979-17, яку надіслано на адресу відповідача, та отримано уповноваженою особою 4 липня 2017 року, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення (а.с.11).

Згідно абзацу 2 пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

За таких обставин, суд дійшов висновку про наявність підстав для надання дозволу позивачу на погашення податкового боргу відповідача в сумі 295 256 грн. за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

Відповідно до частини 2 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі зазначеного, враховуючи відсутність витрат позивача - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведення експертиз, судові витрати стягненню не підлягають.

Керуючись ст.ст.14, 72-77, 241-247, 250-251, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити.

Надати Головному управлінню ДФС у Донецькій області (місцезнаходження: 87526, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. 130-ї Таганрозької дивізії, 114; код ЄДРПОУ 39406028) дозвіл на погашення податкового боргу в розмірі 295 256 (Двісті дев'яносто п'ять тисяч двісті п'ятдесят шість) грн. за рахунок майна платника податків Товариства з обмеженою відповідальністю «Донецьке пуско-налагоджуване управління (місцезнаходження: 87534, Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Лавицького, б. 24, кв. (офіс) 73; код ЄДРПОУ: 36061995), що перебуває у податковій заставі згідно акта опису майна від 20 жовтня 2017 року №38/17.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Текст рішення розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб - адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя Дмитрієв В.С.

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено26.03.2019
Номер документу80685296
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/428/19-а

Рішення від 25.03.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 28.02.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 28.01.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

Ухвала від 14.01.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Дмитрієв В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні