Рішення
від 26.03.2019 по справі 127/8999/19
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/8999/19

Провадження № 2-а/127/131/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2019 року Вінницький міський суд Вінницької області

в складі головуючого судді Ан О.В.,

за участю секретаря Мельника А.В.,

позивача ОСОБА_1 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Вінниці адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Відділу ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці, територіального виборчого округу № 11 про включення до списку виборців,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулась до суду з позовом та просила включити її до списку виборців для голосування на чергових виборах Президента України на виборчій дільниці № 051516 територіального виборчого округу № 11. Позов мотивований тим, що ОСОБА_1 є громадянкою України, має право на участь у виборах Президента України. Фактично вона проживає за адресою: АДРЕСА_1 , однак, за цією адресою не зареєстрована тому відсутня у списку виборців по виборчій дільниці № 051516 територіального виборчого округу № 11, що позбавляє її можливості реалізувати Конституційне право прийняти участь у виборах Президента України 31.03.2019 року.

Позивач в судовому засіданні позов підтримала, вказала, що нещодавно закінчила навчання, її батько є військовослужбовцем, сім"я перебуває на квартирному обліку і всі члени сім"ї зареєстровані при військовій частині ( штабі). Вона не має житла в м. Києві та тимчасово мешкає разом з чоловіком - ОСОБА_2 місцем його реєстрації в АДРЕСА_2 . Позивач немає фізичної можливості звернутися до відділення Державного реєстру виборців в м. Києві для визначення місця голосування через велику кількість громадян, які на разі звернулися до реєстру. Тому ОСОБА_1 просить надати їй можливість реалізувати конституційне право і включити її до списку виборців для голосування на чергових виборах Президента України на виборчій дільниці по місцю фактичного проживання № 051516 територіального виборчого округу № 11 в м. Вінниці.

Представник відповідача - відділу ведення Державногореєстру виборців м. Вінниці до судового засідання не прибув про причини неявки до суду не повідомив, хоча про місце, дату та час судового засідання був повідомлений належним чином. Заяв та відзиву від відповідача до суду не надходило.

Представник територіального виборчого округу № 11 - Молявчик О.В. подав до суду заяву, в якій просив розглянути справу у його відсутності, зазначив про повне визання позову.

Неявка в судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею (ч. 1 ст. 205 КАС України).

Суд, вислухавши пояснення позивача, дослідивши та оцінивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що позивач є громадянкою України ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженкою м. Вінниця (копія паспорта громадянина України на 3 а.с.).

З 06.03.2017 року місце реєстрації ОСОБА_1 значиться як АДРЕСА_3 , однак фактично проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно повідомлення Відділу ведення ДРВ м. Вінниці від 27.03.2019 року громадянка України ОСОБА_1 внесена до реєстру виборців із визначенням виборчої дільниці № 801096, що розташована за адресою: м. Київ, вул. Ломоносова, 45 (гуртожиток), про те вибула з місця проживання 06.03.2017 року.

Таким чином позивач відсутня у списку виборців і позбавлена можливості взяти участь у виборах Президента України 31.03.2019 року.

Статтями 38, 70 Конституції України передбачено, що громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років. Не мають права голосу громадяни, яких визнано судом недієздатними. Про те, право позивача, на разі, не може бути реалізоване.

Частиною 1 ст. 274 КАС України визначено, що право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Статтями 2, 3 Закону України «Про вибори Президента України» вибори Президента України є загальними. Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Документом, який підтверджує громадянство України, є, зокрема, паспорт громадянина України; Будь-які прямі або непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються. Не допускаються обмеження щодо участі громадян у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом. Не має права голосу громадянин, визнаний судом недієздатним. Реалізація права голосу на виборах Президента України громадянами України, які проживають або перебувають у період підготовки і проведення виборів за межами України, забезпечується шляхом їх включення до списку виборців на відповідній закордонній виборчій дільниці, утвореній згідно з цим Законом. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями. Вибори Президента України є рівними: громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах. Кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Частинами 3, 9, 10 статті 32 Закону України «Про вибори Президента України» передбачено, що кожен громадянин має право ознайомитися із списком виборців у приміщенні відповідної дільничної виборчої комісії та перевірити правильність внесених до нього відомостей. Громадянин має право звернутися до відповідної дільничної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися. Адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п`ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Внесення змін до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці здійснюється головою, заступником голови та секретарем дільничної виборчої комісії. Зміни до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці вносяться на підставі, зокрема, рішення суду, прийнятого у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України (ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 35 ЗУ «Про вибори президента України».

Згіно відомостей з офіційного сайту Державного реєстру виборців, будинок 70 по вул. 600 річчя в м. Вінниці відноситься до виборчої дільниці № 051516 територіального виборчого округу № 11

Враховуючи наведене, суд вважає необхідним позов задовольнити і включити позивача до списку виборців дільничної виборчої дільниці № 051516 територіального виборчого округу № 11.

Частиною 5 ст. 274 КАС України рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно. Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 38, 70 Конституції України, Законом України «Про вибори Президента України», Законом України «Про державний реєстр виборців», ст.ст. 2, 3, 5, 72-77, 79, 268-272, 274, 278 КАС України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Відділу ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці, територіального виборчого округу № 11 про включення до списку виборців задовольнити.

Включити громадянку України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку м. Вінниці, паспорт серії НОМЕР_1 виданий Голосіївським РВ ГУДМС України в місті Києві, яка фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 до списку ( додаткового списку) виборців на виборчій дільниці № 051516 територіального виборчого округу № 11 для прийняття участі у виборах Президента України 31.03.2019 року.

Рішення звернути до негайного виконання. Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана до Сьомого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня проголошення рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Повний текст судового рішення складено 27.03.2019 року.

Позивач ОСОБА_1 , адреса: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач Відділ ведення Державного реєстру виборців м. Вінниці, адреса: м. Вінниця, вул. Замостянська, 7, ЄДРПОУ 38055035.

Відповідач Окружна виборча комісія територіального виборчого округу № 11 ЄДРПОУ 42834890, м.Вінниця вул. Космонавтів , 30

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення26.03.2019
Оприлюднено16.09.2022
Номер документу80722699
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо виборчого процесу та референдуму, зокрема щодо виборів Президента України, з них

Судовий реєстр по справі —127/8999/19

Ухвала від 27.03.2019

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

Рішення від 26.03.2019

Адміністративне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ан О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні