Рішення
від 27.03.2019 по справі 353/151/19
ТЛУМАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 353/151/19

Провадження № 2/353/181/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

27 березня 2019 рокум.Тлумач

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого - судді Мануляка Ю.В.

з участю:

секретаря судового засідання Мороз М.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Тлумацького районного суду Івано-Франківської області порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб про розірвання договору оренди землі, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб про розірвання договору оренди землі. Свої вимоги обґрунтовує тим, що згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ № 655313, який виданий 03.10.2012 року їй належить земельна ділянка площею 0,5500 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована в с. Королівка, урочище Коло Августа , Тлумацького району, Івано-Франківської області, кадастровий номер 2625684801040010003. 18.11.2015 року між ним та відповідачем укладено договір оренди землі, а саме земельної ділянки площею 0,5500 га, яка розташована в с. Королівка, урочище Коло Августа , Тлумацького району Івано-Франківської області, кадастровий номер: 2625684801:04:001:0003. Згідно вказаного договору річна орендна плата вноситься орендарем в розмірі 6,0% від нормативної грошової оцінки земельних ділянок, що складає 943 грн. 09 коп., не пізніше 31 грудня кожного звітного року. Договір укладено строком до 31.12.2022 року. Проте відповідач порушив свої зобов'язання щодо своєчасності розрахунку за користування земельними ділянками в 2016 - 2018 роках та відповідно нехтує терміном сплати орендної плати зазначеним у п. 11 договору. Враховуючи вищенаведене просив розірвати вказаний договір оренди землі.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутності, позов просив задоволити, проти заочного розгляду справи не заперечив.

Представник відповідача - ТзОВ Зерновий альянс Хлібороб , належним чином повідомлений про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджує рекомендоване повідомлення про вручення поштового відправлення, в судове засідання не з'явився повторно, про причини неявки судне повідомив, відзив на позов до суду не подав, тому судом постановлено ухвалу про проведення заочного розгляду справи на підставі наявних у справі доказів, оскільки позивач проти такого вирішення справи не заперечує.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до ст. 41 Конституції України та ст. 321 ЦК України, ніхто не може бути позбавлений права власності чи обмежений у його здійсненні, крім випадків, встановлених Конституцією та законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка площею 0,5500 га, розташована в урочищі Коло Августа с. Королівка Тлумацького району Івано-Франківської області, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер 2625684801:04:001:0003, що підтверджується копією Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ЯМ№ 655313 (а.с. 9).

18.11.2015 року між ОСОБА_1 (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб (орендар) був укладений договір оренди землі б/н, а саме земельної ділянки: площею 0,5500 га (кадастровий номер 2625684801:04:001:0003), що знаходиться за межами населеного пункту, в адміністративних межах Королівської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області (а.с. 5-6). Згідно п. 1 договору оренди землі орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування вищевказані земельні ділянки. Відповідно до п. 8 вказаного договору він укладений до 31.12.2022 року.

Згідно копії Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна від 19.11.2018 року (а.с. 10-11) до Державного реєстру внесено відомості про державну реєстрації прав оренди вищевказаної земельної ділянки.

Згідно акту приймання-передачі земельної ділянки від 18.11.2015 року, що є Додатком № 1 до договору оренди землі, орендодавець ОСОБА_1 здав, а орендар ТОВ Зерновий альянс Хлібороб прийняв земельну ділянку загальною площею 0,5500 га (кадастровий номер 2625684801:04:001:0003), яка перебувала в задовільному стані (а.с. 7). Також стосовно вищевказаної земельної ділянки сторонами було погоджено межі земельної ділянки про що складено акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), переданої в оренду ТОВ Зерновий альянс Хлібороб (Додаток № 2 до договору оренди землі, а.с. 8).

Ст. 1 Закону України Про оренду землі визначає, що оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. За ст. 6 даного Закону орендарі набувають права оренди земельної ділянки на підставах і в порядку, передбачених Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим та іншими законами України і договором оренди землі. Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Згідно зі ст. 21 цього закону орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Пунктом 9 договору оренди землі передбачено, що річна орендна плата вноситься орендарем в розмірі 6,0% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки, що складає 943 грн. 09 коп. з якої підлягає утримання до бюджету сума податків та зборів згідно з діючим законодавством. Згідно п. 11 договорів оренди землі орендна плата сплачується щорічно не пізніше 31 грудня кожного звітного року.

Всупереч умовам зазначеного договору оренди землі відповідач не сплачує орендну плату за користування земельною ділянкою та по даний час обов'язку щодо сплати орендної плати відповідач не виконав. Зазначена обставина нічим не спростована.

11.10.2018 року ОСОБА_1 направляв на адресу ТОВ Зерновий альянс Хлібороб письмову пропозицію про розірвання договору оренди землі (а.с. 13). Відповідно до копії довідки Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області № 65 від 22.01.2019 року (а.с. 14) ТОВ Зерновий альянс Хлібороб орендовані земельні ділянки, в с. Королівка протягом 2016-2018 років не обробляв та станом на 22.01.2019 року не провів виплату орендної плати.

Статтею 651 ЦК України, встановлено, що зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Згідно з ч. 1 ст. 32 Закону України Про оренду землі , який є спеціальним законом і має пріоритетне значення перед іншими законами у застосуванні даних правовідносин, на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених ст.ст. 24, 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкту оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

У відповідності з вимогами ст.ст. 1, 13 Закону України Про оренду землі основною метою договору оренди земельної ділянки та одним з визначальних прав орендодавця є своєчасне отримання останнім орендної плати у встановленому розмірі.

Згідно вимог п. д ч. 1 ст. 141 Земельного кодексу України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата земельного податку або орендної плати. Відповідно до ст. 206 Земельного кодексу України використання землі в Україні є платним. Об'єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Згідно з ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Згідно ч. 1 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

З огляду на викладене, з урахуванням доведеності обставини щодо несплати відповідачем орендної плати за користування земельними ділянками, суд дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позивачем вимог та вважає, що позов слід задовольнити.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 12.12.2012 року у справі № 146цс12.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

При такому вирішенні позову з відповідача слід стягнути на користь позивача витрати понесені ним по сплаті судового збору в сумі 768,40 грн.

На підставі наведеного, відповідно до ст. 651 ЦК України, ст. ст. 141, 206 Земельного кодексу України, ст. ст. 1, 13, 24, 25, 32 Закону України Про оренду землі , керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 128, 141, 247, 263-265, 268, 273, 274-279, 354-355 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В :

Позов задовольнити.

Розірвати договір оренди землі б/н від 18.11.2015 року, укладений між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб про передачу в строкове платне користування земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 0,5500 га, яка знаходиться за межами населеного пункту, в адміністративних межах Королівської сільської ради Тлумацького району Івано-Франківської області, кадастровий номер 2625684801:04:001:0003.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб , на користь ОСОБА_1 - 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп. понесених позивачем судових витрат.

Заочне рішення може бути переглянуте судом за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Позивачем заочне рішення може бути оскаржене до Івано-Франківського апеляційного суду. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення, через Тлумацький районний суд Івано-Франківської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання заяви про перегляд заочного рішення або апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, проживає ІНФОРМАЦІЯ_2, 78030.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю Зерновий альянс Хлібороб , місцезнаходження вул. Грушевського, 7, с. Кремінна, Городоцький район, Хмельницька область, код ЄДРПОУ 40014045

СуддяОСОБА_2

СудТлумацький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення27.03.2019
Оприлюднено28.03.2019
Номер документу80732386
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —353/151/19

Рішення від 27.03.2019

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Ухвала від 27.03.2019

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Тлумацький районний суд Івано-Франківської області

Мануляк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні