Рішення
від 27.03.2019 по справі 628/358/19
КУП'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 628/358/19

Провадження № 2/628/413/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 березня 2019 року Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

у складі : головуючого - судді Волчек О.О.

за участю секретаря Дюкової Г.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Куп'янську в порядку спрощеного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Комунального закладу Куп'янська міська лікарня Куп'янської міської ради Харківської області, Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області про стягнення повного розрахунку при звільненні, середнього заробітку за весь час затримки,

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до Куп'янського міськрайонного суду Харківської області з позовною заявою, в якій вказує на те, що 31.12.2018 року за наказом № 88 її на підставі п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП було звільнено з посади завідуючої аптекою за скороченням штатів з виплатою вихідної допомоги. А також їй не була виплачена компенсація за невикористану відпустку. Однак у день звільнення нараховані суми, належні працівникові при звільненні, в порушення вимог ст. 116 КЗпП їй виплачені не були, тому вона просить суд стягнути з Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області, яке є правонаступником Куп'янської міської лікарні, вихідну допомогу при звільненні, компенсацію за невикористану відпустку, а також середній заробіток за час затримки повного розрахунку при звільненні.

Відомостей про звернення ОСОБА_1 з аналогічною позовною заявою немає.

Ухвалою судді від 12.02.2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, провадження у справі відкрито та призначено до розгляду по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

05.03.2019 року і 06.03.2029 року ОСОБА_1 надала до суду дві заяви, у яких вона просить розглянути справи у її відсутності, позовні вимоги про стягнення повного розрахунку при звільненні саме з відповідача - Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області, підтримала у повному обсязі і просила задовольнити ( а.с. 46,48).

У судове засіданні 27.03.2019 року ОСОБА_1 надала заяву про розгляд справи у її відсуності, позов підтримала і просила задовольнити.

Представник Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області, яке є правонаступником Куп'янської міської лікарні, в особі директора КНП Куп'янське ТМО ОСОБА_2 у судове засідання не з'явився, 21.02.2019 року подав до суду заяву по суті за вих. № 304 від 21.02.2019 року, у якій позовні вимоги ОСОБА_1 визнає у повному обсязі, не заперечує проти їх задоволення та просить суд розглянути справу у відсутність представника медичного закладу ( а.с. 45).

Суд, з'ясувавши позиції учасників справи та перевіривши докази, встановив фактичні обставини справи та відповідні правовідносини, які виникли між сторонами.

Встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП-1834901162, працювала на посаді завідуючою аптекою КНП Куп'янська міська лікарня , звідки 31.12.2018 року її було звільнено за скороченням штатів на підставі п.1 ч.1 ст. 40 КЗпП з виплатою вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку, компенсації за невикористану щорічну відпустку за період з 10.05.2018 року по день звільнення 31.12.2018 року, наказ по підприємству за № 88 від 31.12.2018 року (а.с.4-6, 27).

Статтею 3 КЗпП України визначено, що законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами.

Відповідно до частини 1 статті 47 КЗпП України передбачено, що власник або уповноважений ним орган зобов'язаний в день звільнення видати працівникові належно оформлену трудову книжку і провести з ним розрахунок у строки, зазначені в статті 116 цього кодексу.

Положеннями статті 116 КЗпП України визначено, що при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред'явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум. В разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган в усякому випадку повинен в зазначеній у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Крім цього, відповідно до ст. 24 Закону України Про відпустки , у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а на підставі ч.1 ст. 44 КЗпП при припиненні трудового договору з підстав, зазначених у пункті 1 частини 1 статті 40 цього Кодексу, працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку.

З наказу КНП Куп'янська міська лікарня за № 88 від 31.12.2018 року встановлено, що невикористана ОСОБА_1відпустка за період з 10.05.2018 року по 31.12.2018 року складає 20 календарних днів (а.с.27).

Згідно копії довідки КНП Куп'янська міська лікарня Куп'янської міської ради Харківської області без номеру і дати, ОСОБА_1 при звільненні за скороченням компенсація за невикористану відпустку та вихідна допомога виплачені не були (а.с.27).

Відповідно до ст. 117 КЗпП України в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в статті 116 КЗпП України, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація, повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

З розрахунку оплати відпустки, складеного бухгалтером підприємства, копія якого є у матеріалах справи, встановлено, що середній заробіток ОСОБА_1 складає 5197,58 грн, який дорівнює вихідній допомозі при звільненні, а компенсація за невикористану відпустку тривалістю 20 каллендарних днів складає 3733,60 грн. (а.с.26).

Відповідно до ч.4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

На підставі рішення Куп'янської міської ради Харківської області № 946-VІІ від 26.10.2018 встановлено, що юридичну особу КНП Куп'янська міська лікарня припинено шляхом реорганізації (злиття) у КНП Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області, яке відповідно до Статуту останнього є правонаступником прав та обов'язків першого (а.с.13-25).

На підставі зазначеного вище, суд приходить до висновку, що визнання відповідачем позову не суперечить закону та не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, у зв'язку з чим позовні вимоги підлягають задоволенню.

При цьому суд зазначає, що оскільки обов'язок зі сплати податків при виплаті працівникам належних сум покладено на підприємство, розмір стягнення зазначається судом без відрахування належних за законом сум.

Оскільки рішення ухвалюється на користь позивача, яка звільнена від сплати судового збору, він підлягає стягненню з відповідача в дохід держави відповідно до вимог ч.1 ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.2, 23, 76-81, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 273 ЦПК України, ст..ст. 47, 116, 117 КЗпП України, суд ,

У Х В А Л И В :

Позовну заяву ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, мешкає за адресою: Харківська область, Куп'янський район, с. Курилівка, вул. Белова, 6, РНОКПП-1834901162, до Комунального закладу Куп'янська міська лікарня Куп'янської міської ради Харківської області, юридична адреса: Харківська область, м. Куп'янськ, смт. Ківшарівка, Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області, юридична адреса: Харківська область, м. Куп'янськ, вул. Лікарняна, 2, код ЄДРПОУ 42582687, про стягнення повного розрахунку при звільненні, стягнення середнього заробітку за весь час затримки - задовольнити.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області на користь ОСОБА_1 вихідну допомогу у розмірі 5197,58 грн, компенсацію за невикористану відпустку у розмірі 3733,60 грн, а також середній заробіток за весь час затримки остаточного розрахунку в розмірі 5197,58 грн., а всього 14128,76 грн.

Стягнути з Комунального некомерційного підприємства Куп'янське територіальне медичне об'єднання Куп'янської міської ради Харківської області в дохід держави судовий збір в розмірі 768,40 грн.

Рішення може бути оскаржено повністю або частково учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи, інтереси та (або) обов'язки до Харківського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Куп'янський міськрайонний суд Харківської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Головуючий О.О.Волчек

Дата ухвалення рішення27.03.2019
Оприлюднено28.03.2019
Номер документу80738499
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення повного розрахунку при звільненні, середнього заробітку за весь час затримки

Судовий реєстр по справі —628/358/19

Ухвала від 12.09.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Рішення від 27.03.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Куп'янський міськрайонний суд Харківської області

Волчек О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні