Ухвала
від 26.03.2019 по справі 712/4072/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа №712/4072/19

Провадження №1- кс/712/2515/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

про тимчасовийдоступ доречей тадокументів

26 березня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про здійснення тимчасового доступу до речей і документів у кримінальному провадженні №12018251010002860 від 19 квітня 2018 року за ч.3 ст. 191 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся слідчий Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області ОСОБА_3 з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Клопотання мотивуєтим,що 19.04.2018 до СВ Черкаського ВП ГУ НП в Черкаській області надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що на території м. Черкаси посадова особа державного підприємства " ІНФОРМАЦІЯ_1 " здійснює незаконне розкрадання майна. (ЄО № 19585 від 19.04.2018).

19.04.2018 СВ Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області по вказаному факту внесено відомості до ЄРДР за № 12018251010002860 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

В ході досудового розслідування було встановлено, що відповідно до ухвали Господарського суду Черкаської області від 26.06.2016 у справі №925/859/16 ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_5 .

Наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості України № 788 від 29.12.2017 погоджено перелік майна, що внесено до ліквідаційної маси ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та підлягає реалізації в порядку передбаченому ст. 44 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі ЗУ) шляхом проведення аукціону, може відчужуватись в установленому законодавством порядку для задоволення вимог кредиторів під час провадження у справі № 925/859/16 про банкрутство за попередньою згодою Міненерговугілля. В матеріалах справи ІНФОРМАЦІЯ_2 №925/859/16 відсутні документи (наказ) Міненерговугілля щодо згоди відчуження майна ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до статті 41 ЗУ до повноважень ліквідатора та членів ліквідаційної комісії входить: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; з дня визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури повідомляє працівників банкрута про звільнення та здійснює його відповідно до законодавства України про працю. Виплата вихідної допомоги звільненим працівникам банкрута провадиться ліквідатором у першу чергу за рахунок коштів, одержаних від продажу майна банкрута, або отриманого для цієї мети кредиту; вживає заходів, спрямованих на пошук, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб; продає майно банкрута для задоволення вимог, внесених до реєстру вимог кредиторів, у порядку, передбаченому цим Законом. З дня призначення ліквідатора до нього переходять права керівника (органів управління) юридичної особи - банкрута. Під час проведення ліквідаційної процедури ліквідатор зобов`язаний використовувати тільки один рахунок боржника в банківській установі. Інші рахунки, виявлені при проведенні ліквідаційної процедури, підлягають закриттю ліквідатором. Залишки коштів на цих рахунках перераховуються на основний рахунок боржника. Кошти, які надходять при проведенні ліквідаційної процедури, зараховуються на основний рахунок боржника. З основного рахунка здійснюються виплати кредиторам у порядку черговості, визначеному цим Законом. З основного рахунка банкрута проводяться виплати кредиторам, виплати поточних платежів та витрат, пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури. Ліквідатор не рідше ніж один раз на місяць надає комітету кредиторів звіт про свою діяльність, інформацію про фінансове становище і майно боржника на день відкриття ліквідаційної процедури та при проведенні ліквідаційної процедури, використання коштів боржника, а також іншу інформацію на вимогу комітету кредиторів.

Відповідно до статті 42 ЗУ усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси. Майно, визначене родовими ознаками, що належить банкруту на праві володіння або користування, включається до складу ліквідаційної маси.

Стаття 44. Продаж майна банкрута. Після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. На аукціоні можуть продаватися: основні засоби (нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, будівельні матеріали тощо); відокремлений структурний підрозділ банкрута як частина цілісного майнового комплексу; необоротні активи банкрута; дебіторська заборгованість на умовах договору про відступлення права вимоги банкрута.

Ліквідатор здійснює продаж майна боржника у вигляді цілісного майнового комплексу. У разі якщо продати майно боржника у вигляді цілісного майнового комплексу не вдалося, ліквідатор здійснює продаж майна боржника частинами.

Ліквідатор може здійснювати безпосередній продаж таких активів:

основних засобів, балансова залишкова вартість яких не перевищує одну тисячу гривень, а також інших необоротних матеріальних активів, господарських матеріалів, малоцінних та швидкозношуваних предметів, обсяги або вартість яких є недостатніми для проведення аукціону. Ці матеріальні активи реалізуються безпосередньо ліквідатором або на комісійних умовах через організацію роздрібної торгівлі; не проданих на аукціоні. У цьому випадку безпосередній продаж може здійснюватися за ціною останніх торгів на аукціоні; не проданих на біржових торгах через товарну біржу; стосовно яких після опублікування оголошення про проведення повторного аукціону є лише одна пропозиція від покупця. Безпосередній продаж може здійснюватися за ціною, що була визначена як ціна продажу на аукціоні, покупцеві, який подав пропозицію про участь в аукціоні.

Арбітражний керуючий ліквідатор ОСОБА_5 вступивши в злочинну змову з колишніми працівниками ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та керівниками суб`єктів підприємницької діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРОПУ НОМЕР_1 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 , порушуючи вимоги ст. ст. 38, 41,43 та 44 ЗУ «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», без проведення оцінки майна банкрута та аукціону з його продажу здійснюють реалізацію торфу, що був незаконно видобутий поза межами земельної ділянки, що відводилися для видобутку торфу відповідно до спеціального дозволу на користування надрами № 2797 від 28.10.2002 (термін дії дозволу закінчився 24.11.2016).

Крім того, відповідно наявних рішень на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень ІНФОРМАЦІЯ_5 відповідно до наказу №290 від 01.06.2017 у період з 01.06.2017 по 02.06.2017 призначено проведення позапланової перевірки дотримання ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вимог природоохоронного законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища. На підставі наказу видано направлення №271 та 2017 у період з 01.06.2017 по 02.06.2017 проведено перевірку. Результати перевірки відображено в акті, в якому зафіксовано, що під час обстеження території підприємства,торфобрикетного цеху, заводу виробничу діяльність не здійснює. Проте, на ділянці відкритого складу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » проводиться пересипка сировини (торфу) за допомогою крана КТП-1 з ділянок видобутку сировини (торфу) «Ірдинь -1», «Ірдинь -2», що надійшла вагонами на територію підприємства для наступної переробки. ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » проводить пересипку торфу з порушенням вимог природоохоронного законодавства (рішення суду додаються до рапорту). Таким чином торф протиправно вивозиться з території ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та легалізується шляхом незаконної реалізації за фіктивними документами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » реальним суб`єктам господарювання: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ЄДРПОУ НОМЕР_3 торф 119,9686 тон; ПРИВАТНЕ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКЕ ПІДПРИЄМСТВО " ІНФОРМАЦІЯ_8 " ЄДРПОУ НОМЕР_4 - торф паливний 660,49 т, торф для сільського господарства 413,588 т; ФЕРМЕРСЬКЕ ГОСПОДАРСТВО " ІНФОРМАЦІЯ_9 " ЄДРПОУ НОМЕР_5 - торф сільськогосподарський 67 т, кошти від реалізації торфу переводяться в готівку та в подальшому розподіляються між учасниками групи, а частина коштів іде на виплату готівкою не облікованої заробітної плати працівникам, задіяним в незаконному вивезенні торфу.

На сайті Вищого господарського суду України розміщено оголошення № 53075 від 26.07.2018, № 53701 від 23.08.2018, № 54086 від 12.09.2018, відповідно до змісту яких в ліквідаційну масу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено 7 тис. 807 тон торфу фрезерного 2016 року виготовлення.

Так, фактичним фінансуванням видобування торфу та виплати заробітної плати в готівковій формі персоналу, що працює на потужностях та території ДП « ІНФОРМАЦІЯ_10 » веденням придбання та реалізації незаконно видобутого, відпущеного торфу та торфопродукції займається директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та фактичний керівник (представник та контатна особа з продажу торфу) ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_6 , що підтверджується наявними в матеріалах кримінального провадження НСРД, який в телефонних розмовах з ОСОБА_7 , постійно обговорювали питання реалізації та фактичного відпуску торфу, здійснював виплати заробітної плати готівкою через ОСОБА_7 .

Таким чином, група осіб в порушення вище вказаних норма законодавства, на даний час з території відкритого складу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » за адресою: АДРЕСА_1 здійснюють реалізацію торфу фізичним та юридичним особам за готівку та у безготівковій формі на підставі підроблених документів.

В період з червня по вересень 2018 року в ході проведення негласної слідчої (розшукової) дії спостереження за місцем зафіксовано факт видобування корисної копалини загальнодержавного значення, а саме торфу, працівниками ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за допомогою спеціального машинного устаткування та вивезення його вантажними автомобілями з території ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за адресою: смт. Ірдинь вул. Лазо, Черкаський р-н, Черкаська область.

Проведеними слідчо-розшуковими діями встановлено, що основним покупцем корисної копалини загально державного значення «торфу» являється приватне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ЄДРПОУ НОМЕР_4 , зареєстроване за адресою: АДРЕСА_2 . Директором вказаного підприємства являється ОСОБА_8 .

Відповідно донаявних речовихдоказів наявнихв матеріалахкримінального провадженнявстановлено,що обліквідпуск торфопродукціїз ДП« ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснювавсячерез вагову,після зважуванняскладались товарно-транспортнінакладні,а такожздійснювався записв чорновомузошиті провагу транспортубез торфуі вагуз торфомта зазначалосьпрізвище водіята назвуотримувача торфопродукції.В одномуіз зошитівзавжди розписувавсяпредставник арбітражногокеруючого ОСОБА_5 колишній заступникголови ліквідаційноїкомісії ОСОБА_7 .Так відповіднодо наявнихзаписів наадресу ПП« ОСОБА_9 »відвантажено близько 4800 тон торфу в період часу з травня 2017 по жовтень 2017 р.

Також під час проведення НСРД з червня по вересень 2018 працівниками ІНФОРМАЦІЯ_11 було зафіксовано систематичне вивезення торфу з відкритого складу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Питання що стосувалися вивезення торфу, вирішувалося у телефонному режимі через ОСОБА_7 та керівників ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_6 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_10 а також представниками ПП « ОСОБА_9 ».

На сайті ІНФОРМАЦІЯ_12 розміщено оголошення № 53075 від 26.07.2018, № 53701 від 23.08.2018, № 54086 від 12.09.2018, відповідно до змісту яких в ліквідаційну масу ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » включено 7 тис. 807 тон торфу фрезерного 2016 року виготовлення. Також арбітражним керуючим на виконання ухвали про тимчасовий доступ надано копії комісійних актів про затоплення торфодобувної техніки та раніше видобутого торфу в кількості приблизно 2500 тон. У зв`язку з чим, арбітражним керуючим ОСОБА_5 було списано вказану кількість та в подальшому зменшено залишки торфу до продажу.

На підставі ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси 01.11.2018 працівниками ІНФОРМАЦІЯ_11 спільно із слідчими Черкаського ВП ГУНП в Черкаській області було проведено огляд території вказаного підприємства, де встановлено відсутність торфу фрезерного в кількості 7 тис. 807 тон (2016 року виготовлення).

Таким чином, фактичний складський зважування та відпуску торфу має суттєві розбіжності в бухгалтерському обліку ДП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ведення якого покладено на арбітражного керуючого та осіб, які ним залученні для забезпечення збереження товарно-матеріальних цінностей та ведення обліку відпуску продукції.

04.12.2018 працівниками ІНФОРМАЦІЯ_13 , на виконання доручення слідчого № 5517-д було направлено запит до ПП « ОСОБА_9 » про надання інформації та завірених у встановленому порядку копій документів, щодо взаємовідносин з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ЄДРПОУ НОМЕР_2 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ЄДРПОУ НОМЕР_1 . У відповідь на вказаний запит службовим особами ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » надано лише договори на поставку продукції, інший перелік запитуваних документів, а саме: специфікації додоговорів,рахунки,видаткові накладні,платіжні доручення,товарно-транспортнінакладні,акти прийому-передачі,довіреності,сертифікати якостіна товар надано не було, а також не повідомлено причини не надання основної частину запитуваної інформації та копії документів.

Під час проведення обшуку в арбітражного керуючого ОСОБА_5 не було знайдено будь-яких документів про взаємовідносини з приводу реалізації торфу ПП ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 ». На виконання ухвали Соснівського районного суду м. Черкаси «Про тимчасовий доступ до речей і документів» арбітражний керуючий ОСОБА_5 не надав документів про взаємовідносини з ПП ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 », відповідно до яких проводилася реалізації торфу.

В зв`язку з вище викладеним, у слідства виникла необхідність в отриманні доступу до документів про взаємовідносини ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме: специфікації до договорів, рахунки, видаткові накладні, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі, довіреності, сертифікати якості на товар інших документів які підтверджують взаємовідносини останніх.

У судове засідання слідчий не з`явився, надав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі. Заявлені вимоги підтримав повному обсязі.

Згідно ізч.1ст.159КПК Українитимчасовий доступдо речейі документівполягає унаданні сторонікримінального провадженняособою,у володінніякої знаходятьсятакі речіі документи,можливості ознайомитисяз ними,зробити їхкопії тавилучити їх(здійснитиїх виїмку).

Відповідно до ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п.6 ч. 2 ст. 160 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, здійснюється на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до п.4 ч.1 ст.162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в документах, належить: конфіденційна інформація, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що дане клопотання підлягає до задоволення, оскільки у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що проведення тимчасового доступу до документів, що перебувають у володінні ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » за період з 01.01.2016 по 13.12.2018, а саме до копій документів провзаємовідносини ПСП« ІНФОРМАЦІЯ_8 » зТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »та ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_4 »,а саме:специфікації додоговорів,рахунки,видаткові накладні,платіжні доручення,товарно-транспортнінакладні,акти прийому-передачі,довіреності,сертифікати якостіна товарінших документівякі підтверджують взаємовідносиниостанніх має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, а в подальшому, використання отриманих документів як доказів,

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст. 159-165, 309, 369-372, 395 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчому ЧеркаськогоВП ГУНПв Черкаськійобласті ОСОБА_3 та службовим особам ІНФОРМАЦІЯ_11 ,що будутьдіяти задорученням,а саме: ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 та іншимпрацівникам ЧеркаськогоВП ГУНПв Черкаськійобласті тимчасовийдоступ доречей ідокументівПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( АДРЕСА_2 ) зможливістю вилученняв паперовому та в електронному вигляді належним чином завірені копії зазначених документів, в яких міститься вказана інформація, за період з 01.01.2016 по 13.12.2018, а саме до копій документів про взаємовідносини ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », а саме: специфікації до договорів, рахунки, видаткові накладні, платіжні доручення, товарно-транспортні накладні, акти прийому-передачі, довіреності, сертифікати якості на товар інших документів які підтверджують взаємовідносини останніх.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до документів, слідчим суддею може бути постановлено ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк виконання даної ухвали 30 діб з моменту її проголошення.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —712/4072/19

Ухвала від 26.03.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Токова С. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні