Рішення
від 26.03.2019 по справі 826/9050/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

26 березня 2019 року № 826/9050/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі головуючого судді Федорчука А.Б., розглянувши адміністративну справу в порядку спрощеного провадження

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" до третя особаВідділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації ОСОБА_1 ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) про зобов'язання вчинити дії , ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" звернулося з позовом до Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації третя особа ОСОБА_1, ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) про зобов'язати Відділ з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації здійснити дії по скасуванню держаної реєстрації юридичної особи - ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) в частині місцезнаходження (юридичної адреси) юридичної особи: 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 04 вересня 2017 року відкрито провадження в адміністративній справі №826/9050/17.

Ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва від 14 червня 2018 року залучено до участі у справі ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору.

Відповідач та треті особи письмового заперечення проти позову або письмових пояснень з приводу заявлених позовних вимог до суду не надали.

В судовому засіданні 30 січня 2018 року, суд ухвалив розглядати справу у спрощеному провадженні.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд міста Києва звертає увагу на наступне.

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до копії витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності підтверджує, що за ТОВ "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" зареєстровано право власності на нежилий будинок (літера А) за адресою: м. Київ. вул. Шамрила Тимофія, 23.

Як зазначає позивач та підтверджується даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі по тексту - Єдиний державний реєстр) місцезнаходженням ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) є адреса: м. Київ, вул. Тимофія Шамрила, 23.

Позивач стверджує, що між ним та ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) не існує будь-яких договірних або фідуціарних відносин, договір оренди не укладався, у зв'язку із чим ТОВ "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" звернулось до Головного управління ДФС у м. Києві та Міністерства юстиції України про вжиття заходів щодо дотримання ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) порядку державної реєстрації та внесення змін до установчих документів, оскільки останнє не знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Тимофія Шамрила, 23.

За результатами розгляду звернення позивача Головне управління ДФС у м. Києві у листі від 24 травня 2017 року №_/10/26-15-0801-22 повідомило, що питання щодо вжиття заходів стосовно дотримання ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) порядку державної реєстрації та внесення змін до установчих документів не відноситься до компетенції органів ДФС.

У свою чергу Міністерство юстиції України у листі від 26 травня 2017 року №20220/12763-0-33-17/19 повідомило, що відповідно до пункту 6 розділу І Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 09 лютого 2016 року №359/5, державна реєстрація проводиться, зокрема на підставі судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі.

Окружний адміністративний суд міста Києва, вирішуючи спір по суті позовних вимог, керується наступним.

За визначенням пункту 4 частини першої статті 1 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" державна реєстрація юридичних осіб, громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців (далі - державна реєстрація) - це офіційне визнання шляхом засвідчення державою факту створення або припинення юридичної особи, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, засвідчення факту наявності відповідного статусу громадського об'єднання, професійної спілки, її організації або об'єднання, політичної партії, організації роботодавців, об'єднань організацій роботодавців та їхньої символіки, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, зміни відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, про юридичну особу та фізичну особу - підприємця, а також проведення інших реєстраційних дій, передбачених цим Законом.

Згідно з положеннями частини другої статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" в Єдиному державному реєстрі містяться зокрема відомості про місцезнаходження юридичної особи.

Частина перша статті 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" встановлює, що відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: 1) відповідних заяв про державну реєстрацію; 2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій; 3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Перелік документів, що подаються заявником для державної реєстрації юридичної особи, у тому числі для державної реєстрації створення юридичної особи та для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, визначено у статті 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".

Частина перша статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться зокрема на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації.

Згідно з частиною другою статті 25 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, включає:

1) заповнення форми заяви про державну реєстрацію - у разі подання документів особисто заявником (за бажанням заявника);

2) прийом документів за описом - у разі подання документів у паперовій формі;

3) виготовлення копій документів в електронній формі - у разі подання документів у паперовій формі;

4) внесення копій документів в електронній формі до Єдиного державного реєстру;

5) перевірку документів на наявність підстав для зупинення розгляду документів;

6) перевірку документів на наявність підстав для відмови в державній реєстрації;

7) прийняття рішення про проведення реєстраційної дії - для громадських формувань, символіки та засвідчення факту наявності всеукраїнського статусу громадського об'єднання;

8) проведення реєстраційної дії (у тому числі з урахуванням принципу мовчазної згоди) за відсутності підстав для зупинення розгляду документів та відмови в державній реєстрації шляхом внесення запису до Єдиного державного реєстру;

9) формування та оприлюднення на порталі електронних сервісів виписки, результатів надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації та установчих документів;

10) видача за бажанням заявника виписки з Єдиного державного реєстру у паперовій формі за результатами проведеної реєстраційної дії (у разі подання заяви про державну реєстрацію у паперовій формі).

Відповідно до частини першої статті 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" підставами для зупинення розгляду документів, поданих для державної реєстрації, є:

1) подання документів або відомостей, визначених цим Законом, не в повному обсязі;

2) невідповідність документів вимогам, установленим статтею 15 цього Закону;

3) невідповідність відомостей, зазначених у заяві про державну реєстрацію, відомостям, зазначеним у документах, поданих для державної реєстрації, або відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

4) невідповідність відомостей, зазначених у документах, поданих для державної реєстрації, відомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

5) невідповідність реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) відомостям, наданим відповідно до статті 13 цього Закону;

6) несплата адміністративного збору або сплата не в повному обсязі;

7) подання документів з порушенням встановленого законодавством строку для їх подання.

Як встановлює частини друга статті 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань", зупинення розгляду документів з підстав, не передбачених цією статтею, не допускається.

Стаття 28 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" визначає підстави для відмови у державній реєстрації, якими зокрема є:

1) документи подано особою, яка не має на це повноважень;

2) у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційної дії;

3) у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення про арешт корпоративних прав - у разі державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у зв'язку із зміною частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи;

4) не усунуто підстави для зупинення розгляду документів протягом встановленого строку;

5) документи суперечать вимогам Конституції та законів України.

Відповідно до частини четвертої статті 27 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" відмова у державній реєстрації з підстав, не передбачених цією статтею, а також відмова у державній реєстрації (легалізації) професійної спілки, її організації або об'єднання не допускається.

За умови подання заявником визначених Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" документів, необхідних для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, державний реєстратор зобов'язаний вчинити відповідні реєстраційні дії та внести до Єдиного державного реєстру відповідні записи; у разі ж наявності недоліків при поданні документів для проведення державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, державний реєстратор наділений правом зупинити розгляд поданих документів або відмовити у державній реєстрації.

При цьому відповідно до частини третьої статті 35 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань" засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству, а також за відповідність перекладу тексту документів у випадках, визначених пунктом 1 частини першої статті 15 цього Закону.

Відповідно до статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Частиною другою статті 74 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Позивачем не наведено відповідних обґрунтувань та не надано суду доказів, які б підтверджували, що для проведення державної реєстрації відомостей про місцезнаходження ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) заявником подано не повний пакет документів або подано документи, які не відповідають вимогам законодавства, або допущено інші порушення, що підставою для зупинення розгляду поданих документів або відмови у державній реєстрації.

Суд також звертає увагу, що позивач не оскаржує відповідних реєстраційних дій в частині місцезнаходження третьої особи за адресою: 04112, м. Київ, вул. Тимофія Шамрила, 23, а його доводи про недостовірність відомостей в Єдиному державному реєстрі щодо місцезнаходження ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) базуються на припущенні.

Крім того, позивачем не доведено належними та допустимими доказами, що зазначення в Єдиному державному реєстрі відомостей щодо місцезнаходження ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) за адресою: 04112, м. Київ, вул. Тимофія Шамрила, 23, порушує або обмежує його права, оскільки за даними витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності за ТОВ "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" зареєстровано право власності на нежилий будинок (літера А) за адресою: м. Київ. вул. Шамрила Тимофія, 23; у свою чергу у справі відсутні докази, які підтверджують державну реєстрацію місцезнаходження ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23) саме у нежилому будинку за літерою А.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги ТОВ "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" про зобов'язання Відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації здійснити дії по скасуванню державної реєстрації ТОВ "ВАЛІНОР КОРПОРЕЙШН" (код ЄДРПОУ 39122327, 04112, м. Київ, ВУЛИЦЯ ТИМОФІЯ ШАМРИЛА, будинок 23)в частині місцезнаходження юридичної особи: 04112, м. Київ, вул. Тимофія Шамрила, 23, нормативно та документально не підтверджуються.

Відповідно до частини другої статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною другою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Згідно з частиною першою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Відповідно до частини другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Враховуючи викладене, на думку Окружного адміністративного суду міста Києва, відповідач діяв з урахуванням вимог, встановлених частиною другою статті 19 Конституції України та частиною другою статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України, а тому, виходячи з меж заявлених позовних вимог, системного аналізу положень законодавства України та доказів, наявних у матеріалах справи, адміністративний позов ТОВ "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" задоволенню не підлягає.

Відповідно до частини першої статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

З огляду на те, що суд прийшов до висновку про необґрунтованість позовних вимог, підстави для присудження на користь позивача понесених ним судових витрат - відсутні.

Керуючись ст.ст. 72-73, 76-77, 139, 143, 243-246, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

В задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "БІЗНЕС-ЦЕНТР "ЛІГА" відмовити повністю.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення встановленого ст. 295 КАС України строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Суддя А.Б. Федорчук

Дата ухвалення рішення26.03.2019
Оприлюднено28.03.2019
Номер документу80756316
СудочинствоАдміністративне
Сутьзобов'язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —826/9050/17

Рішення від 26.03.2019

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 04.09.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

Ухвала від 24.07.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Федорчук А.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні