Ухвала
від 27.03.2019 по справі 542/336/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/336/19

Провадження 1-кс/542/129/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2019 року смт. Нові Санжари

Слідчий суддя Новосанжарського районного суду Полтавської області ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , начальника СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №12019170270000139 від 26.03.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 115 ч. 1 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітан поліції ОСОБА_4 звернувся до суду з вищевказаним клопотанням, погодженим начальником Новосанжарського відділу Кобеляцької місцевої прокуратури Полтавської області ОСОБА_5 , в якому просить накласти арешт на майно, а саме на:

1)Куртку з нашаруванням РБК та слідами скрізних прорізів в області грудної клітини та шапку з нашаруванням РБК, які належить померлому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району;

2)Куртку та скляний стакан, які належать ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району, з позбавленням права на відчуження, розпорядження, та користування.

Вказане буде зберігатися в кімнаті зберігання речових доказів Новосанжарського ВП в смт. Нові Санжари пл. Перемоги 1, до скасування арешту майна у встановленому КПК України порядку.

Клопотання мотивовано тим, що 26.03.2019 року до Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області надійшло повідомлення від медичних працівників, про те, що 26.03.2019 року на подвір`ї господарства ОСОБА_7 по АДРЕСА_1 виявлений без свідомості ОСОБА_6 з тілесними ушкодженнями у вигляді колото-різаних поранень грудної клітини, який в подальшому помер у кареті швидкої медичної допомоги.

Даний факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019170270000139 від 26.03.2019 року та розпочато досудове розслідування за ч. 1 ст. 115 КК України.

В ході виїзду на місце події було проведено обшук господарства та житла в якому мешкає ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_1 .

В ході безпосереднього переслідування осіб, які підозрюються у вчиненні злочину та у зв`язку з невідкладним характером, пов`язаним з врятуванням речових доказів 26.03.2019 року в ході обшуку господарства, житла за місцем проживання ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 , було виявлено та вилучено наступне:

1)Куртка з подвір`я господарства з нашаруванням РБК та слідами скрізних прорізів в області грудної клітини поміщена до паперової коробки.

2)Шапка з подвір`я господарства з нашаруванням РБК поміщена до паперової коробки.

3)Фрагмент шиферу та черепиці з нашаруванням РБК з подвір`я господарства поміщені до паперової коробки.

4)Фрагмент лінолеуму з порогу перед вхідними дверима до будинку з нашаруванням РБК поміщений до паперового конверту.

5)Згусток РБК з подвір`я господарства поміщений до паперового конверту.

6)Зразок грунту з РБК з подвір`я господарства поміщений до паперового конверту.

7)Фрагмент черепиці з нашаруванням РБК з подвір`я господарства поміщений до паперового конверту.

8)Фрагмент дерев`яного штахету з нашаруванням РБК з подвір`я господарства поміщений до паперового конверту.

9) Фрагмент черепиці з нашаруванням РБК з подвір`я господарства поміщений до паперового конверту.

10) Виріз з килиму на підлозі в кімнаті житлового будинку з нашаруванням РБК поміщений до паперового конверту.

11) Виріз з ковдри з нашаруванням РБК в кімнаті житлового будинку поміщений до паперового конверту.

12) Куртка з подвір`я господарства поміщена до паперової коробки.

13) Чотири відрізки липкої стрічки зі слідами пальців рук виявлені та вилучені в кімнатах житлового будинку поміщені до паперового конверту.

14)Скляний стакан (рюмка) зі столу в кімнаті житлового будинку поміщена до паперового конверту.

Дані речі в подальшому були доставлені до Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області та визнані речовими доказами відповідно до ст. 98 КПК України.

Оскільки виявлені предмети мають значення для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, оскільки є речовими доказами, а саме матеріальними об`єктами, які зберегли на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, з метою збереження речових доказів, просив накласти на них арешт.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити, посилаючись на обставини, вказані в клопотанні.

Вислухавши слідчого, вивчивши матеріали кримінального провадження, слідчий суддя вважає клопотання обґрунтованим з огляду на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Новосанжарським ВП Кобеляцього ВП ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у даному кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань за №12019170270000139 від 26.03.2019 року за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ст. 115 ч. 1 КК України.

З проколу обшуку господарства, в тому числі житла за місцем проживання ОСОБА_7 в АДРЕСА_1 , було виявлено та вилучено сліди, знаряддя злочину та інше майно, яке має ознаки речових доказів, в тому числі: куртка з подвір`я господарства з нашаруванням РБК та слідами скрізних прорізів в області грудної клітини поміщена до паперової коробки; шапка з подвір`я господарства з нашаруванням РБК поміщена до паперової коробки; Куртка з подвір`я господарства поміщена до паперової коробки, скляний стакан (а.с.9-13).

Вказані речі визнані речовими доказами (а.с.14).

Згідно ч.5 ст.171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

В даному випадку арешт майна обгрунтовується метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України, заходом забезпечення кримінального провадження є арешт майна. Відповідно до ч. 5 ст. 132 КПК України, під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

За змістом ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 цього Кодексу, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні обєкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були обєктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу).

З огляду на викладене, слідчий суддя вважає, що куртка з нашаруванням РБК та слідами скрізних прорізів в області грудної клітини та шапка з нашаруванням РБК які належить померлому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району, куртка та скляний стакан, які належать ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району, підлягають арешту на підставі п.1 ч.2ст. 170 КПК, оскільки є вищевказане майно, вилучене під час обшуку, має значення для забезпечення кримінального провадження, що воно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 цього Кодексу, та існує можливість його використання як доказу у кримінальному провадженні.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170-173, 175, 309 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Новосанжарського ВП ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №12019170270000139від 26.03.2019року заознаками кримінальногоправопорушення передбаченогост.115ч.1КК України - задовольнити.

Накласти арешт на майно куртку з нашаруванням РБК та слідами скрізних прорізів в області грудної клітини та шапку з нашаруванням РБК, які належить померлому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району; куртку та скляний стакан, які належать ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жителю с. Вільний Степ Новосанжарського району, які були вилучені під час обшуку господарства за місцем проживання ОСОБА_7 по АДРЕСА_1 , та які зберігається в камері зберігання речових доказів Новосанжарського ВП в смт. Нові Санжари, площа Перемоги 1, з метою забезпечення збереження речових доказів.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя (підпис)

Відповідає оригіналу

Слідчий суддя Новосанжарського

районного суду Полтавської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —542/336/19

Ухвала від 08.05.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні