Ухвала
від 21.03.2019 по справі 335/2225/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/2225/19 1-кс/335/1528/2019

УХВАЛА

ІМІНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2019 р. слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , представника заявника адвоката ОСОБА_3 , слідчого ОСОБА_4 , розглянувши всудовому засіданнів залісуду №7за адресою: м.Запоріжжя,вул.Перемоги,буд.107б,клопотаннятовариства зобмеженою відповідальністю«Київська будівельнакомпанія «ІНТЕКС»,подане адвокатом ОСОБА_3 ,про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2017 р. в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000013 від 13 січня 2017 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжя від13.02.2017клопотання прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_5 задоволено частково та накладено арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799), номера рахунків № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкриті в філії АТ «Укрексімбанк» у м.Запоріжжі (МФО 313979). Також, цієї ухвалою слідчого судді заборонено ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) проводити видаткові операції по перерахуванню і знаттю грошових коштів банківських рахунках ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкриті в філії АТ «Укрексімбанк» у м. Запоріжжі (МФО 313979).

В іншій частині клопотання відмовлено.

Представник товаристваз обмеженоювідповідальністю «Київськабудівельна компанія«ІНТЕКС» адвокат ОСОБА_3 звернулась до слідчого судді з клопотанням про скасування арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799), та скасування заборони ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів з банківських рахунках ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) .

Так,на думкузаявника,арешт намайно булонакладено безпідставно,оскільки ТОВ«Київська будівельнакомпанія «ІНТЕКС»не маєжодного відношеннядо розслідуваногокримінального провадження.Підприємство зареєстрованоналежним чином,працює вреальному секторіекономіки тасплачує податки.За час досудового розслідування цього кримінального провадження. В березні 2018 року засновника та директора ТОВ ОСОБА_6 було викликано до слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Запорізькій області та допитано в якості свідка. Після цього жодних слідчих дій за участі посадових осіб ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» не відбувалось.

Зазначила, що санкція за ч. 1 ст. 205 КК України передбачає покарання виключно у вигляді штрафу, що відповідно до ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості. Згідно ч. 2 ст. 219 КПК України загальний строк досудового розслідування не може перевищувати шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину невеликої або середньої тяжкості. Проте, загальний строк цього кримінального провадження триває вже більше 24 місяців і весь цей час підприємство позбавлено свого права на розпорядження грошовими кошами, отриманими за законну господарську діяльність.

Під час розгляду клопотання, заявник підтримала клопотання та наполягала на його задоволенні.

Слідчий заперечувала проти задоволення клопотання, з тих підстав, що клопотання є недоведеним, необґрунтованим та таким, що не підлягає задоволенню. Одночасно пояснила, що по вказаному кримінальному провадженню повідомлення про підозру нікому не вручалось.

Вивчивши доводи викладені в клопотанні, та дослідивши в судовому засіданні матеріали які додані до нього, слідчий суддя дійшов таких висновків.

Відповідно до вимог ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею.

Арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Як зазначено вище, арешт на рахунки заявника та грошові кошти на них та заборону щодо проведення видаткових операцій по перерахуванню і зняттю грошових коштів з банківських рахунків було накладено 13.02.2017. В апеляційному порядку ухвала не оскаржувалася.

Слідчий суддя зазначає, що арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

При вирішенні клопотання про скасування арешту майна, слідчий суддя враховує підстави для арешту майна, зокрема, що арешт майна застосовується з метою забезпечення збереження речових доказів, тощо.

Відповідно до приписів ч. 3 ст. 170 КПК України, підставою арешту майна є наявність ухвали слідчого судді чи суду за наявності сукупності підстав чи розумних підозр вважати, що майно є предметом, доказом злочину, засобом чи знаряддям його вчинення, набуте злочинним шляхом, є доходом від вчиненого злочину або отримане за рахунок доходів від вчиненого злочину. Арешт також може бути застосовано до майна третіх осіб з урахуванням частини другої цієї статті.

Як вбачається зі змісту клопотання про арешт майна, досудовим розслідуванням було встановлено, що ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» було заподіяно матеріальну шкоду державі у вигляді ненадходження до Державного бюджету ПДВ. Досудовим розслідуванням встановлено, що зокрема ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) входить до структури «конвертаційного центру».

Окрім того, встановлено, що у зазначеній злочинній схемі, при здійсненні незаконної діяльності фіктивного підприємства ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) невстановленим особами, які анонімно діють від імені власника та службових осіб вказаного підприємства, в період 2014-2017 років без проведення реальної господарської діяльності, з метою проведення ланцюга транзакцій між підконтрольними банківськими рахунками та переведення безготівкових коштів у готівку використовувались та використовуються наступні банківські рахунки: № НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкриті в філії АТ «Укрексімбанк» у м. Запоріжжі (МФО 313979); та № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 ; № НОМЕР_6 відкритих в АТ «УкрСіббанк» (МФО 351005).

Орган досудового розслідування вважає, що грошові кошти які знаходяться на банківських рахунках фіктивного підприємства ТОВ «Київська будівельна компанія «ІНТЕКС» (код ЄДРПОУ 40080799) тобто юридичної особи, яка з моменту незаконного створення не здійснює правової господарської діяльності, є коштами отриманими внаслідок вчинення кримінального правопорушення фіктивного підприємництва та пособництва в ухиленні від сплати податків та предметом кримінального правопорушення, факт її знаходження на рахунках відноситься до однієї з обставин, що складають подію кримінального правопорушення та підлягають доказуванню відповідно до ст.91 КПК України.

Разом з цим, як встановлено з наданих до клопотання документів, та документів, які були оглянуті слідчим суддею під час судового засідання, вказані факти не підтверджуються.

Відповідно до ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів , спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 2 ст. 174 КПК України арешт майна може бути скасовано повністю або частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження за клопотанням підозрюваного, обвинуваченого, їх захисника чи законного представника, іншого власника або володільця майна, якщо вони доведуть, що в подальшому застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено не обґрунтовано.

Відповідно до ст. 22 КПК України кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їх правових позицій, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав.

Таким чином, потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи, заявника клопотання та перешкоджають здійсненню останнім господарської діяльності, а тому відсутні підстави для подальшого арешту.

Таким чином,арешт нагрошові кошти,які знаходятьсяна банківськихрахунках ТОВ«Київська будівельнакомпанія «ІНТЕКС»(кодЄДРПОУ 40080799)та заборонаТОВ «Київськабудівельна компанія«ІНТЕКС» (кодЄДРПОУ 40080799)проводити видатковіоперації поперерахуванню ізнаттю грошовихкоштів банківськихрахунках ТОВ«Київська будівельнакомпанія «ІНТЕКС»(кодЄДРПОУ 40080799),в рамкахкримінального провадження№ 42017080000000013від 13.01.2017,накладений 13.02.2017 підлягає скасуванню. Вимоги клопотання про скасування ухвали слідчого судді, якою накладено арешт, не можуть бути задоволені, оскільки це входить до повноважень слідчого судді місцевого суду.

Підсумовуючи викладене, клопотання задовольняється частково.

Керуючись ст.ст. 170173 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання товаристваз обмеженоювідповідальністю «Київськабудівельна компанія«ІНТЕКС»,подане адвокатом ОСОБА_3 ,про скасування арешту майна задовольнити частково.

Скасувати арештгрошових коштів,які знаходятьсяна банківськихрахунках товаристваз обмеженоювідповідальністю «Київськабудівельна компанія«ІНТЕКС» (кодЄДРПОУ 40080799),номера рахунків№ НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 , відкритів філіїАТ «Укрексімбанк»у м.Запоріжжі (МФО313979),який накладенона підставіухвали слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжя від13.02.2017,у кримінальному провадженні № 42017080000000013 від 13.01.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Скасувати заборонущодо проведенняТОВ «Київськабудівельна компанія«ІНТЕКС» (кодЄДРПОУ 40080799) видатковихоперацій поперерахуванню ізнаттю грошовихкоштів банківськихрахунках ТОВ«Київська будівельнакомпанія «ІНТЕКС»(кодЄДРПОУ 40080799)№ НОМЕР_1 та № НОМЕР_2 ,відкриті вфілії АТ«Укрексімбанк» ум.Запоріжжі (МФО313979),яку встановленона підставіухвали слідчогосудді Орджонікідзевськогорайонного судум.Запоріжжя від13.02.2017, у кримінальному провадженні № 42017080000000013 від 13.01.2017, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України.

В іншій частині клопотання відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Вступна та резолютивна частини ухвали постановлені в нарадчій кімнаті та проголошені в судовому засіданні 21.03.2019.

Повний текст ухвали оголошений 22.03.2019 о 14:30 год.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80778295
СудочинствоКримінальне
Сутьскасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Орджонікідзевського районного суду м. Запоріжжя від 13 лютого 2017 р. в кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42017080000000013 від 13 січня 2017 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205 КК України

Судовий реєстр по справі —335/2225/19

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Соболєва І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні